wyniku tego dowiadujemy się, że to do czego jest przyzwyczajona biedota, czyli większość z nas, jest modyfikacją tego co było na stołach szlacheckich, czyli mniejszości - gołębi owijanych liśćmi kapusty. Podobno żelazo należy łączyć z witaminą C, żeby mieć więcej energii. Dlatego połączyłem szpinak z ziemniakami. Z tym żelazem w szpinaku to też tak nie do końca, bo naukowcy trochę się(...)mało gołąbkowo, to sobie może nachlapać ketchupem :) Składniki: - liście szpinaku - ziemniaki - zielony groszek - marchewka Wykonanie: Marchewkę kroimy w kostkę. Smażymy na małej ilości oleju, dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy groszku i jeszcze trochę dusimy. Ziemniaki obieramy, gotujemy, gnieciemy i mieszamy z groszkiem i marchewką. Wybieramy części tak przygotowanej masy i owijamy liśćmi szpinaku
Kryzysowa Książka Kucharskalato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjne gołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :) Składniki - papryka żółta, podłużna 10 szt. - mięso mielone ( u mnie z udźca indyka, ale może być(...)Powstałym farszem napełniam, ugniatając łyżeczką papryczki. Na dużej patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wkładam papryczki i obsmażam do zrumienienie przez chwilkę z obu stron. Zmniejszam ogień, patelnię przykrywam pokrywką i duszę aż będą prawie miękkie, a farsz upieczony. Zarówno papryki jak i mięso z farszu podczas duszenia wypuszczają smaczne soki, więc nie ma potrzeby dolewać żadnych płynów, tylko co jakiś czas
Kuchnia z widokiem na ogródnaprawdę mało czasu. Można też tak przygotowany groch wykorzystać również w połączeniu wigilijnym z kapustą, ale akurat taka wersja jakoś nie należy do moich ulubionych… w przeciwieństwie do kapusty z grzybami, która też czeka w kolejce na bloga… Groch z cebulą – Składniki:500 g grochu (ja miałam tylko połówki ale można użyć całych ziaren)2-3 cebulesól(...)świeżej i gotuję do miękkości czyli ok. 40-60 min.Jak groch zaczyna już być miękki dodajemy do niego posiekaną i uduszoną na oliwie cebulkę z oliwą w której się dusiła i duuużo pieprzu. Dodatkowo oprócz dodanej cebulki z oliwą dodajemy jeszcze więcej oliwy, ponieważ potrawa ma się zrobić bardziej zawiesista, ja zawsze dolewam na oko, ale myślę że może
UgotujmyTo.plpast. Jeśli tylko znajdziecie to warzywo w sklepie lub targu kupcie je koniecznie! Sprawdźcie dlaczego! Musztardowiec należy do rodziny kapustowatych. Znany także jako gorczyca sarepska lub kapusta sitowata jest coraz popularniejszym warzywem w Polsce. Z jego nasion produkowana jest musztarda. Jeśli kiedykolwiek jedliście musztardę sarepską lub Dijon to na pewno skosztowaliście musztardowca. ODMIANY Musztardowiec jest znany(...)JEGO ZASTOSOWANIE W KUCHNI Te niezwykłe warzywo ma bardzo ciekawy smak - delikatny musztardowy, lekko pikantny smak. Liście i pędy musztardowca znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je zapiekać, dusić, smażyć, robić z nich pasty jak i różne inne dodatki do sałatek. Doskonale pasują do zup, twarogu i mozzarelli. Przed spożyciem liście musztardowca należy opłukać w wodzie, następnie wykroić grube nerwy
Gotuję TestujęMięso jest (a w zasadzie było :P ) bardzo delikatne i kruche, a całość bardzo dopełnia wyrazisty i dobrze doprawiony farsz... Do tego podałam kaszę gryczaną i surówkę z czerwonej kapusty. No co ja tu będę Wam opisywać, musicie spróbować! ;) Składniki: Mięso-marynata: 1,5kg schabu 2-3 ząbki czosnku rozmaryn sol, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: 200g mięsa mielonego 200g(...)całą noc do lodówki. Farsz: Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie na patelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy. Paprykę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jak pozostałe składniki. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Rolada: Roladę rozwijamy i usuwamy czosnek
Czerwona PorzeczkaKlasyczne zrazy wołowe Zwane też roladami śląskimi, tradycyjne faszerowane bitki wołowe, najczęściej podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dobre zrazy powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym. Składniki: 8 plastrów wołowiny zrazowej 10 dkg wędzonego boczku 1- 2 ogórki kiszone 1-2 cebule skórka od chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól, pieprz około(...)związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia *** *** Roladki mocno obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, używając niewielkiej ilości oleju *** *** Następnie całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki (opcjonalnie) i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie gdy zrazy będą już całkowicie miękkie wyjmujemy je z duszenia. Powstały sos oprószamy mąką, doprawiamy solą oraz
