czerwona - 500 przepisów

Sałatka czerwonej kapusty i kalafiora 187

Sałatka z czerwonej kapusty i kalafiora . Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 4 duże cebule Składniki na marynatę : Na 1 kg pokrojonej mieszanej krajanki warzyw dajemy : 1 łyżkę soli 1/3 szklanki octu ( 10 % ) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka nasion kminku lub nasion kopru 1 łyżeczka nasion gorczycy(...)papryki usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wrzątku na 5 minut. przelać zimną wodą i pokroić na małe kawałki lub cienkie paseczki. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz wlewamy ocet,mieszamy dokładnie wszystko razem. Wkładamy naszą sałatkę do czystych i wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut

Przepisy i porady kulinarne
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 275

Jest zimno i raczej nie zanosi się na ocieplenie, dlatego proponuję dziś coś mocno rozgrzewającego. Bardzo aromatyczne i pikantne czerwone curry z dorszem podane z ryżem rozgrzeje nawet największego zmarzlucha Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprawdzie wymaga kilku mało popularnych składników, jednak zapewniam, że można jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej

karmelowy
Sałatka z tortellini i świeżą czerwoną papryką 317

Dzisiaj chciałam zaprosić Was na sałatkę z tortellini w towarzystwie czerwonej papryki. Była smaczna, bardzo szybko zniknęła ze stołu. Uważam, że tortellini świetnie sprawdza się do sałatek. Znakomicie ukrywa w sobie rożne farsze, a tym samym można je dodawać i łączyć z różnymi składnikami. Sałatka z tortellini i świeżą czerwoną papryką SKŁADNIKI: 150 g tortellini z mięsem(...)sera żółtego w kawałku 400 g szynki konserwowej w kawałku 1 papryka czerwona 5 korniszonów 2 łyżki majonezu sól pieprz  szczypior   PRZYGOTOWANIE: Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.  Szynkę oraz ser żółty kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy odcedzony makaron oraz pokrojone korniszony. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z czerwonej kapusty i papryki na zimę. 155

Malyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu Sposób wykonania : Kapustę(...)paski. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Posiekane warzywa kapustę , marchewkę , cebulę i kalafior wsypać do garnka, podgotować do miękkości, a następnie wymieszać z czerwoną papryką. Mieszankę warzywną wyłożyć do czystych słoików i zalać przygotowaną zalewą , tak aby warzywa były zanurzone w zalewie, lekko ucisnąć łyżką. Słoiki zakręcić pokrywkami i pasteryzować około 15 - 20 minut

Przepisy i porady kulinarne
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 141

szaleć do rana. Coś mi się wydaje, że nie wyśpię się tej nocy...Na szczęście w domu jest ciasto. Idealne na taką pogodę - gęste, mocno kakaowe, z cynamonem i czerwonym winem. Alkohol nie jest mocno wyczuwalny, ale dzięki niemu to brownie jest zupełnie wyjątkowe. Cynamon to taka delikatna, świąteczna nuta. I choć nie ma tu ani grama czekolady, ciasto(...)dopiec... Dzięki temu wyszło mi modelowe wręcz brownie - słodkie, ciężkie, lepkie w środku. Wyborne z lodami waniliowymi. Spróbujcie koniecznie, zanim pierniczki kompletnie zawrócą Wam w głowach!Kakaowe brownie z czerwonym winemSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)85 g miękkiego masła50 g cukru100 g ciemnego brązowego cukru1 jajko1 żółtko180 ml czerwonego wina1 łyżeczka ekstraktu z wanilii135 g mąki pszennej40

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka - sałatka z kapusty z czerwoną cebulą 315

niech każdy nazwie sobie jak tam chce.   A odnośnie sedna sprawy to szybki do przygotowania dodatek do obiadu i dość tradycyjne połączenie. Surówka - sałatka z kapusty z czerwoną cebulą SKŁADNIKI: 1/2 małej kapusty białej 2 marchewki 1 cebula czerwona sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu   PRZYGOTOWANIE: Białą kapustę ścieramy na tarce. Marchewki obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 120

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1  czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania :   Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec farbowaniu dłoni podczas krojenia czerwonej kapusty lub buraczków ćwikłowych. 93

Fotolia.com  Jeśli planujesz kroić czerwoną kapustę lub czerwone buraczki, posmaruj najpierw swoje dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują i łatwiej je później umyjesz.   Możesz je też natrzeć rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym.  Dobrym i skutecznym sposobem jest także wykonywać tę czynność w rękawiczkach gumowych, wtedy nie musimy

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka warstwowa z kurczakiem i czerwoną fasolą 4442

podwójna pierś z kurczakaprzyprawa do gyrosa4 łyżki oliwy z oliwek5 jajek1 puszka kukurydzy6 ogórków konserwowych1 puszka czerwonej fasoli w zalewie1 puszka ananasów1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem) 1 słoik majonezu (400 ml)Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi składnikami. Najlepiej serwować ją w przezroczystym naczyniu(...)ananasy i ogórki konserwowe pokroić w kostkę.Teraz należy kolejno układać wartswy naszej sałatki, bezpośrednio w naczyniu, w którym będziemy ją serwować:1. ogórki2. kukurydza3. seler4. pierwsza połowa majonezu5. czerwona fasola6. jajka7. pierś z kurczaka8. ananas9. druga połowa majonezu.Źródło: alba.blox.pl

Świat Domowej Kuchni
Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak 248

stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony(...)pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić  w plasterki. Pokrojone ogony ułożyć w szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa i ząbki czosnku. Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny. Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać vegetą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć  do  brytfanny. Marynatę

Kulinarny karnet Christophera
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 183

czasie gotowania i nie ma potrzeby miksować zupy, chyba że lubicie gładką konsystencję. Mi podobało się, że zupa jest gęsta i grudkowata, a kawałki soczewicy były wyczuwalne. Dużym atutem czerwonej soczewicy jest fakt, że nie trzeba jej wcześniej namaczać, a i gotuje się stosunkowo szybko w stosunku do innych warzyw strączkowych. Zatem z jej udziałem możecie szybko przygotować pokrzepiający(...)śródziemnomorska, Claudia Roden dla 4 osób Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego (ja użyłam warzywnego) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny, chleb Przygotowanie: W dużym rondlu lub garnku o grubym

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 167

Teraz, w domowym zaciszu, przygotowałam coś innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami  Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną(...)Napełniamy je farszem i sklejamy brzegi. Ciasta nie można wałkować zbyt cienko, bo nie będzie się dobrze zlepiać na brzegach. Składniki na farsz: 300 g pieczarek 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki Soczewicę zalewamy wodą - około 2 cm nad jej powierzchnią, doprawiamy solą i gotujemy

Przysmaki Karolki
Ciasto z czerwoną fasolą 322

Cake with red beansSkładniki.10 dag fasoli czerwonej konserwowej2 łyżki mleka5 dag cukru3 jajka3 dag mąki ziemniaczanej7 dag mąki pszennej1 łyżka cytryny kandyzowanejWykonanie.Do rondelka wrzucić odcedzoną, przepłukaną fasolę, wsypać cukier, wlać 2 łyżki mleka i całość zagotować, cukier ma się rozpuścić, mieszać.Z białek ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie ubić. Osobno ubić żółtka. Połączyć pianę z żółtkami

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą 237

każdy sam niech ją zestawi według swojego gustu.Składniki:upieczone i przestudzone mięso z kurczaka, najlepiej nadają się do tego celu dwie piersi, powinny być przyprawione według Waszego smakupuszka czerwonej fasoliugotowany i przestudzony ryż (mniej więcej około 1 szklanka suchego)ok.400 ml. kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtukeczup (kilka łyżek)majonez (2-3 łyżki lub wcale)sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z tofu i czerwonej soczewicy podane z surówką 305

robić takie eksperymenty z takimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;) Składniki: Kotlety: (6 sztuk) kostka tofu marynowanego  1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty

Truskawkowa Fiesta
Papryka czerwona marynowana. 541

Papryka marynowana Składniki : 3 kg papryki czerwonej 3 szt. cebuli 2 główki czosnku olej liść laurowy pieprz czarny cały ziele angielskie  gorczyca biała sól,ocet,cukier,woda Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski i usunąć gniazda nasienne.Wrzucić do gotującej wody na 2 minuty aby troszkę zmiękła.Następnie odcedzić i ostudzić.Do każdego słoika 0,7 l pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwonej kapusty. 112

Składniki : Pięknie pachnie ! 4 kg czerwonej kapusty 1,5 kg cebuli 4-5 listków laurowych 15 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki białej gorczycy 1 szklanka octu 10%                     sól woda Sposób wykonania : Kapustę poszatkować, cebulę obrać

Przepisy i porady kulinarne
Czerwone curry z kurczakiem 369

jogurtu typu greckiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiegołyżka masładuża cebula2 ząbki czosnku50 g czerwonej pasty currypuszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego200 ml słodkiej śmietanki 36%2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego2 łyżeczki przyprawy curry1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki chili w proszkuok

Świat Domowej Kuchni
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę 4141

Szybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:)Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie;Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy

Anioły w kuchni