duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:138/171)

Curry z dynią 154

wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub  z owocami morza. Curry na blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem  keralskie curry warzywne według(...)pozbawiamy gniazdka nasiennego, kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do rondelka. Rondelek przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Pieczone plastry dyni kroimy w grubą kostkę, dodajemy do warzyw. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 5 minut, żeby dynia się nie rozpadła. Jeśli Wasza dynia jest bardzo miękka, skracamy czas gotowania. Curry przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane posiekana natką

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaczane łódeczki na Dzień św.Patryka 124

danie samo w sobie jest bardzo proste. Wyraziste w smaku i z zielonym farszem, jak przystało w tym najzieleńszym dniu w roku! :) No i jedna z moich ulubionych odmian kapusty - jarmuż! Wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego, wspiera wzrok i ma właściwości antynowotworowe. To tylko nieliczne dobre właściwości tego warzywa, które w naszym kraju wciąż jest jeszcze niedoceniane(...)kostkę i podsmaż na łyżce oleju. 4. Dodaj do zeszklonej cebuli z czosnkiem skórkę z cytryny i lekko przesiekany jarmuż. 5. Całość podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś przez 5-6min.- następnie odparuj nadmiar wody. 6. Ugotowane ziemniaki odcedź i z każdej połówki ziemniaka wydrąż delikatnie środek łyżeczką. 7. Wydrążone środki z ziemniaków dodaj do jarmużu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Roladki schabowe i kluski śląskie 137

roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej w kostkę cebuli i dusić do czasu aż zmięknie. Podlać gorącą wodą do 2/3 wysokości roladek. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić jeszcze pod przykryciem ok 40 minut. Po tym czasie sos się zredukuje. Jeśli chcecie więcej sosu należy dolać trochę wody, zagotować i zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanej(...)zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą

Smakołyki Asi
Pulpety z mozzarellą i zielonym pesto w sosie z suszonych pomidorów 188

sobie niespodziankę - mozzarellę i zielone pesto. Do przygotowania pulpetów uzyłam mięsa z indyka.. Ponadto sos wzbogaciłam kawałkami suszonych pomidorów. Pulpety podałam z ryżem jaśminowym oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Składniki: 700 g mielonego mięsa (użyłam indyka) kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki zioła kuchni włoskiej - ok. 3 płaskie łyżeczki 2 zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka(...)kulkę mozzarelli. Formować kulki wielkości dużej moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Pomidory drobno pokroić, dodać do wywaru razem z ziołami włoskimi. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Dodać koncentrat i słodką śmietankę. Rozprowadzić do rozpuszczenia. Przyprawić solą, cukrem, ziołami, mielonym pieprzem oraz słodką papryką

Czerwień i błękit
41 przepisów na dania jednogarnkowe 317

Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej(...)płatkami owsianymi Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach

Moja smaczna kuchnia
R... Ryba po grecku! 395

Jest w moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp

Kitchens Alphabet
Rolada śląska 112

rolada, modro kapusta i kluski polane przepysznym sosem to tradycyjny śląski obiad przygotowywany przeważnie tylko w niedzielę. Nie można powiedzieć że nie są pracochłonne (razem z kluskami i modrą kapustą) to w zamian otrzymamy syty i rewelacyjny w smaku obiad. Składniki : 0,9 kg mięsa wołowego 0,2 kg boczku 0,2 kg kiełbasy  2 większe ogórki kiszone(...)razem z warzywami oraz z liściem laurowym i zielem angielskim zalewamy rolady Dolewamy wody do górnego poziomu rolad  Zagotowujemy po czym zmniejszamy płomień do min i rolady dusimy Przy pomocy patyczka sprawdzamy kiedy będą gotowe Gotowe rolady wyjmujemy i odwijamy z nich nić Gotujące się warzywa blendujemy i zagęszczamy odrobiną mąki z wodą tworząc przepyszny

Mechanik w kuchni
Oszukane gołąbki z jarmużem 188

Niedawno obiecałam, że podam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem. Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka(...)wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty i przelałam do garnka. Do garnka z sosem włożyłam obsmażone kotlety i całość dusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawałam z chlebem lub ziemniakami

Kulinarny Pamiętnik
Drobiowe roladki z boczkiem i czosnkiem, duszone w czerwonym winie 157

zrobię zdjęcia i umieszczę na blogu. Wyszły jednak tak smacznie, że w biegu fotografowałam, aby podzielić się nimi z Wami. Wbrew pozorom jest to dość szybkie danie, bo kurczak dusi się krótko. Troszkę zabawy jest z zawijaniem, nie każdy to lubi. Czasami jednak można się poświęcić ;) Składniki na 3-4 osoby: 6 udek z kurczaka 6 plasterków wędzonego boczku(...)mięsa. Przed podaniem zdjąć nitkę lub wypiąć szpilki (wykałaczki). Jeśli lubicie takie roladki, to spróbujcie także zrazików wołowych z marchewką i ogórkiem kiszonym lub wołowych roladek z boczkiem i kapustą kiszoną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz ukraiński 188

duży garnek): ok. 800 g żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku 1 szklanka zakwasu z buraków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 goździk 3 liście laurowe(...)cebulę. Kapustkę dość grubo poszatkować, kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Zasmażać chwilę razem, po czym dodać 2-3 łyżki wazowe gotującego się wywaru i pod przykryciem dusić na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze 1 minutę. Dodać do gotującej się zupy. Buraki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Zdjąć z nich skórę

W SMAK
Gulasz wieprzowy 92

pokroić w cienkie plastry, dorzucić do garnka. Po kilku minutach wlać wcześniej przygotowany bulion mięsny bądź warzywny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj pieprz, sól. Duś tak przygotowany gulasz przez około 1,5 godziny pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika. Gulasz wieprzowy – Dodatkowe informacje Jeśli po tym czasie gulasz wieprzowy będzie zbyt rzadki możesz(...)osoby, które jedzą gulasz z dodatkiem kopytek, pyz bądź innych mącznych produktów. Można również podawać gulasz do placków ziemniaczanych jako placek po zbójnicku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem Gulasz wieprzowy 2020-05-06 Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem 2020-05-01 Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 2020-04-26 Sernik

To Musisz Wiedzieć
Zielone stir fry z wołowiną 174

Dopiero w czasie panowania dynastii Ming (1368–1644) pałeczki zyskały rangę narodowych sztućców, a wok zyskał swój dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego smażenia, pieczenia, duszenia oraz do gotowania na parze. Dzisiaj metoda stir fry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli(...)naszykowane z wyprzedzeniem elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego.   Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka (w całej mojej

Karo in the Kitchen
Kopytka 165

ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej sól, olej     *** Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie *** *** Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je i dusimy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko *** *** Całość zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić można dodać trochę więcej(...)posmarować masłem lub olejem aby się nie posklejały, ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ SZARE KLUSKI Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania