Babka z galaretką i suszonymi czereśniami od HELIO , idealna, słodka i prosta w przygotowaniu. Polecam przepis z dodatkami, bo smakuje wyjątkowo i słodko. Idealna propozycja na świąteczny wielkanocny stół. Babka z polewą i suszonymi czereśniami – naprawdę trudno się oprzeć! Babka z galaretką i suszonymi czereśniami SKŁADNIKI: 4 jajka 80 g posiekanych suszonych czereśni od HELIO 1 galaretka o smaku(...)ucieram je z cukrem na jasną i puszystą masę. Robię to mikserem na dużych obrotach, trwa to kilka minut. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Suszone czereśnie od HELIO siekam drobno. Mąkę łączę z proszkiem galaretki, proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy żółtkowej i mieszam. Delikatnie dodaję sztywną pianę z białek, mieszam delikatnie szpatułką, do połączenia. Wrzucam suszone
Zasmakuj KuchniPołączenie czekolady i owoców? Czemu nie? W końcu to nie może się nie udać, zwłaszcza latem, kiedy królują truskawki, maliny, jagody i moje ulubione soczyste czereśnie. Dlatego mam dla Was kolejną zdrowszą wersję deseru – tym razem mocno czekoladowy pudding jaglany z czereśniami. Naturalnie słodki, idealnie kremowy i aksamitny. Co więcej, czekoladowy pudding jaglany jest na tyle treściwy i sycący(...)zaspokoić nawet większy głód, a przy okazji chrapkę na małe co nieco. Podając deser nie pomijajcie, ale i nie żałujcie sezonowych owoców… póki są. Nic nie zastąpi smaku czereśni zerwanych prosto z drzewa lub dopiero co przyniesionych z bazarku. Poza tym ich słodko-kwaskowy smak doskonale komponuje się dosyć ciężkim aromatem gorzkiej czekolady sprawiając, że całość jest lżejsza
Fitsweet.meDzisiaj zapraszam na pyszny, letni, francuski deser „czereśnie sauté”, czyli podsmażone czereśnie. Deser lekki, smaczny i aromatyczny. Szybki w przygotowaniu i prosty, a zachwyci nie jednego smakosza. Myślę, że nadaje się również na „Zdrową Środę”, ponieważ deser jest mało kaloryczny (możemy pominąć bitą śmietanę) i składa się głównie z samych owoców. Inspirację na ten przepis zaczerpnęłam z książki(...)osób, które kochają jedzenie i lubią się nim delektować. Bardzo polecam i zachęcam do lektury. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Butterfly Garden . Czereśnie sauté Składniki: 500-600g wypestkowanych czereśni 1-2 łyżki masła 2 łyżki jasnego brązowego cukru lub 2 łyżki syropu z agawy sok wyciśnięty z połówki niedużej pomarańczy (możemy użyć soku
Mała CukierenkaMuffiny z czekoladą i czereśniami to świetny pomysł na łatwy deser, szczególnie teraz, gdy czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorów Muffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej? Poza(...)sezonem czereśniowym, można zastąpić je wiśniami i też będą pyszne, zapraszam! Scroll down for recipe in English Muffiny z czekoladą i czereśniami (12 muffinek) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 duże jajko ½ szklanki cukru ¼ szklanki miodu 4 łyżki roztopionego masła 1 ¼ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżych czereśni
karmelowyBrownie z czereśniami i Snickersami Kolejna wariacja na temat brownie. Tym razem na wierzchu mocno czekoladowego ciasta znalazły się drylowane czereśnie, Snickersy i migdały w słupkach. Ci, którzy mieli okazję spróbować brownie z czereśniami i Snickersami, twierdzili następująco: "Rewelacyjne!", "Ciasto rakieta!", "Grzechu warte!" Te rekomendacje niech będą dla was zachętą, by je wypróbować (przygotowanie masy na brownie to tylko kilkanaście(...)późna - kosztem snu, by później takie opinie usłyszeć! ;) Zobacz również przepisy na -----> brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca Brownie z czereśniami i Snickersami - przepis: Składniki: (forma 23x24 cm) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 2 batony Snickers do posypania wierzchu 225 g masła 3 całe jajka 300 g cukru
