duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:118/171)

Gołąbki bez zawijania 369

dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników- dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość- z gotowego mięsa robimy spore klopsy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z obu stron- podsmażone klopsy  układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem )- zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu )- tak przygotowane gołąbki dusimy ok 1,5 godziny, aby warzywa

Basia w kuchni
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 174

surówką z młodej kapusty, przepis tutaj.Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 ser feta (u mnie żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.  Przygotowanie:     Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy

Aga w kuchni
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 172

solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 3-4 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 6 dużych gołąbków. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy  z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 25 minut aż gołąbki będą miękkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 187

cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed jej krojeniem. Czy to cykoria, czy bok choy, czy sałata rzymska czy kapusta pekińska – kroimy ją na centymetrowe plasterki.   W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy i podgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek z imbirem, smażymy mieszając około 1,5-2 minut(...)cebulę i jasne części szczypioru, smażymy razem jeszcze minutę, mieszając, do zeszklenia. Wrzucamy pokrojoną cykorię/sałatę/kapustę, podlewamy gorącym rosołem prawie równo z jej poziomem w garnku. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia najtwardszych części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso na gładką pastę, wlewamy do garnka, dokładnie

Karo in the Kitchen
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 208

cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed jej krojeniem. Czy to cykoria, czy bok choy, czy sałata rzymska czy kapusta pekińska – kroimy ją na centymetrowe plasterki.   W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy i podgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek z imbirem, smażymy mieszając około 1,5-2 minut(...)cebulę i jasne części szczypioru, smażymy razem jeszcze minutę, mieszając, do zeszklenia. Wrzucamy pokrojoną cykorię/sałatę/kapustę, podlewamy gorącym rosołem prawie równo z jej poziomem w garnku. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia najtwardszych części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso na gładką pastę, wlewamy do garnka, dokładnie

Karo in the Kitchen
Baranina w warzywach - kuchnia podkarpacka 94

formie gulaszu z dużą ilością warzyw. W kuchni Bieszczadu, naznaczonej silnymi wpływami kultury Bojkowskiej i Łemkowskiej, mięso baranie zaprawia się czosnkiem i cebulą, by miało intensywniejszy smak. Do mięsa duszonego z warzywami często dodaje się ugotowaną fasolę, dzięki czemu gulasz jest kompletnym daniem, które może być podawane bez dodatku ziemniaków, czy kaszy. Mięso jagnięce jest delikatniejsze w smaku(...)przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Baranina w warzywach – kuchnia podkarpacka Składniki: 600 g mięsa baraniego 3 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera ćwiartka białej kapusty 1 cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia (smalec albo olej) przyprawy: sól, pieprz, koper, kolendra Z mięsa usuwamy nadmiar tłuszczu i błony. Nacieramy je przyprawami, szpikujemy czosnkiem (każdy ząbek

Trzeci talerz
Placek po cygańsku 249

łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany 1 kg ziemniaków 3 jajka Mąka Sól olej Surówka Ok. 1/3 kapusty pekińskiej ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej Sos do surówki typu winegret Sos na placek Sos majonezowo – ketchupowy ( wcześniej opublikowany na blogu ) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę około(...)liściem laurowym i 2 łyżkami oleju. Całość mieszamy i pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy z odrobiną oleju wysoką patelnię lub dostosowany garnek, dusimy mięso w sosie własnym do miękkości. ( mięso umieszczamy w rozgrzanym garnku, mieszamy, sos pojawi się sam, w przypadku gdy mięso zbyt bardzo zaczyna przywierać możemy dolać trochę wody ). Gdy mięso będzie

Smaki Ewy
OSZUKANE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 124

oliwa przyprawy - sól, pieprz przecier pomidorowy Kapustę drobno szatkujemy. Kroimy drobno cebulkę. Szklimy razem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ostygnie mieszamy razem z mięsem. Formujemy nasze "gołąbki" i obsmażamy z dwóch stron. Podsmażone podlewamy wodą (aby były lekko zakryte). Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiłam solą i pieprzem jedna można dodać kostkę rosołową. Dusimy ok 50 minut na lekkim ogniu

BezglutenowaIzabela
Bigos z cebuli i KONKURS Z NAGRODAMI 139

bigosu jako dania złożonego z kapusty. Składniki - cebula - marchewka - jabłko - ocet (opcjonalnie) Przy okazji chciałbym zaprosić wszystkich do konkursu, gdzie dzięki sponsorowi jakim jest sklep http://www.przepisychinskie.pl/ można wygrać całkiem ciekawe nagrody. Serdecznie zapraszam do udziału! Wykonanie: Cebulę kroimy w półplasterki, marchewkę trzemy na grubych oczkach a jabłka w kostkę. Cebulę i marchew dusimy i kiedy trochę zmięknie dodajemy jabłek

Kryzysowa Książka Kucharska
Wołowina na szybko 170

torebki. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dobrze jest odstawić potrawę przed podaniem na 15 minut w celu zintegrowania się składników.  Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Ja podałam z pure ziemniaczanym i surówką z kiszonej i pekińskiej kapusty

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki bez zawijania 388

misce wymieszać ze sobą mięso, ryż, kapustę, marchew i cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać, im dłużej tym lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności

Dobra karma
Roladki ze śliwką 136

bulionem i przykryć.  Krok 5 . Dusić na małym ogniu ok. 30-40 minut . Od czasu do czasu uzupełniać wodę . Na koniec doprawić sos solą ,pierzem można papryką ( zależy co kto lubi) Ponieważ jest sos można podawać nie tylko z ziemniakami ale i z ryżem ,kaszą również . Tu są podane ze smażoną białą kapustą

Eli Gotowanie
Kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie. 195

wodę do połowy wysokości kotletów i dusimy 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kotlety i zagęszczamy sos mąką rozpuszczona w 0,33 szklanki zimnej wody, następnie dolewamy śmietanę i doprawiamy powstały sos przyprawą do mięsa mielonego lub do gulaszu. Kotlety podajemy polane sosem z dodatkiem ulubionej surówki np. z surówką z młodej kapusty lub z  modrą kapustą , albo

Rozpustne gotowanie
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 104

SKŁADNIKI: 1 główka kapusty 700g mięsa mielonego 2 duże cebule płaska łyżka soli łyżeczka pieprzu bulion do gotowania gołąbków SOS PIECZARKOWY: 250g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 1-2,5 szkl. bulionu łyżka mąki 2 czubate łyżki śmietany WYKONANIE: 1. Kapustę włożyć do zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania(...)doprawić solą i pieprzem. 3.Kaszę i ryż ugotować, po czym zmieszać z mięsem mielonym. 4.Ściągnąć liście z kapusty, usunąć głębie. na każdy listek nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem

Dziś Ja gotuje
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 84

garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na zeszkloną cebulę. Dusić do zmięknięcia grzybów. 3.Następnie wlać

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania