Pierogi/kluski leniwe z twarogiem 3309To moje kolejne kluchy do kolekcji. Jedni nazywają je kluchami bo to w końcu rodzaj klusek a inni pierogami leniwymi bo nie trzeba nic wałkować ani
Monia miesza i gotuje
Makaron z jarmużowym pesto 248Bardzo lubimy jarmuż ale w wersji surowej smakuje nam tylko w koktajlach. Dlatego też postanowiłam przygotować jarmużowe pesto. Wyszło przepyszne i po prostu z samym makaronem
Monia miesza i gotuje
Ciepła kanapka 250Mamy ochotę na coś ciepłego, ale nie mamy czasu na przygotowanie obiadu. Sięgamy po ciepłą kanapkę. Co potrzebujemy?: -dwie części bagietki lub dwie bagietki
Maminek kulinarny
Bananowa jaglanka z granatem 184Kasza jaglana to nieocenione źródło składników odżywczych. Zawiera błonnik, białko, miedź, żelazo, krzem i witaminy. Jest także dobrym zastrzykiem energii, dlatego można ją jeść na śniadanie
My Chcemy Jeść
Bardzo prosta zupa dyniowa 337Dziś przepis na zupę dyniową. Co w nim szczególnego? Otóż to, że jest bardzo prosty! Do przygotowania będziemy potrzebowali: Dynia Marchew Chili Zielone oliwki Słonecznik Kostka
MarcinChef
Pieczona owsianka z brzoskwiniami 152Już starożytni Rzymianie chętnie jedli brzoskwinie, które nazywali perskimi jabłkami. Ich ojczyzną są Chiny, ale uprawiano je także w Persji. Stamtąd te słodkie i soczyste owoce
My Chcemy Jeść
Kulki szpinakowe 219Według naukowców z uniwersytetu w Ulm na kondycję umysłu wpływa spożywane jedzenie. Dzięki codziennemu jedzeniu produktów bogatych w witaminę C i beta-karoten można zmniejszyć ryzyko
My Chcemy Jeść
Pieczone ziemniaki 234Nie taki ziemniak straszny jako go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C
My Chcemy Jeść
Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem 196Starożytna legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnic. Właśnie w tamtym czasie doceniono właściwości zdrowotne
My Chcemy Jeść
Faszerowana papryka 229Do zrobienia faszerowanej papryki zbierałam się pół roku. Zwykle faszeruje się ją mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso
My Chcemy Jeść
Frittata z jarmużem i pomidorami 186Frittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii
My Chcemy Jeść
Smażony bakłażan z fasolką szparagową 189Niegdyś nazywany był szalonym jabłkiem. Wierzono, że jego spożywanie może spowodować gorączkę, epilepsję, a nawet szaleństwo. Całe szczęście te czasy minęły, a bakłażan - bo o nim
My Chcemy Jeść
Pieczone topinambury 176Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy
My Chcemy Jeść
Kapusta Babci Halinki 201Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia i
My Chcemy Jeść
Pieczony kalafior z serkiem wiejskim 236Już starożytni Rzymianie i Grecy chętnie spożywali kalafiory. Znane także pod nazwą kapusta cypryjska, od XIII wieku rozpoczęły wędrówkę po innych europejskich krajach. W Polsce pojawiły
My Chcemy Jeść