Moje Qulinariaprostu czasem mam ochotę na połączenie smaków, którego w sklepach nie ma (no i oczywiście po prostu lubię to robić). Tak jak teraz - zachciało mi się lodów z czereśniami... Kupiłam więc czereśnie i zaczęłam się zastanawiać, co będzie do nich pasować. Kiedyś robiłam muffiny z czereśniami i jako dodatek wystąpił kokos. Więc dlaczego by w lodach nie połączyć tych smaków(...)Spróbowałam - i jest pysznie! Tym razem to czereśnie są bardziej dodatkiem, kokos gra pierwsze skrzypce, choć nie jest mega dominujący (co mi pasuje, bo, powiedzmy, są rzeczy, które smakują mi bardziej). Wiórki nadają lodom ciekawej struktury. Jeśli uwielbiacie kokos, możecie dać ich więcej, albo wlać więcej mleka kokosowego - zróbcie tak, żeby Wam smakowało. Te proporcje, według mnie, są jak najbardziej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta czereśniowa czemu nie. Z masą serową, bezą i dużo czereśni. Do kawy w sam raz. Zrobiłam w obręczy do tortu ale można zrobić w formie do tarty dużej. Ciasto kruche: 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 160 g masła 160 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany gęstej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka(...)cukru czereśnie: 700 g czereśni 2 łyżeczki kisielu żurawinowego 2 łyżki cukru 50 ml wody 1 cytryna masa serowo jogurtowa: 1 jajko 1 łyżka budyniu śmietankowego 200 g serka śmietankowego 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru Ciasto kruche: Do miski przekładam zimne masło pokrojone w kostkę, dodaję cukier, mąkę, żółtka, sól, śmietanę, proszek. Całość kroję jeszcze
wesoła kuchniaZupa owocowa pojawia się każdego roku na naszym stole, tym razem jest to zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami . Darom ogrodów i sadów nie mogliśmy się oprzeć podczas sobotniej wizyty na bazarku. Praktycznie każde stoisko było zastawione łubiankami z truskawkami, a na ladach leżały dorodne, tańsze niż w zeszłym roku czereśnie. Pomyśleliśmy o połączeniu ich w zupie i dołączeniu(...)przygotowaniu zjedliśmy zupę na ciepło z makaronem, a następnego dnia ze względu na upał chłodziliśmy się, jedząc ją na zimno. Udostępnij Składniki na zupę owocową z truskawkami, rabarbarem i czereśniami 500 g truskawek 300 g czereśni 200 g rabarbaru 2 cząstki anyżu 1 / 2 kory cynamonu 1 / 2 opakowania budyniu waniliowego cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Czereśnie umyć
niecodziennikparyCrumble z czereśniami to pomysł na bezglutenowy deser, do przygotowania chrupiącej kruszonki użyliśmy bowiem płatków jaglanych oraz mielonych migdałów. Pod koniec pieczenia z przyjemnością obserwowaliśmy, jak sok z owoców przedostaje się przez kruszonkę, co było sygnałem, że możemy powoli szykować łyżeczki do jedzenia. Udostępnij Składniki na crumble z czereśniami 400 g czereśni 50 g zimnego masła 1 / 2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki kardamonu 6 czubatych łyżek błyskawicznych płatków jaglanych 5 łyżek mielonych migdałów 2 łyżki brązowego cukru Dodatkowo: margaryna do wysmarowania kokilek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie 4 kokilki wysmarować margaryną. Czereśnie umyć, oderwać ogonki, wydrążyć pestki. Owoce wymieszać z kardamonem, jedną łyżką mielonych migdałów i jedną łyżką brązowego cukru. Przesypać po równo do przygotowanych naczyń. W miseczce zrobić kruszonkę, mieszając palcami
niecodziennikparywkawiarence.pl Błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami to ciasto na każdą okazję, na niezapowiedzianą wizytę teściowej, na małe co nieco po niedzielnym obiedzie. Proste, nie wymagające dużo zachodu. Ot, wsypujesz składniki, mieszasz, wkładasz do blaszki i pieczesz. Potem już się tylko delektujesz i podsuwasz teściowej kawałek. Promieniejesz z zachwytu, a Ona patrzy i podziwia – O takiej żonie dla mojego syna(...)wszystkiego, jeden przepis na ciasto, po spróbowaniu którego, każdy zapieje z zachwytu. Jeśli nie macie jeszcze nic w tym stylu, polecam Wam coś na szybko. Błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami lub dowolnymi owocami. Latem mogą to być truskawki, maliny, brzoskwinie, zimą świetnie sprawdzą się jabłka z cynamonem. W dodatku z kruszonką. A kto kruszonki nie lubi? Nie znam nikogo takiego
