duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:114/171)

Golonki w piwie karmelowym 150

Pyszna golonka  duszona w piwie karmelowym .Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku(...)przewrócić golonki ze dwa razy wcierając przyprawy ). W dniu podania przełożyć do garnka . Dodać cebulę pokrojoną w ,,piórka ,, i podsmażoną na patelni  .Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki

Buniabaje w kuchni
Tradycyjne smaki województwa Podkarpackiego 120

poziomu „al dente”. Wystudź, przetnij na pół i wydrąż środek, tworząc miejsce na farsz. Krok 2: Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Krok 3: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, drobno posiekaj. Na maśle lub smalcu podsmaż cebulę, dodaj kapustę, smaż 5 minut. Następnie dodaj odsączone, drobno posiekane grzyby, smaż kilka minut. Możesz podlać składniki na patelni odrobiną wody z namaczania grzybów(...)końcu dodaj miąższ ziemniaczany, do smaku dopraw solą i pieprzem. Krok 4: Ziemniaki napełnij farszem. Smaż powoli na maśle klarowanym. Kiedy ziemniaki lekko się zrumienią, podlej delikatnie wodą, duś kilka minut pod przykryciem. Ziemniaki faszerowane po Rzeszowsku podawaj ze świeżymi ziołami i pokruszoną bryndzą. Najstarsza na świecie działająca kopalna ropy naftowej Następny dzień to wizyta w Bóbrce w Muzeum Przemysłu

kuron.com.pl
Wigilia ludowa 104

wiernie, gdyż w materiałach źródłowych było mało szczegółowych informacji, dlatego momentami pozwalałem sobie na odrobinę finezji :) Kapusta na rzadko z grzybami i kaszą jęczmienną (okolice Łukowca) Składniki: - kapusta - grzyby suszone - kasza pęczak Wykonanie: Kaszę ugotować razem z grzybami. Dodać pokrojonej kapusty i gotować do miękkości. Kwaśne (okolice Sławkowa) Nazwa ciekawa, ale nie wiem jak miało to być kwaśne :) Składniki: - fasola(...)oczyszczona Wykonanie: Fasolę moczymy na noc w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej, wymieniamy wodę i gotujemy. Śliwki kroimy i podsmażamy. Mieszamy z fasolą, dolewamy trochę wody oraz majeranku i dusimy, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki tłuczone (powiat ropczycki ) Składniki: - ziemniaki - cebula Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i tłuczemy lekko. Polewamy olejem z podsmażoną, pokrojoną drobno cebulą. Pasternak (okolice Łukowca) Składniki: - pasternak - jakieś

Kryzysowa Książka Kucharska
kotlety mielone z indyka z kapustą... 198

bułkę odciśniętą z wody, przyprawę do mielonego mięsa, drobno pokrojoną cebulę kapustę drobno pokroić i zalać wrzątkiem, odcedzić na sitku i wyrobić z mięsem formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety, pod koniec nakryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu odparować nadmiar płynu

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche paszteciki 160

jajko do smarowania pasztecików. Nadzienie: U mnie to, pozostała z obiadu duszona karkówka około 400g 1 spora cebula Odrobina czosnku granulowanego do smaku Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej, zasmażaną kiszoną kapustę. Przygotowanie: Mięso drobno pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć na oleju dodać

W garach u Gosi
Młoda kapusta z marchewką 188

Młodą kapustkę duszoną z marchewką robi się bardzo szybko bo młode warzywa nie wymagają długiego gotowania. Taką kapustkę można zajadać samą z pieczywkiem lub ziemniakami jak również może być warzywnym dodatkiem do mięska. składniki: 1 duża główka młodej kapusty (ok 2 kg) 6 młodych marchewek pęczek młodej włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki) mały pęczek koperku

Monia miesza i gotuje
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną 247

gładkiej masy małą trzepaczką. Wlewamy z powrotem do sosu, chwilę dusimy. W oddzielnym garnku w osolonej 0,5 litra wody gotujemy szklankę kaszy około 15-20 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Na talerzu układamy kaszę, bitki i polewamy sosem z pieczarkami. Ja dodałam do tego dania kapustę kiszoną. Świetnie pasować też będą ogórki kiszone. Generalnie coś ostrzejszego

Zasmakuj Kuchni
Bigos 153

ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bigosu. Całość pierwszego dnia dusimy ok. 4 godziny na średnim ogniu. Drugiego dnia dodajemy pokrojone śliwki, jedną

Ania i Marcin gotują
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 249

minutach temperaturę zmniejszamy do 180*C i dusimy nasze golonki ok.2-2,5h (do miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne).Idealnie smakuje do takiej goloneczki gotowana kiszona kapusta. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym z pieczarkami 140

wrzenia, zwalniamy ogień i gotujemy 5 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę, wodę wylewamy. Dno garnka wykładamy wierzchnimi liśćmi kapusty, dzięki czemu gołąbki nabiorą aromatu i nie przypalą się. Kapustę rozbieramy z liści. Farsz: Do miski wkładamy mięso z indyka, jajko, zeszkloną na oleju i posiekaną drobno cebulę wraz z drobno pokrojonymi pieczarkami oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Połowę suchej kajzerki(...)wody. Sos do gołąbków: Świeże pomidory kroimy na mniejsze ćwiartki, dodajemy do nich marchewkę i smażymy na klarowanym maśle. Po około 8 minutach dodajemy passatę, cukier, sól, pieprz, dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy świeżo drobno posiekany koper. Na każdym liściu układamy łyżkę farszu, zawijamy. Wszelkie zgrubienia na liściach usuwamy nożem, by łatwiej było zawinąć gołąbki. Możemy

Zasmakuj Kuchni
Młoda kapustka duszona w/g mojej mamy :) 504

Niedawno będąc na pysznym obiadku u mojej mamy, miałam okazję zajadać się pierwszą w tym roku młodą kapustką. Pyszna, bardzo delikatna, okraszona boczkiem, dosmaczona koperkiem. Polecam

Kuchnia z widokiem na ogród
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 222

farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, ja je dziś pominęłam. Ale zagoszczą w towarzystwie mięsa mielonego, już niedługo.   Przygotowanie: Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu

Zasmakuj Kuchni
barszcz czernichowski 137

marchew, pietruszkę i seler. Gdy zupa zacznie wrzeć dodać drobno posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinię i jabłko wraz ze skórką, gotować na niedużym ogniu. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać starte na tarce buraki. Dusić ok 5 minut, dodać do zupy, gotować aż warzywa zmiękną. Dodać

6niebo
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami 204

można pominąć), doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kapustę umyć, odkroić dół głąba. Oddzielić liście i z każdego ściąć twarde części. Następnie sparzyć w wrzątku przez 1 minutę, zahartować. Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy w rulonik. Gołąbki wkładamy do rondla, podlewamy wywarem/wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Podawać z sosem

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz holenderski 130

rosołem, sosem sojowym  i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Jak mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty. Ja zaś podałam z białym pieczywem :) SMACZNEGO! źródło: wikibook

Bea(u)ty kitchen
Frykas drobiowy 314

Frykas drobiowy czyli filet z kurczaka w delikatnym, aksamitnym, kremowym sosie śmietanowym. Składniki :podwójna pierś z kurczakaśrednia cebula ok 10 średnich pieczarek200 ml śmietany 30

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania