Przepis na clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami, znalazłam u Ani Starmach . Jego apetyczny wygląd i prostota wykonania skłoniły mnie do tego, aby je przygotować. Przyznam, że obawiałam się czy rzeczywiście „mi się upiecze” :), ponieważ przygotowane ciasto było dość lejące. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przekonałam się, że moje obawy były zbędne. Ciasto jest szybkie i łatwe(...)wykonaniu. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Na pewno przygotuję inne wersje tego wypieku Zobacz też: Jogurtowe ciasto z owocami Przepis na clafoutis - szybkie ciasto z czereśniami Drukuj przepis Porcji: 10-12 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 0,5 kg czereśni 100 g cukru 2 jajka 125 g mąki 300 ml mleka szczypta soli cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy
Kuchnia BazyliiWYTWORNA SAŁATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZEREŚNIAMI. Polecam dzisiaj przepis na sałatkę z pieczonym schabem i czereśniami. Połączenie pieczonego schabu i czereśni nadaje sałatce niezwykle wytrawnego smaku, a dodatki, jak świeży ogórek, seler naciowy oraz koperek, orzeźwiają całość. Sałatka świetna na przyjęcie, jej podanie oraz smak zachwycą wszystkich gości. Sałatkę nakładamy na duży, udekorowany wcześniej półmisek. Wszystkie elementy dekoracji(...)koniecznie polewamy Kujawskim ze smakiem do sałatek. Polecam przepis! --------------------------------------- Liczba porcji : 8 --------------------------------------- SKŁADNIKI: 1 szklanka pieczonego schabu (pokrojonego w kostkę) 300g wydrylowanych czereśni (mogą być z kompotu) 1,5 szklanki ugotowanego na sypko, dobrego, ryżu 100g groszku z puszki 200g kukurydzy z puszki 1 ogórek 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 garście umytej i osuszone roszponki
Moja Książka Kucharskapory nigdy nie robiłam kompotu z czereśni "na teraz" tylko zawsze w słoiki na zimą. Ale że moja czereśnia pięknie obrodziła w tym roku, dużymi jędrnymi owocami, szkoda było ich nie wypróbować na świeżo. Kompot z czereśni ma bardzo delikatny i subtelny smak, i jest po prostu pyszny. Przepis dołączam do akcji Błyskawiczne Piątki , organizowanej na fb :) Składniki(...)czereśni 2 l zimnej wody 50 g cukru Przygotowanie: Umyte i pozbawione ogonków czereśnie wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dosypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez
Życie zaczyna się w kuchnilubi kruszonki. Sama z dzieciństwa pamiętam.jak wyjadałam samą kruszonkę z placka który piekła mama albo babcia. Wszak kruszonka jest najlepsza. Dlatego polecam szybkie crumble z dodatkiem migdałów, czereśni.Powstało coś pysznego od czego nie można się oderwać. 1 szklanka czereśni wydrylowanych 9 czereśni z ogonkami 1 łyżka soku z cytryny 1 nektarynka 1 łyżka płatków migdałów kruszonka: 1/2 szklaki(...)łyżki cukru Do miski przekładam masło, dodaję mąkę, migdały tarte i palcami zagniatam, na końcu dodaję cukier i łączę. Kokilki smaruję masłem, układam na dnie pokrojoną nektarynkę, na to czereśnie które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję czereśnie z ogonkami i dodaję kruszonkę. Wierzch posypuje płatkami migdałów tartych. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 25 minut aż się zarumienią
wesoła kuchniaBezglutenowy tort z czereśniami mojego autorstwa z którego jestem niezwykle dumna, bo jest po prostu przepyszny! Delikatny, wilgotny biszkopt i śmietankowy krem zlewający się ze słodką masą czereśniową… Wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: Biszkopt z tego przepisu Masa czereśniowa: 200 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi(...)wypestkowanych czereśni Krem: 500 ml śmietanki 30% 400 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru ładne czereśnie z szypułkami kilka kostek czekolady deserowej płatki migdałowe (ok. 100 g) Masa czereśniowa: Wypestkowane czereśnie włóż do garnka zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 4-5 minut. Posłodź. Mąkę ziemniaczaną rozpuść
