ogórki kiszone 2 małe jabłka 1 mała cebula Mały pęczek koperku 2 łyżki majonezu light 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa) Wykonanie: Ogórki kroimy w słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez
Smaki Ewymarchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku – 5 liści laurowych – po 10 ziaren ziela angielskiego i jałowca – 1/2 szklanki wina czerwonego – 5 łyżek oliwy Wykonanie: – Grzyby namoczyć na kilka godzin i gotować 30 minut w tej samej wodzie. – Kapustę kiszoną odcisnąć i pokroić, zalać niewielką
To co kochampyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem SKŁADNIKI 1 marchew, 4 buraki, 2 liście laurowe , 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka, ¼ cebuli, olej do smażenia 1 łyżka octu, majeranek , śmietana WYKONANIE Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków
słodki bratekJaką zupę jadacie w czasie świąt? W niektórych domach jest to zupa grzybowa , w innych pojawia się zupa migdałowa . Ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez cudownego barszczu czerwonego z uszkami . Oczywiście, taki najprawdziwszy wigilijny barszcz musi być przygotowany na zakwasie . Obecnie raczej nie ma problemu z jego zakupem, ale kiedyś poświęciłam chwilę na przestudiowanie ich etykiet i włosy stanęły
Okolice PalnikaMłode gołąbki w śmietanowym sosie Młoda kapustka ..mniam.. Szkoda mi zawsze, jak ją przygotowuję ,tych dużych zewnętrznych liści , tak więc oczywiście nie była bym sobą
Ogrodnik w podróżyduże ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy Dijon o całych ziarnach gorczycy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oleju + 3 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina 125ml piwa imbirowego 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli pieprz
Karo in the Kitchendałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem szarlotki. Ja zawsze zagniatam z 1 kg mąki, zużywam połowę, a drugą zamrażam i wykorzystuję do następnego wypieku. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek
mojewypiekiinietylkokaczka, sól, 6 goździków, 1 torebka kardamonu, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 kg czereśni, 2 łyżki masła, kostka czekolady deserowej, cukier. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin. Czereśnie umyć, wydrylować. Do garnka z grubym dnem włożyć kawałki kaczki skórą do dołu
królestwo garówkaloriach, wyłącza się zdrowy rozsądek, kiedy sięgasz po jedną, tak trudno powstrzymać się, by nie sięgnąć po kolejną, a potem jeszcze jedną i jeszcze.... też tak macie? Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 2 białka (z dużych jajek) 115 g cukru
Blondynka Gotujepopsuć mi efekt końcowy, ale nie popsuł, a ja pobiłam czas w przygotowywaniu tego deseru. Kochani, to tylko kilka minut! Musicie koniecznie chociaż raz spróbować takiego połączenia rewelacja! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 250 g serka mascarpone 1 duże jajko podłużne
Blondynka Gotujewielbicieli delikatnego smaku Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 8g żelatyny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sos: - 150g świeżych malin - 50ml wytrawnego czerwonego wina - 40g cukru - szczypta cynamonu Zaczynamy od panna cotty Najpierw wlewamy do garnka śmietankę i mleko, które uzupełniamy cukrem. Dodatkowo wrzucamy laskę wanilii z nasionami (laskę rozcinamy wzdłuż i wyciągamy
Kuchenne Wariacjepieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób W pierwszej kolejności robimy marynatę – wszystkie składniki mieszamy razem. Skórę na kaczce nacinamy. Marchewkę i pietruszkę
Kuchenne Wariacjeprodukt jaki zamówiliście nie ulegnie uszkodzeniu. Pod napisanymi słowami śmiało podpisuję się swoim nazwiskiem, na pewno będziecie zadowoleni. A teraz zapraszam po przepis, który znalazłam na Moje Wypieki ! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki na 2 szt bagietek
Blondynka Gotujenaturalną, owoce i syrop, który nie zawiera żadnych polepszaczy idealnie się skomponował w niesamowity smak. Taki syrop to ja chciałabym, aby sprzedawali w wiaderkach, bo jest przepyszny! Zapraszam! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej 100 ml syropu
Blondynka Gotuje