również ogromne ilości sulforafanu . Jest to związek zaliczany do grupy związków o silnych właściwościach przeciwnowotworowych (detoksykuje i usuwa związki kancerogenne z organizmu). I tak jak przypadku warzyw krzyżowych (kapusty, brokułów, brukselki, kalafiora i kalarepy) związek ten odpowiada za ich intensywny zapach, szczególnie podczas gotowania, a to za sprawą atomu siarki, który jest zawarty w sulforafanie. J armuż niestety oprócz(...)491/228 mg Sód – 38/23 mg Cynk - 0,56/0,24 mg Jarmuż w kuchni i na blogu Jarmuż możemy jeść na surowo, możemy go gotować na parze, blanszować, smażyć dusić, zapiekać... Wykorzystajmy go do przygotowania zup, sałatek, dań wegetariańskich, koktajli. Pyszne są też chipsy z liści i zdecydowanie zdrowsze niż te ziemniaczane ! Tarta z jarmużem i mangoldem Chłodnik z jarmużem
Kulinarne przygody Gatityczosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pomidory z puszki, obie papryki, zioła prownsalskie, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do ryby podczas pieczenia (przepis poniżej) ryba: 400 g filetów z mintaja 1-2 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie) sól(...)przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Gotową rybę wyciagamy z piekarnika, dodajemy pomidorki. Polecam podawać z brązowym ryżem i surówką z kiszonej kapusty
Zawsze głodna!patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy przez chwilę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i chwilę razem podsmażamy. Podlewamy wodą z moczenia grzybów i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Do grzybów dodajemy wodę lub rosół, majeranek, śmietanę oraz sól i pieprz. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę, zagęszczamy sos i chwilę razem(...)tygodnia. Po pasteryzacji ok 1 miesiąca również w lodówce. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania do słoików. Polecamy: klopsiki podróżnika, czyli obiad ze słoika , żeberka w kapuście w słoiku , obiad do słoika z sosem a’la Stroganow oraz gołąbki do słoika . Życzymy smacznego! Artykuł Kotlety mielone w sosie grzybowym – obiad do słoika pochodzi
Kuchnia Na Wypasieprzepis na zasmażane buraczki , które często podaję do obiadu, tym razem zrobiłam buraczki do ozorów w sosie musztardowym. Lubimy je tak samo jak kapustę zasmażaną z kminkiem i modrą kapustę zasmażaną . Są u nas częstym dodatkiem do obiadu. Buraczki zasmażane są gęste i słodkie, do tego bardzo smaczne. Lubicie? Zapraszam zatem na moje obiadowe buraczki zasmażane. Tarte buraczki zasmażane, składniki(...)pieprzu, ale ja wolę jak mają bardziej wyrazisty smak. Robimy zasmażkę z masła i mąki, nie rumienimy, wlewamy wodę , mieszamy aby nie było grudek. Mieszamy buraczki z zasmażką, zagotowujemy, dusimy aż buraczki zgęstnieją, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą jak za bardzo przywierają do dna. Buraczki zasmażane są gotowe, to idealny dodatek do obiadu, szczególnie mięsnego! The post Buraczki zasmażane appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajmniej raz w tygodniu, gotuję kopytka, kluski śląskie, pyzy, pierogi lub (niestety rzadziej) knedle. Do tego obowiązkowo sos mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie wywodzi się z kuchni litewskiej (cepeliny) a spolszczona wersja to właśnie kartacze(...)łyżki mąki sól pieprz. OKRASA: kilka łyżek oliwy 3 łyżki prażonej cebulki Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy rozmrożone (w sezonie świeże) grzyby i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy wędlinę, podsmażamy jeszcze około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, studzimy. Dzielimy na pół (w jednej połówce powinny się znaleźć większe kawałki grzybów
Rozpustne gotowanieJeżeli pomyślimy o pierogach z grzybami, to zapewne mamy na myśli te z grzybami leśnymi i kapustą. Owszem są pyszne, ale te z boczniakiem i kaszą bulgur w niczym im nie ustępują. Równie aromatyczne i równie pyszne, no i zdrowe bo kasza bulgru jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi(...)odsączamy na sicie. Z boczniaka odcinamy nóżki, kapelusze kroimy na drobną kostkę. Cebulę szatkujemy na bardzo drobno i podsmażamy ją na oleju, dodajemy boczniaka, sól, pieprz, majeranek i dusimy około 15 minut. Na samym końcu dodajemy poszatkowaną natkę i kaszę. Mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienko, wykrawamy kółka, faszerujemy i gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia
Jadło i czytadłopoza tym zawsze ktoś musi być zaabsorbowany staniem, smażeniem, przewracaniem, etc. Dlatego z chęcią wracam do dawnych dań z ogniska, czyli kociołka, zwanego również pieczonkami, strykiem, duszonymi, prażonymi lub prażonkami. Nazwy tego dnia zależą oczywiście od regionu kraju, ale wszystko i tak sprowadza się do jednego: są przepyszne. Jej rodowód wywodzi się ze Śląska(...)sprawdzeni producenci spod Częstochowy. Dostępne są dwa rodzaje garnków: emaliowane w środku i całe z żeliwa. Łatwiejszy do utrzymania czystości jest ten emaliowany, ale z drugiej strony duszenie potrawy na żeliwie też ma swój smaczek – tak przecież robiono przed laty. W sprzedaży znajdziemy różne pojemności tych naczyń, ale od razu polecam kupić większy. Jeśli zrobimy pieczonek za dużo
