gębie. Paszteciki wychodzą naprawdę świetnie! Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy, która akurat na tym cieście przygotowała kapuśniaczki. A ja Wam polecam nieco inny farsz niż kapusta. Mam nadzieję, że będzie smakować! Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Nie ma potrzeby wcześniejszego ogrzewania składników, wszystko wystarczy na bieżąco przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Nie wymaga też czasu(...)duża cebula 3-4 ząbki czosnku 250 sera białego półtłustego sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zrobić farsz. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę, chwilkę dusić po czym dorzucić szpinak i dusić i mieszać, aż woda w większości odparuje. Zmniejszyć ognień, dodać pokruszony biały ser i chwilkę jeszcze trzymać na ogniu. Doprawić solą, pieprzem i zmiażdżonymi ząbkami
Kuchnia domowa Aninależy do moich ulubionych zajęć. Kocham las, ale chodzenie poza ścieżkami, wśród małych mieszkańców lasu trochę mnie przeraża :) Ale suszone grzyby czynią kapustę wyśmienitą. Pierogi lub łazanki z kapustą i grzybami mogłabym jeść w nieskończoność. A kurki… a kurki to jeszcze nowe smaki dla mnie. W mojej kuchni są obecne dopiero od ubiegłego roku. I za każdym razem(...)łyżki jogurtu sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy zarumieni się z obu stron dodajemy kurki i smażymy krótko. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak się rozmrozi, mieszamy dokładnie potrawę, dodajemy przyprawy i odparowujemy. Zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy mascarpone i jogurt. Mieszamy dokładnie. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem
KucharzycaSami widzicie, że problem może być poważny, tym bardziej, że bywa coraz częstszy. Co to ma wspólnego z kuchnią? To, że panuje powszechne przekonanie, że chorzy nie mogą jeść kapusty. Napisałem, że panuje powszechne przekonanie, dlatego, że tak twierdzi większość badań, jednak nie wszystkie. W każdym razie lepiej zrezygnować niż ryzykować, i tu z góry piszę, że nie będę(...)Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w półplatsreki. Podsmażamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki, ewentualnie na połówki jeśli są małe i podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy starte ogórki kiszone i chwilę dusimy. Mieszamy z koncentratem i jeszcze chwilę dusimy
Kryzysowa Książka Kucharskalekka propozycja na obiad, z pyszną kalarepą i pulpecikami z fasoli. Muszę się przyznać, że po raz pierwszy w życiu próbowałam kalarepy i jest niesamowita, smakuje trochę jak młoda kapusta, trochę jak ziemniaki :) dlatego zachęcam was do odnalezienia tego warzywa w sklepie lub na targu i przygotowania tego bardzo prostego dania. Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, bardzo dużo witaminy(...)dostarcza zaledwie 27kcl !! Składniki : 1. Na puplety : - paczka fasoli - 2 jajka - kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej) - sos sojowy, pieprz, sól, czosnek, papryka 2. Duszona kalarepa : - 1 średniej wielkości kalarepa - pęczek koperku - sos sojowy, sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Ugotować fasolę, zmielić ją blenderem, lub w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodać jajka, przyprawy, oraz
zdrowa vege kuchniaobsmażamy filet z obu stron. Kurczaka zdejmujemy. Następnie na patelnię na której się smażył wlewamy mleko i starty ser. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso i wolno dusimy razem pod przykryciem ok 15 minut. Filet zdejmujemy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Do sosu serowego dodajemy musztardę, upieczone pomidorki wraz z sosem, który się wytworzył w naczyniu(...)makaronu i piersi kurczaka. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na kurczaka. Polecamy: kurczak jak w KFC , naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem , oraz kurczak w kiszonej kapuście z pieczarkami. Smacznego! Artykuł Kurczak z makaronem w sosie pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiepieczonych batatów zrobiłam kopytka i podałam je z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym z suszonymi pomidorami. Całość dopełniła prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Zapraszam po przepis... Składniki: 3 małe filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 suszonych pomidorów (najlepiej z hermetycznie zamykanego opakowania, bez oliwy) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka wędzonej papryki(...)wrzucić mięso i smażyć aż całkowicie się zetnie. Pod koniec smażenia posypać mięso przyprawą i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie wlać szklankę wrzątku. Pomidory posiekać i wrzucić do wywaru. Dusić około 8 minut, w razie potrzeby wlać wrzątek. Dodać wszystkie rodzaje papryk oraz mąkę i koncentrat. Chwilę smażyć, wlać nieco wody, rozpuszczając koncentrat i mąkę w wywarze. Na końcu zagęścić
Czerwień i błękitmiękkości jego ingrediencji, po czym wyjmujemy je na durszlak do ostygnięcia. Warzywa, gdy będą już chłodne, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy w miseczce na bok. Kapustę kroimy w kwadraciki i wrzucamy do wywaru. Wkładamy do niego także torebkę ryżu. Gotujemy wszystko do miękkości, po czym ryż wysypujemy z torebki do zupy. Umieszczamy w garnku także starte wcześniej(...)ilości i razem z cebulą, dobrze mieszając, przesmażamy przez kilka chwil. Po upływie rzeczonych minut, na patelnię wlewamy passatę - przecier pomidorowy. Zwiększamy nieco temperaturę pod patelnią i dusimy mięso do uzyskania pożądanej miękkości, a następnie przekładamy w całości do garnka z zupą. Wszystko razem dokładnie mieszamy i cieszymy się jej pysznym, gołąbkowym smakiem
Kuchenna KontrrewolucyaGołąbki nie zawsze muszą być z kapusty. Dziś podrzucamy przepis na gołąbki w liściach botwiny. Wykonuje się je podobnie jak tradycyjne, lecz dużo szybciej. Te w liściach botwinki smakują rewelacyjnie polane sosem chrzanowym. Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym SKŁADNIKI: pęczek botwinki o dużych liściach 100 g ugotowanego ryżu 250 g mięsa mielonego sól , pieprz 1 szklanka bulionu 1 łyżka(...)mielonym, doprawić solą i pieprzem. Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Gołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i zalać bulionem. Całość dusić pod przykryciem ok 30 minut. Podaje te gołąbki z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z chrzanem, doprawionego solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikłamię, naprawdę, tym razem nie xd ). GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. (przepis bardzo popularny ;) 500g mielonego mięsa 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam je na patelni, bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam(...)śmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się nie zważyła, sól, pieprz, zioła i poczekałam aż zgęstnieje, co chwilę mieszając. Wtedy dodałam usmażone gołąbki i dusiłam razem pod przykryciem ok. 5-7 minut. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkikapusty.A jako, że drobiowe, są lżejsze. GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. /przepis bardzo popularny ;/ 500g mielonego mięsa drobiowego 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, oregano 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam je na patelni, bez panierowania. Zdjęłam je z patelni(...)śmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się nie zważyła, sól, pieprz, zioła i poczekałam aż zgęstnieje, co chwilę mieszając. Wtedy dodałam usmażone gołąbki i dusiłam razem pod przykryciem ok. 5-7 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam takie mięso, aromatyczne i delikatne, które rozpływa się w ustach. Dla mnie idealnie pasują do niego kluski śląskie i czerwona kapusta . Takie tradycyjne polskie danie, które często przygotowujemy z mamą na niedzielny obiad. 1 kg schabu bez kości szkl mąki pszennej 3 cebule sól świeżo zmielony pieprz łyżka czosnku granulowanego 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego szkl(...)mące. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i partiami smażyć kotleciki na mocno rumiany kolor. Dosypać posiekaną cebulę i smażyć razem kilka minut. Garnek przykryć i dusić mięso i cebulę aż ta będzie miękka. Dolać ok 1 szkl gorącej wody, wsypać liść laurowy i ziele angielskie i dusić pod przykryciem ok pół godziny aż mięso będzie miękkie
Smakołyki Asi1/2-2/3 szklanki ugotowanej ok. 200-250 g kapusty kiszonej, dobrze odciśniętej 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 jajko przyprawy: sól, garam masala olej kokosowy do smażenia Kaszę gotujemy, dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko – mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i skrobię – dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by masa się związała. W dłoniach formujemy kulki, lekko(...)przyprawy: majeranek, sól Filet kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, ok. 1/4 szklanki. Papryczkę siekamy. Koncentrat i papryczkę dodajemy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę. Smacznego
KucharzycaSkłądniki; 60 dag schabu bez kosci pół sredniej głowki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 cebula lisc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, przyprawa uniwersalana, slodka papryka 1 łyzka oleju 1 łyzka mąki Schab umyc i osuszyć a następnie pokroić w duza kostke. Doprawic sola i pieprzem a na końcu obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wzucac(...)szkalnki wody, wrzucic warzywa oraz ziele i lisc i dusic pod przykryciem. Kapuste poszatkować i po około 20 min. również dodac do miesa. Jeśli cała woda wyparuje to podczas duszenia należy ja uzupełniać. Kiedy mieso jest już miękkie po około 60 min. nalezy potrawe doprawić do smaku. Podawac z zniemniakami lub kasza. Albo po prostu z pieczywem
Radość kipiąca uśmiechem.wytrawnego wina (można pominąć) 4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz opcjonalnie: kilka liści kapusty włoskiej Pieczony sandacz z warzywami – wykonanie filety z sandacza umyć i pokroić na mniejsze kawałki ułożyć (skórką do dołu) na pokrojonych liściach kapusty, w formie wysmarowanej wcześniej oliwą posmarować marynatą zrobioną z 1 łyżki sosu ostrygowego(...)kiedy piekarnik się nagrzewa, pokroić drobno cebulę, nieco grubiej batata, papryki, selera naciowego i cukinię na wolnym ogniu zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i gałązkę rozmarynu, dusić pod przykryciem często mieszając po ok. 10 minutach dodać 1 łyżkę sosu ostrygowego, wino i skórkę otartą z drugiej cytryny warzywa powinny być gotowe mniej więcej
PatchworkZawsze przygotowywałam krokiety z kapustą i grzybami. Tym razem zrobiłam je z pieczarkami i smacznym łososiem. Danie było rewelacyjne w smaku. Krokiety: 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 2 cebule 100 g wędzonego łososia 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Krokiety(...)strony). Z podanej porcji wyszło mi 6 placków. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pieczarki kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli. Wszystko dusimy do miękkości. Przesmażone studzimy, doprawiamy solą i pieprzem. Do zimnych pieczarek dodajemy kawałki wędzonego łososia, mieszamy. Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy
VioletoweKucharzeniePolędwiczki z indyka w sosie własnym. Podałam z ryżem i surówką z białej kapusty . Szybki i smaczny obiad. Ja sosu nie zagęszczałam, ale jeśli wolicie można zagęścić łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą. Wlać do sosu i zagotować. Inne przepisy na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 600 g polędwiczek z indyka 1 duża cebula 2 szklanki(...)zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie przyrumienić delikatnie polędwiczki z dwóch stron. Całość zalać wodą. Dodać sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i w razie potrzeby sól. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Polędwiczki muszą być miękkie. polędwiczki z indyka w sosie własnym
O kuchni z uczuciemposiekać – zeszklić na odrobinie oleju. Następnie do miski dodać ryż, mięso, jajko, cebulę z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszać. Kapustę zaparzyć w gorącej wodzie ok. 5 minut. Następnie wyciąć głąba i zdejmować z niej duże liście, mi wyszło 9 sztuk. Pozostałe mniejsze liście rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na liście(...)minut do miękkości. Sos: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić go do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą cukru. Dusić aż sos zgęstnieje i odparuje z niego nadmiar wody. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłów