formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTruskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki. Na masie serowej układamy truskawki, w środek wkładamy jedną truskawkę głębiej, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek, zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizimowych wieczorach i przemycić w słoiczkach trochę słońca i kolorów na ten czas. Kolorowe pikle warzywne SKŁADNIKI: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 3 marchewki 2 papryki czerwone 3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli 5 liści laurowych ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Wodę gotować
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświetnie się komponują z warzywami, tworząc zdrową i smaczną kompozycję. Sałatka z bobem i prażonymi ziarnami SKŁADNIKI: 100 g bobu 1 kawałek pora 1 łyżeczka oliwy 1/2 papryki czerwonej sól pieprz kolorowy 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo PRZYGOTOWANIE: Bób gotujemy w wodzie z odrobiną soli. Gdy będzie miękki przelewamy zimną wodą i obieramy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: Na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli Dodatkowo: 4 jabłka czerwone 150 ml wody 3 łyżki cukru 1 torebka herbaty czarnej z wanilią Sirocco 1 łyżka konfitury brzoskwiniowej lub morelowej 100 g kremu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMałym nakładem pracy oraz niewielkim kosztem można odmienić typowy obiad i stworzyć danie inne niż zwykle. Polecamy! Roladki schabowe SKŁADNIKI: 3 plastry schabu 100 g sera żółtego 1 czerwona cebula olej do smażenia kilka pieczarek 1 płat papryki marynowanej sól , pieprz jajko bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Schab rozbijamy jak na kotlety i oprószamy solą. Pieczarki kroimy na małe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitworzyć niezliczoną ilość kompozycji smakowych, które mi osobiście się chyba nigdy nie znudzą. Potrawka warzywna z kurczakiem SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 cukinia 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidziesiątkę - ostre, kwaśne-słodkie ? Koniecznie wypróbujcie. Ogórki z chilli, papryką i płatkami suszonych pomidorów SKŁADNIKI: na 4 słoiki 560ml 1,3 kg ogórków 1 papryka czerwona 2 łyżeczki płatków suszonych pomidorów 125 ml octu 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki chilli PRZYGOTOWANIE: Do garnka o szerokim dnie wlewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizupie kremie to dla mnie teraz duet idealny. Krem z dyni z kurczakiem SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 m l mleka 2 marchewki 1 cebula biała 1 cebula czerwona pieprz, sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny 1 łyżka masła 2 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju grzanki graham do podania PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitestowanie. Idealnie wkomponował się w leczo mały makaron gwiazdeczki. Danie było rozgrzewające i szybko zniknęło ... Leczo z makaronem SKŁADNIKI: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki sól i pieprz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidomu nowością, a bardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ulubionej musztardy (ja dodałam sarepską) 180 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kurkumy gałązki koperku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowuje na kolację. Jest szybka do przygotowania, łatwa i smaczna. Sałatka pomidorowa z jajkiem SKŁADNIKI: 0,5 kg pomidorów śliwkowych 2 jajka 1 cebula czerwona sól, pieprz oliwa z ziołami sałata do podania PRZYGOTOWANIE: Pomidorki oparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Jajka studzimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniepełna szklanka mąki sól szczypta zió ł olej Na farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 3 pomidory paprykowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej sól, pieprz papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigotową. Przekąski naleśnikowe sprawdzają się również doskonale na imprezkach. Imprezowe przekąski naleśnikowe SKŁADNIKI: 2 naleśniki 100 g serka śmietankowego 4 liście sałaty lodowej 2 duże plasterki wędliny 1/2 papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Naleśniki rozkładamy na płasko i każdy z nich smarujemy serkiem. Liście sałaty myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na posmarowanych naleśnikach. Na sałacie układamy wędlinę i plasterki papryki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy: 1 cebula 1 czerwona papryka papryczka chilli (bardzo drobno pokrojona) boczek pokrojony w kostkę ser żółty Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś
Salonik smaków