stresu. Lekarze jednak najczęściej zwracają uwagę na zbawienny dla naszego zdrowia wpływ flawonoidów, naturalnych roślinnych przeciwutleniaczy z rodziny polifenoli, których najbogatszym źródłem jest właśnie czekolada oraz herbata, kawa i czerwone wino. Uważa się, że mają one działanie antynowotworowe, usprawniają też pracę naczyń krwionośnych, opóźniają zmiany miażdżycowe, zapobiegając chorobom niedokrwiennym serca. Zbadano, że już kilka kostek czekolady dziennie sprawia
Z Kuchni Do Kuchnisię go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które(...)mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 średnia cebula -2--3 ząbki czosnku -50-70 g wędzonego boczku -1 szklanka mleka -1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina -2 puszki pomidorów lub 1 puszka i 1 słoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron
Z Kuchni Do Kuchnicukienia jest świeża ,ale jeśli zaczyna brązowieć, i jest ta końcówka twarda, że nie da się wbić paznokcia, to już jej nie bierzcie.Oleżała się po prostu. -papryka czerwona -papryka igołomska- to mój dodatkowy wariant -sedano czyli seler naciowy , tego dajcie naprawdę dużo, bez strachu, gdyż to on powoduje, że sałatka jest inna, jędrna, po prostu smakuje inaczej
Z Kuchni Do Kuchnidlaczego wybrałam dla włoskiego dania właśnie EUFORIĘ. Sos do makaronu przygotowałam w domu.Tak jak robłam to na Sycylii przez klika ładnych lat. Składniki -kilka soczystych pomidorów -1 papryka czerwona -1papryka igołomska -czosnek -sół, oliwa z oliwek, listki bazylii Wszystkie składniki włóż do garnka o grubym dnie, przykryj i duś do miękkości, następnie przetrzyj przez sito. I sos pomidorowy
Z Kuchni Do Kuchnitaka zwykła będzie się ładnie prezentować. Oto przepis na śniadanko- ilość składników zależy od ilości osób i kokilek! Ja zrobiłam dwie porcje! -jajko -szynka -ser w plastrach, żółty -kawałeczek czerwonej i żółtej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz,masło, oregano,oliwa z oliwek -pomidor -prażone ziarna – ja dałam po sporej łyżeczce ziarenek od Ziarenkowa Słoneczne Pola, gdyż mieszanka jest idealnie
Z Kuchni Do Kuchnisię dorwałam do truskawek kilka dni temu, tak nie mogę się oderwać ;) To samo tyczy się czerwonego barwnika spożywczego - jak małe dziecko, które widzi coś pierwszy raz :) Oczywiście nie musicie go dodawać, bo nie ma on żadnych walorów smakowych. To tylko takie moje widzimisię :) TUTAJ znajdziecie podobny przepis - na czereśnie zapiekane w koglu-moglu. Kilka ciekawostek o koglu-moglu(...)Składniki (na 2 porcje): 3 żółtka 1 łyżka drobnego cukru do wypieków 1 łyżka cukru pudru 10 truskawek (lub innych ulubionych owoców) szczypta soli 2-3 krople aromatu waniliowego czerwony barwnik (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Żółtka, cukier puder, szczyptę soli, drobny cukier i aromat waniliowy umieszczamy w misce i miksujemy kilka minut na sztywną, kremową
My Culinary Artłyżki suszonej żurawiny - 1/2 łyżki masła w/w wymieszaj w misce, nałóż na talerz (wykorzystaj obręcze kuchenne, aby ładnie zaprezentować kaszę) Sałatka z gruszką: - pomidorek żółty - 1/4 papryki czerwonej - gruszka pera rocha - 1/4 papryki zielonej - świeża bazylia, melisa - 3 oliwki zielone - sok z cytryny - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek - łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo zmielony - kilka
SMYKWKUCHNIETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt: Pieczemy według przepisu, który umieściłam w linku. Dla przypomnienia napiszę, że na moim blogu wszystkie wyrazy w kolorze czerwonym to linki, pod którymi kryją się przepisy, bądź produkty :) Wracając do biszkopta, to po upieczeniu studzimy go, a w tym czasie zabieramy się za masę serową. Masa serowa
Blondynka Gotujesezonie dodatkowo bardzo tanie. Wspaniale syci i rozgrzewa. Leczo zawiera mnóstwo aromatycznych warzyw – a zatem ma wiele wartości odżywczych. Widzę same plusy! Leczo z cukinią i kabanosami: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 średnie cukinie 2 duże cebule lub 3 mniejsze ok. 5 średnich pieczarek (można pominąć) 1 kartonik krojonych pomidorów z dodatkiem czosnku
Poezja smakuszpitalu, tydzień temu, kiedy to mój najlepszy (i najostrzejszy) nóż wyrządził mi krzywdę. Prosty, zdrowy i niesamowicie pyszny. W tym tygodniu też zrobię podobny! Składniki: 200 gram soczewicy czerwonej 100 gram kaszy jaglanej 3 małe cebule szczypta kurkumy szczypta soli pieprz majeranek łyżka oliwy z oliwek 10 suszonych śliwek mała garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy
Mango Papajanaprawdę robi on różnicę) i wzbogacają konsystencję cudownie chrupiąc pod zębami. Dzisiejsza pasta przypomina mi w smaku bardzo przeze mnie lubianą i często przygotowywaną gruzińską pastę gupta na bazie czerwonej fasoli, sporej ilości różnych przypraw i właśnie orzechów włoskich.Jak już wspomniałam, zapach grillowanych bakłażanów jest niesamowity, taki dymny, podoba mi się też ich wygląd. Takie bakłażany
Chilli Czosnek i Oliwapewno jest kolorowo. A jeśli ktoś z Was kosztował kiedyś chorwackiego burka, to może być mile zaskoczony. Polecam!Wierzch:3 papryki pocięte w paski (ja miałam czerwoną, zieloną i pomarańczową)mieszanka marchewki, zielonego groszku i kukurydzyprzyprawy (wg uznania)2 łyżki koncentratu pomidorowego0,5 szklanki bulionu warzywnegooliwa do smażeniaZaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam
bastalenawróciła zbożówka. Nawet nie przypuszczałam, że tak ucieszy mnie jej smak. Podrasowałam ją trochę esencją waniliową i wypas jest!Bez dwóch zdań odstawić mam (prawie) wszystkie owoce, zwłaszcza te czerwone i cytrusy, miód, orzechy i czekoladę. Czyli sezon truskawkowy oficjalnie uważam za zamknięty, choć nie był nawet otwarty. I tyczy się to wszystkiego, przetworzonych produktów także, tj. jogurtów
bastalenamaczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone na połówki, listki
OstryKęs4zł). Do wyboru są także różne rodzaje piw oraz soków. Wśród zagryzek m.in.: tatar, pajda ze smalcem czy zapiekanka. Jeśli chodzi o burgera to wśród składników znalazły się: pomidory, czerwona cebula, zielone oliwki, mozzarella, ogórki konserwowe i rukola. Do tego sos BBQ i oczywiście wołowina. Bułka smakowo średnia, ale przynajmniej nie rozpadała się przy konsumpcji. Składniki były świeże
Pasja Smaku