sobie takie śniadanko zaserwujemy. -parówki śniadaniowe + tofu Polsoja -ulubiona sałatka- ja do mojej dałam – papryki, dynię surową, oliwki, śliwki, sałatę, ogórka, bazylię- całość wymieszałam z octem winnym 6% z czerwonego wina... Na koniec całe danie zsypujemy ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo? Gdyż jest to doskonale wyważona mieszanka świeżych i aromatycznych prażonych ziaren. Sciąg osłonke z parówki
Z Kuchni Do Kuchnijajo, szczypta solimarynata: po pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, oliwa z oliwek, świeżo zmielona sólsos czekoladowo - winny: 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 1/4 szklanki płynnego miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej
Symfonia Smakówmrożonych truskawek 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura truskawkowa: 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany słodkiej 4 łyżki wody 80 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka czerwonego barwnika w żelu Dodatkowo: pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć. Przygotowanie 1. Truskawki rozmrozić, zblendować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić do glazury. Żelatynę roztopić
zjem to blog kulinarnywinieSer zwany krassotyri, kakkinotyri lub possia jest specjalnością wysp Kos oraz Nissiros. Ser kozi, choć zdarza się również krowi, pocięty w wąskie bloki marynowany jest w zalewie z czerwonego wina. Tradycja jego przygotowywania pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Jedzony jest jako przekąska do wina lub ouzo, a w połączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę rolnika z Kos. Idealna pamiątka
Chilli Czosnek i Oliwamój faworyt - zjadłam prawie cały ... taki był dobry :) ) Jako drugi, na stole pojawił się Angus, czyli stek z argentyńskiej wołowiny. I tu pojawiły się moje lęki ... Stek był CZERWONY ! To znaczyło, że jest słabo wysmażony, a ja takie zwyczajnie omijałam szerokim łukiem. Ale ... Pan Właściciel napierał, żeby spróbować - i spróbowałam. I nie żałuję, a nawet dziękuję za to namówienie
kolorowotorcikowopoczątku światełko ma kolor niebieski. Migające niebieskie światełko przypomina nam o zmianie filtra, które powinno nastąpić za 7 dni. Po tych 7 dniach wyświetlacz zmienia swój kolor na czerwony. Niestety ja jeszcze tego nie miałam okazji spraktykować:) Po co nam właściwie taki dzbanek?Głównym zadaniem takiego dzbanka jest filtrowanie wody, czyli nic innego jak oczyszczanie wody, usuwanie z niej m.in
Z miłości do słodkościniektóre bardzo tradycyjne, inne zaś zupełnie nowe, zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną nie możemy zapomnieć o zupie. W moim rodzinnym domu od zawsze był to barszcz czerwony - czysty, bez zbędnych dodatków. W domu mojego męża tradycyjnie na stole pojawiała się zupa grzybowa. Dziś, gdy układam wigilijne menu, nie mogę więc zapomnieć o połączeniu tych dwóch światów
Przysmaki Karolkidwukrotnie (ja miksowałam w malakserze) 250 g serka mascarpone 3 jajka 400 g mleka skondensowanego słodzonego ziarenka z jednej laski wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze w żelu: czerwony, różowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki oprócz barwników zmiksować lub utrzeć ręcznie do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej
Blondynka GotujeSkładniki: 40 dkg buraków 25 dkg włoszczyzny 1 i 3/4 l wody 1/4 l kwasu burakowego 1/8 l śmietany 3 dkg mąki sól cukier 1-2
Przepisy kulinarne babci Antoniny