duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:123/171)

INDYCZA WĄTRÓBKA Z CEBULĄ 164

ząbki czosnku sól pieprz ziołowy majeranek masło klarowane (ew.olej) Wykonanie :  Cebulę kroimy w piórka. Dusimy na maśle do uzyskania wymaganej miękkości i pięknego, złotego koloru. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy całość.  Wątróbkę myjemy. Oczyszczamy dokładnie z ew. błonek lub innych zanieczyszczeń. Wycieramy ręczniczkiem jednorazowym. Ponieważ wątróbka indycza jest dość spora, ja zawsze kroję(...)posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Przekładamy do garnka z usmażoną cebulą. Podgrzewamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. U mnie podawana jest z kiszonym ogórkiem lub surówką z kiszonej kapusty, bo takie zestawienie pasuje nam najbardziej

Walijskie Pichcenie
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 178

oregano 1 liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu do wyboru - opcjonalnie:  1/2 bulwy kopru włoskiego 200g białej/czerwonej fasoli (namoczonej przez noc) 200g świeżego szpinaku kapusta włoska groszek 4 plasterki bekonu Przygotowałam składniki. Umyłam, obrałam i pokroiłam je w kostkę. Fasolkę na małe części. Lepiej przygotować sobie wszystkie warzywa wcześniej. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki(...)Dodałam fasolkę szparagową. Kolej na dynię.   Następnie powędrowały do rondelka ziemniaki. Dorzuciłam  plasterki pora.   Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo bulionem. Dusiłam na małym ogniu przez około 15 minut częściowo pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.   Następnie dodałam cukinię.    Na koniec dołączyły pomidory. Wszystkie warzywa już zmiękły.  Wlałam

potrawyregionalne
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 206

potraw w ostatniej chwili Kapusta chińska (bok choy) Kapusta chińska znana jest pod wieloma nazwami, co wielokrotnie utrudniało nam zakupy. Najczęściej spotykane nazwy to: chińska botwina, chińska biała kapusta, pak choi, bok choy. Można zastąpić: botwinką selerem naciowym, który ze zwględu na silny aromat trzeba stosować bardzo ostrożnie Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony W Arabii Saudyjskiej(...)aromatyczny, ale też najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowane rolady z mięsa mielonego 282

Roladki z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami Bardzo smaczne i proste w przygotowani, roladki wieprzowe z pysznym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej) 1/2 szklanki mąki 250g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 cebula 1 łyżka(...)słodka mielona, zielona pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia     *** Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy *** *** Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody *** *** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Mięso

Blog z Apetytem
Pulpety w sosie chrzanowym 247

sosie chrzanowym.  Przepis jak zawsze  banalnie prosty  i szybki do wykonania.  Moje małe kulki mięsne podałam z  białą kaszą gryczaną i  sałatką z kapusty . Składniki: 700 g mięsa mielonego wołowego 3 szklanki bulionu warzywnego 1 duża cebula 1 bułka czerstwa 2 jajka 3 łyżki śmietany 12% 5 łyżek chrzanu 1 łyżka mąki pszennej(...)wyrobić naszą masę. W rondlu zagotować bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda). Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mące.  Do wywaru wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 25-30 minut. Na sam koniec dodajemy chrzan, gotujemy całość jeszcze 5 minut, od czasu do czasu przemieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz z boczniaków 131

mało je spożywamy, można nawet powiedzieć że nie mają smaku.  Gdy je odpowiednio przyprawimy można stworzyć z nich pyszne danie, jak gulasz czy flaczki.Idealnie pasują do krokietów z kapustą, propozycji jest wiele.Ja mam dzisiaj gulasz. Zapraszam :)   Składniki:   około 1 kg boczniaków 3 łyżki masła 2 czerwone cebulki sól, lub domowa wegeta, pieprz ostry do smaku 1 łyżeczka(...)myjemy i osuszamy, następnie kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę.W głębokim rondlu rozpuszczamy mało i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy boczniaki, podlewamy przecierem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, około 30 minut. Gdy boczniaki będą all dente dodajemy śmietankę i chwilę dusimy.Musi się delikatnie zredukować ( zagęścić). Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lu pieprzem

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz wieprzowy (bezglutenowy) 509

pochłania i trochę składników wymaga, ale dzięki temu jest gwarancja doskonałego smaku bez potrzeby użycia polepszaczy i co najważniejsze, jest bezglutenowy. Podany z kluseczkami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty - cud miód :-) Bardzo polecam! Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego (w moim daniu z szynki) 5-6 cebul 2 pietruszki (korzeń) 2 marchewki 1/4 selera (korzeń) 2 łodygi selera naciowego(...)wody lub więcej Wykonanie:  1. Mięso kroimy w kosteczkę. 2. Dobry gulasz to tyle cebul ile mięsa. W moim daniu 6 cebul, które trzeba pokroić bardzo drobno i dusić na oliwie na patelni nieprzywierającej ze sporą ilością masła i papryki słodkiej w proszku. 3. Dusimy cebulkę z papryką mieszając od czasu do czasu. 4. W czasie gdy dusi się

Kawa z mlekiem
Karkówka w sosie pieczarkowym 163

przygotowuję ją w sosie pieczarkowo-cebulowym. To potrawa łatwa w przygotowaniu a naprawdę smaczna i w dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty. Zapraszam!Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki:ok. 6 plastrów karkówki400g pieczarek2 cebule2 ząbki czosnkusól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam(...)tylko zakryć. Pieczarki myję, obieram, kroję na grubsze plastry i podsmażam – z pokrojonym w plasterki czosnkiem – odrobinę aby tylko lekko zmiękły i dodaję je do karkówki.Duszę na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając ok. godziny (aż mięso zacznie się robić miękkie) i wtedy dodaję podsmażoną cebulę – nie dodaję wcześniej bo nie lubię jak cebula jest bardzo

UgotujmyTo.pl
Paszteciki ze szpinakiem i serem 235

gębie. Paszteciki wychodzą naprawdę świetnie! Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy, która akurat na tym cieście przygotowała kapuśniaczki. A ja Wam polecam nieco inny farsz niż kapusta. Mam nadzieję, że będzie smakować! Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Nie ma potrzeby wcześniejszego ogrzewania składników, wszystko wystarczy na bieżąco przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Nie wymaga też czasu(...)duża cebula 3-4 ząbki czosnku 250 sera białego półtłustego sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zrobić farsz. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę, chwilkę dusić po czym dorzucić szpinak i dusić i mieszać, aż woda w większości odparuje. Zmniejszyć ognień, dodać pokruszony biały ser i chwilkę jeszcze trzymać na ogniu. Doprawić solą, pieprzem i zmiażdżonymi ząbkami

Kuchnia domowa Ani
Kurczak w sosie kurkowo-szpinakowym 147

należy do moich ulubionych zajęć. Kocham las, ale chodzenie poza ścieżkami, wśród małych mieszkańców lasu trochę mnie przeraża :) Ale suszone grzyby czynią kapustę wyśmienitą. Pierogi lub łazanki z kapustą i grzybami mogłabym jeść w nieskończoność. A kurki… a kurki to jeszcze nowe smaki dla mnie. W mojej kuchni są obecne dopiero od ubiegłego roku. I za każdym razem(...)łyżki jogurtu sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy zarumieni się z obu stron dodajemy kurki i smażymy krótko. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak się rozmrozi, mieszamy dokładnie potrawę, dodajemy przyprawy i odparowujemy. Zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy mascarpone i jogurt. Mieszamy dokładnie. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem

Kucharzyca
Bigos hashimoto 175

Sami widzicie, że problem może być poważny, tym bardziej, że bywa coraz częstszy. Co to ma wspólnego z kuchnią? To, że panuje powszechne przekonanie, że chorzy nie mogą jeść kapusty. Napisałem, że panuje powszechne przekonanie, dlatego, że tak twierdzi większość badań, jednak nie wszystkie. W każdym razie lepiej zrezygnować niż ryzykować, i tu z góry piszę, że nie będę(...)Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w półplatsreki. Podsmażamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki, ewentualnie na połówki jeśli są małe i podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy starte ogórki kiszone i chwilę dusimy. Mieszamy z koncentratem i jeszcze chwilę dusimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Pulpety z fasoli z duszoną kalarepą z koperkiem 206

lekka propozycja na obiad, z pyszną kalarepą i pulpecikami z fasoli. Muszę się przyznać, że po raz pierwszy w życiu próbowałam kalarepy i jest niesamowita, smakuje trochę jak młoda kapusta, trochę jak ziemniaki :) dlatego zachęcam was do odnalezienia tego warzywa w sklepie lub na targu i przygotowania tego bardzo prostego dania. Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, bardzo dużo witaminy(...)dostarcza zaledwie 27kcl  !! Składniki :  1. Na puplety : - paczka fasoli  - 2 jajka - kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej) - sos sojowy, pieprz, sól, czosnek, papryka  2. Duszona kalarepa : - 1 średniej wielkości kalarepa - pęczek koperku - sos sojowy, sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Ugotować fasolę, zmielić ją blenderem, lub w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodać jajka, przyprawy, oraz

zdrowa vege kuchnia
Kurczak z makaronem w sosie 122

obsmażamy filet z obu stron. Kurczaka zdejmujemy. Następnie na patelnię na której się smażył wlewamy mleko i starty ser. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso i wolno dusimy razem pod przykryciem ok 15 minut. Filet zdejmujemy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Do sosu serowego dodajemy musztardę, upieczone pomidorki wraz z sosem, który się wytworzył w naczyniu(...)makaronu i piersi kurczaka. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na kurczaka. Polecamy: kurczak jak w KFC , naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem , oraz kurczak w kiszonej kapuście z pieczarkami. Smacznego! Artykuł Kurczak z makaronem w sosie pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję