duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:138/171)

Drobiowe roladki z boczkiem i czosnkiem, duszone w czerwonym winie 168

zrobię zdjęcia i umieszczę na blogu. Wyszły jednak tak smacznie, że w biegu fotografowałam, aby podzielić się nimi z Wami. Wbrew pozorom jest to dość szybkie danie, bo kurczak dusi się krótko. Troszkę zabawy jest z zawijaniem, nie każdy to lubi. Czasami jednak można się poświęcić ;) Składniki na 3-4 osoby: 6 udek z kurczaka 6 plasterków wędzonego boczku(...)mięsa. Przed podaniem zdjąć nitkę lub wypiąć szpilki (wykałaczki). Jeśli lubicie takie roladki, to spróbujcie także zrazików wołowych z marchewką i ogórkiem kiszonym lub wołowych roladek z boczkiem i kapustą kiszoną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz ukraiński 195

duży garnek): ok. 800 g żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku 1 szklanka zakwasu z buraków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 goździk 3 liście laurowe(...)cebulę. Kapustkę dość grubo poszatkować, kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Zasmażać chwilę razem, po czym dodać 2-3 łyżki wazowe gotującego się wywaru i pod przykryciem dusić na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze 1 minutę. Dodać do gotującej się zupy. Buraki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Zdjąć z nich skórę

W SMAK
Gulasz wieprzowy 104

pokroić w cienkie plastry, dorzucić do garnka. Po kilku minutach wlać wcześniej przygotowany bulion mięsny bądź warzywny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj pieprz, sól. Duś tak przygotowany gulasz przez około 1,5 godziny pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika. Gulasz wieprzowy – Dodatkowe informacje Jeśli po tym czasie gulasz wieprzowy będzie zbyt rzadki możesz(...)osoby, które jedzą gulasz z dodatkiem kopytek, pyz bądź innych mącznych produktów. Można również podawać gulasz do placków ziemniaczanych jako placek po zbójnicku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem Gulasz wieprzowy 2020-05-06 Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem 2020-05-01 Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 2020-04-26 Sernik

To Musisz Wiedzieć
Zielone stir fry z wołowiną 194

Dopiero w czasie panowania dynastii Ming (1368–1644) pałeczki zyskały rangę narodowych sztućców, a wok zyskał swój dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego smażenia, pieczenia, duszenia oraz do gotowania na parze. Dzisiaj metoda stir fry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli(...)naszykowane z wyprzedzeniem elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego.   Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka (w całej mojej

Karo in the Kitchen
Kopytka 178

ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej sól, olej     *** Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie *** *** Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je i dusimy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko *** *** Całość zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić można dodać trochę więcej(...)posmarować masłem lub olejem aby się nie posklejały, ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ SZARE KLUSKI Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Koktajl truskawkowy z jarmużem 196

również ogromne ilości   sulforafanu . Jest to związek zaliczany do grupy związków o silnych właściwościach przeciwnowotworowych (detoksykuje i usuwa związki kancerogenne z organizmu). I tak jak przypadku warzyw krzyżowych (kapusty, brokułów, brukselki, kalafiora i kalarepy) związek ten odpowiada za ich intensywny zapach, szczególnie podczas gotowania, a to za sprawą atomu siarki, który jest zawarty w sulforafanie. J armuż niestety oprócz(...)491/228 mg Sód – 38/23 mg Cynk  - 0,56/0,24 mg Jarmuż w kuchni i na blogu Jarmuż możemy jeść na surowo, możemy go gotować na parze, blanszować, smażyć dusić, zapiekać... Wykorzystajmy go do przygotowania zup, sałatek, dań wegetariańskich, koktajli. Pyszne są też chipsy z liści i zdecydowanie zdrowsze niż te ziemniaczane ! Tarta z jarmużem i mangoldem Chłodnik z jarmużem

Kulinarne przygody Gatity
Mintaj pieczony w pomidorach 221

czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pomidory z puszki, obie papryki, zioła prownsalskie, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do ryby podczas pieczenia (przepis poniżej) ryba: 400 g filetów z mintaja 1-2 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie) sól(...)przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Gotową rybę wyciagamy z piekarnika, dodajemy pomidorki. Polecam podawać z brązowym ryżem i surówką z kiszonej kapusty

Zawsze głodna!
Kotlety mielone w sosie grzybowym – obiad do słoika 105

patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy przez chwilę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i chwilę razem podsmażamy. Podlewamy wodą z moczenia grzybów i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Do grzybów dodajemy wodę lub rosół, majeranek, śmietanę oraz sól i pieprz. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę, zagęszczamy sos i chwilę razem(...)tygodnia. Po pasteryzacji ok 1 miesiąca również w lodówce.   Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania do słoików. Polecamy: klopsiki podróżnika, czyli obiad ze słoika , żeberka w kapuście w słoiku , obiad do słoika z sosem a’la Stroganow oraz gołąbki do słoika . Życzymy smacznego!   Artykuł Kotlety mielone w sosie grzybowym – obiad do słoika pochodzi

Kuchnia Na Wypasie
Buraczki zasmażane 499

przepis na zasmażane buraczki , które często podaję do obiadu, tym razem zrobiłam buraczki do ozorów w sosie musztardowym. Lubimy je tak samo jak kapustę zasmażaną z kminkiem i modrą kapustę zasmażaną . Są u nas częstym dodatkiem do obiadu. Buraczki zasmażane są gęste i słodkie, do tego bardzo smaczne. Lubicie? Zapraszam zatem na moje obiadowe buraczki zasmażane. Tarte buraczki zasmażane, składniki(...)pieprzu, ale ja wolę jak mają bardziej wyrazisty smak. Robimy zasmażkę z masła i mąki, nie rumienimy, wlewamy wodę , mieszamy aby nie było grudek. Mieszamy buraczki z zasmażką, zagotowujemy, dusimy aż buraczki zgęstnieją, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą jak za bardzo przywierają do dna. Buraczki zasmażane są gotowe, to idealny dodatek do obiadu, szczególnie mięsnego!   The post Buraczki zasmażane appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 192

najmniej raz w tygodniu, gotuję kopytka, kluski śląskie, pyzy, pierogi lub (niestety rzadziej) knedle. Do tego obowiązkowo sos mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie wywodzi się z kuchni litewskiej (cepeliny) a spolszczona wersja to właśnie kartacze(...)łyżki mąki sól pieprz. OKRASA: kilka łyżek oliwy 3 łyżki  prażonej cebulki      Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy rozmrożone (w sezonie świeże) grzyby i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy wędlinę, podsmażamy jeszcze około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, studzimy. Dzielimy na pół (w jednej połówce powinny się znaleźć większe kawałki grzybów

Rozpustne gotowanie
Pierogi z boczniakiem i kaszą bulgur 186

Jeżeli pomyślimy o pierogach z grzybami, to zapewne mamy na myśli te z grzybami leśnymi i kapustą. Owszem są pyszne, ale te z boczniakiem i kaszą bulgur w niczym im nie ustępują. Równie aromatyczne i równie pyszne, no i zdrowe bo kasza bulgru jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi(...)odsączamy na sicie. Z boczniaka odcinamy nóżki, kapelusze kroimy na drobną kostkę. Cebulę szatkujemy na bardzo drobno i  podsmażamy ją na oleju, dodajemy boczniaka, sól, pieprz, majeranek i dusimy około 15 minut. Na samym końcu dodajemy poszatkowaną natkę i kaszę. Mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienko, wykrawamy kółka, faszerujemy i gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia

Jadło i czytadło
Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki 239

poza tym zawsze ktoś musi być zaabsorbowany staniem, smażeniem, przewracaniem, etc. Dlatego  z chęcią wracam do dawnych dań z ogniska, czyli kociołka, zwanego również pieczonkami, strykiem, duszonymi, prażonymi lub prażonkami. Nazwy  tego dnia zależą oczywiście od regionu kraju, ale wszystko i tak sprowadza się do jednego: są przepyszne. Jej rodowód wywodzi się ze Śląska(...)sprawdzeni producenci spod Częstochowy. Dostępne są dwa rodzaje garnków:  emaliowane w środku i całe z żeliwa.  Łatwiejszy do utrzymania czystości jest ten emaliowany, ale z drugiej strony duszenie potrawy na żeliwie też ma swój smaczek – tak przecież robiono przed laty. W sprzedaży znajdziemy różne pojemności tych naczyń, ale od razu polecam kupić większy. Jeśli zrobimy pieczonek za dużo

Kulinarne przygody Gatity
Bigosik z kaczki 121

Bigosik jest potrawką bez kapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek.” Tyle o zapomnianym bigosiku pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej z 1910 roku. Ponieważ bardzo lubię kaczkę, a kaczka bardzo lubi jabłka, postanowiłam przyrządzić bigosik właśnie z kaczki. 4 nogi kaczki, 3 goździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki(...)cieple. Włożyć kości i obsmażyć. Następnie dodać szalotkę i czosnek. Przesmażyć. Dodać jabłko, przesmażyć. Wlać 500 ml kwasu chlebowego, posolić i gotować około 15 minut. Dodać mięso i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 40 minut – aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kości, wlać ocet (4 łyżki), dodać miód ( około łyżeczki do kawy ) i pokruszony chleb, gotować około 10 minut

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania