Butter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata(...)limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej Butter chicken: 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate łyżki klarowanego masła 2 średniej wielkości cebule 6 średnich pomidorów malinowych
Poezja smakuHerbaciane orzeźwienie na upalne dni. Naszła mnie ochota na coś ekstrawaganckiego do picia. Zwykle hektolitrami pochłaniam wodę mineralną i oczywiście wszelkiego rodzaju herbaty (czarne, czerwone, zielone, białe...). Dziś postanowiłam zaeksperymentować z moim ulubionym trunkiem - herbatą rzecz jasna - w towarzystwie cytrusowych owoców.Jako bazy użyłam mieszanki herbacianej firmy SKWORCU o szumnej nazwie Anielskie Łąki. Zainteresował mnie jej ciekawy
Grunt to przepis!owoce są bardzo kwaśne (więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie.Składniki na 4 porcje:- 350g owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny)- 500ml wody- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) lub 4 łyżki erytrytolu- 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizenaDo garnka wsypujemy owoce, dodajemy
Smaczne Zdroweprawdziwego smalcu wieprzowego, ten wegański zagości na dobre. Jako jego zdrowsza a równie smaczna alternatywa, tylko skwareczek mu brak...Składniki:- 500g oleju kokosowego bezzapachowego- 2 cebule (u mnie jedna czerwona, druga zwykła)- 4 ząbki czosnku,- dobry, aromatyczny majeranek- sól (ok.1/2 płaskiej łyżeczki)- jabłko pokrojone w kostkę (ja nie daję, ale można dodać dla urozmaicenia)Cebule obrać i pokroić
Smaczne Zdrowesuszone owoce (50g) - Aronia suszone owoce (50g) - Suszone owoce Morwy Białej (50g) - Cytryniec schisandra (50g) - Gruszki z Miodem - herbata czarna aromatyzowana (50g)- Pu-Erh Wiśnie w Rumie - herbata czerwona (50g)- Anielskie Łąki - herbata zielona i biała aromatyzowana (50g)- Miodowo-Karmelowa - napar Yerba Mate (50g) Moim głównym obszarem zainteresowania są nietypowe przyprawy - już zacieram ręce na myśl
Grunt to przepis!dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;) Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona papryczka chilli - 4 plastry konserwowej papryki jalapeno - świeżo siekana pietruszka - pieprz świeżo mielony, sól ziołowa - ząbek czosnku - kilka listków rukoli - 3 łyżki mleka Na sałatkę z brukselką
Sajkofanka smakuAgar Agar, bo tak właściwie mówimy na agar, to naturalna substancja, która jest wytwarzana z czerwonych alg wydobywanych w Japonii. Występuje pod różnym postaciami, jednak zdecydowanie najłatwiejszym w użyciu jest proszek. Agar nie ma żadnego smaku i idealnie nadaje się do żelowania, możemy go użyć przygotowując m.in. galaretki, kremy, musy, konfitury. Stanowi świetną alternatywę dla żelatyny. Chętnie używany przez
Sajkofanka smakukoszyk truskawek. Upiekłam wytrawną tartę (już od dawna za mną chodziła!) - niezawodna - sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Na popołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty - mniam! Zapraszam i życzę smacznego :) Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim Kruche ciasto:- 1 jajo rozmiar L- 200g
Sajkofanka smakuzdecydowanie na pierwszym miejscu znalazlyby sie truskawi. Wsrod owocow to wlasnie one nie maja sobie rownych. Nic wiec dziwnego, ze nie potrafie przejsc obojetanie obok straganow z tym czerwonym przysmakiem.Wczoraj zakupiliśmy ich cala masę i pomyślałam sobie, ze chętnie upiekę tartę taka, która jadalismy gdy jeszcze mieszkalismy we Francji. W moim ulubionym francuskojezycznym pismie "Maxi Cuisine" znalazlam przepis
Przysmaki Karolkiniż zawsze i odstawiłam żeby się wszystkie smaki przegryzły. Zapraszam na niedzielny obiad. Schabowy Składniki : * 4 kotlety ze schabu - ja wybrałam bez kości * sól , pieprz , papryka czerwona słodka , gałka muszkatołowa * 2 jajka * 5 łyżek mąki pszennej * 5 łyżek bułki tartej * smalec wieprzowy Przygotowanie : Mięso rozbić , przyprawy utrzeć razem i obsypać kotlety
Magiczne Życie Martypięknych wiosennych kwiatów. Póki co za zimą nie tęsknie i łapię promienie słońca. Wpis dzisiaj podsumowujący mijający tydzień. Ostatnia niedziela lutego. * nowy żarski ryneczek * stary Pałac * czerwone jabłuszka * będą pijane misie * kawa z żabą czy z krokodylem ? * cukiereczki * kuracja arganowa do włosów - ciekawa jestem co to za wynalazek * sobotnie wędzenie * wędzony schab
Magiczne Życie Martyżyczy Karmel-itka Przy tej okazji zapraszam na.. coś sylwestrowego. POMIDORY FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ/autorski;/ /15 sztuk/ 15 dorodnych pomidorów 400g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 2 papryki czerwone 1 papryka żółta i 1 zielona 300g sera feta (kostka) 1 por (biała część) duża cebula przyprawa "jarzynka" Pomidory myjemy, osuszamy. Odcinamy "czapeczkę", a następnie wydrążamy środek. Kaszę
W kuchni Karmel-itki400g mieszanki owoców morza (np. blanszowanych i mrożonych) 10 małży w muszlach 10 krewetek w pancerzach z głową 10 dużych obranych krewetek Black Tiger po 1/2 zielonej i czerwonej papryki 1 duża cebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki
W kuchni Karmel-itkikilka herbat. Z dobrymi herbatami mam do czynienia od wielu lat, bo je uwielbiam. Miałam przyjemność pijać różne herbaty z Francji, Anglii, Ameryki i wielu innych państw. Uwielbiam zielone, czerwone, białe, a i Earl Grey z przyjemnością popijam. Wszystko zależy od nastroju, pogody i pory dnia. Dziś na celownik wzięłam Gunpowder Goji. Na początek realia
Blondynka Gotujesiebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.Najlepiej smakują z czerwonym barszczem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała