wszystkie tradycyjne „gołąbkowe” składniki, w tym kapustę, ryż i tradycyjnie mięso mielone. W tej wersji jest to danie jednogarnkowe, które najlepiej podać razem z ziemniakami i pyszna domową surówka lub sałatą z dodatkiem jogurtu. Zajrzyj także do innych moich przepisów: – gołąbki z włoskiej kapusty – zupa z włoskiej kapusty – kwaśnica z żeberkiem GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Ilość(...)porcji: 7-9 gołąbków Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 500 g mięsa mielonego (z łopatki, wołowo-wieprzowego lub z kurczaka) – 100 g ryżu – 1 cebula – ćwiartka kapusty – 300-400 g passaty pomidorowej – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego – sól, pieprz – olej do smażenia Przygotowanie: Ryż ugotuj
nietylkopasta.plbezmięsnym. Na ich wnętrze składa się ryż z dodatkami. W smaku dominuje kolendra, natomiast dodatek chili dodaje potrawie charakteru. Zamiast kabaczków można użyć papryki, bakłażanów, pomidorów czy też liści kapusty. W przypadku tych ostatnich przyrządzimy coś w rodzaju gołąbków, jednak w odmienionej, nieco egzotycznej odsłonie. Składniki: 2 kabaczki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pęczek kolendry 1 pęczek natki(...)sól oliwa Wykonanie: Ryż gotować w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, pomidory z puszki oraz przyprawy. Dusić przez kilka minut. Następnie dodać ugotowany i odcedzony ryż. Dusić do momentu zredukowania nadmiaru płynu. Kabaczki umyć, odciąć jeden brzeg i wydrążyć środek. Do wydrążonego środka nałożyć farsz. Kabaczki przełożyć
zadanie-gotowaniepara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Kapustę opłukać zimna wodą, przekroić na pół i wsadzić do garnka i sparzyć wrzątkiem wraz z obrana marchewką. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować a następnie posypać solą (lub Vegetą) i odstawić na około pół(...)cebulkę a następnie mięso i przecier pomidorowy. Po odpowiednim podsmażeniu wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i mieszać. Od czasu do czasu podlewać niewielka ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut). Na koniec dodać śmietanę i zagotować (czyli na full gaz i wyłączyć). Spróbować jeszcze raz, w razie czego doprawić. Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi
MarciochaKucharzyKurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu z dyni 10 dużych krewetek 1 cebula 1 łyżka bezglutenowej pasty curry 150 ml mleka kokosowego kilka liści czerwonej kapusty pekińskiej kawałek zielonego kalafiora romanesco 1 mała marchewka 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego mały kawałek świeżego imbiru (około 1,5 cm) 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego(...)kuminu świeżo zmielony pieprz sól kilka plasterków pora, lub szczypiorek do posypania Wykonanie: Marchewkę pokrojoną w plasterki i podzielony na różyczki kalafior, gotujemy na parze, aż będą al dente. Kapustę drobno szatkujemy, mieszamy z podgotowanym kalafiorem i marchewką doprawiamy solą, pieprzem i polewamy sosem zrobionym z oleju sezamowego i soku z limonki. Krewetki oczyszczamy ale nie zdejmujemy pancerzyka, obsmażamy
Quinoa Raz!pyszny pomysł na pierś z kurczaka inaczej. Przepis podaję z moimi zmianami. Takie danie smakuje i na ciepło i na zimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty, a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki:1 duża pierś z kurczaka1 płat ciasta francuskiego2 plastry sera żółtego25 dag pieczarek1 mała cebulka1 jajkopieprzoreganoprzyprawa do kurczakaolejSposób przygotowania(...)cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem.2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody.3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki
Kuchnia domowa Anipieprzu 2 łyżki starego sera do dekoracji Przepis na jabłka z boczkiem Boczek podsmażyć na suchej patelni, kiedy się zarumieni dodać cebulę a po chwili przyprawy i jabłka. Dusić 10 minut i podawać na ciepło posypane łyżką startego sera. Zupa kminkowa Zupa kminkowa to kulinarny symbol małopolski i idealne rozgrzewające danie na zimę. Kminek był kiedyś dużo powszechniejszą przyprawą, warto(...)cebula porcja rosołowa kurczaka – umyta i posolona 2 płaskie łyżki kminku po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe ząbek czosnku 20 gotowych uszek – u mnie z kapustą i grzybami koperek do posypania Przepis na zupę z kminku znajdziesz tutaj. Żurek chrzanowy Żurek z chrzanem to tradycyjna potrawa regionalna na świąteczne przejedzenie.Chrzan roślinny antybiotyk, który poradzi sobie
Ugotowane pozamiataneWykwintna wyżerka dla mięsożerców ;) Mięso z mięsem w mięsnym sosie :P Do tego porcja pyrów i zasmażanej kapust :P nic, tylko leżakować po takiej porcji(...)Jedną stronę smarujemy musztardą. Z kiełbas usuwamy osłonki. Każdą zawijamy w mięso, obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Roladki przekładamy do rondla. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 120 min. Na tłuszczu ze smażenia podsmażamy mąkę na rumiano, dodajemy bulion z duszenia, dokładnie rozrabiamy i dodajemy do całości. Chwilę dusimy, mieszając
R'n'G Kitchentego typu kapusty naprawdę łatwo jest przygotować gołąbki i to nie ważne czy sparzymy całą główkę czy osobno liście, praca idzie szybko i sprawnie, a przygotowanie gołąbków w piekarniku sprawia, że nabierają pysznego lekko przypieczonego smaku ;) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 niewielka główka kapusty coolwarp (za moja zapłaciłam 2 zł) około 400 g mięsa mielonego ( u mnie wołowo(...)domowe około 800 ml wody lub bulionu 1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł. 2. Z kapusty odkrajamy koniec, a następnie obkrajemy głąb, nie wyrywamy go. Liście zdejmujemy trzymając za najgrubszy nerw lekko poruszając na boki i ciągnąc do siebie. 3. Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku
Gotowanie...to proste !połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości. Składniki 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki średniej wielkości 1/4 małego kalafiora 4 liście kapusty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego 100 g boczniaków 2 ząbki czosnku 2 szalotki 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 łyżki sosu ostrygowego(...)maksimum ) wrzucamy osuszone ziemniaki. Po minucie dodajemy sos sojowy. Chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa z grzybami, chwilę smażymy, cały czas mieszamy. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy kolendrę, cukier palmowy i dusimy pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszamy. Po 10 min dodajemy sos ostrygowy, dokładnie łączymy. Dusimy jeszcze 5 min. W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do dania, zagęszczamy. Zagotowujemy
R'n'G Kitchenoraz ugotowanymi ziemniakami. Obiad jest syty, a przygotwanie nie zajmuje dużo czasu więc jak dla mnie to danie w sam raz na niedzielny obiad. Jako dodatek można podać modrą kapustę, buraczki, ogórek lub każdy rodzaj surówki czy ulubionych warzyw. SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) ziemniaki – 4 duże sztuki schab – 2 kawałki olej do smażenia sos barbeque – 1 łyżka przyprawa do dziczyzny(...)Ziemniaki gotować 20 minut w posolonej wodzie. Schab oprószyć solą i przesmażyć na średnim ogniu 20 minut, z dwóch stron. Dolać wodę i bulion do mięsa, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Przyrządzić sos. Do słoika dać mąkę kukurydzianą, śmietanę, trochę letniej wody. Dodać sos barbecue, przyprawę do dziczyzny, sól i dużo świeżego pieprzu zmielonego. Zakręcić słoik i wszystko
kuchniabellissima.wordpress.comkrokietów podałam zimny sos przygotowany z jogurtu greckiego, majonezu, szczypiorku i czosnku. Polecam też inne przepisy na krokiety: Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów(...)pszennej sól i zmielony biały pieprz kaszka kukurydziana lub bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Na łyżce oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę i chwilkę dusimy, papryka ma stracić swoją surową postać, studzimy. W garnku gotujemy w osolonej wodzie umyte i obrane ziemniaki. Kiedy ziemniaki są miękkie, odlewamy wodę i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZresztą nie tylko na to mięso. Jak pewnie zauważyliście, mięsnych przepisów jest najwięcej. Jednak nie tylko takie przepisy znajdziecie, ale wiele innych. Polecam Wam do tego mięska surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką , którą ja przygotowałam również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki 700 g karkówki wieprzowej bez kości 4 duże(...)oprószyć solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano każdy kotlet z dwóch stron. Kiedy będą już rumiane wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę na złoty kolor na koniec lekko posolić. Na talerz wyłożyć karkówkę
O kuchni z uczuciemPieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!być niedobre 😋. Mogę go jeść trzy razy dziennie! Zapraszam po przepis 😊. A na blogu znajdziecie również inne przepisy przygotowane zgodnie z dietą: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kalafior 500 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)czosnek drobno siekamy. Warzywa wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Po wyłączeniu dodajemy natkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Ja warzywa gotuję zawsze na parze
Kulinarne przygody Gatity