duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:110/171)

BIGOS MYŚLIWSKI 208

smaku przechowywany w chłodzie i ponownie odgrzewany.Najlepszy jest po trzech dniach.Warto go zrobić ugotować go więcej , podzielić go na porcje i zamrozić na później.Zapraszam. 1 kg.kiszonej kapusty 1 główka białej kapusty 50 dag.wołowiny 30 dag.kiełbasy jałowcowej 20 dag.boczku wędzonego 2 cebule 2 marchewki 1 przecier pomidorowy 3 duże ząbki czosnku 10 dag.suszonych grzybków 3 suszone śliwki pieprz(...)niego pokrojony w plasterki czosnek.Białą kapustę umyć ,wyciąć głąb.Liście poszatkować i przełożyć do mięsa.Gotować chwilę , dodać kapustę kiszoną ,starte marchewki na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę ,pokruszyć grzyby oraz dodać całe śliwki .   Przyprawić rozgniecionym jałowcem , listkami laurowymi , zielem angielskim , solą i pieprzem . Dusimy 90 minut na średnim ogniu , od czasu do czasu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ROLADKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I CZARNUSZKĄ 130

wrzucamy pokrojoną kapustę. Farsz doprawiamy papryką, majerankiem, czarnuszką, solą i pieprzem. Chwilę podsmażamy aby kapusta nie przypaliła się. Na kotlet nakładamy farsz i formujemy roladki. Spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki, wkładamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut. Doprawiamy sos vegetą i zagęszczamy mąką. Jeszcze chwilkę gotujemy. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
zupa z młodej kapusty 173

dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie te warzywa gotujemy pod przykryciem w ubranej z kapusty wodzie do chwili, aż ziemniaki zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zrumieni, dodajemy do niej obierane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy przez chwilkę. Następnie Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę jeszcze

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki poznańskie 147

obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Po wyciągnięciu gołąbków zalewę można zaklepać mąką

Kuchenne aromaty
Tradycyjny bigos myśliwski 388

mięso kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na smalcu lub oleju.  Oba rodzaje kapusty łączymy z grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i rozgniecionymi owocami jałowca. Dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny.  Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę

głodny alergik
Rozgrzewanie w sierpniu. 155

kapusty pekińskiej1 puszka odsączonej kukurydzy1 opakowanie przyprawy "Pomysł na... Chłopski garnek"1 łyżka przyprawy gyrosKiełbasę pokroiłam w plastry, ziemniaki w drobną kostkę, a paprykew średnią. Podsmażyłam to na łyżce masła, dorzuciłam poszatkowanąkapustę pekińską. Fasolkę szparagową zblanszowałam.Następnie rozrobiłam przyprawę według opisu na opakowaniu. Dosypałamprzyprawy i wymieszałam. Zalałam tym warzywa, które zdążyły puścić już sok.Porządnie wymieszałam, dosypałam kukurydzy i dusiłam

W kuchni Karmel-itki
Eskalopki z inyka 158

niesamowicie delikatne, kruche, a sos który powstaje podczas duszenia jest lekki i idealnie pasuje do kaszy czy też gotowanych ziemniaków. Jedyną trudnością może stać się trybowanie uda, ale że jest to tylko jedna kość, więc nikomu nie powinno sprawić to trudności. U mnie eskalopki zostały podane z pęczakiem i sałatką z kapusty pekińskiej. Składniki: około 1,2 kg udźca(...)smażenia wrzucamy pocięty na plastry czosnek, chwilkę go obsmażamy, a następnie przesmażamy krótko mięso z obu stron. Kiedy mięso będzie lekko rumiane, zalewamy je bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy około godziny na małym ogniu. Sos w tym czasie powinien lekko zgęstnieć. Jeśli jest za mało wody można w międzyczasie lekko podlać. Na koniec doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem. Smacznego

na moim stole...
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 644

Pulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego dnia pojawiły się w towarzystwie ziemniaków z wody, a drugiego dnia przygotowałam je z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Do tego jakaś ostrzejsza surówka i voile, obiad gotowy :) Może na zdjęciach pulpety nie prezentują się(...)swoje podsmażam przez duszeniem, ale można z tego zrezygnować i przygotować ich bardziej dietetyczną (i zdrowszą) wersję. Wtedy od razu po "ulepieniu" trzeba wrzucić je do sosu i wydłużyć czas gotowania o jakieś 10-15 minut.  Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki bułki tartej

Simply Food
Burrito z wołowiną i guacamole 152

kapusty pekińskiej 200 g żółtego sera tłuszcz do smażenia przyprawy: po pół łyżeczki soli, cząbru, oregano, 1/3 łyżeczki utartego kminu rzymskiego i nasion kolendry, około 1/3 łyżeczki płatków chili lub chili w proszku. Mięso mielimy wraz z cebula i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie przecier pomidorowy. Dusimy kilka(...)odrobina żaru w meksykańskiej potrawie musi być :) Zatem dosypujcie chili po trochu i próbujcie, ta 1/3 łyżeczki, to mocno orientacyjna ilość. Kroimy paprykę w paski oraz zielone części kapusty pekińskiej, ser ścieramy na tarce. Następnie przygotowujemy cudownie zielone, aromatyczne guacamole. Awokado myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i łyżeczką wyciągamy miąższ. Do awokado wyciskamy sok z jednej limonki oraz czosnek

Pichceniomania
Grillowany kurczak teriyaki 136

Grillowana pierś z kurczaka jest zawsze smaczna i soczysta. Do tego sos pieczarkowy z dodatkiem masali ,ryż i surówka z młodej kapusty :P Pycha! Składniki 4 filety z kurczaka (po 200 g) 250 g pieczarek 400 g śmietany 18% 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka masali (przyprawa) sos teriyaki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Pieczarki czyścimy ,kroimy na pół i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy łyżkę masali ,zalewamy śmietaną i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Kładziemy na rozgrzanego grilla i smażymy ( z obu stron) ,co jakiś czas

R'n'G Kitchen
Schabowe roladki ze szpinakiem duszone w sosie śmietanowym 239

obiadu. Nadchodzi  także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu.  Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa z dwóch powodów. Po pierwsze, ostatnim czasem zauważyłam, że na nowo odkrywam niektóre(...)kuchni włoskiej Kamis lub inne ulubione zioła Mąka pszenna Olej   Przygotowanie: Czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać na patelnię szpinak (świeży drobno pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron

Fabryka pomysłów
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami 190

Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażam około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewam warzywa odrobiną wody i mieszam. Dodaję kminek oraz sól i pieprz do smaku. Duszę jeszcze przez 5 minut. 2. W mleku rozpuszczam drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki alla bigos. 193

dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć. Do garnka wsypujemy ryż, dolewamy sos pomidorowy, dodajemy kapustę, bulion i mieszamy.Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło.Gdy ryż zacznie pęcznieć przyprawić do smaku pieprzem,bazylią , chili solą lub vegetą, co lubicie. Danie dusimy tak długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion za szybko odparuje możecie dolać odrobinę wody.Najlepiej

Sama słodycz i szczypta chili
OLSZTYN I OKOLICE CO WARTO ZOBACZYĆ DZIEĆMI 199

jest przedmiotów, które kiedyś obecne były na warmińskiej wsi. Tu każdy przedmiot ma swoją duszę i historię. Wystrój karczmy pokazuje jak bogatą przeszłość tego regionu oraz jego wielokulturowość. W karczmie można zjeść potrawy typowe dla Warmii, oparte na prostych składnikach: mące, ziemniakach, jajach, grzybach, kapuście, rybach. Próbowaliśmy żuru warmińskiego, zupy z grzybów leśnych z łazankami, babki ziemniaczanej dzyndzałek, okonek warmińskich

WYSPA SZCZĘSLIWA
Rolada wołowa! 144

bawełnianą nitką. Gotowe rolady najpierw obsmażamy na rozgrzanym smalcu bądź maśle, a następnie dusimy po przykryciem tak długo, aż rolady zrobią się mięciutkie - około 3 lub 4 godzin. Na koniec redukujemy ilość sosu i dodajemy śmietanę. Rolada najlepiej smakuje z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i lampką czerwonego wina.    Obiecuję, że się nie zawiedziecie

Kuchnia Pani Wiosny
dania z gęsi 116

pierś z gęsi pierś z gęsi duszona w cydrze   pierś gęsi w winie pierś z gęsi z czereśniami      pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym   gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi

królestwo garów
Koziołki z kwaszoną kapustą , pieczrkami i pomidorami 160

pół ale nie do końca. W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić : cebulę , pieczarki i kapustę, chwilę smażyć aż cebula i pieczarki się zarumienią. Następnie dodać pomidory z połową zalewy olejowej i pestkami dyni oraz pokrojone parówki . Wszystko wymieszać, dodać ketchup i bulion. Dodać przyprawy . Dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając ( około 30 minut ) aż parówki napęcznieją i powstaną

Sama słodycz i szczypta chili
Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach 201

Najpierw robiłam gołąbki. Potem obgotowałam kapustę która została i z częścią wody z jej gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z odzysku bo odkroiłam wąską końcówkę od paska żeberek które dusiłam. I żeby pociągnąć temat dalej - żeberka z zupy będą następnie smażone w panierce. Taki kulinarny ciąg do nieskończoności :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania