Szybkie w wykonaniu, słodycz waniliowego ciasta przełamana smakiem gorzkiej czekolady i czereśni. Smacznego! Waniliowe muffinki z czereśniami i gorzką czekoladą Składniki (na 12 sztuk): szklanka mleka szklanka oleju 2 jaja 2 szklanki mąki łyżka stołowa proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady szklanka wydrylowanych czereśni Sposób wykonania(...)oddzielnych naczyniach mieszamy składniki suche i składniki mokre (jajka roztrzepujemy trzepaczką), po czym składniki mokre wlewamy do suchych. Całość mieszamy niedbale, tylko do połączenia składników . Dodajemy czereśnie oraz posiekaną gorzką czekoladę, tak przygotowanym ciastem napełniamy gniazda formy do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka
Smaki NataliiCzekolada i czereśnie - idealne połączenie. Polecam! :) Czekoladowe muffinki z czereśniami Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 300 g mąki 170 ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 150 g masła lub margaryny 100 g czekolady 1 szklanka cukru 2 jajka(...)czereśnie Sposób wykonania: Masło rozpuścić z czekoladą i cukrem. Lekko ostudzić. Mąkę przesiać do osobnej miski. Dodać kakao i proszek do pieczenia. Do ostudzonej masy dodać jaka i mleko.Cały czas miksując dodawać powoli suche składniki. Do natłuszczonych foremek lub papierowych papilotek nałożyć łyżkę masy
Smaki Nataliizwany Czarnym Lasem. Jest on jednym z nielicznych tortów, które lubię, ale ostatnio nie mam weny na pieczenie dlatego zrobiłam jego uproszczoną wersję w postaci deseru. Połączenie czekoladowego ciasta, czereśni i bitej śmietany (w tej wersji deseru zastąpiona jogurtem) to coś czemu trudno się oprzeć. DESER BLACK FOREST (Czarny Las) Składniki: 150 g czekoladowych ciastek 2 jogurty typu greckiego(...)łyżeczki cukru pudru czereśnie Przygotowanie: Ciastka rozkruszamy. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem. Czereśnie drylujemy. Do pucharków lub szklanek nakładamy warstwami ciastka, jogurt oraz czereśnie. Wierzch posypujemy startą czekoladą
Bon appetit mon amieDzisiaj jaglanka na słodko, trochę takie sprzątanie końcówek, bo kupiłam czereśnie , ale modły stwierdził, że nie słodkie i nie będzie jadł. Trochę wykorzystałam do kompotu i reszta poszła do jaglanki. Zostało mi jeszcze dwa już bardzo dojrzałe banany i kilka borówek . Wszystko wykorzystałam ;)). Do kaszy dodałam trochę miodu i cynamonu. Wszystko zostało zjedzone, nawet czereśnie już dobre były(...)Udanego weekendu Wam życzę :))) Składniki na 3 porcje: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody 2 łyżki miodu cynamon (ilość wedle uznania) 2 banany czereśnie borówka amerykańska Kaszę wrzucam na sitko, przepłukuję pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję, do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodaję miód i cynamon
kruche babeczkiDziś propozycja śniadaniowa :-) Bardzo szybkie, pyszne i lekkie placuszki, które tym razem proponuję Wam z czereśniami, ale równie dobrze będą smakowały z każdymi innymi owocami. Niewątpliwa zaleta? Placki są bezglutenowe :-) Jeśli nie jesteście zwolennikami mąki kukurydzianej możecie ją zastąpić inną, ale na początek dajcie szansę mojej wersji ;-) SKŁADNIKI 6 łyżek mąki kukurydzianej 150 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki(...)syropu klonowego 1 łyżeczka sody czereśnie dodatkowo: 2 - 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Wszystkie składniki (oprócz czereśni) miksujemy razem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wlewamy po łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy aż brzegi placuszków zaczną odstawać od dna patelni, a następnie na każdym placku układamy kawałki wydrylowanych czereśni i przekładamy na drugą stronę; smażymy na złoty kolor
Czary - gary w kuchniSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki/błskawiczna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, czereśnie 1/2 kg/jasne, herbatniki 200 gram, lukier biały - w opisie żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę, do miski z żółtkami wsypać cukier wanilinowy, cukier i mikserem utrzeć do białości(...)minuty na dużych obrotach do masy dodać ser z wiaderka, wsypac budyń, kaszkę manną błyskawiczną, wlać olej i mikserem połączyć krótko składnik wypestkowane jasne czereśnie wsypać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę dodać ubitą piane i łyżką delikatnie wmieszać w masę, nie za długo aby nie napowietrzyć masy forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, w blaszce poukładać
W Mojej Kuchni LubięWracam tym razem z obiecanym przysmakiem z dzieciństwa, pysznymi domowymi knedlami z czereśniami okraszonymi słodkim masłem. Do przygotowania knedli potrzebne będą nam: około 1,5 kg ziemniaków 2 jajka pół kostki masła 1 szklanka mąki pszennej 1-2 szklanki mąki ziemniaczanej około 1 kg czereśni (sercówki) 4-5 łyżek cukru łyżka soli 3 łyżki oleju Ziemniaki trzeba(...)obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować a nawet przegotować, żeby były bardzo miękkie i można je było łatwo ugnieść. Czereśnie należy wydrylować, innymi słowy pozbawić pestek w dowolny sposób, można to zrobić przy pomocy maszynki lub nożyka. Ugotowane i przestudzone ziemniaki ubijamy z 1/4 kostki masła, jednym całym jajkiem i jednym żółtkiem, dodajemy mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto
Kuba GotujeMasz smaka na coś słodkiego, ale dieta nie pozwala? Koniecznie zrób pyszne, ciężkie, mocno czekoladowe brownie, z czereśniami i łąmiącym cały smak serkiem mascarpone <3 Zapewniam Cię, że czegoś takiego jeszcze nie jadłeś :D Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4-5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 5-6 łyżek miodu 2 miarki odżywki białkowej(...)opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 2 łyżki kakao Dodatkowo: 300 g czereśni/truskawek/malin/borówek 250 g serka mascarpone (lub innego ulubionego serka) syrop czekoladowy lub 1/2 tabliczki czekolady Przygotowanie: Fasolę odsączyć z zalewy i wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie zblendować. Kolejno dodawać wszystkie składniki i miksować do połączenia się składników (jeśli masa będzie zbyt tempa, dodać jedno małe jajko
Malinowo w kuchniPyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym posmakiem twarogu. :-) Jest ciężkie, zbite, najlepiej smakuje na świeżo, pierwszego dnia. Naszpikowałam je owocami sezonowymi, czyli truskawkami i czereśniami. J est bł yskawiczne w przy gotowaniu, najdłużej trwa drylowanie czereśni... i czekanie na wyjęcie z piekarnika. ; -) 2 szklanki mąki 200g twarogu 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60ml oleju 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 200g truskawek 200g czereśni cukier puder 1. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, mlekiem i jajkami. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Z czereśni usuwamy pestki, z truskawek szypułki. 3. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia (tortownica o średnicy 21 cm), do ciasta wciskamy owoce
Szefowa kuchnimąk i dodatków. Można napisać, że z codziennej owsianki przerzuciłam się na placki :) Poniższe są wykonane z mąki owsianej , certyfikowanej jako bezglutenowa, słodzone erytrolem , a główny dodatek stanowią czereśnie . Jeszcze nie tegoroczne, a zeszłoroczne, mrożone :( Ale i tak były pyszne :) Placuchy wychodzą bardzo mięciutkie, delikatne i przyjemnie słodkie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, sycące i zdrowe :) Składniki: 50 g mąki(...)owsianej bezglutenowej 1 jajko 50 ml mleka kokosowego 1 płaska łyżka erytrolu (Vivio) 1 łyżeczka nasion chia (Vivio) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia garstka wypestkowanych czereśni (u mnie mrożone) Przygotowanie: Przełóż wszystkie składniki (oprócz czereśni) do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Teraz dodaj pokrojone na pół czereśnie i delikatnie zamieszaj całą masą
Zdrowie na języku :PCzekamy na młode warzywa i owoce każdego roku. Najpierw na rzodkiewkę, sałatę, kapustę, kalafiora, fasolkę szparagową, młode ziemniaki. Truskawki, czereśnie, porzeczki. Jednocześnie mamy to wszystko na wyciągnięcie ręki przez okrągły rok w pierwszym lepszym supermarkecie. Pomidory z Hiszpanii, ziemniaki z Grecji, pierwsze truskawki pod koniec kwietnia z Węgier, a nie z polskich szklarni. Coraz częściej mówimy(...)pachnie tak jak kiedyś, truskawki i czereśnie nie smakują tak samo, a pomidory to już zupełnie nie to co, pamiętamy z dzieciństwa. Nie wiem, czy smaki się zmieniły, produkty są inne, czy po prostu pamiętamy to, co oprócz wspaniałego smaku, kojarzy się z nam z beztroską i rodzinnym domem. Pierwsze młode ziemniaki mama wykopywała z ogrodu, kiedy na naszej
bistro mamaZamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiem smażonych czereśni, z lekką bezą. Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła(...)margaryny -2 łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia -czereśnie smażone Z podanych składników zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Mielimy twaróg. Odsączamy czereśnie. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło i miksujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Na dno każdej foremki nakładamy
Maminek kulinarnyFantastycznie mieć własny sad, czereśnie doskonale obrodziły więc zabrałam się za ich przetwarzanie. Był kompot, konfitura, pierogi no i oczywiście ciasta :) Na początek ciasto które zawsze się udaje czyli brownies z czereśniami. Składniki: 200 g czekolady ( u mnie jedna mleczna i jedna gorzka) 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3 całe jajka 3 łyżki kakao(...)czereśnie ok 0,5 kg W garnuszku roztapiamy masło i czekoladę dodajemy cukier i odstawiamy do wystudzenia. Do letniej masy dodajemy po jednym jajku, kakao oraz mąkę, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy (u mnie 25x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy wypestkowane czereśnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy
Słodka Kraina WypiekówKonfitura z czereśni Składniki 1 kg czereśni 8 łyżek cukru 2 łyżki wiśniówki lub rumu Sposób przyrządzenia Gotowa konfitura z czereśni Myjemy i drylujemy czereśnie. Następnie wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem. (Podana została ilość minimalna, aby zwiększyć trwałość konfitury należy dodać więcej cukru.) Całość zagotowujemy i dodajemy wiśniówkę bądź rum (opcjonalnie). Gotujemy przez około 30 minut
Miód i pieprz