lubi kruszonki. Sama z dzieciństwa pamiętam.jak wyjadałam samą kruszonkę z placka który piekła mama albo babcia. Wszak kruszonka jest najlepsza. Dlatego polecam szybkie crumble z dodatkiem migdałów, czereśni.Powstało coś pysznego od czego nie można się oderwać. 1 szklanka czereśni wydrylowanych 9 czereśni z ogonkami 1 łyżka soku z cytryny 1 nektarynka 1 łyżka płatków migdałów kruszonka: 1/2 szklaki(...)łyżki cukru Do miski przekładam masło, dodaję mąkę, migdały tarte i palcami zagniatam, na końcu dodaję cukier i łączę. Kokilki smaruję masłem, układam na dnie pokrojoną nektarynkę, na to czereśnie które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję czereśnie z ogonkami i dodaję kruszonkę. Wierzch posypuje płatkami migdałów tartych. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 25 minut aż się zarumienią
wesoła kuchniaBezglutenowy tort z czereśniami mojego autorstwa z którego jestem niezwykle dumna, bo jest po prostu przepyszny! Delikatny, wilgotny biszkopt i śmietankowy krem zlewający się ze słodką masą czereśniową… Wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: Biszkopt z tego przepisu Masa czereśniowa: 200 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi(...)wypestkowanych czereśni Krem: 500 ml śmietanki 30% 400 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru ładne czereśnie z szypułkami kilka kostek czekolady deserowej płatki migdałowe (ok. 100 g) Masa czereśniowa: Wypestkowane czereśnie włóż do garnka zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 4-5 minut. Posłodź. Mąkę ziemniaczaną rozpuść
Kuchnia bezglutenowabędzie to biwak lub daleka podróż. Jedzenie powinno przede wszystkim cieszyć oczy. Myślę, że to danie cieszy zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Przepis dla wszystkich fanów malin, czereśni, nasion chia i chrupiącej granoli! Tak przygotowany słoik można po prostu zakręcić i zabrać na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze): 200 gram(...)malin 50 gram truskawek 100 gram czereśni 4-5 łyżek gotowej granoli, np. tego przepisu 100 gram jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka nasion chia 1/2 szklanki mleka migdałowego + 1 łyżeczka nasion chia kilka dodatkowych malin i czereśni do dekoracji Dzień przed przygotowaniem posiłku jogurt mieszam z nasionami chia. Tak samo postępuję z mlekiem migdałowym i nasionami. Tuż przed przygotowaniem
Mango PapajaKompot czereśniowy! Wiem, że teraz narażę, się fanom truskawek, ale naprawdę wolę czereśnie! Cały rok czekam, żeby je zjeść:). Truskawki są mi obojętne. Owszem lubię je, ale zdecydowanie gdy mam wybór to kupuję czereśnie! W tym roku na pierwszy ogień poszedł kompocik, bo nie mogłam jeść surowych owoców. Już nie mogę się doczekać pełni sezonu czereśniowego! Smacznego! Dla kogo(...)czereśniomaniaków - takich jak ja :) dla lubiących owocowe napoje w wersji domowej dla chcących wrócić do wspomnień z dzieciństwa Składniki: 500g czereśni 900-1000ml wody 1-2 łyżki miodu (lub cukru) Wykonanie: Czereśnie umyć. Wodę zagotować, wrzucić czereśnie i gotować je ok. 15-20 minut. Gdy kompot ostygnie osłodzić miodem. Jeśli nie mamy miodu to możemy osłodzić go cukrem
Mania Wypiekaniawiecie jestem fanką czereśni. Nie mogłam się oprzeć, by nie wykonać sobie z nich domowego sorbetu, a że w lodówce leżał sobie samotny ananas to przy okazji został wykorzystany, by stworzyć z czereśniami słodki duet lodowy do którego nie trzeba nawet dodawać cukru! Dla kogo: dla dzieci dla dbających o linię dla kochających czereśnie Składniki: 750g czereśni 250g ananasa(...)użyłam świeżego) Wykonanie: Czereśnie wymyć i wydrylować (usunąć pestki), ananas obrać (usunąć także głąb). Wrzucić do blendera. Zmiksować na gładką masę. Masę przelać do zmrożonej misy maszynki do lodów i "kręcić lody" aż staną się zwarte. Podawać od razu po wykonaniu. Można także wykonać sorbet w zamrażarce w tym celu należy przelać masę do pojemnika na lody i włożyć
Mania Wypiekaniaprzygotowaniu. Dla dodatkowego orzeźwienia połącz owoce ze świeżą miętą czy melisą. Dla dorosłych polecam wino Monte Santi Original, słodkie, idealne nie tylko do tego deseru. Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką Składniki: 5 kruchych ciasteczek 1 garść solonych orzeszków ziemnych 1 garść czereśni 1 łyżka lodów waniliowych lub śmietankowych 1 łyżeczka świeżej mięty Przygotowanie: Ciasteczka rozkruszamy i przekładamy(...)talerz lub do miski. 3/4 kruszonki układamy na dnie słoiczka lub szklaneczki. Z czereśni usuwamy pestki, dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z posiekaną miętą. Miętowe czereśnie układamy na kruszonce i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi. Kolejna warstwa to lody waniliowe/śmietankowe. Wierzch deseru posypujemy pozostałą kruszonką, dekorujemy połówkami czereśni i świeżą miętą. Podajemy ze schłodzonym Monte Santi Original
Moja smaczna kuchnianalewka z czereśni Czereśnie to jedne z pierwszych owoców lata są soczyste i słodkie, czyli wprost idealne nadają się do wyrobu, pierwszej w tym roku, owocowej nalewki ( niektórzy próbują uzyskać nalewkę z truskawek, ale moim zdaniem to tylko strata czasu i marnowanie skądinąd smacznych truskawek). Tak więc dziś z samego rana udałem się na pobliski targ, by tam nabyć kilka(...)kilo dorodnych ciemnych czereśni ( ostatnio robiłem trunek właśnie z ciemnej odmiany i uważam iż takie owoce nadają się zdecydowanie bardziej do nalewki), a później z zapałem zabrałem się do pracy. składniki 1,5 kg czereśni 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,7 kg cukru sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części czereśni i wkładamy
Miód i pieprzchoć czasem lubię coś namieszać i nakombinować w kuchni to i tak najczęściej wracam do tych prostych i sprawdzonych przepisów. Dziś też taki mam dla Was - kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką - prosto smacznie i elegancko. Spróbujcie koniecznie nim szpaki obłupią wszystkie czereśnie. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)lodówki , a resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x35 cm). Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe szczypta soli czereśnie Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie mieszamy z budyniami i olejem. Piankę wykładamy na kruche ciasto. Czereśnie myjemy i pozbawiamy pestek
Cynamonowe szczęściePyszne czekoladowe ciasto z prawie pół kilogramowym dodatkiem słodkich, soczystych czereśni, z którego uroczo wystają czereśniowe ogonki :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wyjątkowo miękkie i puszyste, wilgotne dzięki owocom. Jest równie smaczne i świeże także na drugi dzień (niestety nie wiem jak jest w kolejne dni, ponieważ ciasto nie doczekało ;) Tak duża ilość owoców, a niewielka ciasta, sprawia(...)możecie sięgnąć po kolejny kawałek z mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Koniecznie musicie spróbować tego połączenia, póki sezon czereśniowy trwa! Składniki: 400 g czereśni 150 g gorzkiej czekolady 4 jajka 150 g miękkiego masła (lub margaryny) 100 g cukru szczypta soli 6 łyżek mąki cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Czereśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Kilkanaście (z ogonkami) zostawiamy (najlepiej również
MyCookBook.plSezon na truskawki powoli się kończy, za to czereśni można jeszcze sporo spotkać. Zwłaszcza jeśli ma się drzewko we własnym ogrodzie :) Połączenie tych owoców z herbatnikami to naprawdę dobre rozwiązanie, a co najważniejsze szybkie :) Deser możemy jeść już po godzinie, a jak ktoś tyle nie wytrzyma to nawet po półgodzinie. Składniki: Na ok 8 pucharków: 200g herbatników czekoladowych(...)duże łyżeczki masła orzechowego (ja kupiłam podczas tygodnia amerykańskiego w Lidlu) 400ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 4 łyżki cukru pudru 350g serka mascarpone 400g wydrylowanych czereśni 150g truskawek Do dekoracji: kilka czereśni "z ogonkiem" kilka listków świeżej mięty kilkanaście rurek waflowych z nadzieniem waniliowym Sposób przygotowania: 1. Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy masło orzechowe, mieszamy. Powinny powstać
Kuchnia w czekoladziepięć gorzkich czekoladek z wiśnią. Wciągnęłam je w minutę i wtedy właśnie wpadłam na ten pomysł, który już od dawna siedział mi w głowie. Ciasto naleśnikowe, upieczone ze słodkimi czereśniami, wyglądające jak zakalec.. ale to celowy zakalec. Takie ma być. Pyszne, pożywne i niezbyt słodkie. Oczywiście w wersji zdrowszej. Polecam, bardzo polecam. Inspiracją był dla mnie przepis(...)mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista) 3/4 szklanki mleka 2-3 łyżki kakao 1/2 laski wanilii (same ziarenka) 2 łyżki cukru skórka z 1/2 cytryny szczypta soli 400 gram wydrylowanych czereśni Wszystkie składniki prócz czereśni mieszamy na gładką masę. Na dnie formy do pieczenia układamy czereśnie, zalewamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Wyciągamy, studzimy
Mango PapajaCiasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia". Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu. 0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 3/4 szklanki drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych(...)cukier puder do posypania Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać sztywną pianę , pod koniec dodaj ze 3 łyżki cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką
AZgotuj!Mięciutkie, lekko wilgotne i moooocno czekoladowe. Do tego dojrzałe czereśnie. Idealny duet. Moje kubki smakowe mówią:YEEEES :))) Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem) 200 g mi ękkiego masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 całe jajka 100 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo(...)wydrylowanych czereśni Wykonanie: Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodając po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką
Walijskie PichcenieSezon na czereśnie w pełni. Proponujemy przepis na smaczną zapiekankę twarogową. Składniki 500 g czereśni 250 g twarogu półtłustego 2 jajka 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 cytryna 250 ml mleka 40 g masła tłuszcz do formy 4 bułki (kajzerki) Przygotowanie Twaróg utarłem na gładką masę z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Cytrynę krótko sparzyłem, starłem(...)skórkę wymieszałem z twarogową masą. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki i zalałem podgrzanym mlekiem. Odstawiłem na chwilę do nasiąknięcia, po czym dodałem do twarogowej masy. Umyłem czereśnie, usunąłem ogonki i wydrylowałem. Żaroodporną formę wysmarowałem tłuszczem, przełożyłem do niej połowę masy. Rozłożyłem na wierzchu ok. ¾ czereśni, nakryłem pozostałą masą i udekorowałem pozostałymi czereśniami. Resztę masła podzieliłem na płatki i ułożyłem
R'n'G KitchenJakiś czas temu identyczny przepis pojawił się na blogu- cynamonowy placek z manny ze śliwkami - ale tym razem zrobiłam w wersji waniliowej i z czereśniami, których teraz mamy pod dostatkiem. Ten placek, to nic innego jak pieczona kasza manna na jogurcie naturalnym, tylko w formie ciasta, o zwartej strukturze- dzięki czemu dobrze się go kroi- dosyć sycący, bardzo zdrowy(...)mimo swojej prostoty niebanalny w smaku. A jeżeli nie macie chęci na czereśnie, to polecam wykorzystać truskawki, nim znikną z warzywniaków :( Mniammm, polecam! :) * kasza manna- 1 szklanka * jogurt naturalny- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * jajko- 1 sztuka * wanilia- 1 laska * czereśnie- około 120 g Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę mannę, cukier i wyskubane ziarenka z laski
Kraina Miodem Płynąca