duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:142/171)

PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 231

oraz chronią przed miażdżycą i zawałem. Żurawina zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i kolki wątrobowej. 100 g żurawiny to 308 kcal. Zastosowanie: Dodaje się do deserów i musli oraz do duszenia mięs. Gdy zmiksujemy ją z odrobiną czerwonego wina i soku z pomarańczy powstanie chuntney. 7. Sekret udanego barszczu czerwonego Kilka porad, aby uzyskać idealny barszcz czerwony Jakie najlepiej wybrać buraczki(...)Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru.  Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni.  Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku, dlatego ich obieranie bywa kłopotliwe

Ciastka - domowe słodkości
Piersi z kurczaka w prostym sosie – rodzinny obiad 195

zwiększam ilość składników. Całe danie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Do tego pyszne surówki – u mnie domowa kiszona kapusta i czerwone buraczki . Dodatkowo na stole znalazły się też kiszone ogórki i fasolka z bułką tartą. Do podania surówek wspaniale sprawdza się mój zestaw szklanych salaterek z pokrywką , który zamówiłam(...)cebuli po prostu dodajemy ją do mięsa po obsmażeniu czosnku. Teraz do mięsa i pozostałych składników dolewamy szklankę wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i słodką czerwoną paprykę. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości mięsa. Pod koniec sos zagęszczamy wymieszaną w wodzie mąką pszenną. Jeszcze chwilę gotujemy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy solą lub pieprzem do smaku

Słodkie okruszki
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 148

się nie marnuje Enchiladas idealnie sprawdzą się po świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą(...)stopniowo wlewamy bulion, cały czas energicznie mieszając rózgą, żeby w sosie nie było grudek. Doprawiamy: oregano, kuminem, czosnkiem, cebulą i cynamonem. Mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut. Na koniec doprawiamy octem i solą (jeśli bulion był solony, ostrożnie z solą). Krok 2 Nadzienie. Siekamy cebulę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Chwilę smażymy

Niedzielny kucharz
Obiady poniedziałek-piątek z listą zakupową 88

Robiliśmy go milion razy, choć bardziej z pamięci i na wyczucie. Tym razem wykorzystaliśmy zajefajny przepis, którego fundamentem jest sos – dużo sosu, w którym składniki przez chwilę się duszą. Uwierz, że to jest najlepszy sposób na pyszny stir fry, ponieważ makaron, czy ryż pysznie smakuje z aromatycznym sosem, którego nigdy nie jest za dużo. Wszystko zaś zrobione z trzech(...)duża cukinia 8,3 zł Marchew 4 zł Pietruszka 2 zł 2 garści szpinaku 2,5 zł Garść jarmużu 2 zł Kawałek selera korzeniowego 2 zł Kilka plastrów kapusty grubości 1 zł Kapusta kiszona 5 zł imbir 6 zł Szczypiorek 1.8 Pietruszka 1,8 Mąka/kasze/ryż Mąka 3 zł Ryż 1,5 zł Kasza gryczana niepalona

Niedzielny kucharz
Spaghetti po azjatycku 192

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos grzybowy 232

Sos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fit placuszki z cukinii 170

doświadczenia wiem, iż na mój żołądek najgorzej działa gluten, smażone potrawy, przeprocesowane jedzenie, cebula, czosnek, tłuste potrawy, laktoza (ta najbardziej z moją nietolerancją), warzywa wydymające takie jak groch czy kapusta, słodziki (te znaleźć można głównie w gumie do żucia), niektóre owoce (za dużo fruktozy też nie jest dobre jak się okazuje) i cukier. Staram się wystrzegać jak mogę wymienionych przeze(...)oraz drobno krojone listki mięty. Zagotować. Kiedy sos zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na mały. Delikatnie nakładać łyżką małe kuleczki z masy cukiniowej, coś na kształt placuszków. Przykryć pokrywą. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. W połowie duszenia delikatnie przewrócić na drugą stronę. Podawać z keksem śmietany. Fit placuszki z cukinii O czym warto pamiętać przygotowując cukiniowe placki. Najlepiej

mecooks
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 161

ugotowaniu chwilę przesmażaliśmy ją w rondlu, żeby odparować nadmiar wody. Na koniec dodaliśmy do pure mały topiony serek. Przykryliśmy pure sosem, na wierzch starliśmy parmezan i trochę z duszą na ramieniu włożyliśmy całość do piekarnika. Nasze obawy okazały się niepotrzebne, bo zapiekanka po przestygnięciu i odpoczynku, który wydobył z niej wszystkie smaki, stała się niezwykle smacznym, pożywnym i lekkim daniem(...)żeby znaleźć jakiś patent, który zainteresuje Agnieszkę. Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko zobaczyłem, ale głównie ze względu na sposób podania, czyli w kapuście. Sam przepis – z magazynu Kuchnia – wymagał tuningu. W pierwotnej wersji na dorsza kładło się plaster pomidora, skrapiało olejem i zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też

Niedzielny kucharz
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 273

wacie szklanej "pomidory o smaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz jest czas przedświątecznych przygotowań więc dzisiejsza tematyka bazarowa na tym polegała, wszędzie pełno orzechów, suszonych grzybów, kwaszonej kapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też(...)panierka) Gdy już mięso będzie obsmażone z obu stron, na wierzch kładziemy resztę cebuli i pokrojony w plasterki czosnek, podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i tak  10 minut dusimy. Można posypać delikatnie solą z wierzchu to cebula zmięknie. Smażenie roladek Dodanie cebuli i duszenie Już usmażone roladki przekładamy do garnka układamy je równo i zalewamy sosem z patelni który

Zainspiruj się kuchnią
Co można jeść podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 218

znajdziecie sprawdzone przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni(...)cukru zupy krótko gotowane do 30 minut (idealnym pomysłem jest wywar warzywny przepis tutaj klik , na którego bazie później przygotujemy każdy rodzaj zupy) warzywa gotowane na parze, pieczone i duszone Warto też wspomnieć, że kremy czy musy warzywne i owocowe mają wyższy indeks glikemiczny ,niż ich surowe odpowiedniki. Zawierają także mniej błonnika i substancji odżywczych. Wszystkie gotowane na parze

Kulinarne przygody Gatity
Zdrowe odżywianie i gotowanie 123

regionie, a nie to, co przywiezione jest gdzieś ze świata, chociaż warto również o tym wiedzieć i próbować. Nie pochwalam też diet, które opierają się na jednym składniku np. kapuście lub chudym białym serze. Obydwa składniki są zdrowe, ale monotonne jedzenie tylko jednego z nich, może niszczyć nasz organizm, a szczególnie nerki. Dieta powinna być różnorodna i bogata w składniki(...)tylko delikatnie posmarować tłuszczem i nic się nie przypala, a nie jak to było kiedyś, gdy lało się go dużo więcej. Dodam też, że obecnie więcej przygotowuję rzeczy duszonych lub pieczonych, zamiast smażonych. W zachowaniu kontroli nad tłuszczem pomaga mi również szybkowar, gdyż oprócz szybszego i łatwiejszego przygotowania, potrawy nie wymagają dodawania dużej ilości tłuszczu. Poruszę jeszcze temat zasmażek

Kuchcik gotuje
Makaron świderki z kurkami 204

Makaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 175

innowacyjnej technologii indukcji proces tradycyjnego gotowania, gotowania na parze i smażenia jest bardziej efektywny i szybszy. Dodatkowo funkcja sauté pozwala na lekkie smażenie, dzięki któremu uzyskujemy wspaniały aromat potraw duszonych, sosów, ryżu i makaronów. Natomiast specjalna budowa naczynia głównego sprawia, że dania nie przypalają się, ich konsystencja jest idealna, oraz zachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy(...)wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek, a potem jednocześnie pokrojone marchewki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 313

Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich(...)zimie otworzę swój słoik, to choć na chwilke uda mi się przenieśc do tego baru na skraju drogi, gdzie siwa i krucha staruszka Gina raczyła wszystkich swoim specjałem z duszą i porcją wyśmienitego domowego wina! Ps. Na razie zapakowałam sałatkę nr 1, bo sałatka nr 2 jeszcze siedzi w zalewie. Więc zdjęcia gotowej sałatki pojawią się jak będzie gotowa

Z Kuchni Do Kuchni