Kuchnia bezglutenowabędzie to biwak lub daleka podróż. Jedzenie powinno przede wszystkim cieszyć oczy. Myślę, że to danie cieszy zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Przepis dla wszystkich fanów malin, czereśni, nasion chia i chrupiącej granoli! Tak przygotowany słoik można po prostu zakręcić i zabrać na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze): 200 gram(...)malin 50 gram truskawek 100 gram czereśni 4-5 łyżek gotowej granoli, np. tego przepisu 100 gram jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka nasion chia 1/2 szklanki mleka migdałowego + 1 łyżeczka nasion chia kilka dodatkowych malin i czereśni do dekoracji Dzień przed przygotowaniem posiłku jogurt mieszam z nasionami chia. Tak samo postępuję z mlekiem migdałowym i nasionami. Tuż przed przygotowaniem
Mango PapajaKompot czereśniowy! Wiem, że teraz narażę, się fanom truskawek, ale naprawdę wolę czereśnie! Cały rok czekam, żeby je zjeść:). Truskawki są mi obojętne. Owszem lubię je, ale zdecydowanie gdy mam wybór to kupuję czereśnie! W tym roku na pierwszy ogień poszedł kompocik, bo nie mogłam jeść surowych owoców. Już nie mogę się doczekać pełni sezonu czereśniowego! Smacznego! Dla kogo(...)czereśniomaniaków - takich jak ja :) dla lubiących owocowe napoje w wersji domowej dla chcących wrócić do wspomnień z dzieciństwa Składniki: 500g czereśni 900-1000ml wody 1-2 łyżki miodu (lub cukru) Wykonanie: Czereśnie umyć. Wodę zagotować, wrzucić czereśnie i gotować je ok. 15-20 minut. Gdy kompot ostygnie osłodzić miodem. Jeśli nie mamy miodu to możemy osłodzić go cukrem
Mania Wypiekaniaciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także można sobie pozwolić na większy kawałek :). Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Już wiem, że muszę je ponownie zrobić(...)razem może z innymi owocami. Polecam serdecznie! CIASTO NA ZIMNO Z MASCARPONE, MLECZKIEM KOKOSOWYMI CZEREŚNIAMI. Składniki: 200 g śmietany kremówki 500 g mascarpone 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml( 3 łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady 500 g czereśni około 350 g podłużnych biszkoptów 2,5 łyżki żelatyny 80 ml gorącej wody Sposób przyrządzania: Blachę o wymiarach 24x28 wyłożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychwiecie jestem fanką czereśni. Nie mogłam się oprzeć, by nie wykonać sobie z nich domowego sorbetu, a że w lodówce leżał sobie samotny ananas to przy okazji został wykorzystany, by stworzyć z czereśniami słodki duet lodowy do którego nie trzeba nawet dodawać cukru! Dla kogo: dla dzieci dla dbających o linię dla kochających czereśnie Składniki: 750g czereśni 250g ananasa(...)użyłam świeżego) Wykonanie: Czereśnie wymyć i wydrylować (usunąć pestki), ananas obrać (usunąć także głąb). Wrzucić do blendera. Zmiksować na gładką masę. Masę przelać do zmrożonej misy maszynki do lodów i "kręcić lody" aż staną się zwarte. Podawać od razu po wykonaniu. Można także wykonać sorbet w zamrażarce w tym celu należy przelać masę do pojemnika na lody i włożyć
Mania Wypiekaniaprzygotowaniu. Dla dodatkowego orzeźwienia połącz owoce ze świeżą miętą czy melisą. Dla dorosłych polecam wino Monte Santi Original, słodkie, idealne nie tylko do tego deseru. Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką Składniki: 5 kruchych ciasteczek 1 garść solonych orzeszków ziemnych 1 garść czereśni 1 łyżka lodów waniliowych lub śmietankowych 1 łyżeczka świeżej mięty Przygotowanie: Ciasteczka rozkruszamy i przekładamy(...)talerz lub do miski. 3/4 kruszonki układamy na dnie słoiczka lub szklaneczki. Z czereśni usuwamy pestki, dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z posiekaną miętą. Miętowe czereśnie układamy na kruszonce i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi. Kolejna warstwa to lody waniliowe/śmietankowe. Wierzch deseru posypujemy pozostałą kruszonką, dekorujemy połówkami czereśni i świeżą miętą. Podajemy ze schłodzonym Monte Santi Original
