duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:140/171)

Lipnicki bigos z cukinii – kuchnia podkarpacka 180

Choć kapusta jest zdecydowaną liderką kuchni podkarpackiej (nie licząc ziemniaków), bywa u nas zastępowana innymi warzywami. Prezentowałam już kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli , dzisiaj natomiast proponuję bigos z cukinii. Jego dużą zaletą jest bogactwo warzyw i lekka konsystencja. Można go podać z chleb lub z tłuczonymi ziemniakami. Również z kaszą mu po drodze :) Przepis pochodzi z Korso Kolbuszowskiego(...)następnie do garnka dodajemy cukinię. Całość solimy i pieprzymy podsmażając razem. Po kolejnych kilku minutach warzywa z kiełbasą zalewamy zagotowaną wodą w takiej ilości, żeby przykryła warzywa i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę, a kiedy zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut, po czym doprawiamy jeszcze raz do smaku

Trzeci talerz
Jarskie krokiety z nadzieniem gryczano – pieczarkowym 140

Krokiety, temat rzeka, ale głównie przyrządzamy je z mięskiem lub z kapustą i grzybami, moja nieco inna fantazja na temat krokietów, a wiec z kaszą gryczaną i pieczarkami. Nie wiem skąd wziął się u mnie ten pomysł, bo było to już jakiś czas temu. W każdym razie fajna alternatywa, zwłaszcza dla tych, którzy nie mogą lub nie lubią jeść mięska(...)samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna. W rondelku rozpuszczamy margarynę, wsypujemy kaszę gryczaną i mieszamy około 2-3 minuty, po czym zalewamy wodą, solimy i dusimy pod przykryciem, około 10-12 minut, co pewien czas mieszając. Gdy kasza jest miękkawa, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy bez przykrycia. Pieczarki obieramy ze skórek, myjemy i kroimy w plasterki

Smakowy Raj
Naleśnikowe wegańskie canelloni 191

patentów, jak wykorzystywać „resztki”, i robić obiady dosłownie w 20 minut. Dwa dni temu poświęciłam się i nasmażyłam 40 naleśników. Pierwszym obiadem z nich były naleśniki faszerowane kapustą w sosie grzybowym (tu znajdziecie przepis), dziś naleśniki pokroiłam w drobne paski, posmażyłam, dodałam warzywa (mieszanka mrożonka), posypałam wegańskim parmezanem i w 10 minut był obiad ( tu znajdziecie przykład(...)wymieszaj, smaż razem przez 3 minuty. Dodaj fenkuł, wymieszaj i smaż razem 3 minuty. Dodaj wszystkie przyprawy poza solą, wymieszaj, smaż przez minutę. Dodaj fasolę i pomidory z puszki. Duś wszystko razem przez około 5 minut, dopraw do smaku solą. Dodaj fasolę i pomidory z puszki. Duś wszystko razem przez około 5 minut, dopraw do smaku solą. Na każdym naleśniku

greenscarf
Pierogi z czerwoną soczewicą 160

pierogi nie muszę nikogo długo namawiać. Tylko mam problem z nadzieniem - każdy by wolał co innego. Ze szpinakiem i fetą, ruskie, z kapustą, grzybami, serem, z truskawkami lub jagodami... A dziś dla odmiany są z soczewicą:)  Soczewica lubi być dobrze doprawiona, nie żałujcie więc przypraw i poeksperymentujcie trochę, próbując za każdym razem. Ja swoje pierogi doprawiłam wędzoną słodką papryką(...)minut) odcedzić na sitku. Liść laurowy wyjąć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać startą na dużych oczkach marchew, smażyć chwilę razem, a następnie przykryć i dusić 5 minut na małym ogniu. Do cebulki dodać soczewicę i posiekany szczypiorek, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować

Obiad gotowy
Drożdżowy róg obfitości z rzepą brokułową i kiełbaską 147

pizzę, czy do środka"bułki", którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta. czy szpinak. Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 700 g mąki 1 jajko 20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli(...)ciepłe miejsce na około 2 godziny. W międzyczasie lekko rozdrobniłam friarielli. Na patelni i lekko rozgrzanym oleju krótko podsmażyłam wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie dodałam całą zieleninę i krótko dusiłam, by pozbyć się wody. Na koniec dodałam chili i sól, ostudziłam. Pokroiłam ser, kiełbaskę i wszystko ułożyłam na rozwałkowanym cieście. Zwinęłam i przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układając

