niepełna szklanka mąki sól szczypta zió ł olej Na farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 3 pomidory paprykowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej sól, pieprz papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigotową. Przekąski naleśnikowe sprawdzają się również doskonale na imprezkach. Imprezowe przekąski naleśnikowe SKŁADNIKI: 2 naleśniki 100 g serka śmietankowego 4 liście sałaty lodowej 2 duże plasterki wędliny 1/2 papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Naleśniki rozkładamy na płasko i każdy z nich smarujemy serkiem. Liście sałaty myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na posmarowanych naleśnikach. Na sałacie układamy wędlinę i plasterki papryki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy: 1 cebula 1 czerwona papryka papryczka chilli (bardzo drobno pokrojona) boczek pokrojony w kostkę ser żółty Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś
Salonik smakówSkładniki : 4 kg buraków ćwikłowych (najlepiej aby były ciemno czerwone odmiany ''opolskie'') 30 dkg chrzanu (można kupić gotowy w sklepie) 8 łyżek cukru 4 łyżki soli 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 200 ml oleju pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Buraczki umyć,ugotować wraz z skórką przestudzić. Następnie obrać z skórki,zetrzeć na drobnej tarce i wsypać do garnka.Doda
Przepisy i porady kulinarnepatelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje
Przepisy i porady kulinarneantyrakowych. Są także bogate w witaminy : A,B1,B2,B3 oraz P. Ta ostatnia korzystnie wpływa na dotlenienie krwi,a tym samym całego organizmu. Zapobiega też zlepianiu się czerwonych krwinek. Te pachnące owoce mają własności przeciwbakteryjne i mogą likwidować stany zapalne w jamie ustnej. Wybielają też zęby,a dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają je. Truskawki najlepiej jeść
Przepisy i porady kulinarnekostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry mleka Masa serowa : 70 dkg serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy
Przepisy i porady kulinarnejest on czyściejszy i nasza pomada będzie wtedy miała kolor śnieżno - biały, a nie żółtawo - kremowy. Do pomady można też dodać kilka kropel barwnika naturalnego np. z czerwonych buraków ćwikłowych, będziemy wtedy mieć kolorową dekorację
Przepisy i porady kulinarneorganizm może uzyskać ponad 4 kilokalorie energii), jest niezbędna do utrzymywania ciepłoty ciała, pracy organów wewnętrznych i mięśni, podczas pracy fizycznej. W związku z faktem, że komórki mózgu i czerwone krwinki jako jedyne -źródło energii traktować mogą właśnie glukozę, podczas gdy inne tkanki swoje potrzeby energetyczne mogą zaspokajać np. związkami lipidowymi, konieczny jest mechanizm utrzymania stałego stężenia glukozy
Przepisy i porady kulinarneArbuz- doskonały owoc na upalne dni. Jest doskonały na upalne dni, ponieważ zawiera dużo wody, Gasi pragnienie, obniża temperaturę ciała i chroni przed udarem cieplnym. Podobnie jak i inne czerwone owoce jest źródłem likopenu. Substancja ta może zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów m.in. prostaty. Włączenie do diety arbuzów zaleca się więc szczególnie panom. Arbuz zawiera także citrulinę substancję która
Przepisy i porady kulinarnePyszne wiosenne kanapki. Składniki : 5-6 kromek razowego chleba ( np. z ziarnami słonecznika ) 1 świeży ogórek 5-6 plasterków szynki 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 mała czerwona papryka słodka lub pomidor sól pieprz słodka papryka mielona masło lub margaryna do posmarowania chleba Sposób wykonania : Chlebek smarujemy masłem lub margaryną ( np. śniadaniową ). Następnie kładziemy na każdą kromkę plasterek
Przepisy i porady kulinarne