dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:27/445)

Faszerowana papryka 168

Do zrobienia faszerowanej papryki zbierałam się pół roku. Zwykle faszeruje się ją mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso

My Chcemy Jeść
Frittata z jarmużem i pomidorami 123

Frittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii

My Chcemy Jeść
Smażony bakłażan z fasolką szparagową 138

Niegdyś nazywany był szalonym jabłkiem. Wierzono, że jego spożywanie może spowodować gorączkę, epilepsję, a nawet szaleństwo. Całe szczęście te czasy minęły, a bakłażan - bo o nim

My Chcemy Jeść
Pieczone topinambury 114

  Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy

My Chcemy Jeść
Kapusta Babci Halinki 145

Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia i

My Chcemy Jeść
Pieczony kalafior z serkiem wiejskim 171

Już starożytni Rzymianie i Grecy chętnie spożywali kalafiory. Znane także pod nazwą kapusta cypryjska, od XIII wieku rozpoczęły wędrówkę po innych europejskich krajach. W Polsce pojawiły

My Chcemy Jeść
Kasza kuskus z warzywami 189

Kuskus był znany już 3 tys. lat p.n.e. i wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, a wyrabia się go

My Chcemy Jeść
Szparagi zapiekane z serem 186

Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do

My Chcemy Jeść
Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą 112

Makaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle

My Chcemy Jeść
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 101

Walory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły

My Chcemy Jeść
Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa 117

Już o 18.00 polska reprezentacja rozegra trzeci, ostatni mecz fazy grupowej. Na Stade Véldrome w Marsylii Polacy zmierzą się z Ukraińcami. Na to spotkanie proponuję prostą

My Chcemy Jeść
Zielone wegeburgery bez bułki 119

Pierwszy raz warzywne burgery jadłam jakiś czas temu na Mazurach, a przygotowała je zagorzała wegetarianka Ledwolinka. Bardzo mi smakowały i w końcu postanowiłam zrobić wegeburgery własnoręcznie

My Chcemy Jeść
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 172

Kasza bulgur jest znana na Bliskim Wschodzie już od 4 tys. lat. Otrzymuje się ją z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - durum

My Chcemy Jeść
Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa 172

Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania