Coś pysznego dla wielbicieli przetworów. Pyszna konfitura, która łączy w sobie smak słodziutkich czereśni i kwaskowatych czerwonych porzeczek. Do tego miodek z zaprzyjaźnionej ekologicznej pasieki i mamy słodycz zamkniętą w słoiczku, która poczeka sobie na siarczyste mrozy do otwarcia :) Zapraszam :) Konfitura czereśniowo - porzeczkowa z miodem - 1,5 kg czereśni -300 g czerwonej porzeczki - 4-5 łyżek ( kopiastych) miodu - u mnie(...)lipowy Czereśnie myjemy i drylujemy. Porzeczki myjemy i odszypułkowujemy. Owoce wrzucamy do garnka - na wierzch wkładamy miód. Zaczynamy gotowanie. Gotujemy na wolnym ogniu , co chwilę mieszając do momentu aż miód zgęstnieje i da nam gęstą konfiturę. Gorące wkładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków i zakręcamy. Po wystygnięciu pasteryzujemy 20 min od zagotowania. Z podanej ilości wyszły mi 3 słoiczki 300ml
Kuchnia Pełna Emocjimocno chrupiące, a w środku idealnie wilgotne. Można je upiec w foremce keksówce, tortownicy, czy w formie na babkę. Zapewniam, że warto i uda się każdemu. A dodatek suszonych czereśni zamiast tradycyjnych rodzynek to super pomył. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi. Przez to ciasto pięknie wygląda i będzie cieszyło oko na świątecznym stole. Koniecznie spiszcie recepturę, a jak upieczenie to dajcie(...)margaryny pół szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki zimnego mleka 80 g czereśni suszonych od HELIO 4 łyżki płatków migdałowych od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy
IzabelawkuchniDzień dobry:) Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, zimno wietrznie i deszczowo. Na taką pogodę polecam gorącą herbatę z imbirem i pyszne ciasto korzenne z dodatkiem suszonych czereśni i jabłek. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki na średnich oczkach tarki 1duże jabłko starte na tarce 4 jabłka pokrojone w kostkę(...)mąki tortowej 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka płaska sody 80 g czereśni suszonych Helio 1 tabliczka czekolady mlecznej Milka 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 łyżki wiórek kokosowych do posypania ciasta blaszka o wymiarach: 26/36 cm Wykonanie: Jajka ubijamy
Sama słodycz i szczypta chiliodrobinkę za długo na publikację. Bo w międzyczasie tegoroczny króciutki sezon czereśniowy skończył się kompletnie i nieodwracalnie. A ja wynalazłam przepis Jamie'go, bo miałam do wykorzystania pudełeczko lokalnych czereśni, dostarczonych pod same drzwi przez ulubiony Oddbox . :) Przepis, bardzo minimalnie zmieniony, ze strony Jamiego Oliver'a . Składniki: (blaszka 20/20cm, czyli 9-12 porcji) 130g masła 150g ciemnej czekolady (oryginalnie(...)kakao, a moja ma 48% i uważam, że jest o wiele bardziej zjadliwa dla dzieci) 1 szklanka wypestkowanych i pokrojonych na połówki czereśni 200g drobnego cukru 55g kakao 75g maki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę 20/20cm, wyłożona papierem do pieczenia. Wyłóż masło i czekoladę do sporej miski i stop ostrożnie
Lejdi of the housebudyniem. Tym bardziej, że sezon na niektóre już nawet powoli się kończy. Na przykład na truskawki. Jednak to nie tragedia, bo zaraz na scenę wchodzą następne. Chwilowo natomiast królują czereśnie. Czereśnia – zakazany owoc Uwielbiam je, choć te owoce akurat zawierają spore ilości cukru i nie są mile widziane na diecie ketogenicznej . Różne źródła podają różny zakres, ale trzeba liczyć(...)poziom cukrów jest zbyt wysoki, żeby korzystać z nich przy dietach o takim reżimie węglowodanowym. Tutaj mała ściąga odnośnie procentowej zawartości węglowodanów w owocach. Szkoda, bo czereśnie zawierają także spore ilości potasu i witaminy C. Tłuszczu się w nich praktycznie nie uświadczy, ale –co ciekawe- mają w składzie prawie 1% białka. No chyba, że mówimy o robaczywkach- te na pewno
Modern Cave GirlUWAGA: Winiarza Colnago odwiedzimy w ramach rejsu WINO POD ŻAGLAMI . Kolor: przepiękny, głębokorubinowy. Nos: intensywny, rozwinięty. Wyraźne aromaty czarnych i czerwonych owoców: wiśni, czereśni i truskawek. Piękne aromaty II i III rzędowe wiązane z 1,5 rocznym starzeniem w beczce, takie jak pieczone i gotowane wiśnie, czereśnie, truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki wzbogacone intensywną lukrecją, wanilią i czekoladą. Po dłuższej(...)wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, oraz słodkich truskawek bardzo miło kojarzących się z babcinym kompotem albo zapachem jeszcze ciepłego ciacha drożdżowego z owocami. Pojawiają się także wyraźne nuty czekolady, mięty pieprzowej, mięty czekoladowej i eukaliptusa
Kate's KitchenUWAGA: Winiarza Colnago odwiedzimy w ramach rejsu WINO POD ŻAGLAMI . Kolor: przepiękny, głębokorubinowy. Nos: intensywny, rozwinięty. Wyraźne aromaty czarnych i czerwonych owoców: wiśni, czereśni i truskawek. Piękne aromaty II i III rzędowe wiązane z 1,5 rocznym starzeniem w beczce, takie jak pieczone i gotowane wiśnie, czereśnie, truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki wzbogacone intensywną lukrecją, wanilią i czekoladą. Po dłuższej(...)wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, oraz słodkich truskawek bardzo miło kojarzących się z babcinym kompotem albo zapachem jeszcze ciepłego ciacha drożdżowego z owocami. Pojawiają się także wyraźne nuty czekolady, mięty pieprzowej, mięty czekoladowej i eukaliptusa
Kate's Kitchendodatku bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ponieważ w składzie jest budyń są one idealne w słodkiej wersji. Ja przygotowałam je na śniadanie. Naleśniki nafaszerowałam twarożkiem z czereśniami i podałam z sezonowymi owocami. Bajka! SŁODKIE NALEŚNIKI BEZ CUKRU Z OWOCOWYM SERKIEM 2 jajka Łyżka mąki ryżowej Łyżka mąki pszennej Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru Woda Serek naturalny Mrożone czereśnie(...)Jajka roztrzepać i połączyć z mąkami i budyniem Dodać wodę żeby uzyskać odpowiednią konsystencje ciasta (konsystencja płynnego jogurtu) Usmażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu Mrożone czereśnie zblendować z serkiem naturalnym, ewentualnie dosłodzić miodem
HealthyCreationsstraganach ostatnie czereśnie. Pomału już ustępują miejsca wiśniom, które również z powodzeniem można użyć do tego ciasta. A ciasto zrobicie błyskawicznie, bez użycia miksera, wystarczy dobrze przemieszać. Składniki: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 50 g cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 kg czereśni ( poza sezonem możemy użyć(...)cukier puder Wykonanie: *Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt. Wszystko mieszamy. . Do formy od tarty o średnicy 25 cm wylewamy ciasto. * Czereśnie przecinamy na połówki, drylujemy. . Wciskamy w ciasto wybrzuszeniem do góry * Pieczemy ok 50-60 minut w 170 st. Sprawdzamy patyczkiem- do suchego patyczka. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Możemy podwoić
Z Majeczką w kuchniSezon na owoce w pełni, więc tym razem ciasto z czereśniami i oczywiście galaretką, ponieważ takie moje dzieci lubią najbardziej. Składniki: ( blacha 25x21) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 2 galaretki malinowe 2 szklanki gorącej wody Galaretka: 2 galaretki wiśniowe(...)szklanki gorącej wody około 500 g czereśni Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier i ubijać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku i chwilę ubijać. Przesiane oby dwie mąki z proszkiem do pieczenia dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około
talerz przyjemnościmnóstwo owoców i warzyw. Oczywiście trzeba je jakoś zagospodarować. Można mrozić, jednak nasza zamrażarka nic już nie pomieści. Więc trzeba na bieżąco „przerabiać”. Dzisiaj proponujemy pyszne ciasto z czereśniami. Zaletą jest to, że nie trzeba za długo przy nim stać. Składniki: 500 g czereśni (bez pestek) 1,5 szklanki mąki 1 szczypta soli 200 g margaryny Kasia 1 szklanka(...)cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę i sok z cytryny, łączymy z masą. Następnie, cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Umyte czereśnie kroimy na pół, usuwamy pestki. Formę ( okrągła 24 cm )smarujemy pozostałą margaryną, posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto przekładamy do blaszki, układamy owoce, pieczemy 45 minut w 180°C . Jeszcze gorące ciasto smarujemy
R'n'G KitchenSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, t waróg Sernikowy z Mascarpone Président 1kg wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, czereśnie bez pestek 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki rabarbar 50 dag, cukier 4 łyżki, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, herbatniki 3 opakowania, puder cukier do posypania Składniki temperatura pokojowa = obrany rabarbar drobno p0kroić, wsypać cukier(...)kisielu, dobrze wystudzić. Żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach. Do żółtek dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président , wsypać kaszę manną, budyń, mikserem połączyć dokładnie składniki. Połówki czereśni bez pestek wymieszać w mące ziemniaczanej i wsypać do masy serowej, białka ubić na sztywną pianę ( piana powinna być mocno sztywna po ubiciu i od razu do masy serowej delikatnie
W Mojej Kuchni LubięPołączenie wyszło idealnie <3 Świeże zioła na balkonie, więc zaczynamy szaleć ;) Składniki: 500 g czereśni 600 ml wody (plus 100 do mąki) 2 łyżeczki listków tymianku ksylitol do smaku 1 łyżka mąki z tapioki Przygotowanie: Czereśnie myjemy, drylujemy, przekładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą. Listki tymianku dodajemy do czereśni razem z łyżką ksylitolu. Całość zagotowujemy, płomień zmniejszamy, wlewamy mąkę
R'n'G Kitchenroku cena czereśni jest bardzo wysoka. Mój teść na szczęście ma pokaźne drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku(...)śmietanki 30%, 2 czekolady deserowe, 1 łyżeczka cukru pudru, 250g serka mascarpone. Składniki na poncz: 1,5 szklanki wrzątku, 3 łyżki cukru, sok z cytryny. Ponadto: 500g czereśni, 2 galaretki wiśniowe. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet
Słodki Zakątek