Pichceniomania
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 120

polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka  całość polałam oliwą (możecie też zrobić tę:  surówkę z pekińskiej kapusty ). Po prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler(...)ryż gotuje się 35 minut Na najmniejszy palnik kładziemy płytkę, na nim ustawiamy talerz od tajine i przykrywamy kominem. Zapalamy gaz i od samego początku, na najmniejszym płomieniu zaczynamy dusić danie. Musicie pamiętać, że NIE WOLNO (!) stawiać naczynia tajine bezpośrednio na ogniu! Pamiętajcie również, że NIE WOLNO (!) dusić na dużym, a nawet średnim płomieniu! Tajine to naczynie bardzo wrażliwe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
32 rozgrzewające dania na jesień 1761

warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Gęsta jarzynowa z brukselką Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur(...)oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa z żółtą fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Kasza gryczana z kurkami – kuchnia podkarpacka 134

podgrzybki i prawdziwki, bądź – jak kto woli – borowiki. Te pierwsze mają intensywny smak, a ich sok barwi potrawy na głęboki brązowy kolor. Są idealne do bigosów, gołąbków, kasz, czy kapusty przyrządzanej na różne sposoby. Suszone prawdziwki lepiej nadają się do dań, w których grają główną rolę, ze względu na ich delikatny smak, np. do barszczu grzybowego, polewki, sosu z prawdziwków(...)wywar z rosołu - bulionu (włoszczyzna, mięso z kością) pieprz, sól 1 czubata łyżka mąki pszennej do zagęszczenia (opcjonalnie) natka pietruszki do dekoracji Czosnek kroimy w plasterki i chwilkę dusimy go na maśle, po czym dodajemy pokrojone kurki. Dolewamy wywar rosołowy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Zaprawiamy śmietaną, którą można wymieszać z mąką, by sos był bardziej zawiesisty

Trzeci talerz
Surówka z cykorii do obiadu 81

jest, że cykoria ma gorzki posmak, jednak niech nas to nie zraża. Gorzki smak jest potrzebny w naszej diecie. Więcej na ten temat pisałam przy okazji przepisu na cykorię duszoną. Jeśli jednak goryczka jest dla Was nie do przejścia, jest i na to sposób! Jak pozbyć się goryczki z cykorii Oto sprawdzony sposób na to, by złagodzić smak goryczki(...)surówkę o inne dodatki, to warto dołożyć do niej świeże jabłka lub gruszki. Bardzo pasują także pomarańcze lub mandarynki, pokrojone w większe kawałki. Z warzyw możemy dodać tartą marchewkę, kapustę pekińską albo właśnie świeżą brukselkę. Ja bardzo lubię smak surowej brukselki, jeśli jednak Wam nie do końca on odpowiada, można z powodzeniem pominąć ten składnik w przepisie i zastąpić

Wiszniówka
Jak ugotować pyszną zupę? 196

smak można uzyskać piekąc najpierw warzywa w piekarniku. Dynia, czosnek, pomidory, papryka - próbujcie i smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku i dodać po ugotowaniu Zastąp mięso masłem lub oliwą - niektóre zupy są o niebo smaczniejsze Coraz rzadziej gotuję zupy na mięsie(...)kwaśnej śmietanie, jogurcie naturalnym czy kefirze. Niech będą dobrej jakości, prawdziwe, a nie miksy tłuszczowe - czytajcie składy, to zajmie tylko chwilę, a wiecie, co tak naprawdę zjadacie. Jeśli dodajemy duszone czy podsmażane warzywa, to róbmy to na oliwie lub oleju, nie na mięsie ani nie na maśle, bo w zupie będą pływały mało apetyczne drobinki tłuszczu. A zatem, jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 136

grzybów w zupach i innych świątecznych daniach, sprawdź te przepisy: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/grzyby-kapusta-i-pierogi Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto to: 20 dag mąki 10 dag masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka 1 jajko Sól Farsz przyrządzimy natomiast z: 40 dag kiszonej kapusty 8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki) 1 cebula 1 łyżka(...)masła 1 łyżka oleju Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku na sitku i drobno kroimy. Przygotowujemy ciasto – mąkę siekamy razem z masłem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W rondlu

codojedzenia
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 189

Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki.Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie  rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik.Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką.DALSZE OSIEM ROLADEKsmarujemy musztardą(...)wlej dwie szklanki wody i przykryj pokrywką, a jak nie masz to użyj folii aluminiowej , kładąc świecącą stroną do góry.Włącz piekarnik na 200 ° termoobieg.Włóż naczynie z mięsem.Duś 40 - 50 min.Jeżeli  masz roladki nie całkiem zalane sosem, to w połowie czasu wyciągnij naczynie i te z dołu zamień tymi z góry.Po ok. 40 minutach wyciągamy

Pasje Jolki
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 124

wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie(...)czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy nie wcisną

Right Behind The Kitchen
Rosół z pierożkami 129

ćwiartka kurczaka 1 porcja rosołowa (najlepiej z wiejskiej kury) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok 200g) kawałek pora 1 liść włoskiej kapusty (można pominąć) 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek łodyg pietruszki i selera gałązka lubczyku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren pieprzu sól do smaku Mięso umyć(...)Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Nadzienie: mięso zmielić na maszynce. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać startą na dużych oczkach marchew, podlać bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu, wymieszać z mięsem. Gdyby nadzienie było zbyt suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka (u mnie o średnicy

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania