formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek i jeden filecik anchois duża łyżka kiełków (u nas z jarmużu) 2 łyżki oliwy pieprz sól* * należy spróbować całość przed
Kuchnia od dwojgaSałatka z pieczonym kurczakiem (4 porcje) Składniki: 2 szklanki posiekanego mięsa pieczonego kurczaka (lub innego mięsa jak masz pod ręką) ¼ szklanki posiekanej suszonej żurawiny ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy Bonduelle , odsączonej z zalewy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wymieszaj w średniej misce
karmelowymięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 3 mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, pół łyżeczki papryczki chili, przyprawa do mielonego, vegeta natur, majeranek
Zasmakuj Kuchnimoim stole. Jest pyszne i pożywne ! Ze składnikami możecie dowolnie eksperymentować. Tu wersja zimowa z pomidorami z puszki. Latem warto wybierać świeże pomidory. Składniki (2 porcje): 2 jajka 1/2 czerwonej papryki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 średnia żółta cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka mielona
Moja pasja smakudelikatnie wmieszać przesiane mąki za pomocą łyżki. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wierzch: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1/2 laski wanilii 3 łyżki ksylitolu 2 duże, czerwone jabłka 1 galaretka pomarańczowa 250 ml wody Mleko zagotować z ziarenkami wanilii (z 500 ml odjąć około 1/3 szklanki i wymieszać proszek budyniowy z ksylitolem w zimnym mleku
FitKotustach mięso. Składniki: 400 g policzków wołowych mąka sól pieprz olej 5 marchewek 8 gałązek selera naciowego 1 duża cebula liść laurowy ziele angielskie 4 ząbki czosnku czerwone półsłodkie wino Przygotowanie: Policzki oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Gałązki selera naciowego kroimy
Taste TherapyUwielbiam ją jako dodatek do dań mięsnych. Zwykle robię ją wg przepisu mojej mamy gdyż taka smakuje nam najbardziej. Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać
Smakołyki Asikruche roladki po same brzegi wypełnione mięsem ;) jedne z ulubionych mojej córki, która mięso wręcz uwielbia ;) Doskonałe na rodzinny obiad. A w połączeniu z kluskami śląskimi i i duszoną czerwoną kapustą (przepis tutaj ) tworzą obiad doskonały. 5 kotletów schabowych 1 duży pojedynczy, zmielony filet z kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy gyros łyżeczka papryki słodkiej 3 ziarenka
Smakołyki Asitoleruje rukoli. Zupa jest odżywcza, lekka i niesamowicie smaczna. Doskonała przystawka na każde przyjęcie. Składniki 2 cukinie pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki szpinaku, może być więcej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm utartego kłącza imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy olej kokosowy extra virgin do smażenia otarta skórka z 1 cytryny pół
Z Kuchni Do Kuchnipomidorowego, to połączenie doskonale uzupełnia smak całego dania. Zainspirowałam się przepisem z bloga karmelowy.pl , w którym wprowadziłam swoje modyfikacje. Składniki na 6 porcji: 450g makaronu np. świderki, penne 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku 250g szynki 300g pieczarek Opakowanie 500g passaty pomidorowej (przecieru) 100g serka śmietankowego (np. almette, Twój smak puszysty
Fabryka pomysłówmiodu i białego octu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami. Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki kiszone - 1/2 szklanki oleju - 5 łyżek octu winnego z białego wina - 1 pełna łyżka miodu - liść laurowy - ziarna pieprzu i liścia angielskiego Przyprawy i dodatki
Apetyczna babeczkahalibuta lub łososia, to koniecznie zróbcie do nich również tę salsę. Przepis bardzo prosty i do wykorzystania, jako dodatek, do wielu potrawach. Składniki: 3 ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 6-7 pomidorów suszonych 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu (u mnie gryczany) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z dyni na ostro: 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz śmietana
Cooking MonsterMuffiny z czekoladą i czereśniami to świetny pomysł na łatwy deser, szczególnie teraz, gdy czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorów Muffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej
karmelowypiwach i dość głośno z Madzią gadaliśmy. I wygłaszałem jedną z moich "genialnych" złotych myśli na temat nalewek, które robię. Na tyle głośno dzioba darłem, że usłyszała to Czerwona, właśnie ta moja kumpela. I akurat, zupełnie przypadkiem, miała pod ręką jakąś nalewkę. Mówiąc szczerze nie wiem, czy sprzedają tam domowe nalewki czy tak przypadkiem pod barem akurat miała :) Nalała
Marder&Marder Manufacture