ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 2 Łyżki mąki Papryka słodka, pieprz czarny, sól 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz, kminek Na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 ½ białej cebuli Sól, pieprz Mąka pszenna Olej do smażenia Wykonanie: Gulasz: W garnku podsmażamy(...)Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godziny) od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu. Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików. Kapusta: Cebule
Pyry na Gazkuchni orientalnej takie pierożki pojawiają się pod innymi nazwami - różnią się jedynie farszem, ale nie ciastem. Nepalskie pierożki gotowane na parze SKŁADNIKI: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego - 5 kapust bok choy lub inne liście do wyłożenia dna koszyczków - garść grzybków mun - garść kiełków soi - garść marynowanych pędów bambusa - 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem - 3 ząbki czosnku - kawałek świeżego imbiru(...)koniec dodajemy wszystkie przyprawy i sosy. Wszystko dusimy pod przykryciem 10-15 min. Następnie zagniatamy ciasto. Obie mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli oraz wodę. Wszystko zagniatamy i odstawiamy na 10 min. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Następnie układamy na środku farsz i zlepiamy wszystko na górze. Koszyczki wykładamy liśćmi kapusty bok choy, a następnie na nich układamy
Zainspiruj się kuchniąGulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej). To zupełnie inny gulasz niż te dotychczas mi znane:). Dodatek kapusty dodaje mu oryginalności i niepowtarzalnego smaku. 1 kg szynki wieprzowej 1/4 białej kapusty 2 marchewki 2 cebule 1 pietruszka 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso kroimy w kostkę. Kapustę i cebulę kroimy(...)kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, smażymy kilka minut, po czym wlewamy 1 litrt wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw przez około 1,5 godziny. 3. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody. Wlewamy do garnka, gotujemy jeszcze kilka minut aż gulasz zgęstnieje. Doprawiamy
Szefowa kuchniklei podsypujemy mąką.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut. FARSZ Białą kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy 15 minut. Odcedzamy. W osobnym garnku smażymy na maśle posiekaną cebulkę,grzyby (suszone trzeba wcześniej zalać wrzątkiem) oraz startą marchew. Chwilę smażymy i dodajemy kapuste. Dusimy około 10 minut i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. I farsz gotowy :) WYKONANIE Ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukotleta na niego układamy kapustę pekińską ( przed ułożeniem kapusty warto ściąć część twardą kapusty ). Zwijamy w rulonik. Na koniec obwijamy szynką szwarcwaldzką i spinamy wykałaczkami. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na klarowanym maśle. Do pieczarek wylewamy pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy roladki i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ( około 30 -40 minut ). SMACZNEGO. (function
Smaki Ewymuszkatołowej pół łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz łyżka - dwie oleju do smażenia Jarmuż (kapustę toskańską) pozbawić zgrubień, pokroić na kawałki. Rozdrobnić również natkę pietruszki. Liście wrzucić do malaksera i rozdrobnić z niewielką ilością soli oraz czosnkiem niedźwiedzim. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić zawartość malaksera. Całość dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostudzenia. Nagrzać
Weekendy w domu i ogrodzietradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego
Kuchnia z widokiem na ogródschabowe 1/4 główki kapusty białej kilka pieczarek 1 cebula sól.pieprz Wykonanie kapustę siekam w paski, cebulę we wiórka ,pieczarki w plastry i na rozgrzanej patelni podsmażam wszystko (ok 3 minut) , następnie posypuje farsz solą po to by warzywa puściły wodę ,przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok 10 minut
Eli Gotowaniemielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym
Pyry na GazJabłka obrać, zetrzeć na tarce. Starte jabłka wymieszać z odciśniętą kapustą. Kaczkę napełnić kapustą z jabłkami. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Dno gęsiarki z grubym dnem, posmarować olejem, obsmażyć kaczkę ze wszystkich stron, następnie wlać cydr, dodać goździki, kardamon i cynamon, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Dusić do miękkości – około 3 godzin. W razie potrzeby
królestwo garówlekko podsmażyć z obu stron. Dodać pokrojoną w piórka cebulę,posolić, podlać wodą, dusić do miękkości, mieszając aby cebula się nie przypaliła. Doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso z łatwością będzie odchodziło od kości, podawać. Ja do żeberek przygotowałam młode ziemniaki i surówkę z młodej kapusty
Kuchnia w opałachnaszych stołach, a całkowicie niesłusznie! Są równie pyszne, co standardowe gołąbki, a nawet nieco udoskonalone, bo z dodatkiem kaszy gryczanej, marchewki i pora. Zapraszam :) Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka musztardy 2 łyżki oleju 300-500ml bulionu Przygotowanie: 1. Kapuste obieramy z zewnętrznych(...)oczkach. 6. Dusimy pod przykryciem z niewielką ilością wody. 7. Dodajemy poszatkowanego pora i kontynuujemy gotowanie, aż do momentu miękkości warzyw. 8. Ogórki kiszone kroimy w kostke i dodajemy do reszty. 9. Ugotowaną kasze gryczaną łączymy se składnikami i odstawiamy do ostygnięcia, kiedy to się już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy. 10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek
FITBUuKgarnka, zalać wodą. Zagotować, dokładnie odszumować, dodać marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę. Cebulę zrumienić na palniku, przełożyć do garnka. Wrzucić liść i ziele. Gotować aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjąć mięso, bulion przecedzić. Pomidory umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zagotować. Dusić około 15 minut, lekko przestudzić, potem przetrzeć przez sito. Otrzymany przecier dodać do wywaru
Zasmakuj Kuchniodrobinie oliwy z oliwek, dodać do masy mięsnej, dokładnie wymieszać, z kapusty usunąć głąb, sparzyć ją we wrzątku, wystudzić, na wystudzone liście kłaść masę mięsną, zwinąć gołąbki, smażyć na oliwie z odrobiną masła (dla lepszego smaczku), podlewać sokiem pomidorowym z wodą. Pamiętajcie gołąbki można dusić w bulionie wówczas obejdzie się bez tłuszczu, będą bardziej
Kuchnia Beatyposiekać wraz z czosnkiem,wrzucić na gorącą oliwę.Na małym ogniu podsmażyć,dodać kapustę,pokrojoną w paski czerwoną paprykę,pokrojony seler naciowy,wszystko razem przesmażyć do miękkości warzyw, posolić i popieprzyć.Wsypać soczewicę ,dodać mięso i zalać bulionem i przecierem..Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.Przyprawic jeszcze raz jak trzeba do smaku i nie gotowe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwypadku nie solić! 2. Następnie podlać wrzątkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić godzinę. Gdy woda wyparuje dolewać wrzątek. Kiedy mięso zmięknie dorzucić kostkę rosołową. Chwilkę podgotować a na koniec doprawić i zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Gotowe! Można podawać z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty
Mama z miastatłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut. Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą miękkie
Kuchenne aromaty