duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:115/171)

Ryż z warzywami z woka i czerwoną fasolką 213

papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów  przeprawy: ( sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany) Wykonanie: 1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu 2. Warzywa wsypujemy do woka, podlewamy odrobiną wody, przekrywamy i dusimy, kiedy warzywa lekko

Mój pomysł na
Warzywne gołąbki 214

obtoczenia Liście kapusty umyć i drobno poszatkować. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a cebulę drobno posiekać. Warzywa wymieszać z mięsem, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy uformować podłużne kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na oleju z obu stron. Bulion warzywny zagotować z koncentratem pomidorowym. Dodać kotlety i dusić około 30 minut na wolnym

Ewusiowe Smaki
Gołąbki z sosem pomidorowym 235

zależności od kapusty, w garnku 50 - 80 minut, zaś w szybkowarze 40 - 50 minut. Pod koniec najlepiej sprawdzić stan ich ugotowania. sos pomidorowy: Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, wyjąć gniazda z nasionami i pokroić na drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i lekko obsmażyć na oliwie, dodać pomidory i przyprawy, dusić na małym ogniu do czasu

Kuchcik gotuje
Gołąbki dla leniwych 228

olej - opcjonalnie Przygotowanie : Kapustę drobno poszatkować w kostkę.Cebule pokroi,c w kostkę: cebulę jajko- połączyć z mięsem mielonym.Wymieszać. Formować jak na kotlety mielone. tak uformowane kotlety obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do brytfanny. Kostkę rosołową rozpuścić w litrze gotującej wody dodać koncentrat i dobrze wymieszać. Powstałym "sosem" zalać mięso. Dusić na wolnym ogniu około

Garnkowe fanaberie
Gołąbki bez zawijania 307

ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę, połowę przesmażonej cebuli, wbiłam jajka, wsypałam kaszę mannę, paprykę, sól, pieprz i wyrobiłam dokładnie ręką. Z gotowej masy uformowałam nieduże wałeczki, każdy obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony. Przesmażone ułożyłam w głębokim woku, zalałam je bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałą przesmażoną cebulkę. Dusiłam pod przykryciem

Blondynka Gotuje
Rolady śląskie nadziewane boczkiem i ogórkiem 108

czerwona modra kapusta zasmażana . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolady śląskie z boczkiem i ogórkiem kiszonym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Śląska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 2 godz.  20 min. Kalorie 180 kcal Tradycyjne rolady śląskie z mięsa wołowego. Roladki nadziewane ogórkiem kiszonym, boczkiem i marchewką duszone w sosie

ProstePesto.pl
Bigos staropolski 175

międzyczasie ugotować kapustę. Odcisnąć z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone śliwki. Całość dusić pod przykryciem około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8813

Zrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować  z różnych gatunków mięsa. Mięso na zrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz(...)zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach jest najlepszy, mają pyszny, niepowtarzalny smak pieczeniowy. W moim rodzinnym domy najczęściej na Święta jadało się rolady wołowe zawijane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WSPÓŁPRACA ORZECH 232

woda, cukier, marchew (8%), ocet spirytusowy, papryka (4%), cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca.   ZASMAŻANE BURACZKI  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych czy ryb.  SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól,  pieprz PATISONY KONSERWOWE(...)Idealnie pasują do sałatek, jako przekąska czy przystawka.  SKŁADNIKI: patisony, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier,  przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące: sacharyny, acesulfam K. ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA    http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazana-kapusta-czerwona Po podgrzaniu  stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, klusek śląskich lub ziemniaków. SKŁADNIKI: Zasmażana kapusta czerwona Produkt pasteryzowany. Składniki: kapusta czerwona (60%), woda, cebula

Gotowanie Patki
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 191

uwagi.2.  Kapustę wrzucamy na patelnię nr 2. Dorzucamy kiełki, pędy, kukurydzę, a na koniec ananasa.4. Przyprawy na wywarze.Do wywaru z grzybków dodajemy przyprawy - na bogato. Pieprz czarny, papryki (słodka i ostra), odrobina vegety - najlepiej domowej i sos sojowy, jeszcze odrobina (bezglutenowcy zapominają o ostatniej pozycji). Moment gotujemy. 5. Pomidory.Parzymy, kroimy w kostkę, dusimy na niewielkiej ilości masła. Powstaje

Wypisz Wymaluj
Świąteczny bigos ze śliwkami 115

Świąt Bożego Narodzenia ani Nowego Roku bez prawdziwego, długo gotowanego domowego bigosu. U nas jest to zawsze obowiązkowy punkt naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry bigos robi(...)aromatyczny. Wolne gotowanie pozwala na zachowanie większej ilości substancji odżywczych znajdujących się w potrawie. Przygotowywane w wolnowarze posiłki są bardziej soczyste, pożywne i zdrowe, gdyż temperatura ich gotowania czy duszenia nie przekracza 100˚C. Mięso nie przywiera do naczynia i nie kurczy się. Wolonowary Crock-Pot® oszczędzają do 75% energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami. Dzięki Crock-Pot® zredukujecie

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki inaczej 464

ryżem i kapustą. Kolejno wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz i sól do smaku oraz pół łyżeczki słodkiej papryki, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy), całość dusimy w piekarniku

Krakowskie smaki Ani
Golabki bez piòrek 193

ziarenka smaku Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Dodać surowe mięso mielone, kaszę mannę, jajka, surowy ryż oraz przyprawy.( Ryz mozna zastapic kasza ) Mozna dodac troszke smazonych grzybow...wszystko zalezy od naszej fantazji ...Formować gołąbki i piec na oleju na złoty kolor.W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około

Z Kuchni Do Kuchni
Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych 235

czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich dodaj więcej mleka. Do klusek podałam sos z  mieszanki mrożonych grzybów leśnych (w sklepowych ladach chłodniczych leżą prawdziwe rartytasy!). Grzyby dusiłam z dodatkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 206

płynów. Mięso dusimy w ten sposób do miękkości, u mnie zwykle trwa to ok.1,5h. Gotowe mięso wykładamy na półmisek, a z pozostałego tłuszczu możemy przygotować pyszny sosik. Osobiście rzadko robię sosy, ale taki sos wołowo-wieprzowy, to niezła gratka, ja "zaciągam" go skrobią maizena, lub mąką orkiszową. U mnie roladki były w towarzystwie naszej ulubionej, zasmażanej kapusty z boczkiem

Smaczne Zdrowe
Potrawy wegańskie 202

Zupa z kapustą i fasoląBruschetta z pieczoną paprykąZupa z pieczonej dyni i czosnkuPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGrecka gemistaSałatka z fasolki i pomidorówSałatka z

Chilli Czosnek i Oliwa
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 188

zobaczcie sami co można w niej przygotować Poznajcie 5 pysznym przepisów, które na niej przygotowałam Leniwe gołąbki z białą kapustą Składniki: około 0,450 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100 g białego ryżu 1/2 małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko około 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki(...)Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy w niej sos. Należy zagotować bulion, po czym dodać przecier (wymieszać). Przekładamy nasze gołąbki do sosu. Całość dusimy przez

Słodkie okruszki
Leniwe gołąbki w sosie pomidorowym 533

obgotowane liście kapusty. I chyba tylko na tym, bo kapustę jednak trzeba pokroić, obgotować, rozdrobnić blenderem.  Smakują nieco inaczej, niż tradycyjne, ale również pysznie. Ja uwielbiam je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą bagietką.   Składniki (na 6 porcji): 600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki(...)pieprz 2 ząbki czosnku  pęczek natki pietruszki ziele angielskie 2 liście laurowe Kapustę poszatkować na grubsze paski, zalać wrzątkiem, gotować przez 5 minut, odcedzić. Gdy przestygnie, rozdrobnić blenderem lub posiekać drobno. Ryż ugotować na półtwardo. Cebulę drobno posiekać.   Do mięsa dodać ryż, cebulę, kapustę, jajo, doprawić do smaku, wymieszać. Formować okrągłe kotlety, obtoczyć w mące. Smażyć

Obiad gotowy
Faszerowany filet z indyka 215

dusić .Oczywiście ja zawsze wybieram to co najbardziej mi smakuje i mało czasu trzeba poświęcić na przygotowanie . Inaczej mówiąc , pieczenie- to jest to. Przepis który chcę zamieścić , jest dość uniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki 1 filet ( w moim przypadku 1/2 filetu , dla 2 osób) 1/2 kapusty pekińskiej

Eli Gotowanie
Piekielny karczek 190

Co zrobić z "łapówką" od pracownika w postaci domowych papryczek chili? odp. typowy obiad o nietypowym ostrym smaku :)Składniki na obiad dla 3 osób:3 plastry

Bon Appetit Małgorzaty