stanowi transport. Niektóre rzeczy tutaj bardzo trudno dostać, a jak już się uda, to ceny są takie, że nie chce się kupować, tylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko(...)wiśnie wydrylować. Układać w słoikach, przesypując cukrem. Kilka razy uderzyć słoikiem o stół, żeby owoce się uleżały, dosypać do pełna.Słoiki mocno zakręcić.Pasteryzować 15-20 minut.Smacznego!Na zdjęciu czerwona i czarna porzeczka - tak jakoś akurat te dwa słoiczki wpadły mi w ręce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie byłam w domku rodzinnym już miesiąc (studiuję), więc zatęskniłam za domowym klimatem :) Wiecie, moja mama robi najlepsze pierogi pod słońcem, pewnie jak większość Waszych
Czerwona PorzeczkaJeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją
Czerwona Porzeczkatego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy - Nie ma jak w domu! :) Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek(...)dwie godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby i zalać mięso wywarem, w którym się gotowały. Mięso można podlać również wytrawnym czerwonym winem. Będzie bardziej soczyste i aromatyczneKaszę ugotować wg opisu na opakowaniu. Do ugotowanej dodać suszone pomidory, świeżo siekana natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek posiekany i oliwę.Buraczki podsmażyć
Sajkofanka smakułyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa: - 1 szklanka mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki warstwa orzechowa: - ok. 200 gram posiekanych orzechów włoskich - 50 gram masła - 3 łyżki cukru - 2 łyżki miodu Przygotowuję warstwę orzechową: Garnek z masłem, cukrem i miodem umieszczam na małym(...)ciepła, dodaję pokrojone masło. Całość energicznie mieszam, aż powstanie gładka, idealna masa, a taka zawsze się pojawia :-) Łączę wszystkie elementy: Kolejność ma być następująca: pierwszy blat - dżem z czerwonej porzeczki - masa - drugi blat z orzechami. SMACZNEGO
WielopokoleniowoŚwietny pomysł na wykorzystanie makaronu, którego ugotowało się nam za dużo. Do tego sos z kurczakiem, serem feta, czerwoną papryką i słodką kukurydzą. Szybki i smaczny obiad w kilka minut. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki słodkiej kukurydzy 100 g sera feta 50 g serka topionego(...)makaronowych Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta
VioletoweKucharzeniewiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty i często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie(...)świąteczny obiad będzie znakomita. Surówka z czerwonej kapusty z wasabi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g imbiru 2 zielone papryczki chili (pozbywamy się pestek i siekamy na drobno) 2 łyżki curry 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 marchewki 2 łyżki sosu pomidorowego 1 x pomidory w puszce(...)fasolka czerwona w puszcze
noteskulinarnyfigajajek. Później to już tylko wymieszać i gotowe. Sałatka z kapusty pekińskiej SKŁADNIKI: 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 jajka czerwona cebula 3 połówki czerwonej marynowanej papryki majonez łyżeczka musztardy sól pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitego praktycznie pustą lodówkę to możemy zrobić coś ciekawego. Do przekąsek wykorzystałam cebulę zwykłą i czerwoną bo akurat takie miałam, ale mogą być dwie zwykłe lub czerwone, nie ma to większego znaczenia. Cebularze z ciasta francuskiego SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisól 2 jajka 1 łyżeczka smalcu lub oliwy 1 czerwona cebula 1 por 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier(...)szczyptą soli, jedno jajko i olej i energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2 cebule1 puszka mleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka)4 plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki chillisól, pieprznatka pietruszki lub kolendraPRZYGOTOWANIE:Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Dodajemy kawałki kurczaka
kulinarnyJaprzyda :)"Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę Wam recenzję?).Dynię(...)drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,2 l. bulionu warzywnego 2-3 łyżki posiekanego świeżego oregano sól, pieprz oliwa na salsę pomidorowo-paprykową: 4 dojrzałe pomidory,1 czerwona papryka, 1 papryczka chilli (usuńcie pestki, jeśli chcecie, aby była mniej ostra), 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, szczypta cukru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik
Chilli Czosnek i Oliwawanilia, oraz Rooibos Sense naturalny. Rzecz jasna sięgnęłam najpierw po ten piewszy, z miodem i wanilią. Na wszelki wypadek. Zaparzyłam w czajniczku . Napar po 5 minutach zrobił się pięknie czerwony, o ceglastym, niespotykanym kolorze i emanował przyjemnym i relaksującym zapachem. Po pierwszym łyku zamknęłam oczy...i faktycznie przeniosłam się...może nie do Afryki...ale bliżej(...)pokarmowego. Dzięki zawartym w nim związkom polifenolowym wykazuje wyraźne działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe. W Republice Południowej Afryki zalecany jest przez lekarzy jako skuteczny środek na kolki u niemowląt!Czerwona herbatka zawiera dużo przeciwutleniaczy, przede wszystkim z grupy flawonoidów. Zwalcza wolne rodniki tlenowe, które przyspieszają starzenie się organizmu i mogą przyczyniać się do rozwoju chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, chorób
Z Kuchni Do Kuchnimnie łopatka, może być również drobiowe)- 2-3 cebule- puszka kukurydzy- puszka czerwonej fasoli- puszka groszku konserwowego- puszka fasolki szparagowej- puszka pomidorów w zalewie (dałam 2)- papryka czerwona- 5-6 ząbków czosnku- fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską)- 4-5 ogórków kiszonych- sos tabasco, chili w proszku, pieprz, oregano, Vegeta - do smaku- 1 łyżka oleju kokosowego(...)Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą
Smaczne Zdrowe