duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:134/171)

Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem 168

gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem , to proste i smaczne danie obiadowe, które nie wymaga dodatków w postaci ziemniaków czy klusek. Wystarczy spora ilość chrupiącej surówki np. z czerwonej kapusty. Otrzymujemy wówczas zdrowszą wersję typowego obiadu z roladami w roli głównej, w której z pewnością zagustują “mięsożerni” panowie :) Dzięki sporej ilości nadzienia, w skład którego wchodzi kasza gryczana(...)najcieńszy plaster. W plastry zawijamy nadzienie, obtaczamy w mące (choć ja zawsze o tym zapominam :)) i rumienimy na patelni. Zalewamy bulionem drobiowym (np. domowym rosołem), dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 40 minut. Sos przecedzamy, chwilę redukujemy i zaciągamy odrobiną masła. Jeśli zapomnicie obtoczyć roladki w mące (tak jak ja :D), to możecie w rondelku rozpuścić łyżeczkę masła

Moja Delicja
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 192

pierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas.  W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc może(...)drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia razem z ziołami do pizzy. Następnie dodać szpinak i dusić aż maksymalnie zmniejszy swoją objętość. Przestudzić. Dodać drobno pokruszony twaróg. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami do smaku. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami

Czerwień i błękit
Cebulowy bigos 127

Gotowe w : 1,5 h   Jak wiadomo bigos to kapusta kiszona oraz duża ilość mięsa. Dziś postanowiłam zrobić rewolucyjne danie, które z jakiegoś powodu nazwałam bigosem cebulowym. Za chwilę wyjaśni się moja tajemnica, otóż zamiast kapusty użyłam ogromną ilość cebuli, a tradycyjne mięso krojone w kostkę zamieniłam na mini klopsiki. Cebula i klopsiki to zbyt mało, aby można było(...)wszystko łączymy z mięsem. Dodajemy jajko, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki i smażymy na złoty kolor. 2 Mięsne kuleczki dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką wody i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki drobno posiekane pomidory i paprykę pokrojoną w 0,5 cm kostkę. Nadal dusimy i po kilku minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plastry

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Krokiety z cukinią 231

Przyjemna i lżejsza w smaku odmiana krokietów, które w swoim wnętrzu zamiast ciężkiego mięsa i wzdymającej kapusty skrywa pełną słońca cukinię. Warto wypróbować przy okazji swoich zbiorów! Składniki: Na ok 10 sztuk Naleśniki: 300ml mleka 2% 100ml wody mineralnej niegazowanej 50ml oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 łyżeczki soli ok 200g mąki pszennej Farsz: 1 kg obranej i wydrążonej cukinii(...)pozbawioną nasion cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypujemy startą cukinię i podlewamy 50ml wody. Dusimy lekko posoloną pod przykryciem ok 15 minut. Dolewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odparowania nadmiaru sosu. W razie potrzeby zagęszczamy łyżką

Kuchnia w czekoladzie
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym 206

cebule tymianek sól, pieprz 3 jajka bulion Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 0,5 litra bulionu pół cebuli por 3 łyżki śmietany łyżka mąki sól, pieprz   Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde części liści. Kaszę gotujemy na pół twardo i następnie studzimy. Cebule siekamy(...)przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut. Sos: Cebulę i pora siekamy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy zawartość patelni. Z sosu odlewamy pół szklanki bulionu i dodajemy śmietanę oraz mąkę. Mieszamy, żeby nie było grudek. Dolewamy

Czerwona Porzeczka
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 320

odżywcze cukinii. Kabaczek idealnie komponuje się z aromatycznymi pieczarkami tworząc smakowity farsz będący sercem chrupiącego, złocistego naleśnika.Krokiety z cukinią i pieczarkami to genialna alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Ich smak jest równie dobry, a z pewnością jest to danie lżejsze i bardziej lekkostrawne.  Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 krokietów)farsz(...)kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia. Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Studzimy. Naleśniki:Wszystkie składniki

Słodka Strona
Gulasz wołowy z marchewką i suszonymi grzybami 203

przygotowania aromatycznego wołowego gulaszu wraz z dodatkiem marchewki, cebuli i suszonych grzybów. Prosto i bardzo smacznie. Taki gulasz możecie podać z ziemniakami lub kaszą, np. gryczaną i kiszoną kapustą.  Składniki na 4-6 porcji: 1 kg miękkiej wołowiny 1 duża marchewka 2 średniej wielkości cebule 2 garście suszonych grzybów + 1 szklanka wrzącej wody 1 lampka czerwonego wina (półsłodkiego(...)ziele angielskie. Całość posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i wlać wodę z moczenia grzybów. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia. Dusić 35 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie

Ugotować
Gołąbki z liści szpinaku 162

wyniku tego dowiadujemy się, że to do czego jest przyzwyczajona biedota, czyli większość z nas, jest modyfikacją tego co było na stołach szlacheckich, czyli mniejszości - gołębi owijanych liśćmi kapusty. Podobno żelazo należy łączyć z witaminą C, żeby mieć więcej energii. Dlatego połączyłem szpinak z ziemniakami. Z tym żelazem w szpinaku to też tak nie do końca, bo naukowcy trochę się(...)mało gołąbkowo, to sobie może nachlapać ketchupem :) Składniki: - liście szpinaku - ziemniaki - zielony groszek - marchewka Wykonanie: Marchewkę kroimy w kostkę. Smażymy na małej ilości oleju, dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy groszku i jeszcze trochę dusimy. Ziemniaki obieramy, gotujemy, gnieciemy i mieszamy z groszkiem i marchewką. Wybieramy części tak przygotowanej masy i owijamy liśćmi szpinaku

Kryzysowa Książka Kucharska
Papryka faszerowana w pomidorowym sosie, a'la gołąbki. Smaczny letni obiad. 313

lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjne gołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :) Składniki - papryka żółta, podłużna 10 szt. - mięso mielone  ( u mnie  z udźca indyka, ale może być(...)Powstałym farszem napełniam, ugniatając łyżeczką papryczki. Na dużej patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wkładam papryczki i obsmażam do zrumienienie przez chwilkę z obu stron. Zmniejszam ogień, patelnię przykrywam pokrywką i duszę aż będą prawie miękkie, a farsz upieczony. Zarówno papryki jak i mięso z farszu podczas duszenia wypuszczają smaczne soki, więc nie ma potrzeby dolewać żadnych płynów, tylko co jakiś czas

Kuchnia z widokiem na ogród
Groch z cebulą 190

naprawdę mało czasu. Można też tak przygotowany groch wykorzystać również w połączeniu wigilijnym z kapustą, ale akurat taka wersja jakoś nie należy do moich ulubionych… w przeciwieństwie do kapusty z grzybami, która też czeka w kolejce na bloga… Groch z cebulą – Składniki:500 g grochu (ja miałam tylko połówki ale można użyć całych ziaren)2-3 cebulesól(...)świeżej i gotuję do miękkości czyli ok. 40-60 min.Jak groch zaczyna już być miękki dodajemy do niego posiekaną i uduszoną na oliwie cebulkę z oliwą w której się dusiła i duuużo pieprzu. Dodatkowo oprócz dodanej cebulki z oliwą dodajemy jeszcze więcej oliwy, ponieważ potrawa ma się zrobić bardziej zawiesista, ja zawsze dolewam na oko, ale myślę że może

UgotujmyTo.pl
Musztardowiec 228

past. Jeśli tylko znajdziecie to warzywo w sklepie lub targu kupcie je koniecznie! Sprawdźcie dlaczego!    Musztardowiec należy do rodziny kapustowatych. Znany także jako gorczyca sarepska lub kapusta sitowata jest coraz popularniejszym warzywem w Polsce. Z jego nasion produkowana jest musztarda. Jeśli kiedykolwiek jedliście musztardę sarepską lub Dijon to na pewno skosztowaliście musztardowca.   ODMIANY Musztardowiec jest znany(...)JEGO ZASTOSOWANIE W KUCHNI Te niezwykłe warzywo ma bardzo ciekawy smak - delikatny musztardowy, lekko pikantny smak. Liście i pędy musztardowca znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je zapiekać, dusić, smażyć, robić z nich pasty jak i różne inne dodatki do sałatek. Doskonale pasują do zup, twarogu i mozzarelli. Przed spożyciem liście musztardowca należy opłukać w wodzie, następnie wykroić grube nerwy

Gotuję Testuję
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 220

Mięso jest (a w zasadzie było :P ) bardzo delikatne i kruche, a całość bardzo dopełnia wyrazisty i dobrze doprawiony farsz... Do tego podałam kaszę gryczaną i surówkę z czerwonej kapusty. No co ja tu będę Wam opisywać, musicie spróbować! ;) Składniki: Mięso-marynata: 1,5kg schabu 2-3 ząbki czosnku rozmaryn sol, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: 200g mięsa mielonego 200g(...)całą noc do lodówki. Farsz: Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie na patelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy. Paprykę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jak pozostałe składniki.  Mieszamy i doprawiamy do smaku. Rolada: Roladę rozwijamy i usuwamy czosnek

Czerwona Porzeczka
Klasyczne zrazy wołowe 243

Klasyczne zrazy wołowe Zwane też roladami śląskimi, tradycyjne faszerowane bitki wołowe, najczęściej podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dobre zrazy powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym. Składniki: 8 plastrów wołowiny zrazowej 10 dkg wędzonego boczku 1- 2 ogórki kiszone 1-2 cebule skórka od chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól, pieprz około(...)związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia *** *** Roladki mocno obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, używając niewielkiej ilości oleju *** *** Następnie całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki (opcjonalnie) i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie gdy zrazy będą już całkowicie miękkie wyjmujemy je z duszenia. Powstały sos oprószamy mąką, doprawiamy solą oraz

Blog z Apetytem
Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) 185

przepisie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków(...)czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. patelnie przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i kalafior. Dokładnie mieszamy, jeśli jest za mało płynu dodajemy jeszcze odrobinę wody lub wywaru. Kalafior nie może w nim pływać, tylko ma być

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym. 191

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi ze szpinakiem. Chyba nie ma lepszych...no może od tych z kiszoną kapustą i ruskich. W sumie to wszystkie pierogi są pyszne. A teraz wrócę do moich szpinakowych, a więc, do farszu dałam sera żółtego i to był super pomysł, dzięki temu zyskał on ciekawy smak. Takie pierogi polecam na bezmięsny obiad(...)obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno się nie zrumienił, bo będzie gorzki, następnie dodajemy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu, na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czubrycą. Dokładnie studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach

Izabelawkuchni