duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:97/171)

Duszonki 148

kiełbasy, 1/3 ziemniaków. Niektóre warstwy lekko oprószyłam solą i pieprzem pamiętając, że boczek i kiełbasa są słone. Wierzch przykryłam pozostałymi liśćmi kapusty. Całość podlałam ok. połową szklanki wody. Doprowadziłam do wrzenia, a następnie postawiłam na płytce ochronnej i dusiłam na małym ogniu pod szczelną przykrywką przez około pół godziny. W czasie duszenia starałam się nie odkrywać, żeby nie wypuszczać pary

Kuchenne zapiski Edyty
(Młoda) kapusta po wójtowsku 133

masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Kurczak z kapustą pekińską w mleku kokosowym i curry 555

kapustę pekińską (niezbyt drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa odrobinę zmiękną, ale nadal będą chrupkie. Podajemy z ryżem.   Selamat makan

Zofiana
Skrzydełka na ostro 202

sezamu. Dodajemy skrzydełka. Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili. Odrobinę solimy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.Smacznego

Ostra na Słodko
Chińska Improwizacja- Kurczak w cieście 143

piersi z kurczaka 2 łyżki sosu słodko- ostrego 0,5 szkl. bulionu warzywnego Bulion warzywny wlewamy do woku...por, kapustę pekińska  szatkujemy i dodajemy do bulionu wrzucamy również kalafior rozdrobniony na różyczki i fasolkę zieloną...I dusimy do miękkości...po tym czasie odlewamy nadmiar wody..Grzybki mun jeśli były suszone to przyrządzamy z przepisu zamieszczonego na opakowaniu...Pieczarki

NaKońcuJęzyka
Rolada śląska 2530

cebulą i ogórkiem kiszonym. Tak robiono w moim  rodzinnym domu i tak robię ja. A jak wiadomo że rolada to obowiązkowo śląskie  kluski i  modro kapusta po prostu inaczej  być nie może, to jest trio doskonałe.  Polecam  bo jest pysznie. Składniki: 1 kg mięsa wołowego 300 g surowego wędzonego boczku 300 g kiełbasy(...)rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z każdej strony. Gdy rolady się zrumienią podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości. Na koniec sos zagęścić mąką z wodą.  Przed podaniem usunąć nitki. Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Udka z indyka z pieczarkami 149

Udka z indyka bez kości duszone z pieczarkami. Pyszne danie mięsne. Można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą lub kluskami. Do tego polecam surówkę z kapusty pekińskiej  i mamy szybki obiad. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z różnych rodzajów mięs. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią(...)czosnek. Smażyć chwilę i wlać 2 szklanki wody. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, doprawić papryką ostrą i  słodką,solą oraz  pieprzem.  Wlać sos worcestershire i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. udka z indyka z pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Bigos z kapusty pekińskiej 128

patelni na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę cebule. W garnku rozgrzewamy olej. Kapustę przekrajamy na dwie części, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą himalajską (nie za dużo, bo dodamy składniki z solą – boczek i kiełbasę). Mieszamy i dusimy bez przykrycia, aż puści sok i zmniejszy objętość (trwa to krótko, pekinka jest delikatna i nie rozgotowujmy

mojewypiekiinietylko
Surówka z czerwonej kapusty 2332

sobie o tej pysznej surówce i bardzo mi się jej zachciało. Pysznie smakuje z duszonym mięsem lub kołdunami (kartaczami, cepelinami, pyzami z mięsem czy jak to u Was się nazywa ). Fajnie też smakuje sama w sobie, na śniadanie czy kolację. Surówka z czerwonej kapusty Drukuj przepis Składniki 0,5 małej czerwonej kapusty (drobno posiekać) 1 czerwona cebula 1 duże

CoolinarniePL
Gołąbki wegetariańskie, bez mięsa 77

pora, podlać odrobiną wody i dusić około 3 minuty, po tym czasie dodać startą marchewkę i pietruszkę, dolać jeszcze trochę wody i dusić około 10 minut W misce połączyć ugotowany ryż, kaszę, podsmażone pieczarki oraz warzywa, doprawić przyprawami i koncentratem Kiedy składniki przestygną dodać jajko i wymieszać Porcje farszu nakładać na przygotowane liście kapusty, zawinąć Do dużego garnka wlać około(...)u0107 pora, podla\u0107 odrobin\u0105 wody i dusi\u0107 oko\u0142o 3 minuty, po tym czasie doda\u0107 start\u0105 marchewk\u0119 i pietruszk\u0119, dola\u0107 jeszcze troch\u0119 wody i dusi\u0107 oko\u0142o 10 minut","text":"Do cebuli doda\u0107 pora, podla\u0107 odrobin\u0105 wody i dusi\u0107 oko\u0142o 3 minuty, po tym czasie

Healthycreations.pl
Karkówka z jabłkami i żurawiną w cydrze 188

najbardziej krucha i soczysta karkówka jaką udało mi się kiedykolwiek przygotować. Młodszy syn dwa razy prosił o dokładkę. Podałam ją z puree ziemniaczanym z koperkiem i surówką z czerwonej kapusty. Składniki: 1 kg chudej karkówki 1 szklanka cydru 4 małe jabłka 2 łyżki suszonej żurawiny przyprawy: sól, słodka papryka, pieprz, ziarna kminku, majeranek, rozmaryn, 4 ząbki przeciśniętego czosnku 2 listki(...)dusić pod przykryciem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Dodać do mięsa razem z żurawiną. Dusić aż karkówka będzie miękka, a jabłka i żurawina nasączone sosem. Mięso podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką, np. z czerwonej kapusty

Czerwień i błękit
Curry z kurczaka 122

czosnkiem. Dodajemy również kurczaka razem z marynatą. Chwilę całość podsmażamy, następnie zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy do momentu, aż kurczak będzie gotowy - czyli po wbiciu widelca nie będzie wyciekała z niego krew. :) Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z kapusty, ta kapusta to taka trochę spolszczona wersja, ale nam bardzo smakowało. :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Kurczak duszony w kwasie chlebowym 143

Polecam Wam kurczaka duszonego w kwasie chlebowym. Rewelacyjny smak. Mięso mięciutkie o lekko słodkim posmaku. Podałam go z ryżem na sypko i surówką z kapusty pekińskiej. Wspaniały obiadek. Może i wy skusicie się na takie jedzonko. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)słodką papryką, rozmarynem i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz pora pokrojonego w półplasterki.. Chwilę podsmażamy wraz z mięsem, a następnie wlewamy kwas chlebowy przykrywamy rondel i dusimy do miękkości mięsa. kurczak duszony w kwasie chlebowym

O kuchni z uczuciem
Łopatka duszona z pieczarkami 93

Dziś na blogu przepis na łopatkę wieprzową duszoną w sosie własnym  z brązowymi  pieczarkami . Mięso wyszło miękkie, soczyste i bardzo  aromatyczne. Całość podałam z kaszą i  surówka z  kapusty .  Ale to było pyszne, polecam.   Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 500 g brązowych pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku mąka do oprószenia smalec/olej(...)smażymy na niej cebulę z pieczarkami, pod koniec dorzucamy czosnek, chwile razem smażymy.  Następnie dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy gorącą wodą.  Przykrywamy patelnię, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewamy wodą. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Zielona surówka w 10 minut 138

wyobrażam sobie obiadu bez zielonego, surowego i chrupkiego dodatku ( wiosną robię wyjątek dla młodej duszonej kapustki). I wcale nie myślcie, że jestm fanatyczką super zdrowej żywności ( nad golonką też się rozpływam ). Zazwyczaj nie robię skomplikowanych surówek, ma być szybko, smacznie i zdrowo.  Skoro więc tak często goszczą u mnie na stole postanowiłam poświęcić im chwile czasu na blogu(...)Jako pierwszą  proponuję Wam zieloną jesieną suróweczkę. Nie ma w niej skomplikowanych składników, świetnie komponuje się z każdym mięsem. Proporcja na dwie osoby: - mała kapusta pekińska - pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka ) - 2 ogórki kiszone sos: - 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z kiszoych ogórków ( lub jeżeli macie kupione ogórki na wagę - 1 łyżka soku

kawawszklance

Proponowane wyszukiwania