Kulinarne przygody GatityBigosik jest potrawką bez kapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek.” Tyle o zapomnianym bigosiku pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej z 1910 roku. Ponieważ bardzo lubię kaczkę, a kaczka bardzo lubi jabłka, postanowiłam przyrządzić bigosik właśnie z kaczki. 4 nogi kaczki, 3 goździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki(...)cieple. Włożyć kości i obsmażyć. Następnie dodać szalotkę i czosnek. Przesmażyć. Dodać jabłko, przesmażyć. Wlać 500 ml kwasu chlebowego, posolić i gotować około 15 minut. Dodać mięso i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 40 minut – aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kości, wlać ocet (4 łyżki), dodać miód ( około łyżeczki do kawy ) i pokruszony chleb, gotować około 10 minut
królestwo garówobiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli(...)winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem
Moja smaczna kuchniaKolejne po Kotletach ziemniaczanych i Krokietach z kapustą i boczkiem danie z gotowanych ziemniaków.Tym razem zapraszam na krokiety z żółtym serem i sosem ze świeżych borowików, wszak mamy na nie sezon. Zdecydowanie najbliższe mi smakowo połączenie, gdyż ser żółty i grzyby uwielbiam...polecam. Składniki na krokiety : 700 g ziemniaków 1 średnia czerwona cebula 2jajka(...)olejem. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić umyte, pokrojone w plasytry grzyby. Dusić na małym ogniu do miękkości około 20 minut. Do śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką sosu spod grzybów. Wlać na patelnię i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić
Gosia gotujeSzukałam ekspresowej alternatywy dla pierogów ruskich, które uwielbiam ale na których zrobienie nie zawsze mam czas. Miały być gołąbki kresowe ale… nie wyszły. Kapusta w zimie jest za twarda a jak już zmięknie to farsz z ziemniaków i sera białego jest do niczego. Ale nie byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć(...)odrobina parmezanu (opcjonalnie) Wykonanie: 1.Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. 3. Dorzucić do cebuli pieczarki. Obsmażyć. Gdy się lekko zarumienią posolić i dusić aż do miękkości. Dodać pietruszkę i resztę przypraw. Dorzucić serek topiony a jak się rozpuści zabielić śmietaną. Smacznego
Mama z miastaBigos po jałowsku to niesamowite danie kuchni podkarpackiej, pochodzące z Jałowego, bieszczadzkiej wioski z okolic Ustrzyk Dolnych. Co w nim takiego szczególnego? A czy jedliście kiedyś bigos bez kapusty? Taki właśnie jest bigos po jałowsku. Jego główny składnik to cebula, a do tego papryka i czerwona fasola. Polecam to danie jako alternatywę dla klasycznego bigosu. Dla mnie jest ono kolejnym(...)garnka z grubym dnem wlewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z papryką. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich boczek z kiełbasą, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, po czym dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku. Po kilku minutach, dodajemy śmietanę, wszystko dobrze mieszamy i wyłączamy
Trzeci talerzDzisiaj zapraszam Was na leczo. Istnieje wiele przepisów, bardziej lub mniej urozmaiconych (ja sama dodaję czasem do niego fasolkę szparagową, kawałek kapusty, bakłażana, czy też brokuły), lecz dziś zapraszam na jego klasyczną wersję. Jest pyszne, sycące i jak dla mnie to kwintesencja lata. Polecam! Składniki na leczo 600 g cebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej) 2 papryki(...)dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Gdy warzywa już trochę zmiękną dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pomidory, trochę soli, pieprz, zioła, paprykę słodką, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż płyn odparuje. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
Rozpustne gotowanieSzybki smaczny a przede wszystkim zdrowy i aromatyczny obiad. Dla kazdego. Beda nam potrzebne ziemniaki pokrojone w czastki, kapusta biala , niewiele oraz mieso- w moim przypadku szynka , sol, przyprawy do mies i co najwazniejsze oliwa z oliwek GOCCIA D ORO z czosnkiem - alternatywa dla tych co musza byc w kontakcie bezposrednim ;-) z innymi a z czosnku rezygnowac nie chca(...)wody ( to zalezy od naczynia ktore uzywamy do gotowania badz zapiekania ) Nastepnie calosc dosc dobrze polewamy oliwa z oliwek GOCCIA D ORO z czosnkiem. Nastepnie przykrywamy i dusimy badz zapiekamy. Od czasu do czasu podgladamy i sprawdzamy czy na dnie jest dostateczna wilgoc potrzebna do duszenia. w razie czego podlewamy odrobinka wody. U mnie takie duszenie
Z Kuchni Do Kuchnidelikatnie jest miękka, wręcz rozpływa się w ustach. Również dzięki temu, że była marynowana w occie winnym. Podałam ją w wiekszych kawałkach w chlebie na bigosie z kapusty kiszonej z mięsem wołowym i kiełbasą. Przepis na staropolski bigos według mojej wersji znajdziecie na moim blogu, tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/04/Bigos-staropolski-ze-sliwkami-i-podgrzybkami.html No cóż... wiem, jak to brzmi. Tłusto, tłusto, tłusto(...)plastry około 2-3 cm. Wrzućcie na patelnię. Najpierw na większym ogniu ją przysmażcie, niech mięso ładnie się zamknie. Po około 5-6 minutach przykręćcie gaz, przykryjcie pokrywką i duście około 20 minut. Wychodzi soczysta i bardzo aromatyczna. Weźcie chlebek: odkrójcie nożem górną warstwę, około 3-4 cm (zależy jaki to chleb, musi powstać miseczka:), z reszty chlebka wydrążcie środek
Zasmakuj Kuchni