Szczególnie cenna jest kapusta czerwona, która zawiera sporo przeciwutleniaczy. Kapusta to warzywo krzyżowe, posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jest mnóstwo powodów, dla których warto jeść kapustę, zwłaszcza w wersji surowej. Poniżej przedstawiam kilka przepisów z kapustą w roli głównej: Kolorowe łazanki Pęczak z kapustą Lekki bigos wegetariański Tortille z falafelem i surówką z czerwonej kapusty BRUKSELKA Brukselka to warzywo, które(...)zimy się nie boi! Rośnie nawet pod śniegiem, a mróz tylko dodaje jej smaczku. Brukselka to naprawdę uproszczona nazwa nazywa kapusty brukselskiej, która pochodzi z Belgii. Powstała w wyniku skrzyżowania kapusty białej i jarmużu. Brukselka posiada wiele odżywczych właściwości, więc warto po nią sięgać zwłaszcza zimą. Oto moje ulubione przepisy z brukselką: Brukselka kiszona Brukselka pieczona Kopytka z brukselką Łazanki
Wiszniówkaduszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych buraków i ugotować barszczyk czerwony do popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku i kozieradki) sól pieprz olej do smażenia W przeddzień duszenia(...)miękkości na palniku o małej mocy. Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty ( kapusty czerwonej lub coleslaw ). Luty okazuje się dla mnie miesiącem kryminałów. Jednym z nich są "Białe kości" Grahama Mastertona , z którego twórczością spotykam się po raz pierwszy. Na farmie w pobliżu
Weekendy w domu i ogrodziewbija w tłuczek . Na patelni roztapiamy masło , na gorące , wsypujemy zamrożony groszek ( nie rozmrażamy przed smażeniem ) , mieszamy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , cukier , sól do smaku i smażymy -dusimy przez około 5 minut . Zdejmujemy z patelni , przekładamy do miski , dodajemy pieprz , śmietanę i miksujemy blenderem na gładkie pure . Bierzemy kolejno , każdy rozklepany filet, delikatnie solimy i nakładamy po około łyżce nadzienia(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Smażymy na dość głębokim oleju , obracając co chwilę , aż do uzyskania mocno złocistego koloru i chrupiącej skórki . Idealnym dodatkiem jest pure z białej kapusty i ziemniaków , mamy wtedy doskonały lekki obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam ! Post Wiosenne roladki drobiowe pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDelikatne mięso ryby skryte pod chrupiącą panierką przygotowaną z mąki kukurydzianej połączonej z przyprawą do ryb i kardamonem. Lekko duszone na oleju, soczyste w środku. Czasem smażę rybę w panierce w połączeniu mąki pszennej z bułką tartą i szczyptą kolendry przetartej w moździerzu, wspaniale i świeżo smakuje. Mąkę kukurydzianą można zamienić dowolną mąką, bułką tartą, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi(...)folię z dodatkiem odpowiednich przypraw i niewielkiej ilości dobrego masła. Rybę podaję z puree ziemniaczanym, najczęściej z dodatkiem przetartego rozmrożonego zielonego groszku, zamiennie kukurydzy oraz surówką z kiszonej kapusty i marchwi. Świetnie pasują także pieczone warzywa takie jak: brokuły, kalafior, fasolka szparagowa lub uduszone na oliwie z oliwek z cebulą i chili. Składniki: 12 porcji filetów
Zasmakuj Kuchniobiad z duszonego mięsa. Doskonały gęsty, mięsny sos oraz kawałki rozpływającej się w ustach karkówki skuszą każdego! Jak zrobić pyszną duszoną karkówkę w sosie? Tylko proste składniki i krótka lista, a co za tym idzie również proste przygotowanie. To według nas podstawa dobrego i przede wszystkim sprawdzonego przepisu na pyszną karkówkę w sosie. Karkówka wieprzowa duszona(...)Oczywiście można ten sos przygotować też z łopatki wieprzowej, ale naszym zdaniem karczek wieprzowy w tym wypadku nie ma sobie równych! Czy karkówka wieprzowa pokrojona w kostkę i duszona we własnym sosie to gulasz? Każdy Węgier powiedziałby zapewne, że nie… Węgrzy używają do przygotowania gulaszu mięsa wołowego, cielęciny, baraniny lub dziczyzny. W Polsce przyjęło się, że gulasz
Kuchnia Na Wypasieminut. Dodaj czosnek, smaż minutę. Wsyp cukier, smaż kolejną minutę. Wsyp paprykę, pieprz kajeński, zamieszaj. Wlej ocet i sos worcester. Smaż chwilę. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj składniki i duś bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem. Krok 3 Upieczone skrzydełka znowu przełóż do głębokiej misy i dodaj do nich sos barbecue – około jednej trzeciej zawartości(...)pokrój dobrze umyte, nieobrane ziemniaki w grube frytki, skrop olejem, posyp suszonym oregano i solą, wymieszaj. Piecz 30 minut w 200 st) i z sałatą, np. z posiekanej drobno kapusty pekińskiej, polanej vinegretem z musztardą miodową (1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, łyżeczka musztardy miodowej). Smacznego! Artykuł Niedzielny obiad: Skrzydełka „buffalo” z domowym sosem
Niedzielny kucharzminut. Dodaj czosnek, smaż minutę. Wsyp cukier, smaż kolejną minutę. Wsyp paprykę, pieprz kajeński, zamieszaj. Wlej ocet i sos worcester. Smaż chwilę. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj składniki i duś bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem. Krok 3 Upieczone skrzydełka znowu przełóż do głębokiej misy i dodaj do nich sos barbecue – około jednej trzeciej zawartości(...)pokrój dobrze umyte, nieobrane ziemniaki w grube frytki, skrop olejem, posyp suszonym oregano i solą, wymieszaj. Piecz 30 minut w 200 st) i z sałatą, np. z posiekanej drobno kapusty pekińskiej, polanej vinegretem z musztardą miodową (1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, łyżeczka musztardy miodowej). Smacznego! Artykuł Niedziela: Skrzydełka z domowym sosem BBQ pochodzi
Niedzielny kucharzcebuli, żółty ser, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami często kojarzą się z Wigilią. Przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami jest na blogu od dawna, możecie je przygotować na Wigilijną kolację zamiast uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego(...)drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Gdy będzie złota, dodajemy umyte, suche i starte na jarzynowej tarce pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz pieczarkowy mieszamy i chwilę dusimy. Studzimy. Smażymy naleśniki, zawsze więcej bo potem można je zjeść z dżemem, czy powidłami, niekiedy bez niczego: Składniki na 8-9 naleśników: 2 szklanki mąki, 1 szkl.mleka, 1 szkl.wody gazowanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępowinna być kleista ). Cebulę kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy pierś z kurczaka. Razem dalej smażymy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Po chwili dodajemy grzyby i wodę z moczenia grzybów. Dusimy pod przykryciem ( gdyby płyn odparował zawsze możemy uzupełnić wodą )około 15 minut. Po tym czasie niewielką ilość odlewamy ( dodatkowo możemy dolać wodę ), dodajemy śmietanę , mąkę i koncentrat pomidorowy. Całość intensywnie(...)ziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewybabci przygotowywały dania na Wigilię w domu, pachniało tak wieloma potrawami, że czasem nawet nie do końca potrafiłam je rozróżnić. Najlepiej pamiętam jednak dwa zapachy – pierwszy to kapusta z grochem, a drugi to roznoszący się wszędzie zapach suszonych śliwek. Były obowiązkowo w kompocie z suszu, na który przepis znajdziecie TUTAJ ale w mojej pamięci najbardziej zagnieździły się kluski(...)łazanki 400g suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki miodu ( zależnie od tego jak słodkie są śliwki) woda Przygotowanie: Do garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy śliwki, dolewamy miód i dusimy aż się rozpadną uważając by ich nie przypalić. W razie potrzeby dolewamy wody. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wrzucam do rozgotowanych już śliwek, mieszamy. Podajemy gorące. Smacznego
Życie ze smakiemJuż raz przedstawiałam policzki wieprzowe, wówczas były one na kapuście kiszonej. Dzisiaj natomiast z odrobiną słodyczy z miodem i sosem sojowym. Wyszło smakowicie. Polecam. Składniki: Policzki wieprzowe ( 5 sztuk ) 40 ml sosu sojowego 50 ml miodu 100 ml wina białego wytrawnego 1 czerwona cebula 50 ml oleju ¼ łyżeczki pieprzy cayenne 1 łyżka masła klarowanego 300 ml bulionu 100 ml słodkiej(...)cayenne, wina oraz posiekanej cebuli przygotowujemy marynatę. Do marynaty wkładamy policzki wieprzowe. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, podsmażamy lekko policzki na maśle klarowanym. Dodajemy marynatę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietanę. Chwilkę gotujemy. Wyjmujemy policzki, sos miksujemy i przecieramy przez sito ( dzięki temu sos będzie aksamitny ). Mięso ponownie umieszczamy w sosie. Podajemy
Smaki Ewyowoce niskocukrowe, za to bez ograniczeń ilościowych. Żeby ułatwić Wam ogarnięcie tematu do dyspozycji mamy m.in.: - warzywa korzeniowe i rzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach(...)które można jeść bez ograniczeń czyli: - jabłka, grejpfruty, cytryny i niewielkie ilości jagód, jeśli macie jakieś do dyspozycji. Owoce zakazane Wszystko to można jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEząbki czosnku sól pieprz ziołowy majeranek masło klarowane (ew.olej) Wykonanie : Cebulę kroimy w piórka. Dusimy na maśle do uzyskania wymaganej miękkości i pięknego, złotego koloru. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy całość. Wątróbkę myjemy. Oczyszczamy dokładnie z ew. błonek lub innych zanieczyszczeń. Wycieramy ręczniczkiem jednorazowym. Ponieważ wątróbka indycza jest dość spora, ja zawsze kroję(...)posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Przekładamy do garnka z usmażoną cebulą. Podgrzewamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. U mnie podawana jest z kiszonym ogórkiem lub surówką z kiszonej kapusty, bo takie zestawienie pasuje nam najbardziej
Walijskie Pichcenieoregano 1 liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu do wyboru - opcjonalnie: 1/2 bulwy kopru włoskiego 200g białej/czerwonej fasoli (namoczonej przez noc) 200g świeżego szpinaku kapusta włoska groszek 4 plasterki bekonu Przygotowałam składniki. Umyłam, obrałam i pokroiłam je w kostkę. Fasolkę na małe części. Lepiej przygotować sobie wszystkie warzywa wcześniej. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki(...)Dodałam fasolkę szparagową. Kolej na dynię. Następnie powędrowały do rondelka ziemniaki. Dorzuciłam plasterki pora. Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo bulionem. Dusiłam na małym ogniu przez około 15 minut częściowo pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Następnie dodałam cukinię. Na koniec dołączyły pomidory. Wszystkie warzywa już zmiękły. Wlałam
potrawyregionalnepotraw w ostatniej chwili Kapusta chińska (bok choy) Kapusta chińska znana jest pod wieloma nazwami, co wielokrotnie utrudniało nam zakupy. Najczęściej spotykane nazwy to: chińska botwina, chińska biała kapusta, pak choi, bok choy. Można zastąpić: botwinką selerem naciowym, który ze zwględu na silny aromat trzeba stosować bardzo ostrożnie Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony W Arabii Saudyjskiej(...)aromatyczny, ale też najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata