czerwona - 500 przepisów (strona:9/34)

Sałatka ziemniaczana z papryką, kukurydzą... 194

owijać w bawełnę, po prostu zostawiam Wam przepis na sałatkę. Może na Sylwestrową prywatkę albo świąteczny stół? Składniki; 40 dag ziemniaków 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone   sos; 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku szczypiorek

Radość kipiąca uśmiechem.
Śledź z burakami 2476

zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:).  Warstwa biała: 200g śledzi w oleju  1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek  sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz  1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone) , obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę(...)pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Sałatka Maćka (z ryżem) 154

jest! Nie ma to jak szukanie otwartego sklepu i kupowanie czerwonej fasolki po godzinie 22 w weekend :) Polecam. Składniki na sałatkę Maćka (około 8 porcji): 2/3 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 2 torebki ryżu cebula 2 łyżki majonezu puszka tuńczyka w oleju sól pieprz Ugotować ryż w osolonej wodzie. Pokroić cebulkę w małą kostkę. Odsączyć kukurydzę

Karola gotuje
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 188

każdą okoliczność polecamy! Składniki: 1 główka czerwonej kapusty karton soku jabłkowego proponuję używać domowych, ja użyłam kompotu ze śliwek węgierek drelowanych łącznie z owocami 1 cebula czerwona 1/4 kostki masła lub 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka  sól, pieprz, ziele ang. liść laurowy,goździk

kgwjanczewo
Naleśniki z mięsem mielonym i trzema sosam 241

Składniki: ( na 11 naleśników ) Farsz: 350g pieczarek, 500g mięsa mielonego, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, 1 cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, 150g startego sera żółtego ( ja użyłam red leicester ), sól, pieprz, suszona bazylia, olej. Ciasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka,  szczypta soli, 2 łyżki oleju

W kuchni u Moniki
LEŚNA SAŁATKA MOJEJ SIOSTRY 814

filet z kurczaka 2 marchewki 10 dag sera żółtego tartego 5 ogórków konserwowych 3 jajka słoik pieczarek konserwowych natka pietruszki majonez sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Marchewkę gotuję a następnie obieram i trę na tarce na grubych oczkach. Ogórka kroję w drobną(...)kostkę. Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mięso smażę na rumiano. Natkę pietruszki drobno siekam. Sałatka jest warstwowa dlatego zaczynamy od przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty ser żółty. Każdą warstwę smarujemy majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejna warstwa to ogórki, kurczak, marchewka, jajko. Następnie smarujemy majonezem i układamy pieczarki

Gotowanie Patki
Sałatka śledziowa 2919

talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA  Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona 1 jabłko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sok z 1 plastra cytryny sól pieprz po 1 łyżce wymieszanego startego jabłka i ogórka Przygotowanie: sos:  wszystkie składniki(...)mieszamy razem w misce , dodając po 1 łyżce startego i odciśniętego z soków ogórka kiszonego i jabłka Na talerzu układamy posiekaną czerwoną cebulę, sos, ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z soku oraz pokrojone śledzie marynowane

Bon appetit mon amie
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2165

świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno

Karo in the Kitchen
Ziemniaczane kuleczki z serem 1131

zastąpić frytki bądź ziemniaki na obiad. Są rewelacyjne, chrupiące z zewnątrz, puszyste i mięciutkie w środku. 1 kg ziemniaków 1 ¼ szklanki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Ostra czerwona papryka 100 g żółtego sera Bułka tarta do panierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę(...)bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczane kuleczki z serem 1131

zastąpić frytki bądź ziemniaki na obiad. Są rewelacyjne, chrupiące z zewnątrz, puszyste i mięciutkie w środku. 1 kg ziemniaków 1 ¼ szklanki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Ostra czerwona papryka 100 g żółtego sera Bułka tarta do panierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę(...)bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera

VioletoweKucharzenie
Sałatka gyros 218

kurczaka 4-5 ogórki konserwowe średniej wielkości 1 puszka kukurydzy przyprawa kebab i gyros używam Kamis 1 kapusta pekińska średniej wielkości Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi. Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji(...)mięso ułożyć w salaterce/misce w której będzie podana sałatka polać   ketchupem, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem Mój sos czosnkowy : duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary

W garach u Gosi
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 592

kolejna propozycja na świąteczny stół.      SKŁADNIKI 250 g śledzi marynowanych, 2 jajka, 2 ugotowane ziemniaki, 3 ugotowane marchewki, 1 duża pietruszka, 1 czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski, resztę śledzi

słodki bratek
POŻYWNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 148

pożywna i bardzo smaczna sałatka SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, op. mieszanki kukurydza z groszkiem , 3 ogórki konserwowe, 3 jajka ugotowane na twardo, ½ puszki fasoli czerwonej, 100 g sera półtłustego sałatkowo-kanapkowego, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, olej, 2-3 łyżki majonezu, świeży szczypiorek do dekoracji WYKONANIE Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na złoto, studzimy(...)jajka kroimy w dużą kostkę, a ogórki w drobną. W misce mieszamy osączone z zalewy kukurydzę, groszek i fasolę czerwoną, dodajemy kurczaka, ogórki i ser, mieszamy z majonezem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aż składniki się przegryzą

słodki bratek
Komosa ryżowa z warzywami i jajkiem sadzonym. 182

głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega-3). Na rynku dostępne są trzy rodzaje komosy, sprzedawanej jako coś w rodzaju kaszy: biała - najpopularniejsza, charakteryzuje się łagodnym i lekko słodkim smakiem czerwona - zachowuje lepszy kształt po ugotowaniu niż biała, najbardziej wartościowa pod względem składników mineralnych i błonnika czarna - najrzadsza, bardziej ziemista i słodsza niż biała Do dzisiejszego przepisu użyłam komosy białej(...)warzywami powstaje pyszny posiłek, który świetnie nadaje się na przełamanie porannej rutyny - nie samą owsianką i kanapkami człowiek żyje :) Składniki (3 porcje): 3 marchewki, pokrojone w plastry/kostkę 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej 1 pokrojona w paski papryka - ja użyłam po kawałku żółtej, zielonej i pomarańczowej 200 g pieczarek, pokrojone 2 ząbki czosnku, przepuszczony przez praskę 1 szklanka niegotowanej komosy

Powiedz dietom nie
Przebudzenie Barbary 126

rosołu, więc i podczas kolacji Barbara zaserwowała nam bogaty w aromaty rosół na kaczym mięsie. Po nim przyszła pora na przystawkę: wyborny pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć to niedociągnięcie. Kolejnym daniem było żeberko z pieczonymi ziemniakami i żółtym(...)cenie. Cydr Japko i wybór win z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni

Food Square
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 206

się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej cukinii lub kawałek świeżej garść mrożonej papryki lub 1 mała świeża (u mnie czerwona) mały słoiczek ajwaru (ja dałam domowy)  kilka pieczarek 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki(...)makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać z pulpecikami i ulubioną surówką (ja podałam z kiszoną kapustą). Surówka składniki na 2 porcje: 200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 mała marchewka 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Kapustę drobniej pokroić, dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę

Fabryka pomysłów
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 211

uszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz – 1,5 g, Węglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz:   1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z tortellini i piersią z kurczaka 269

łyżka przyprawy do gyrosa, 250g tortellini ze szpinakiem i ricottą, 1 świeża pomarańczowa papryka, 1 świeża czerwona papryka, puszka kukurydzy (285g po odsączeniu), 4 większe konserwowe ogórki, 1 czerwona cebula, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Zagotować wodę, osolić i wrzucić tortellini. Po minucie wyjąć, odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.  Piersi z kurczaka pokroić

W kuchni u Moniki
Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka 149

takich burgerów, fajnie nimi zastąpić tradycyjną, niewiadomego pochodzenia wędlinę i inne cuda. Ten burger jest nadziany zdrowiem. Składniki 150 g mielonego mięsa z indyka zagrodowego cukinia baby kawałek dyni czerwona cebula solidna łyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy(...)curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki

Z Kuchni Do Kuchni
BLENDER RĘCZNY DESIRE 3W1 Russell Hobbs -Wielki Pomocnik w małej kuchni Ratatouille z cukinią , fenkułem i dzikim ryżem 111

ustawienia prędkości. Idealnie nadaje się do mieszania, ubijania, siekania i innych kuchennych zadań. Łatwe w użyciu urządzenie sprawia, że przygotowanie smakowitych dipów i sosów staje się bezproblemowe. Stylowe czerwone wykończenie z czarnymi akcentami prezentuje się imponująco wśród innych sprzętów kuchennych. Kolor ma cudny, moc daje radę ...a i nie wrzeszczy na mnie i na innych. Jest łatwy(...)niebo błękitne i nieskazitelnie czyste niemal przez cały rok! Składniki - 1 duży fenkuł lub 2 mniejsze - puszka krojonych pomidorów - 1 duża lub 2 małe cukinie baby - 1 cebula najlepiej czerwona - tymianek - olej kokosowy virgin do smażenia Skworcu - ryż dziki  Skworcu Do pasty pomidorowej -4 suszone pomidory z zalewy - pół łyżeczki suszonego rozmarynu - ząbek czosnku - 2 cm imbiru świeżego

Z Kuchni Do Kuchni
Kompot z czerwonych mirabelek 113

Dostałam trochę czerwonych mirabelek. Są słodsze niż żółte i troszkę mniejsze, dzieci od razu zjadły część na surowo. Jednak sporą trudność sprawiało(...)usuwanie pestek i gdyby nie to pewnie pożarłyby wszystkie. Na dżem było ich trochę za mało więc postanowiłam, że zrobię z nich kompot. Idealny jako dodatek do zimowych obiadów. czerwone mirabelki cukier woda Mirabelki umyć, włożyć do słoików prawie do pełna. Następnie do każdego słoika wsypać 3 łyżki cukru. Wszystko zalać ostudzoną, przegotowaną wodą. Słoiki zakręcić i pasteryzować

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Truskawkowo-śmietankowy shake - proste, szybkie, lodowe ochłodzenie 188

jest mój truskawkowo-śmietankowy shake. Kilka chwil i już można się cieszyć lodowym orzeźwieniem o smaku ukochanych, czerwonych, słodkich truskawek. Zapraszam, spróbujcie. ... ach te truskawki, kocham te małe czerwone owoce i wszystko co można z nich wyczarować Składniki: 12-14 truskawek 4 łyżki lodów śmietankowych 2 łyżki zimnej śmietanki 30-36% 1/3 szklanki zimnego mleka Przygotowanie

Słodkie okruszki
Sałatka z buraków i ogórków kiszonych 132

potrzebujemy: - 2 ugotowane buraki (kupiłam ugotowane zapakowane próżniowo, niestety świeżych nie było) - 4 ogórki kiszone (u mnie były to małe lub średniej wielkości) - 1 puszka czerwonej fasoli - 1/2 czerwonej cebuli - 1 łyżka oleju lnianego - sól, pieprz do smaku Fasolę odsączamy z zalewy, przełukujemy wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Buraki i ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy

Szybko Tanio Smacznie
Kotleciki z czerwonym ryżem 119

jagodzianka" Kotlety mielone znane są w każdym polskim domu. Ja polecam bardzo smaczną odmianę kotlecików z czerwonym ryżem. Cudowne dodatki które … Przeczytaj cały artykuł Post Kotleciki z czerwonym ryżem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Karkówka duszona w cebuli 183

dużych białych cebuli Przyprawa do karkówki 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia 300 ml wody 2 kostki wołowe Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Plastry karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki. Panierujemy w jajku z odrobiną soli i pieprzu oraz bułce tartej. Każdy plaster podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni. Cebule kroimy w piórka, przekładamy

VioletoweKucharzenie
Afrykańskie smaki 129

ugotować coś podobnego.         afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane

noteskulinarnyfiga
Rolex :) 128

popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych składników. Jest wiele przepisów np. do chapati można dodać marchewkę lub czerwoną cebulkę, do omleta paprykę, cebulę, pomidory itp. Jeśli chcecie spróbować czegoś nowego to mam dla was przepis. ROLEX :) Na początek musimy przygotować placki chapati. potrzebujemy: 2 szklanki mąki woda(...)ciepła) łyżeczka soli łyżeczka oleju 1 jajko połowa czerwonej cebuli Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią

noteskulinarnyfiga
Leczowa wariacja - potrawka z patisona w grahamce 145

miseczce - grahamka świetnie komponuje się z tą potrawą :) Leczo z patisonem w grahamce  SKŁADNIKI: 2 średnie patisony 1 papryka czerwona 1 papryka zielona bądź żółtka 1 papryczka czerwona pepperoni 2 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 laska kiełbasy wędzonej (około 250 g) 2 łyżeczki koncentratu sól pieprz olej papryka słodka 4 bułki grahamki  PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kociołek meksykański dla biesiadników 163

jesienne popołudnia ...  Kociołek meksykański dla biesiadników SKŁADNIKI: 1700 szynkówki bądź karczku 2 duże białe cebule oliwa 150 g pieczarek 2 puszki pomidorów krojonych 2 puszki fasoli czerwonej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone przyprawa do potraw meksykańskich 2 łyżki zioła prowansalskie 1 łyżka papryka słodka 1 łyżka jarzynka przyprawa 1 łyżeczka magii sól pieprz liść laurowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka makaronowa z kiszonym ogórkiem 538

gości na stole i zawsze bardzo szybko znika... A na dodatek prezentuje się ładnie ... Sałatka makaronowa z kiszonym ogórkiem SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu świderki 3 ogórki kiszone 1/3 puszki czerwonej fasoli 250 g g sera żółtego 300 g szynki konserwowej 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przepłukujemy(...)Ogórki, ser oraz szynkę kroimy w kostkę, fasolę czerwoną przepłukujemy w zimnej wodzie. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i mieszamy. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem . Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka makaronowa z wędzonym udkiem 236

taką bardzo lubimy i często ją przygotowujemy.  Sałatka makaronowa z wędzonym udkiem SKŁADNIKI: 1 wędzone udko z kurczaka 200 g makaronu drobnego (u mnie gwiazdki) sól 1/2 papryki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 2 jajka pieprz łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej Przygotowanie : Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia(...)Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Wędzone udko obieramy ze skóry i kości i mięso kroimy na drobne kawałki. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt, majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledzie w sosie musztardowym 146

sklepu. Te są o wiele lepsze, a i proste i szybkie do wykonania.  Śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4-5 śledzi matiasów 1 cebula zwykła pół cebuli czerwonej 2 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej  150 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy gałązki koperku(...)dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.  Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem 286

pekińska znajduje szerokie zastosowanie w mojej kuchni, bardzo lubię wymyślać z nią różne potrawy. Surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki groszku zielonego mała czerwona cebula zielona cebulka 1 marchewka sól pieprz łyżeczka musztardy 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy odsączony z zalewy groszek konserwowy. Czerwoną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - sałatka na liściach świeżego szpinaku 325

wiosenne spotkania i letnie pikniki. Sałatka na liściach świeżego szpinaku SKŁADNIKI: liście świeżego szpinaku 2 jajka 8 małych kulek mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 1 wędzone udko z kurczaka 1/2 czerwonej papryki zielona cebulka oliwa z oliwek pieprz, sól 1 opakowanie mini bruschetta  PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Liście szpinaku myjemy, osuszamy, urywamy ogonki(...)układamy na talerzu. Kulki mozzarelli kroimy na ćwiartki a pomidorki kroimy na połówki. Mięso z wędzonego udka dzielimy na kawałki i układamy na szpinaku, na przemian z paskami czerwonej papryki. Jajka kroimy na małe części i układamy na talerzu razem z serem i pomidorami. Wokół warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Całość posypujemy posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy oliwą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką 175

Polędwiczki drobiowe są bardzo fajnym pomysłem na obiad. Tak naprawdę można z nich przygotować wiele ciekawych dań. Dzisiaj chciałam zaproponować połączenie polędwiczek z cykorią. Całość doprawiłam czerwoną czubricą i wędzoną papryką, a na koniec owinęłam szynką szwarcwaldzką i zapiekłam. Mój mąż, który nie jest zwolennikiem cykorii zjadł ten obiadek z wielkim apetytem.  Polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką(...)SKŁADNIKI: 5 polędwiczek drobiowych 80 ml oleju 1 łyżeczka czerwonej czubricy + do oprószenia sól do smaku papryka słodka wędzona do smaku 15 liści cykorii 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej  PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wlewamy olej, dodajemy czubricę, sól oraz paprykę i całość mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie Środy - Jogurtowiec z czereśniami w szklaneczkach 134

mieszamy do połączenia się całości. Do szklaneczek przekładamy masę (nałożyłam około ¾ wysokości niewielkich szklanek), wstawiamy do lodówki na około 25 minut by jogurtowiec stężał.  W tym czasie rozrabiamy czerwoną galaretkę w 400 ml wody i ją studzimy.  Czereśnie płuczemy, usuwamy pestki. Na warstwie jogurtowej układamy czereśnie i zalewamy 2-3 łyżkami czerwonej zimnej galaretki, wstawiały

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów 341

które bardziej lubi.  Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów SKŁADNIKI: 300 g fasolki szparagowej  2 pomidory malinowe  2 ogórki kiszone lub korniszony  1 cebula czerwona  sól ,  pieprz  1 łyżeczka oliwy z oliwek  PRZYGOTOWANIE: Z fasolki usuwamy końce i przekładamy do garnka.  Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy a następnie(...)kroimy na mniejsze kawałki.  Pomidory obieramy i kroimy w kostkę.  Ogórki kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.  Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą.  Doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Zapiekanka z młodych warzyw 198

dzieło. Mama jedynie pokroiła warzywa, a resztę pracy wykonały malutkie rączki ;-) Zapiekanka z młodych warzyw SKŁADNIKI: 1 średnia młoda cukinia 4 młode patisony 4 młode ziemniaki (średnie) 1/2 papryki czerwonej szczypiorek 50-70 ml oleju rzepakowego sól, pieprz oregano PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki młode dokładnie myjemy (wybieramy sztuki podobnej wielkości), wkładamy do garnka i gotujemy 15 minut, odcedzamy, kroimy na ósemki(...)Cukinię i patisony kroimy w większą kostkę.  Czerwoną paprykę kroimy w paseczki długości około 2 cm.  Naczynie do zapiekanek delikatnie skrapiamy olejem, następnie układamy warstwę cukinii, patisonów, ziemniaków i papryki.  Do miseczki wlewamy pozostały olej, dodajemy sól, pieprz, zioła i całość mieszamy.  Powstałą oliwą polewamy warzywa.  Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami 360

odpowiada. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i wielokrotnie przekazywałam go już dalej.  Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami SKŁADNIKI: 1 brokuł 200 g sera feta 1 czerwona cebula 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 50 g mieszanki ziaren - Słoneczne Pola  (słonecznik, sezam i siemię lniane)   PRZYGOTOWANIE: Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy(...)minut w lekko osolonym wrzatku. Brokuł ma być chrupiący a nie rozgotowany. Odcedzamy na sitku i przekładamy do miseczki. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą i mieszamy. Dodajemy do cebuli pieprz do smaku i mieszamy to z zawartością miseczki. Całość posypujemy prażonymi ziarenkami i mieszamy. Standardowo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z kurczakiem cukinią i papryką na zielonej herbacie 210

herbacie. Złożyło się doskonale gdyż otrzymałyśmy od firmy ASTRA zieloną herbatę ROOIBOS i to właśnie na niej ugotowałam przepyszny ryż. Całość komponowała się rewelacyjnie, dodatek kurczaka, cukinii i papryki czerwonej był strzałem w dziesiątkę.  Risotto z kurczakiem cukinią i papryką na zielonej herbacie(...)SKŁADNIKI : 3/4 szklanki ryżu risotto  2 torebki zielonej herbaty z trawą cytrynową Astra ROOIBOS 200 g filetu z kurczaka 100 g cukinii  100/150 g papryki czerwonej sól pieprz natka pietruszki 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE : Herbatę parzymy w 600 ml wrzącej wody.  Do rondla wsypujemy ryż, zalewamy herbatą, solimy i  gotujemy ryż do miękkości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 172

pół na pół) 2 duże cebule 2 łyżki smalcu 2 l bulionu 1 papryka czerwona 2 pomidory 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku mielonego 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego sól, pieprz 3 duże ziemniaki   PRZYGOTOWANIE: W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy smalec

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluseczki ziemniaczane z masłem. 174

ziemniaczane z masłem. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 20 dkg mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju sól 5-7 dkg roztopionego masła mielona czerwona słodka papryka    - do dekoracji Sposób wykonania : Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce do mielenia o średnim sitku. Zmielone ziemniaki wsypać do miski, dodać pozostałe składniki ( jajko, olej(...)około 2 do 2 i 1/2 cm. Gotowe kluseczki wrzucić do gotującej osolonej wody. Gotować kilka minut. Odcedzić, polać roztopionym masłem, wymieszać. Gorące rozłożyć na talerze i posypać mieloną czerwoną  słodką papryką. Można je też polać stopionym świeżym boczkiem, pokrojonym na małe kawałki. Jeśli ktoś nie lubi masła, można je polać olejem roślinnym, będzie zdrowiej i równie smacznie

Przepisy i porady kulinarne
Młode ziemniaczki z cebulką i koperkiem. 189

Składniki : 1,5 kg małych młodych ziemniaków kilka prutków zielonego koperku 4-5 zielonych łodyżek  cebuli (szczypior ) sól czerwona papryka słodka mielona kilka łyżek masła lub oleju Sposób wykonania : Młode ziemniaki oskrobać ze skórki ( najlepiej w gumowych rękawiczkach ) opłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Ugotować do miękkości, ale uważać(...)dodać roztopione masło lub olej, wsypać pokrojony koperek i szczypiorek, wymieszać wszystko razem poprzez kilkakrotne potrząsanie garnkiem w górę i w dół. Gorące ziemniaki nałożyć na talerze, posypać mieloną czerwoną papryką. Podawać z sałatką warzywną i mięsem. Doskonale smakują także z zsiadłym kwaśnym mlekiem

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki meksykańskie 383

tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce

Kto ugości moich gości?
Farfalle w serowym sosie 199

eksperymentowania w kuchni.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:4 szklanki makaronu farfalle (kokardki)100 g sera brie1/2 szklanki startego parmezanu1 szklanka śmietany 12%1 czerwona cebulanatka pietruszkioliwaoreganobazyliasól, pieprz białyPRZYGOTOWANIE:Na oliwie szklimy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę. Dodajemy śmietanę, pokrojony ser brie i starty parmezan. Dolewamy 1/2 szklanki przegotowanej wody. Smażymy na małym

kulinarnyJa
Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 194

Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4 osób (ok. 20 szt. pulpetów)Koszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:500 g mielonego mięsa wieprzowego1/2 czerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI(...)mące.Pulpeciki smażymy na oliwie, aż się delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok.Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy

kulinarnyJa
Meksykanka 310

znudziła.Pozostając wierna tradycji rodzinnych spotkań przyrządziłam ją na przyjęcie urodzinowe mojego Skarbka :)Składniki:1 kg mięsa mielonego2 puszki białej fasoli2 puszki fasoli czerwonej (lub po jednej czerwonej i czarnej)2 puszki pomidorów krojonychsłoiczek koncentratu pomidorowego2 puszki kukurydzy (niekoniecznie)2 średnie cebulekilka ząbków czosnkuolej do smażeniasólpieprzpapryka ostraCebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy mięso i chwilę smażymy. Dodajemy

chwile dla mnie
KREMOWA GRECJA W PIEKARNIKU 141

brzmi jak kulinarny ideał? Pora chyba dać się uwieść. Nas zapach z piekarnika zniewolił. Serca podbite, umysł zawładnięty, wszyscy najedzeni i zadowoleni.Składniki:- 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone)- 1/2 opakowania makaronu ryżowego nitki lub wstążki- olej lub oliwa- Serek TAPAS ARLA APETINA- suszone warzywa - domowa mieszanka- czosnek 4-5 główek- oliwki czarne i zielone (po garści)- pestki(...)więc podróż bez długiego i niewygodnego transportu. Podróż dostępna na każdą kieszeń. Dlaczego kremowy serek Arla Apetina "TAPAS"?A co jak nie baza składająca się z grillowanej czerwonej i żółtej papryki, bazylii, oliwek i czosnku? Wszystko to, co same od siebie wkładałyśmy do naszego zapiekanego raju odnalazłyśmy również w małym, zgrabnym, poręcznym opakowaniu. Grzechem byłoby przejść koło niego

Wypisz Wymaluj
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 284

kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:)SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem):    8 dużych(...)przepis na blogu)    5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:     świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE:BEZA:Białka muszą być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do 120 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi

Słodko-Słony Świat Ilony
Calzone z kiełbasą 292

łyżeczki drożdży suchych (8 g)  2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg pieczarek  200 g pikantnej kiełbasy1 czerwona papryka10 g oregano1 czerwona cebula80 g startego sera żółtegoolej do smażeniaSos:200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany)pieprz trochę cukru do smakuZ podanych składników można uzyskać

Świat Domowej Kuchni
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 163

drugich nie można było użyć samodzielnie , gdyż ich było za mało i tak sobie czekały. Aż mi pamięć wróci ..do tego co zrobił teść. Masło koperek, seler naciowy,kawałek czerwonej papryki parmezan lub grana padano . A znając teścia dodałby i pecorino, co nie jest błędem, gdyż pecorino...ach..kto jadł wie o co chodzi...A kto nie jadł, spróbować(...)koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią.  Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią, koperkiem, selerem naciowym i pokrojoną w kosteczkę czerwona papryką.  Do tego oczywiście starty ser. Wino...tak wino musi być...bo gdy wraca się do wspomnień to ono właśnie, pomaga nam strawić ból po stracie tych...których

Z Kuchni Do Kuchni
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 219

rękami dokałdnie ,aby dyski z cukini porozdzielały się. UWAGA! Aby nadać charakteru dodałam łyżkę oleju z czerwonych sycylijskich , bardzo ostrych papryczek. Opcja nieobowiązkowa. Wykonanie oleju jest proste-świeże czerwone ostre papryczki pokrój zalej olejem i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Dolewaj oleju bo ten niknie. Mogą leżec w ten sposób przyrządzone calymi latami

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 220

mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu(...)godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej. Ale nie polecam, gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika.  Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z sosem a'la ratatouille 210

sosem a'la ratatouille na 4 porcje czas przygotowania: 30 min.  Składniki: 400 g świeżego makaronu, np. tagliatelle 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 1/2 bakłażana 1 czerwona papryka 1 cukinia oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną i w miarę równą kostkę. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Frittata: szparagi, papryka 198

Dziś kolejna wersja frittaty, tym razem na ostro, z paryczką chili, czerwoną papryką i szparagami. Szybka przekąska na ciepły letni dzień. Frittata: szparagi, papryka Składniki: 6 jajek 10-12 ugotowanych szparagów 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryczki chili sól, pieprz olej Wykonanie: Na rozgrzanej patelni skropionej olejem podsmażamy posiekaną paryczkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Do miski wbijamy jajka

Kulinarne przygody Gatity
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 295

pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę. SMACZNEGO

OstryKęs
Pęczakowe wariacje smakowe 207

warzywami Do przygotowania kaszy: - szklanka pęczaku - 2 szklanki wody - szczypta soli do smaku - pół szklanki mleczka kokosowego Warzywa: - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 cukinia - 1 cebula czerwona - pęczek koperku - kilka liści świeżego szpinaku - świeżo mielony pieprz - papryczka jalapeno (może być z zalewy) - chili - oregano - oliwa z oliwek z tymiankiem i czosnkiem (ja mam swojej roboty – jest

Sajkofanka smaku
Brzoskwniki- Pesche dolci 212

gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem się nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v  likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v  cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere) lub nutellą. Złożone brzoskwinki zanużayć

Mia Cucina Sofieta
Boeuf bourguignon 160

minut, marynowanie 12 godzin, gotowanie około 2 godziny 45 minut) Uwagi:  *Aby danie bourguignon było w 100 % burgundzkim należy użyć klasycznego burgundzkiego czerwonego - wytrawnego wina Bourgogne z czerwonych owoców o bogatym owocowym bukiecie. Jest to wino ze szczepów Pinot Noir lub Gamay. Z uwagi na to że wina Bourgogne osiągają często zawrotne ceny Francuzi chętnie zastępują je winem

Przysmaki Karolki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 180

już w szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery.  Red Velvet od zawsze było pozycją na mojej liście "do zrobienia" i zastanawiamsię teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem.Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć", a tociasto należało prawdopodobnie do owych...W końcu się jednak zdecydowałam(...)mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego w proszku w oryginale: 1 słoiczek (około 30 ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu krem:1kg serka typu Philadelphia (ewentualnie jakiś mocno gęsty ser wiaderkowy) 2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny szklanka

W kuchni Karmel-itki
Stalowym Widelcem po Patelni 222

tylko piszą, ale nie. Rączka i naczynie bez żadnego uszczerbku. Moje oczy tylko troszkę były podrażnione od nadmiernego przecierania ich ze zdziwienia. Ta firma wprowadziła też fajną funkcję. Pamiętacie czerwoną kropkę na środku patelni konkurencyjnych firm, która wskazywała, czy patelnia jest nagrzana czy nie? Ballarini ma to w rączce. U nich nazywa się to Thermpoint. Jak zielony to patelnia(...)zimna, można już myć lub rozgrzewać, jak czerwona znaczy , że można smażyć, że nagrzana, ale nagrzanej raczej nie myjemy, bo żadne naczynia nie lubią szoku temperatur. Tu coś dla kobiet. Poza funkcjonalnością granit jest piękny. Każdy szczegół jest idealnie wykończony. Nawet logo firmy jest ładnie wyryte na zewnętrznej spodniej części naczyń. Poza tym ładnie prezentuje się na stole

Blondynka Gotuje
Lekki lunch w postaci sałatki podanej z serem camembert, suszonymi pomidorami,awokado oraz anchois 190

sałat ułożyć na talerzu, następnie pokrojone w plastry awokado, plastry suszonych pomidorów, pokrojony ser camembert, filety anchois, oliwki oraz ogórek w plastrach. Przyozdobić świeżym tymiankiem, kaparami, oprószyć solą oraz czerwonym pieprzem. Skropić całość cytryną i oliwą. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Wigilijny barszcz 467

leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno z tańszych warzyw. Wzmianki o czerwonym barszczu jako jednej z potraw wigilijnych pochodzą z XVI wieku. Kiszenie buraków na wigilijny barszcz odbywało się na długo przed świętami. Choć barszcz jest potrawą bardzo popularną i często gości

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczny gulasz 167

kiełbasy wędzonej (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 2 czerwone cebule (im większe tym lepiej) 2 garście suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 goździków szklanka czerwonego wina (najlepsze będzie wytrawne) sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. Mięso kroimy w kostkę. Obficie obsypujemy solą

Pobite gary Barbary
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 205

wywaru i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. 3) Wywar przecedzić i trzykrotnie zredukować. W rondelku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min. Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem

kolorowotorcikowo
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 144

każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i jeszcze raz zagotować. Podawać z barszczem czerwonym. zastawa

królestwo garów
Pieczona karkówka z cząbrem i sosem sojowym. 203

plasterkiem tej pieczonej karkówki ...pycha! Składniki; 1 kilogram karkówki wieprzowej kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonego cząbru Skworcu pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu 1.5 łyżki soli pieprz  czerwony Skworcu słodka papryka mielona Skworcu ok 1/3 szkl. sosu sojowego 1 szkl. wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne(...)plasterki czosnku. Mięso nacieramy dokładnie solą, następnie spryskujemy je olejem z każdej strony. W miseczce mieszamy ze sobą cząber, rozmaryn , ok, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czerwonej papryki. W powstałej mieszance dokładnie obtaczamy mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc. Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę wymieszaną z sosem

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi wigilijne 136

dzień wcześniej. Ugotowane odstawić w chłodne miejsce, gdy ostygną przykryć folią, aby nie obeschły. Przed podanie wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy się zagotują wyjąć. Podawać z barszczem czerwonym

królestwo garów
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 243

kolejne 5 minut . Wsypać tymianek, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu. Zwiększyć ogień i wlać wino Porto Tawny. Zredukować o połowę, odparowując tym samym alkohol (przez 1 minutę ). Następnie wlać czerwone wino i również zredukować całość o połowę. Wlać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 40-45 minut , zbierając ewentualne szumowiny (sos ma lekko pyrkać

Moja Delicja
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 194

odcedzeniu dodajemy do niego 1 łyżkę masła i mieszamy tak długo, aż się rozpuści i zostanie wchłonięte przez makaron. Łososia podajemy na ciepło z makaronem i sosem porowym, udekorowanego czerwonym kawiorem w ilości wedle upodobań. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Kulinarna Pokusa #gallery-170 {margin: auto;} #gallery-170 .gallery-item

Kulinarna Pokusa
"Kilka" słów o czereśni. 264

wczesnych odmianach z początku czerwca ani w wielkoowocowych z przełomu lipca i sierpnia. Wtedy „robaki" wychodzą z owoców, by zagrzebać się w ziemi. Występują zaś w żółtych i czerwonych czereśniach dojrzewających w lipcu. By się ich pozbyć, można zalać owoce na parę minut zimną wodą - larwy wyjdą z nich i opadną na dno naczynia. Jeżeli chodzi o świeżość owoców

Słodkie Przyjemności
Z Tą Patelnią Ci się Upiecze! ;) 184

domu miałyby już brązowe zapieczony spód, a ta? Nadal wygląda prawie jak nowa. Produkty Ballarini posiadają thermopoint, jest to ta zielona kropka, która sygnalizuje poziom nagrzania patelni. Zielony = zimna, czerwona= gorąca. Zawsze działa idealnie. Wiem, bo niektóre produkty Ballarini mają już ponad rok, używam ich często i widzę, nic się nie zmienia, jakość nie spada. Miewałam patelnie z punktem(...)akcji z naleśnikami. Na zdjęciu wyżej widzicie naleśnik, który właśnie się smaży. Smaży się bez wcześniejszego posmarowania patelni tłuszczem, Tak dokładnie, smażyłam beztłuszczowo! Dodatkowo widać nasz Thermopoint jest czerwony, znaczy to, że patelnia jest mocno rozgrzana. Tu już przewróciłam naleśnik na drugą stronę i widzicie, że nie jest ani postrzępiony i nie widać śladów, aby przywierał do patelni

Blondynka Gotuje
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 192

najlepszych ciast, jakie ostatnio jadł. A ja się z nim w pełni zgadzam! Połączenie może i jest nieco zaskakujące, ale wszystkie warstwy idealnie się uzupełniają, a karmelizowany w czerwonym winie rabarbar to czysta poezja. Spróbujcie koniecznie, póki można jeszcze znaleźć te kwaśne łodygi na sklepowych półkach. Sernikobrownie z rabarbarem Składniki: (na formę 25x22 cm) brownie: 100 g ciemnej czekolady(...)serka kremowego 100 g mleka skondensowanego słodzonego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru 50 ml czerwonego wina Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.  Cukier skarmelizować, dodać rabarbar, poddusić. Zalać winem, gotować 5-10 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Ostudzić. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 218

kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana 1/8 szklanki wody 1/8 szklanki miodu 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1 łyżeczka octu z czerwonego wina 1/8 łyżeczki chilli, plus więcej do smaku Przygotowanie: W celu przygotowania chutneya rabarbarowego, w średnim rondlu wymieszaj rabarbar, jabłko, żurawinę, cebulę, wodę, miód, imbir, ocet i chilli. Doprowadź

karmelowy
Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem 360

trzy ich rodzaje, a mianowicie pomidorki żółte, pomidory suszone z oliwy i pomidor zwykły.  Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem  Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka  1 czerwona cebula(...)sera feta  100 g suszonych pomidorów z oliwy  100 g pomidorków żółtych  150 g makaronu drobnego kokardki  sól, pieprz kolorowy  1 duży pomidor czerwony  3 korniszony  1 łyżka majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  czarnuszka  Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Wszystkie pomidory oraz ogórki kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ptysie „serduszka” 224

miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (w zależności od grubości serc). Ostudzić i przekroić. Nadzienie: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i czerwonym barwnikiem spożywczym. Spody ptysiowych serc wypełnić bita śmietaną i przykryć drugą połówką. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego

Oryginalny smak
zdrowy sok 672

jarmuż+ seler + imbir + jabłko+ banan + cytryna+ grejpfrut  czerwony Składniki ok pół paczki jarmużu 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 2 grejpfruty    czerwone 2 banany 1 cytryna 2 plasterki świeżego imbiru Wykonanie Wszystkie skladniki przepuścić przez wyciskarkę do soków

w mojej kuchni
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 192

smaż przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory z puszki. Dopraw czerwonym octem winnym (ok. 2 łyżki), solą i pieprzem. Podlej ok. 300 ml. wody. Duś na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj ugotowaną fasolę i wymieszaj. Potrawę przykryj i wstaw

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania