cukinię. Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej(...)mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut
Gosia gotujeskładniki, a tym bardziej możemy podać go z ulubionymi dodatkami. Mamy do wyboru m.in. ziemniaki , kaszę czy chociażby ryż . A jako zdrowy warzywny dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapusty kiszonej , bądź tak jak w moim przypadku marynowana papryka -> PRZEPIS TUTAJ . Gulasz z łopatki z marchewką i papryką – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 1 czerwona papryka(...)półplasterki marchewkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Podsmażamy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dolewamy wodę, tak aby przykryła mięso, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i podsmażone warzywa. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut, dodajemy łyżeczkę koncentratu i dusimy przez kolejne 10 minut. Mąkę mieszamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy do gulaszu. Dusimy go przez kolejne 5 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!roku zamiast tradycyjnego barszczyku w uszkami u mnie pojawi się na stole zupa krem z pieczonych buraków, a do zagryzienia kulebiak z kiszona kapustą. Składniki (na 3 litry zupy) około 1 kg surowych buraków 1 średniej wielkości cebula 1 duże jałbko sok z jednej cytryny sól, pieprz i czosnek suszony (każdego około łyżeczki) *folia aluminiowa 1,5 l wody/bulionu warzywnego(...)przyprawy (z wyjątkiem soli). Smaż wszystko razem kolejnie 3 minuty. Upieczone buraki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do podduszonych jabłek z cebulą Dokładnie wszystko wymieszaj i duś razem mieszając około 5 minut. Dodaj wodę/bulion i zagotuj pod przykryciem. Zblenduj na gładki krem, dopraw sokiem z cytryny i solą. Ps. Zupa jest słodsza od tradycyjnego barszczu
greenscarfpółnocnym zachodzie Niemiec jarmuż jest bardzo dobrze znany i przyrządza się z niego wiele potraw. Najczęściej przyrządza się z niego pyszne ,jednogarnkowe potrawy. Często nazywa się go "brunatną kapustą" ze względu ,że gotowany przez wiele godzin jarmuż zmienia kolor z zielonej na brunatną. Do potrawy podajemy piwo. Składniki 1 i 1/2 kg jarmużu 2 duże cebule łyżka smalcu(...)siekamy. Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na złoto na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką ,z metki robimy kulki. Jarmuż ,kiełbasy ,kulki metki przekładamy do cebuli ,zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 30 min. Po tym czasie kiełbasę i metkę wyjmujemy i dusimy dalej ok. 1 godziny. Następnie dodajemy płatki owsiane (by zagęścić). Kiełbasę kroimy na większe części
R'n'G Kitchenniewielu składnikach tak, aby wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. Przygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory!), jak i ciało oraz wprowadziły nas w prawdziwy błogostan. Na przygotowanie deseru niestety czasu zabrakło(...)głody nowych wrażeń i smaków, które nam zaserwowano. Następstwem tego było odwiedzenie bistro kolejnego dnia i powiem Wam jedno: naprawdę karmią tam nie tylko nasze żołądki, ale i duszę. POZYTYWNE WARSZTATY Z JOSEPHEM ZWANYM JÓZKIEM Józek, jak sam siebie nazywa Joseph Seeletso jest najbardziej pozytywnym człowiekiem, jakiego miałem okazję poznać. Wprost zaraża swoją energią, optymistycznym podejściem do życia i miłością
Food Squarepatelnię – dodajemy 2 łyżki masła i jedną łyżkę oleju oraz dosypujemy z dwie szczypty soli. Smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając ok. 8-10 min. Kapusta powinna zmięknąć i lekko się zarumienić – kiedy już tak się stanie, przekładamy ją do garnka. 3. ZIEMNIAKI (7 min)Obieramy je, myjemy i kroimy w kostkę(...)też jakieś wyjście). Dodajemy liście laurowe, pieprz (najlepiej w całości, kilka sztuk), ziele angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli dolewaliście samą wodę, musicie dodać też nieco soli. Zupę dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 30 min, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.5. WYKOŃCZENIE (3 min) Z garnka wyławiamy liście laurowe oraz ziele
Nerds Kitchenpotrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... dlatego często gotuję różnego rodzaju bigosy. Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem, nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... cebula :)Ale jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku!Składniki(...)piórka i smażymy na oleju na złoty kolorKiedy cebula jest już zezłocona, dokładamy pokrojone cienko pieczarkiCałość doprawiamy na ostro: sola, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na małym ogniu ok 20 min. Nie musimy podlewać potrawy wodą, gdyż pieczarki puszczą nam sporo wody. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone(fajnie zaostrzają smak
Walijskie Pichceniemorza 1 korzeń wasabi Trawa cytrynowa pokrojona drobno 4 Małe obrane czerwone cebulki tzw. Baby Kilka małych cebulek perłowych 1/2 cebuli białej pokrojonej w kostkę 2 główki kapusty Pak Choi polecam małe 1 litr bulionu najlepiej rybnego może być z kurczaka 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej 3 ząbki czosnku przekrojonego na pół(...)rozpuszczamy masło dodajemy szczypiorek ,trawę cytrynowa,imbir kukurydzę ,czerwone cebulki ,cebulki perłowe,czosnek papryczkę chilli , zwykłą cebulę i szklimy około 7 minut często mieszając. Następnie dodajemy owoce morza i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy bulionem dodajemy resztę składników , oprócz śmietany. I dusimy pod przykryciem 10 minut Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Podajemy z makaronem . Smacznego
Viola cooks with passionmnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby(...)podsmażamy na maśle, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zimny wywar z gotowania grzybów rozrobiony z mąka i przyprawiamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje
e-PrzepisyKulinarneopakowania papieru ryżowego 1 woreczek ryżu parboiled 1/2 opakowania mieszanki chińskiej sos sojowy pieprz, tymianek, imbir przyprawa 5 smaków olej ryżowy Farsz do sajgonek przygotowujemy z ugotowanego ryżu i duszonych warzyw z mieszanki chińskiej. Doprawiamy sosem sojowym, imbirem, tymiankiem i pieprzem. Na koniec dosypujemy sporo przyprawy 5 smaków i wszystko mieszamy ze sobą. Gotowe :) Papier ryżowy namaczamy w wodzie(...)szerokiej patelni. Jak olej będzie już rozgrzany, wtedy wkładamy sajgonki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju. Kolorowa sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 duży czerwony pomidor 1 pomarańczowy pomidor 1/2 papryczki chili 2 łyżki kukurydzy konserwowej oliwa z oliwek limonka młoda dymka Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem
vegetaniezjedzonych przeze mnie sałatek nie było połączonych właśnie z tym dressingiem. Bo jest przepyszny! I bardzo go Wam polecam :) Sałatka ta to gotowy miks różnych liści sałat i kapusty. Z warzyw znajdziemy tu jeszcze słodkie, daktylowe pomidorki koktajlowe. Nie obyło się bez kurczaka i mnóstwa przypraw. Dodatkiem węglowodanowym jest bezglutenowy makaron "ricolli", który swym kształtem i wielkością wpasował się(...)łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj przyprawy. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż kurczaka, aby się lekko zrumienił. Następnie duś pod przykryciem. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. W misce wymieszaj sałatę, kurczaka, ugotowany makaron i pokrojone na połówki pomidorki. Teraz przygotuj dressing łącząc wszystkie składniki. Gotową
Zdrowie na języku :PJako że święta tuż tuż to przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na ten okres Dzisiaj przedstawiamy alternatywę dla pierogów z kapustą i grzybami na święta, którą są ravioli z nadzieniem z grzybami i z kaszą gryczaną. Na pewno posmakują każdemu Składniki na ciasto: - 400 g mąki - 1 jajko - 2 żółtka - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody Składniki na nadzienie(...)lodówki na 30 minut żeby odpoczęło. Następnie przygotowujemy nadzienie. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut i pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie na łyżce masła dusimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z pieczarkami. Gdy pieczarki ostygną to łączymy z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Teraz robimy
Kuchenne WariacjeWycinamy z niej głąb - u mnie zrobił to Mąż :) jak widać wyszło mu idealnie :) Następnie kapustę zanurzamy w gotującej się wodzie i chwilę ją podgotowujemy. Ja po włożeniu kapusty do garnka, w otwór po głąbie wlałam jeszcze wrzątek z czajnika. Po tym zabiegu zaczęłam pokolei ściągać liście, aż do samego końca. Po przestudzeniu liści należy z każdego ściąć(...)maśle, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, a po chwili bulion. Zagotowujemy i zabielamy. Oczywiście przyprawiamy do smaku. Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki i przykrywamy je pozostałymi liśćmi. Dusimy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 1,5 godziny
Co w głowie piszczy