jesteście fanami gołąbków, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) Do przygotowania gołąbków będziecie potrzebować: 1 średniej wielkości główki młodej kapusty (może też być zwykła, biała kapusta) 6 średniej wielkości marchewek lub 8 małych 2 korzeni pietruszki 2 cebul 2 ząbków czosnku 1/2 jabłka ½ pęczka selera naciowego (opcjonalnie) 3-4 garści szpinaku (opcjonalnie(...)ostra Do przygotowania sosu będziecie potrzebować: 4 większych pomidorów przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, kurkuma oraz słodka papryka Wykonanie krok po kroku: 1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i przez chwilkę gotujemy, aż zmięknie. Trzeba uważać, aby się nie rozgotowała, bo wtedy liście będą się rwać. 2. Kiedy będzie już
Okiem Blondynki by McBlondiHmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Odsączyć z wody i wymieszać z mięsem. Farsz lekko przestudzić. Naczynie żaroodporne (28x16cm) grubo posmarować margaryną. Ułożyć podwójną warstwę liści kapusty, 1/3 farszu, podwójną warstwę kapusty, 1/3 farszu, znów kapustę i resztę farszu. Przykryć folią aluminiową i piec ok pół godziny w 180st. Po tym czasie zdjąć folię, posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 15 min. Podawać z sosem(...)wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować. Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie podlać wodą z grzybów, przyprawić i dusić ok pół godziny. Na koniec wlać śmietankę i gotować chwilę do czasu aż sos nieco zgęstnieje
Smakołyki Asizamiast ryżu jest oczywiście quinoa ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 krewetek 2 młode marchewki kilka różyczek kalafiora kilka plasterków pora 1 duży liść buraka naciowego, lub kapusty pak choi kilka plasterków ostrej papryczki plaster imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki żółtego curry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 200 ml mleka kokosowego natka kolendry, lub pietruszki 2 łyżki klarowanego(...)pół łyżeczki, ale ile lubicie) utartego w moździerzu kuminu, dolewamy odrobinę wody, żeby warzywa się poddusiły. Gdy są prawie miękkie, dorzucamy posiekany liść buraka liściastego i ostrą papryczkę, chwilę dusimy i dodajemy pastę curry rozmieszaną w mleku kokosowym. Zagotowujemy,redukujemy sos o 1/3, dodajemy krewetki, czekamy, aż się zetną, doprawiamy solą i dodajemy trochę kurkumy dla koloru i smaku. Gotowe
Quinoa Raz!wieczorkiem na grilla, pokrojone w plastry i skropione oliwą z oliwek. Pyyycha. Dzisiaj postanowiłam urozmaicić tym smakowitym warzywkiem bardzo popularną sałatkę z kurczakiem. Wyszło chyba całkiem dobrze, mi smakowała. Zamiast kapusty pekińskiej użyłam makaronu kokardki i kolorowych muszelek. Użyłam: 3 garści suchego makaronu ( kokardki, muszelki, świderki) ok. 40 dkg fileta z kurczaka pokrojone w drobną kostkę 2 cebule pokrojone w "piórka(...)ugotować "al dente". Przecedzić, przelać zimna wodą. Mięso usmażyć na połowie oleju. Posolić do smaku. Przyprawę gyros rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do mięsa. Dusić aż do całkowitego odparowania, kilka minut. Ostudzić. Ogórki zetrzeć na wiórki. Cebulę zalać wrzątkiem i odcedzić. Cukinię razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki maszynką do jarzyn
Maślane ciasteczkoBardzo sycące danie z fasolki szparagowej. Przygotowuję go tak samo jak bigos zamieniając tylko kapustę na fasolkę. Podaję przykładowe ilości składników. 40 dag szynki wieprzowej 40 dag pieczeni wołowej 20 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 10 dag smalcu 1 - 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka przyprawy typu(...)mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól szczypta kwasku cytrynowego Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić
Praktyczna pldodawane do zup, klopsiki zaś są duszone i najczęściej podawane z sosem. Klopsiki lub pulpeciki można zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego, a także z ryb. Moje klopsiki zrobione są z mielonego mięsa indyka i duszone w sosie koperkowym. Klopsiki koniecznie trzeba obsmażyć, wtedy zachowają soczystość i zbyt długo ich nie dusić, gdyż indyk jest delikatny. Według mnie(...)mące. Klopsiki obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Następnie włożyć jeden obok drugiego do głębokiej patelni lub garnka i zalać litrem wrzącej wody lub bulionu warzywnego, dusić pod przykryciem około 20 minut. Można odrobiną wrzątku opłukać patelnię (zabierze smak), w której obsmażane były klopsiki i dodać do naczynia z klopsikami, jeśli oczywiście nie była ona zbyt mocno przypalona
Kuchcik gotujecebuli, pomidora suszonego, ogórka kiszonego i oliwek. Zawijamy ścisło w roladki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora. W razie potrzeby podlewamy wodą. W niewielkiej ilości wody miksujemy serek topiony na gładką masę. Wlewamy do zrazików. Kiedy mięso dochodzi wrzucamy cienko posiekane warzywa(...)pewno nienudne. Zraziki wychodzą kruche, delikatne, aromatyczne. W sam raz dla amatorów chudego mięsa takich jak mój Mąż. A jeśli jeszcze podamy je z kolorowymi kluskami śląskimi , surówką z kapusty kiszonej i oprószymy natką pietruszki to efekt murowany - kolorowy talerz przyprawi nas o uśmiech i dobry humor, a obiad będzie smakował jeszcze lepiej
Kuchnia po mojemuSzczególnie cenna jest kapusta czerwona, która zawiera sporo przeciwutleniaczy. Kapusta to warzywo krzyżowe, posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jest mnóstwo powodów, dla których warto jeść kapustę, zwłaszcza w wersji surowej. Poniżej przedstawiam kilka przepisów z kapustą w roli głównej: Kolorowe łazanki Pęczak z kapustą Lekki bigos wegetariański Tortille z falafelem i surówką z czerwonej kapusty BRUKSELKA Brukselka to warzywo, które(...)zimy się nie boi! Rośnie nawet pod śniegiem, a mróz tylko dodaje jej smaczku. Brukselka to naprawdę uproszczona nazwa nazywa kapusty brukselskiej, która pochodzi z Belgii. Powstała w wyniku skrzyżowania kapusty białej i jarmużu. Brukselka posiada wiele odżywczych właściwości, więc warto po nią sięgać zwłaszcza zimą. Oto moje ulubione przepisy z brukselką: Brukselka kiszona Brukselka pieczona Kopytka z brukselką Łazanki
Wiszniówkaduszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych buraków i ugotować barszczyk czerwony do popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku i kozieradki) sól pieprz olej do smażenia W przeddzień duszenia(...)miękkości na palniku o małej mocy. Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty ( kapusty czerwonej lub coleslaw ). Luty okazuje się dla mnie miesiącem kryminałów. Jednym z nich są "Białe kości" Grahama Mastertona , z którego twórczością spotykam się po raz pierwszy. Na farmie w pobliżu
Weekendy w domu i ogrodziewbija w tłuczek . Na patelni roztapiamy masło , na gorące , wsypujemy zamrożony groszek ( nie rozmrażamy przed smażeniem ) , mieszamy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , cukier , sól do smaku i smażymy -dusimy przez około 5 minut . Zdejmujemy z patelni , przekładamy do miski , dodajemy pieprz , śmietanę i miksujemy blenderem na gładkie pure . Bierzemy kolejno , każdy rozklepany filet, delikatnie solimy i nakładamy po około łyżce nadzienia(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Smażymy na dość głębokim oleju , obracając co chwilę , aż do uzyskania mocno złocistego koloru i chrupiącej skórki . Idealnym dodatkiem jest pure z białej kapusty i ziemniaków , mamy wtedy doskonały lekki obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam ! Post Wiosenne roladki drobiowe pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDelikatne mięso ryby skryte pod chrupiącą panierką przygotowaną z mąki kukurydzianej połączonej z przyprawą do ryb i kardamonem. Lekko duszone na oleju, soczyste w środku. Czasem smażę rybę w panierce w połączeniu mąki pszennej z bułką tartą i szczyptą kolendry przetartej w moździerzu, wspaniale i świeżo smakuje. Mąkę kukurydzianą można zamienić dowolną mąką, bułką tartą, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi(...)folię z dodatkiem odpowiednich przypraw i niewielkiej ilości dobrego masła. Rybę podaję z puree ziemniaczanym, najczęściej z dodatkiem przetartego rozmrożonego zielonego groszku, zamiennie kukurydzy oraz surówką z kiszonej kapusty i marchwi. Świetnie pasują także pieczone warzywa takie jak: brokuły, kalafior, fasolka szparagowa lub uduszone na oliwie z oliwek z cebulą i chili. Składniki: 12 porcji filetów
Zasmakuj Kuchniobiad z duszonego mięsa. Doskonały gęsty, mięsny sos oraz kawałki rozpływającej się w ustach karkówki skuszą każdego! Jak zrobić pyszną duszoną karkówkę w sosie? Tylko proste składniki i krótka lista, a co za tym idzie również proste przygotowanie. To według nas podstawa dobrego i przede wszystkim sprawdzonego przepisu na pyszną karkówkę w sosie. Karkówka wieprzowa duszona(...)Oczywiście można ten sos przygotować też z łopatki wieprzowej, ale naszym zdaniem karczek wieprzowy w tym wypadku nie ma sobie równych! Czy karkówka wieprzowa pokrojona w kostkę i duszona we własnym sosie to gulasz? Każdy Węgier powiedziałby zapewne, że nie… Węgrzy używają do przygotowania gulaszu mięsa wołowego, cielęciny, baraniny lub dziczyzny. W Polsce przyjęło się, że gulasz
Kuchnia Na Wypasieminut. Dodaj czosnek, smaż minutę. Wsyp cukier, smaż kolejną minutę. Wsyp paprykę, pieprz kajeński, zamieszaj. Wlej ocet i sos worcester. Smaż chwilę. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj składniki i duś bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem. Krok 3 Upieczone skrzydełka znowu przełóż do głębokiej misy i dodaj do nich sos barbecue – około jednej trzeciej zawartości(...)pokrój dobrze umyte, nieobrane ziemniaki w grube frytki, skrop olejem, posyp suszonym oregano i solą, wymieszaj. Piecz 30 minut w 200 st) i z sałatą, np. z posiekanej drobno kapusty pekińskiej, polanej vinegretem z musztardą miodową (1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, łyżeczka musztardy miodowej). Smacznego! Artykuł Niedzielny obiad: Skrzydełka „buffalo” z domowym sosem
Niedzielny kucharzminut. Dodaj czosnek, smaż minutę. Wsyp cukier, smaż kolejną minutę. Wsyp paprykę, pieprz kajeński, zamieszaj. Wlej ocet i sos worcester. Smaż chwilę. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj składniki i duś bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem. Krok 3 Upieczone skrzydełka znowu przełóż do głębokiej misy i dodaj do nich sos barbecue – około jednej trzeciej zawartości(...)pokrój dobrze umyte, nieobrane ziemniaki w grube frytki, skrop olejem, posyp suszonym oregano i solą, wymieszaj. Piecz 30 minut w 200 st) i z sałatą, np. z posiekanej drobno kapusty pekińskiej, polanej vinegretem z musztardą miodową (1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, łyżeczka musztardy miodowej). Smacznego! Artykuł Niedziela: Skrzydełka z domowym sosem BBQ pochodzi
Niedzielny kucharz