duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:131/171)

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 479

pomysł na proste i bardzo smaczne danie mięsne :) Polędwiczki przygotowane w poniższy sposób idealnie smakują podane z młodymi ziemniakami lub ugotowanym ryżem oraz ulubioną surówką, np. z młodej kapusty wraz z dodatkiem marchewki, jabłka oraz rzodkiewek .  Składniki na porcję dla 4 osób: 1 polędwiczka wieprzowa (około 0,5 kg) 1,5 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego  około(...)lekko rozbić. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki mięsa (z obu stron, na złoty kolor). Do podsmażonego mięsa wlać wodę i sos sojowy. Dusić około 35 minut pod przykryciem. Polędwiczki muszą zmięknąć! Na sam koniec śmietanę wymieszać z mąką i lekko zahartować ją gorącym sosem. Przygotowaną mieszankę wlać do sosu i gotować jeszcze

Ugotować
Zrazy wołowe ze śliwka 210

miłośników wołowiny.  T o kolejna propozycja z wykorzystaniem wołowiny krzyżowej QMP od Dobrej Wołowiny . Bardzo kruche i delikatne, pełne smaku.  U nas z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Zrazy wołowe ze śliwką na ok 20 zrazów: ok 1,2 kg wołowiny odpowiedniej na zarazy np. część krzyżowa 20 suszonych śliwek 20 kawałków (słupków) wędzonego(...)związujemy nicią. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na rumiano wszystkie zrazy. Wkładamy je do garnka lub naczynia do zapiekania. Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy również włożyć je na podobny czas do piekarnika. Mięso powinno stać się bardzo mięciutkie a na dnie naczynia powinniśmy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 170

kokosowy z ciągutką i przydał się w pracy bardzo. Powstała też maślana drożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 1 szkl. ryżu basmati (2 torebki) 2 szkl. wody sól 1 czerwona cebula, posiekana 2 ząbki czosnku(...)sól W rondlu na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Po minucie dorzucamy czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przecier i pomidory suszone. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. W tym samym czasie gotujmy ryż wg przepisu na opakowaniu. Do sosu pomidorowego dorzucamy odsączona fasolę i dusimy dalsze 5 minut. W tym czasie roztrzepujemy jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z burakiem i kozim serem 301

Pierogi w Polsce zna każdy. Nie muszą być jednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne nadzienie, które to tradycyjne danie uczynią wykwintnym! Do przygotowania pierogów z burakiem i kozim serem potrzebujemy: 500g. mąki do pierogów (Poznańska typ 500) 250ml. maślanki Duży burak Dwie gruszki Kozi ser Jałowiec Oliwa(...)minut. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni pieczemy przez godzinę buraka zawiniętego w folię aluminiową. Studzimy i obieramy. Buraka kroimy na cieniutkie plastry. Zmiksowaną gruszkę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje i zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy

MarcinChef
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami 166

Pierogi to kolejna potrawa z listy moich przysmaków. Jak do tej pory, by były zgodne z dietą rozdzielną musiałem ograniczyć się do pierogów z kapustą i grzybami...      Potem pojawiła się Agnieszka i miało być jak w raju! I byłoby gdyby były pierogi... Ok, ale opowiem wam po kolei od początku - Wyobraźcie sobie...      Na początku(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulkę też kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem  i podsmażamy pieczarki, tak ok. 10 minut, następnie dodajemy cebulkę i wszystko razem dusimy, aż będzie miękkie. Dodajemy ugotowaną kaszę, dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Kaszę możemy lekko nadgotować wtedy farsz będzie bardziej zwarty i nie będzie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
ROŚLINNE PROPOZYCJE OBIADOWE NA LATO 137

Lato to dla mojej rodziny czas objadania się surowymi owocami i warzywami sezonowymi. Kochamy borówki, maliny, ogórki, porzeczki, pomidory, kapustę... Gdyby nie córka, to zapewne w upalne miesiące bylibyśmy 100 % RAW. Jednak dziecko domaga się choć jednego gotowanego posiłku i spożywamy go wraz z nim. Letnie obiady są lekkie, świeże, aromatyczne, kolorowe, bogate w słoneczne warzywa. Dania przygotowujemy szybko(...)jarmużu, 10 kurek, 1 cebula, 1/2 awokado, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Pióra cebuli i kurki dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania dodjemy poszarpany jarmuż. Mieszankę soku z cytryny i syropu dodjemy do potrawy, a następnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kawałaki awokado. Zupa

Jeść, by żyć w zdrowiu
Najprostszy gulasz wieprzowy 232

mięsem smażonym na smalcu i zagęszczany mąką. Jest idealny właśnie do klusek śląskich czy kopytek. A do tego surówka z kapusty i od razu cofam się wspomnieniami kilkadziesiąt lat wstecz...Najprostszy gulasz wieprzowyProporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:1000 g wieprzowiny od szynki2 cebule1 marchewkakilka suszonych grzybków3 łyżki(...)marchewkę w plasterki.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim porcjami mięso do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie duszone i przykrywamy, żeby nie wystygło. Następnie podsmażamy także cebulę, również ją wkładamy do garnka. Mięso w garnku  zalewamy gorącą wodą, tak aby przykrywała

Kulinarne przygody Gatity
Schab faszerowany podgrzybkami 206

Dzisiaj polecam kolejny przepis na mięso faszerowane sezonowym farszem: grzybami. Tym razem jako farsz do schabu zostały wykorzystane (zebrane przez nas w lesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany(...)rzepakowego Przygotowanie: Umyte i osuszone podgrzybki kroimy w drobną kostkę wraz z cebulką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżka oleju, doprawiamy, chwilkę podsmażamy i podlewamy niewielką ilością wody, dusimy ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, studzimy. Kawałki papieru do pieczenia smarujemy olejem i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dobrze rozbite plastry schabu (po 2 na porcję) układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Omlet imprezowy z waflami kukurydzianymi i parmezanem 82

kwestia przystrojenia to już Wasza fantazja. Można podać w formie torcika, kwadracików, koreczków, jak chcecie.   Składniki : - 2 x 250 g mix-u z czerwoną kapustą. Genialna sprawa do kupienia w Biedronce. Mieszanka zawiera kapustę czerwoną, marchew pomarańczową, żółtą i pora. W ten sposób w omlecie ukryjesz pół kilograma warzyw! -wafle kukurydziane jagła i pieprz KUPIEC  - pokrusz wszystkie(...)oliwek, sól i pieprz do smaku - pół szklanki tartego parmezanu - trochę czarnuszki   Na gorącej patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i wrzuć dwa opakowania mixu, dosmacz solą, pieprzem i duś pod przykryciem ,aż zmiękną. Jaja zmiksuj , dosmacz solą i pieprzem oraz wsyp parmezan. Do dużej miski przełóż warzywa, dodaj paprykę, natkę pietruszki , pokruszone wafle kukurydziane oraz masę jajeczną. Wafle sprawią

Z Kuchni Do Kuchni
Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 329

Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce(...)łyżeczki Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów

Czerwień i błękit
Niedzielny obiad? A jak! 324

śmietany łyżka mąkiCebule pokroiłam w półplastry, rozdzieliłam na cienkie paseczki izeszkliłam na maśle.Wątróbki oczyściłam, pozbawiłam błonek, umyłam. Wrzuciłam do cebuli.Chwilę podsmażyłam, po czym podlałam bulionem. Dodałamlistek laurowy. Dusiłam pod przykryciem, póki wątróbka nie stała sięjędrna, a zarazem miękka.Zdjęłam z ognia. Mąkę dokładnie rozrobiłam w śmietanie z odrobiną wody.Zdjęłam rondelek z ognia. Delikatnie wlewałam do całości, mieszając(...)kostkę rosołową.Od zagotowania gotowałam ok. 5 minut. Następnie wyłączyłam,porządnie zamieszałam. Zawinęłam garnek w ściereczkę ischowałam pod kocem, aby doszła w cieple. Podawałampo 30 minutach.SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY.(przepis autorski;) 1/2 główki młodej kapusty4 marchewkiposiekana natka pietruszkiocet winny2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzKapustę posiekałam, marchew starłam na grubych oczkach.Ocet wymieszałam z oliwką, przyprawami i natką pietruszki. Połączyłam

W kuchni Karmel-itki
Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy 128

Bigos ? Jabłka zamiast kapusty ? Nie masz dostępu do kiszonej kapusty będąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka.  Składniki 2 kg jabłek ligol 4 cebule sok z jednej cytryny 6 łyżek oliwy 4 łyżki pasty pomidorowej 750 g kiełbasy podwawelskiej 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe suszony tymianek suszony majeranek suszona bazylia sproszkowane chili sól(...)kiełbasy usunąłem osłonki, pokroiłem w cienkie paski, dodałem do cebuli. Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusiłem ok. 12 minut. Dodałem następnie starte jabłka, dusiłem jeszcze ok. 15 minut

R'n'G Kitchen
Makaron ryżowy z warzywami 172

cukinią, cebulą, czosnkiem, mrożonym groszkiem, marchewką, przyprawiam imbirem i sokiem z limonki, - fasolką szparagową, papryką, cukinią, cebulą, czosnkiem, chili, - pomidorkami koktajlowymi, najlepiej kolorowymi, pieczarkami, chili, marynowanymi kiełkami i poszatkowaną kapustą pekińską. Proste danie dla zabieganych. Połączenie wyśmienite. Warzywa lekko doprawione świetnie pasują do lekkiego ryżowego makaronu. Do tego rozpływający się w ustach parmezan na gotowym daniu i chrupiący sezam(...)sezamowy Przygotowanie makaronu ryżowego z warzywami: Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, przesmażam obrany i posiekany drobno czosnek wraz z cebulą, po chwili dodaję posiekane chili, następnie mieszankę warzyw. Przyprawiam, duszę do miękkości, pod koniec dodaję posiekaną świeżą kolendrę lub natkę. Makaron przygotowuję wedle instrukcji na opakowaniu. Na talerzu łączę makaron z warzywami z patelni, posypuję sezamem wraz z parmezanem

Zasmakuj Kuchni
Dieta rozdzielna na Wielkanoc... 213

obiedzie. Obiad Obiad podzieliłbym na dwie części: Węglowodanową Białkową     W ramach części pierwszej - węglowodanowej serwujemy np. rosół z kluskami, a na drugie ziemniaki z marchewką i duszonymi pieczarkami. Taką wersję dzisiaj omówiliśmy w naszym gronie, więc mamy dla Was gotowy przykład.      Po tym obiedzie podajemy babki i inne ciasta, czy desery, w tym momencie(...)zaadoptować każdy pomysł by święta były zgodne z dietą rozdzielną, a zarazem zdrowe i bez zbędnych kilogramów.     Potrawy mięsne serwujemy z warzywami i np.surówką z kapusty kiszonej. Pieczeń, kotlety lub pieczoną rybę można też pokropić odrobiną cytryny, co doda smaku i znowu pomoże w trawieniu.    " Diabeł tkwi w szczegółach " i na pewno w święta

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 184

jedliśmy. Inspiracją był przepis znaleziony u  Margarytki , jednak jak to zwykle bywa, lekko go zmodyfikowałam. Efekt końcowy wyszedł wprost powalający. Ciasto świetnie sprawdziło się także do pierogów z kapustą i grzybami. Z podanych ilości wychodzi ok.150 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750   (lub 500g pszennej tortowej) - 10g masła klarowanego - 315g (ml) gorącej wody Składniki farszu(...)laurowy (nie dawałam) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15-20 minut i odstawiamy z palnika. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej, wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę cebule, dusimy ok.10 minut, aż cebula będzie szklista i miękka, ale nie przypieczona. Grzyby odsączamy na sicie (wywar grzybowy można zamrozić w woreczkach do kostek lodu, przyda się jako bulion

Smaczne Zdrowe