Moja smaczna kuchnianalewka z czereśni Czereśnie to jedne z pierwszych owoców lata są soczyste i słodkie, czyli wprost idealne nadają się do wyrobu, pierwszej w tym roku, owocowej nalewki ( niektórzy próbują uzyskać nalewkę z truskawek, ale moim zdaniem to tylko strata czasu i marnowanie skądinąd smacznych truskawek). Tak więc dziś z samego rana udałem się na pobliski targ, by tam nabyć kilka(...)kilo dorodnych ciemnych czereśni ( ostatnio robiłem trunek właśnie z ciemnej odmiany i uważam iż takie owoce nadają się zdecydowanie bardziej do nalewki), a później z zapałem zabrałem się do pracy. składniki 1,5 kg czereśni 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,7 kg cukru sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części czereśni i wkładamy
Miód i pieprzchoć czasem lubię coś namieszać i nakombinować w kuchni to i tak najczęściej wracam do tych prostych i sprawdzonych przepisów. Dziś też taki mam dla Was - kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką - prosto smacznie i elegancko. Spróbujcie koniecznie nim szpaki obłupią wszystkie czereśnie. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)lodówki , a resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x35 cm). Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe szczypta soli czereśnie Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie mieszamy z budyniami i olejem. Piankę wykładamy na kruche ciasto. Czereśnie myjemy i pozbawiamy pestek
Cynamonowe szczęściePyszne czekoladowe ciasto z prawie pół kilogramowym dodatkiem słodkich, soczystych czereśni, z którego uroczo wystają czereśniowe ogonki :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wyjątkowo miękkie i puszyste, wilgotne dzięki owocom. Jest równie smaczne i świeże także na drugi dzień (niestety nie wiem jak jest w kolejne dni, ponieważ ciasto nie doczekało ;) Tak duża ilość owoców, a niewielka ciasta, sprawia(...)możecie sięgnąć po kolejny kawałek z mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Koniecznie musicie spróbować tego połączenia, póki sezon czereśniowy trwa! Składniki: 400 g czereśni 150 g gorzkiej czekolady 4 jajka 150 g miękkiego masła (lub margaryny) 100 g cukru szczypta soli 6 łyżek mąki cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Czereśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Kilkanaście (z ogonkami) zostawiamy (najlepiej również
MyCookBook.plSezon na truskawki powoli się kończy, za to czereśni można jeszcze sporo spotkać. Zwłaszcza jeśli ma się drzewko we własnym ogrodzie :) Połączenie tych owoców z herbatnikami to naprawdę dobre rozwiązanie, a co najważniejsze szybkie :) Deser możemy jeść już po godzinie, a jak ktoś tyle nie wytrzyma to nawet po półgodzinie. Składniki: Na ok 8 pucharków: 200g herbatników czekoladowych(...)duże łyżeczki masła orzechowego (ja kupiłam podczas tygodnia amerykańskiego w Lidlu) 400ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 4 łyżki cukru pudru 350g serka mascarpone 400g wydrylowanych czereśni 150g truskawek Do dekoracji: kilka czereśni "z ogonkiem" kilka listków świeżej mięty kilkanaście rurek waflowych z nadzieniem waniliowym Sposób przygotowania: 1. Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy masło orzechowe, mieszamy. Powinny powstać
Kuchnia w czekoladziepięć gorzkich czekoladek z wiśnią. Wciągnęłam je w minutę i wtedy właśnie wpadłam na ten pomysł, który już od dawna siedział mi w głowie. Ciasto naleśnikowe, upieczone ze słodkimi czereśniami, wyglądające jak zakalec.. ale to celowy zakalec. Takie ma być. Pyszne, pożywne i niezbyt słodkie. Oczywiście w wersji zdrowszej. Polecam, bardzo polecam. Inspiracją był dla mnie przepis(...)mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista) 3/4 szklanki mleka 2-3 łyżki kakao 1/2 laski wanilii (same ziarenka) 2 łyżki cukru skórka z 1/2 cytryny szczypta soli 400 gram wydrylowanych czereśni Wszystkie składniki prócz czereśni mieszamy na gładką masę. Na dnie formy do pieczenia układamy czereśnie, zalewamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Wyciągamy, studzimy
Mango Papaja