dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:26/445)

Placuszki dyniowo-jabłkowe 136

Pyszne rumiane placuszki dyniowo-jabłkowe szybko się robi i szybko znikają. Podałam je z frużeliną brzoskwiniową ale można podać też z innymi owocowymi dodatkami. Kwaskowa frużelina

Monia miesza i gotuje
Muszle z ricottą i suszonymi pomidorami 161

Ricotta i suszone pomidory - bardzo lubię ten duet. To połączenie składników często gości w mojej kuchni. Takim farszem nadziewałam już  naleśniki  czy też 

Monia miesza i gotuje
Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi 137

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową

My Chcemy Jeść
Kuchnie świata: surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi z Kazachstanu 130

Mimo że nazywana jest marchewką po koreańsku, surówka ta jest bardzo popularna w Kazachstanie. Tę i inne surówki można bez problemu kupić gotowe w większych sklepach spożywczych. Do marchewki Kazachowie często dodają inne składniki - marynowane grzyby, mięso czy orzechy włoskie. To właśnie wersja surówki marchewkowej z orzechami włoskimi najbardziej przypadła mi do smaku. Składniki 500 g marchewki(...)naczynie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem surówkę można ozdobić listkami świeżej mięty. Kazachską surówkę z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi podajemy jako dodatek do dania głównego.  Jeżeli planujecie podróż do Kazachstanu - globtroterską czy biznesową - pamiętajcie, że potrzebna będzie wiza. Wyrobienie jej nie zabierze Wam cennego czasu i energii, jeżeli skorzystacie z usług

My Chcemy Jeść
Kasza jęczmienna z boczniakami 143

Kasza jęczmienna to jedna z najpopularniejszych kasz w Polsce. Nic dziwnego, ponieważ zawiera zwiera błonnik, witaminę K i z grupy B, wapń, cynk, potas i żelazo

My Chcemy Jeść
Czwartek: Peperonata, czyli leczo po włosku 100

pięć dni staramy się upiec jak najwięcej składników, które potem można łączyć w różne dania. Ponad to jest to zdrowy i szybki sposób gotowania. Zobacz jak piekliśmy papryki do peperonaty i warzywa do innych dań w Menu na tydzeń: 5 dań w półtorej godziny Poniżej podajemy przepis na klasyczną peperonatę, ale jeśli chcecie spróbować naszej metody(...)dodajcie do sosu i duście przez 10 minut. Gotowe. To proste danie z papryk pochodzi z południa Włoch, gdzie podawane jest jako przystawka do pieczonych mięs. Może też być samodzielnym danie, jeśli nakroić do niej dobrego, ciemnego chleba, np. takiej pysznej focacci zrobionej z ciasta bez zagniatania . Przepis na peperonatę pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 3 czerwone

Niedzielny kucharz
Pierogi/kluski leniwe z twarogiem 3252

To moje kolejne kluchy do kolekcji. Jedni nazywają je kluchami bo to w końcu rodzaj klusek a inni pierogami leniwymi bo nie trzeba nic wałkować ani

Monia miesza i gotuje
Makaron z jarmużowym pesto 196

Bardzo lubimy jarmuż ale w wersji surowej smakuje nam tylko w koktajlach. Dlatego też postanowiłam przygotować jarmużowe pesto. Wyszło przepyszne i po prostu z samym makaronem

Monia miesza i gotuje
Ciepła kanapka 195

   Mamy ochotę na coś ciepłego, ale nie mamy czasu na przygotowanie obiadu. Sięgamy po ciepłą kanapkę. Co potrzebujemy?: -dwie części bagietki lub dwie bagietki

Maminek kulinarny
Bananowa jaglanka z granatem 126

Kasza jaglana to nieocenione źródło składników odżywczych. Zawiera błonnik, białko, miedź, żelazo, krzem i witaminy. Jest także dobrym zastrzykiem energii, dlatego można ją jeść na śniadanie

My Chcemy Jeść
Bardzo prosta zupa dyniowa 217

Dziś przepis na zupę dyniową. Co w nim szczególnego? Otóż to, że jest bardzo prosty! Do przygotowania będziemy potrzebowali: Dynia Marchew Chili Zielone oliwki Słonecznik Kostka

MarcinChef
Pieczona owsianka z brzoskwiniami 105

Już starożytni Rzymianie chętnie jedli brzoskwinie, które nazywali perskimi jabłkami. Ich ojczyzną są Chiny, ale uprawiano je także w Persji. Stamtąd te słodkie i soczyste owoce

My Chcemy Jeść
Kulki szpinakowe 161

Według naukowców z uniwersytetu w Ulm na kondycję umysłu wpływa spożywane jedzenie. Dzięki codziennemu jedzeniu produktów bogatych w witaminę C i beta-karoten można zmniejszyć ryzyko

My Chcemy Jeść
Pieczone ziemniaki 183

Nie taki ziemniak straszny jako go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C

My Chcemy Jeść
Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem 126

Starożytna legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnic. Właśnie w tamtym czasie doceniono właściwości zdrowotne

My Chcemy Jeść