Blog z Apetytemprzepisie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków(...)czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. patelnie przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i kalafior. Dokładnie mieszamy, jeśli jest za mało płynu dodajemy jeszcze odrobinę wody lub wywaru. Kalafior nie może w nim pływać, tylko ma być
Kulinarne przygody Gatitywiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi ze szpinakiem. Chyba nie ma lepszych...no może od tych z kiszoną kapustą i ruskich. W sumie to wszystkie pierogi są pyszne. A teraz wrócę do moich szpinakowych, a więc, do farszu dałam sera żółtego i to był super pomysł, dzięki temu zyskał on ciekawy smak. Takie pierogi polecam na bezmięsny obiad(...)obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno się nie zrumienił, bo będzie gorzki, następnie dodajemy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu, na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czubrycą. Dokładnie studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach
Izabelawkuchniświętach. Nie wiem jak Wy, ale ja mam osobiście dosyć śledzi, kapusty, pieczarek i mięsa. Znowu mogę wrócić do uwielbianych przeze mnie zup . Przepisów na dania z papryką można znaleźć u mnie na blogu naprawdę wiele. Ale to warzywo zdecydowanie najbardziej pasuje mi w zupie. Nadaje jej bardzo ciekawy smak. Zupa cygańska to bardzo ciekawa propozycja na obiad(...)grubym dnem. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Pomidory zaparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Warzywa dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy. Dodajemy pokrojoną a plastry kiełbasę i pokrojony w kostkę boczek. z 2 litrów wody odlewamy szklankę i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki
Pobite gary Barbarymięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny(...)włoskości i będzie..na każde zęby. Na drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam ogromnej z kopułą. Grillujesz i dusisz jednocześnie- nic się nie ma prawa dymić..na mieszkanie. Tak ugrilowane mięso, nawet na 11 pietrze w bloku smakuje...wybornie! Na tej samej patelni szybko grillujemy plastry sera żółtego
Z Kuchni Do KuchniDziś zapraszam na kolejne danie bez mięska - kotlety z ziemniaków. Do kotletów podałam sosik pieczarkowy i surówkę z białej kapusty w wersji delikatnej bez czosnku i koperku. składniki: 1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku gałka muszkatołowa słodka papryka biały pieprz bułka tarta olej do smażenia(...)złoty kolor ze wszystkich stron. Przygotować sos pieczarkowy. Pieczarki pokroić w plasterki lub jeśli są duże w średnią kostkę. Następnie pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle. Potem podlać wodą i dusić ok 10-15 minut. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę oraz natkę pietruszki, wymieszać i zagotować. Można ewentualnie sos zagęścić nieco mąką. Kotlety podawać polane sosem
Monia miesza i gotujeTym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest, mój syty bigos z dyni. Po prostu pyszny. Bigos z dyni z kiełbasą, pożywny i kto by się spodziewał, że królować tu będzie dynia. Oprócz klasycznych bigosów z kapusty polecam też wege bigos z cukinii, idealny z chrupiącą bagietką lub tłuczonymi ziemniakami, najlepiej młodymi i ze skórką. Pomysł na obiad jest, polecam bigos z dyni z kiełbasą. Podałam(...)cienkie i krótkie paseczki, można w kostkę. Przesmażam kiełbasę, następnie po kilku chwilach dodaję paprykę. Po kilku minutach gdy lekko zmięknie wrzucam marchew, cebulę i dynię oraz liście laurowe, duszę do miękkości często mieszając. Dolewam nieco wody. Pod koniec dodaję koncentrat, wlewam wodę i przyprawiam do smaku, mieszam dokładnie jeszcze chwilę przesmażając do połączenia składników. Wyjmuję liście laurowe. W razie
Zasmakuj KuchniSzybki obiad, przy czym naprawdę smaczny. Danie miało zostać przyrządzone z kapusty pekińskiej, niestety akurat nie było na sklepie to złapałam stożkową, której tutaj się przyznaję wcześniej nie jadałam. Naprawdę polecam. Fajny smak za sprawą oscypka i mała odmienność :). Kluseczki chińskie z kurczakiem i kapustką stożkową i odrobiną oscypka Składniki (na 4 porcje): 500g piersi z kurczka 1/2 kapustki(...)Patelnie rozgrzewamy i obsmażamy na niej kurczaka, potem przerzucamy do większego garnka. Kapustkę siekamy i obsmażamy na tej samej patelni, ja podlewamy ją w czasie smażenia wodą i chwilkę dusiłam. Przekładny do garnka. Na koniec kroimy pora w kółeczka i obsmażamy po czym również dorzucamy go do naszego garnka. Dusimy całość razem ok. 20 minut i doprawiamy wedle uznania. Dolewamy
Moje pyszne gotowanie