duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:107/171)

Kokardki z tuńczykiem w warzywach 204

papryki słodkiej, ostrej i majeranku 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, kapustę posiekać, cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć, paprykę pokroić w kostkę. Do pół litra wody dodać koncentrat, masło, olej i wszystkie warzywa. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodać tuńczyka i przyprawy. Wymieszać i zagotować.  Makaron ugotować

Pasja Smaku
Jarzynka duszona z mięsem 169

fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy).Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C a kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.Całkowity czas duszenia

Maminek kulinarny
KALAREPKA NADZIEWANA NA SAŁATCE Z KAPUSTY 164

czyli kasza , bób , parmezan i przyprawy podanej z sosem na sałatce z kapusty młodej. 8 małych Kalarepek 1/2 szklanek.kaszy bulgur 1 garść świeżego bobu 5 dag. Parmezanu Młoda kapusta poszatkowana sok z cytryny koperek przecier pomidorowy zioła tajskie mąką ziemniaczana sól i pieprz cukier natka pietruszki ************************************* Kalarepek oczyścić z liści , umyć i osuszyć.Odciąć górę ,wydrążyć łyżeczką ( farsz zachować(...)pieprzem , cukrem oraz   ulbionymi przyprawami do połowy wysokości Kalarepek.  Kalarepki dusimy do miękkości.Sos podprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody ,jeszcze raz doprawiamy jak potrzeba.Kapustę poszatkować ,zalać pokropić sokiem z cytryny ,posypać solą i pieprzem ,wymieszač.Na talerz wyłożyć sałatkę z kapusty ,posypać natką pietruszki ,ułożyć kalarepki ,polać sosem pomidorowym.Podawać od razu z młodymi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną duszone z lubczykiem ogrodowym 245

 Gołąbki to szczególnie klasyczna potrawa w polskiej kuchni i nieskończona gama możliwości przeróżnych nadzień. Moja ulubiona wersja to gołąbki w młodej kapuście z kaszą jęczmienną

Delicious Titbits
Mini gołąbki w kapuście pekińskiej z kaszą gryczaną i pieczarkami 251

mięsem.   Dawno nie robiłam. Ale pomyślałam, żeby coś dodać, coś zmienić i zrobiłam wszystko inaczej. Białą kapustę zamieniłam na pekińską, zamiast ryżu dałam kaszę gryczaną, a mięso zastąpiłam pieczarkami, zamiast gołąbków dużych, zrobiłam... mini  Składniki: 2 szt. kapusty pekińskiej 450 g kaszy gryczanej prażonej 1 l bulionu warzywnego 120 g pieczarek 2   średnie cebule 2 łyżki oleju(...)wrzuciłam cebulę, żeby się lekko zeszkliła, dodałam pieczarki i wymieszałam. Chwilę się dusiło. Przyprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem i oprószyłam ziołami. Całość przełożyłam do kaszy. Pyszny farsz. Na koniec wbiłam jeszcze jajko, oprószyłam ziołami.     Wymieszałam i farsz gotowy. Czas przygotować liście kapusty do moich gołąbków. Z kapusty odcięłam część z głąbem pozostawiając same liście. W dużym

Kuchnia u Krysi
Powrót po długiej przerwie i żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kiszonej kapusty 281

powróciłam i teraz będę mięć więcej czasu na gotowanie i wpisy na blogu :) Pierwszą potrawę po przerwie jaką chcę wam zaproponować to żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kapusty kiszonej. Dla dwóch osób potrzebujemy: 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa) 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki wodę sól i pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)sosu) całość zalewamy wodą i wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy ok 30-45 min, aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :) Przepis na sałatkę z kapusty kiszonej --> klik Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej

Kolejny blog o gotowaniu
Warzywne kanapki z grillowaną cukinią 106

cebulę w piórka, ogórka w plasterki, a kapustę rwiemy na mniejsze kawałki. Zamarynowaną cukinię grillujemy na rozgrzanej patelni. Na połowie kromek chleba układamy kolejno paprykę, cebulę, ogórki, kapustę, a na wierzch grillowaną cukinię. Całość przykrywamy kromkami chleba i podajemy. Smacznego :) Zobaczcie, w jaki inny sposób możecie wykorzystać cukinię: na surowo do sałatek. duszoną/grillowaną z innymi warzywami

Mienta blog
OBŁĘDNA WEGAŃSKA POTRAWKA Z KAPUSTY I PORA 152

owsianych + 1/2 szklanki płatków kokosowych + 1 szklanka wody), 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Kapustę kroimy w kostkę, pora na plasterki, imbir i czosnek na małe kawałeczki. Wrzucamy na rozgrzana patelnię i przez chwilkę podsmażamy. Dodajemy odbobinę wody i dusimy do miękkości. Zalewamy mlekiem, dodajemy rodzynki. Wyłączamy palnik, przykrywamy patelnię pokrywką. Zostawiamy na gorącym jeszcze palniku

Jeść, by żyć w zdrowiu
Roladki z szynki i "Siostry" 204

posolonym płaską łyżeczką soli. Na patelni zeszklić pozostałą cebulę pokrojoną w piórka. Dodać ją do rolad. Całość dusić na palniku o małej mocy ok. pół godziny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z kolorową marchewką lub tradycyjną surówką z kiszonej kapusty. W ubiegłym roku pierwszy raz zetknęłam się z książką Agnieszki Krawczyk "Napisz na priv" i mocno

Weekendy w domu i ogrodzie
duszone gołąbki z mięsem z przyprawą makaronu... 201

oczkach i startą cebulą z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki, na gorącym oleju podsmażać gołąbki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dusić do miękkości , pod koniec dodać pomidory z puszki zmiksowane, przyprawę w płynie i dusić z 20 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki w sosie dyniowym 198

stron (najpierw smażymy łączeniami do dołu). Wyjąć wszystkie gołąbki. Na dno tego samego garnka położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie w całości zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Następnie wyjąć gołąbki, do sosu dodać koncentrat i upieczoną dynię. Za pomocą

Ugotować
Gołąbki w sosie pomidorowym 213

smażenia bardzo mocno się dymi). Wyjąć wszystkie gołąbki. Na dno tego samego garnka położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie w całości  zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać więcej koncentratu, doprawić

Ugotować
CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN 196

Pokrojoną cebulę, paprykę, imbir i pozostały czosnek przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody i gotujmy ok. 5-7 minut. Doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, sosem ostrygowym , sosem sojowym oraz cukrem brązowym. Dodajemy mięso, dusimy do miękkości i zalewamy mąkę zmieszaną wcześniej z 2 łyżkami ciepłej wody – energicznie mieszamy

Ostra na Słodko
WEGAŃSKIE OBIADY Z ZIEMNIAKÓW - zbiór 8 pysznych i łatwych propozycji 228

czosnkowy słonecznikowy. 5. Wegański placek po węgiersku - czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie tutaj . 6. Kartofle z kapustą czyli panczkraut - tak dobre, że aż dziwne, że jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie spróbować tego koniecznie! 7. Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami i cebulą, przepis podawałam ostatnio tutaj.  8. No i na koniec hit wegańskich internetów

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Królik w winie z rozmarynem i szafranem 219

stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem

Gotowanie jest łatwe