W Kawiarenceroku mamy owocowy urodzaj, wiśnie, czereśnie, maliny, wszystko dojrzewa w zaskakująco szybkim tempie. Owoców jest tak dużo, że nie jesteśmy w stanie, wszystkiego na bieżąco jeść, dlatego przetworowy czas, musiałam zacząć dość wcześnie. Tradycyjne dżemy stoją już na spiżarnianych półkach, a teraz pora na coś bardziej wykwintnego. Dżem z czereśni to drugi z moich ulubionych dodatków do mięs(...)serów, zaraz po porzeczkowym keczupie , łatwy w przygotowaniu i świetny w smaku. Może trochę zaskakujący, ale takie właśnie nieoczywiste połączenia, są najlepsze. Składniki: 1,5 kg czereśni 1 kg cukru żelującego 100 ml octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej (świeżo startej) Czereśnie dokładnie myjemy, przebieramy, wybieramy tylko te zdrowe, jędrne i usuwamy
Farmażonypszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Frużelina z czereśni: 1/2 kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 - 3 łyżki cukru kryształ 200 + 50 ml wody Dodatkowo: posypka waflowa np.kakaowa Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier(...)koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Frużelina z czereśni - Czereśnie umyć i wydrylować. Do rondelka przełożyć wydrylowane czereśnie i zasypać cukrem. Do owoców dodać 200 ml zimnej wody. Podgrzewać całość na średnim ogniu ok. 10-15 minut
Ciastka - domowe słodkościCzereśnie w miseczce patrzyły na mnie błagalnym wzrokiem aby je wykorzystać do czegoś pysznego. Propozycji było wiele jednak ja nie mam czasu na wielkie pieczenia. Postanowiłam połączyć ciasto z muffin z bordowymi soczystymi owocami. Przyznam trochę pokombinowałam też z polewą, gdyż chciałam w pełni uzyskać czereśniowy smak lata. Powiem tylko jedno Pyszności. Zapraszam... Skala smaku 10/10 inny owoc np. jagoda(...)wiśnie również by się sprawdziły w tym cieście. Składniki: 300 g. czereśni bordowych, dojrzałych (już po usunięciu pestek) 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki proszku dopieczenia szczypta soli Mokre składniki: 1/2 szkl. oleju 2 jajka 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 łyżeczka olejku waniliowego sok czereśniowy, pół cytryny Lukier: 5 łyżek soku z czereśni
Kubki smakuwypiekach z truskawkami postanowiłam upiec ciasto z czereśniami. Czereśnie to jedne z ulubionych letnich owoców. Zwykle jadamy je w postaci surowej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pyszne ciasta i desery. Mój wybór padł na tort z serowym kremem i czereśniami. Tort jest soczysty i przepyszny. Biszkopt nasączyłam likierem śmietankowym na whisky, co doskonale się łączy(...)waniliowym. Biszkopt można nasączyć innym likierem lub sokiem wiśniowym połączonym z likierem wiśniowym albo tylko samym syropem z cukru, wody i cytryny. Tort pięknie i wspaniale prezentuje się z czereśniami polanymi galaretką z czarnej porzeczki. Bardzo mnie urzekł ten letni tort i wiem, że po przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto
Zakątek rozkoszy kulinarnychŻelka czereśniowa to zblendowane czereśnie z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać czereśniową wkładkę do tortu. Żelka z czereśni idealnie przełamuje słodycz kremów. Polecam również frużelinę z czereśni. Uwaga! Żelkę czereśniową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo(...)INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę. Żelka wiśniowa – śr 16 cm, grubość ok 8 mm: 220 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek) 1/2 – 1 łyżka cukru lub więcej, do smaku 1/2 – 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku 6 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody Żelatynę zalewamy
Słodki PomysłKompot z czereśni pozwoli Ci zamknąć odrobinę lata w słoiku na później. To pierwszy z serii przepisów na przetwory z czereśni. Zainteresowany? To wróć tu jeszcze:) Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoi 1-litrowych Składniki: 6 kg czereśni / wiśni 3,5 l wody 0,9 kg cukru (1,2 kg do wiśni) 4 l wody Przygotowanie: Słoiki myjemy(...)także przez około 20 minut). Po pasteryzacji słoiki można ustawić do góry dnem, ale poniważ gotowały się dość długo nie jest to konieczne. No i najważniejsze; cieszyć się smakiem czereśni zamkniętym w słoiku przez cały rok. Krok po kroku: 1. Obrać czereśnie z ogonków 2. Owoce dokładnie umyć 3. Ugotować syrop cukrowy 4. Słoiki dokładnie umyć i wypłukać 5. Słoiki
KuchniaWeDwoje.plczereśniowy to delikatny w smaku krem czereśniowy. Mus z czereśni idealnie pasuje do kremu śmietankowego. Z biszkoptów najlepszy będzie klasyczny jasny biszkopt. Kolor musu czereśniowego zależy od rodzaju czereśni. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na mus czereśniowy: 280 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek) 25-35 g cukru lub więcej, do smaku* 2-3 łyżeczki soku z cytryny(...)smaku 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody 140 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą czereśnie. Świeże czereśnie drylujemy, pozbywając się pestek. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. Czereśnie umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy czereśnie zmiękną
Słodki Pomysłowoce i gotowe! Ciasto z dzisiejszego przepisu jest bardzo kruche szczególnie zaraz po upieczeniu, ale po kilku godzinach delikatnie mięknie i staje się jeszcze lepsze. Do tarty użyłam mieszanki czereśni i truskawek, które świetnie razem pasują, oczywiście możecie użyć dowolnych świeżych owoców, tarta będzie wspaniale smakowała z brzoskwiniami w połączeniu z borówkami lub truskawkami albo dobrym zestawem będą maliny(...)jagodami, ale na te owoce trzeba jeszcze troszkę poczekać 🙂 Tymczasem zapraszam na tartę czereśnie i truskawki! Print Tarta czereśnie i truskawki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta i pyszna tarta z sezonowymi owocami! Course Desery Cuisine Polska Keyword czereśnie, mascarpone Prep Time 25 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 40 minutes Servings 12 Author
SprawdzonaKuchnia.plkorzeniom na słodszy smak. Brytyjczycy szczególnie lubią pasternak. To brytyjscy koloniści wprowadzili warzywo do Nowego Świata w 1609 roku. Zapraszam na niebanalny krem z pasternaka i pieczone czereśnie. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🥩 – ❌ Składniki 500 g pasternaka 50 g masła 3 ząbki czosnku 300 ml śmietany Garść czereśni bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo(...)obierz. Włóż do rondla pasternak, czosnek, masło i wlej śmietanę. Gotuj, często mieszając, aż pasternak będzie miękki. Używając blendera ręcznego, zmiksuj, aż powstanie krem, dopraw solą. W tym czasie czereśnie polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż naczynie z czereśniami na ok. 20 minut. Po tym czasie, ostrożnie wyciągnij naczynie z czereśniami i lekko
RafalCookLemoniada czereśniowa – mój Mąż ostatnio rzuca co chwilę nowymi pomysłami na lemoniadę. Tym razem, gdy kupiliśmy pyszne, słodkie czereśnie na rynku, stwierdził, że koniecznie trzeba zrobić z nich lemoniadę czereśniową ;) Tak oto powstał ten poniższy przepis, do którego wypróbowania gorąco Was zachęcamy :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lemoniada czereśniowa – Składniki: 2 szklanki czereśni bardzo słodkich (wybrałam te o ciemnym kolorze(...)uznania) 2 duże cytryny (ok. 500 g) + 3 plasterki cytryny do dekoracji kilka kostek lodu (u mnie 4-6 kostek) 6 listków mięty + ewentualnie kilka do dekoracji kilka świeżych czereśni do dekoracji Dodatkowo potrzebne będą: gaza lub drobne sitko blender (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na lemoniadę czereśniową: Czereśnie umyć, osuszyć. Pozbawić je ogonków oraz pestek (najlepiej za pomocą drylownicy
Kulinarne Przebojeukrywam, że czereśnie zdecydowanie wolę prosto z drzewa, „na surowo”. Ale to lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni to będzie idealny dodatek do mięs (no chyba, że dzieci wcześniej wyjedzą ) Tegoroczne czereśnie były przesłodkie i bardzo, bardzo ciemne (pogoda naprawdę zrobiła dobrą robotę), dlatego dodałam zdecydowanie mniej cukru niż planowałam. Składniki(...)czereśni 1 duża cytryna 180 g cukru Wykonanie: Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, pestki i wrzucamy do garnka (najlepiej z grubszym dnem). Zasypujemy cukrem i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Odstawiamy na minimum 2 godziny (ja zostawiłam na całą noc), aż puszczą sok. Po tym czasie czereśnie podgrzewamy. Najpierw na większym ogniu – aż się zagotują, po czym zmniejszamy
gutfutDżem z czereśni z cynamonem,tradycyjny Dżem z czereśni z nutką cynamonu , to naprawdę poezja w słoiku Czereśnie dopisały ,więc można w tym roku, zrobić małe ,co nieco , na chłodne, zimowe dni . Wspaniale mieć takie pachnące latem cuda , zamknięte w słoiczkach . Można , potem siedzieć z kubkiem gorącego mleka , opatulonym w kocyk , przed kominkiem z kanapką posmarowaną , kawałkiem lata .. No dobra(...)roboty .. inaczej zimą nie będzie tak urokliwie , bo kupne dżemy to już nie to samo Składniki na 10 l garnek : 3/4 garnka o pojemności 10 l , wydrylowanych z pestek ,czereśni 2,5 kg cukru sok z jednej cytryny -dużej 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wydrylowane czereśnie , umieszczamy w garnku o pojemności 10 l , tak żeby
Ogrodnik w podróżyKompot z czereśni pozwoli Ci zamknąć odrobinę lata w słoiku na później. To pierwszy z serii przepisów na przetwory z czereśni. Zainteresowany? To wróć tu jeszcze:) Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoi 1-litrowych Składniki: 6 kg czereśni / wiśni 3,5 l wody(...)pasteryzacji słoiki można ustawić do góry dnem, ale poniważ gotowały się dość długo nie jest to konieczne. No i najważniejsze; cieszyć się smakiem czereśni zamkniętym w słoiku przez cały rok. Krok po kroku: 1. Obrać czereśnie z ogonków 2. Owoce dokładnie umyć 3. Ugotować syrop cukrowy 4. Słoiki dokładnie umyć i wypłukać
KuchniaWeDwoje.plWilgotne, czekoladowe ciasto z czereśniami i bitą śmietaną. Dobrze się przechowuje i długo utrzymuje świeżość. Jest bardzo podzielne, dlatego świetnie nadaje się na imprezy. Podczas pieczenia z czereśniami, ciasto czekoladowe pięknie rośnie, a po upieczeniu pozostaje wilgotne, mięsiste i lekkie zarazem. Nie trzeba go nasączać. Podczas krojenia na porcje, bita śmietana nie zsuwa się i nie oddziela od ciasta(...)łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 150 ml mleka lub wody 150 g cukru 2 jajka 135 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g czereśni KREM 500 g śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 1 łyżka cukru 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody PRZEŁOŻENIE: 200 g dżemu wiśniowego DEKORACJA: 100 g gorzkiej czekolady, świeże czereśnie WYKONANIE
cool and mintyShake (szejk) to mleczna wersja smoothie. Mleczny napój serwowany jest na zimno w bardzo wielu wersjach. Proponuję koktajl mleczny z czereśniami. Mleko zastąpiłam o wiele zdrowszą i smaczniejsza maślanką. Szejk podałam bez dodatku cukru, słodycz płynie jedynie ze słodkich owoców czereśni i banana. Czereśnie są pyszne i bardzo zdrowe (odsyłam do artykułu tutaj ). Napiszę krótko oczyszczą, odmłodzą i odchudzą(...)Czereśnie dostarczą dużej dawki jodu (330 mg w 100 g), którego te smaczne owoce mają więcej niż dorsz i inne ryby morskie. Jod wspmaga pracę hormonów tarczycy, między innymi regulujących przemianę materii. Mają równiez niski IG=22. Korzystaj z sezonu i jedz je jak najczściej! Składniki: 1,5-2 szklanki czereśni 1 banan 1 szklanka maślanki 1 cm imbiru - opcjonalnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kilku dni obserwuje wzmożony ruch na blogu, który wynika z Waszych poszukiwań na przepisy z czereśniami. Dlatego postanowiłam zebrać dla Was w jednym miejscu owe przepisy, aby ułatwić Wam poszukiwania :) Udanych wypieków :) Sernik z czereśniami Placki serowe z czereśniami Ciasto z czereśniami i czekoladą na kefirze Knedle z czereśniami Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami Dżem czereśniowy z nutą wanilii(...)Kruche ciasto z czereśniami i budyniem
My simple kitchenCrostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje się ją z dżemem lub owocami. Prosty, błyskawiczny, pyszny placek z sezonowymi owocami to idealna propozycja do porannej kawy. Jeśli macie kilka moreli, kilka czereśni (albo np.: malin czy jagód) to wystarczy, aby przygotować(...)nieskomplikowany wypiek. Mikser nie jest konieczny. Crostata z morelami i czereśniami: 2 duże, wiejskie jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu 1/4 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka dojrzałych moreli (ok. 6 sztuk) duża garść czereśni lub malin lub borówek do posypania
Poezja smakurazu pomyślałam o tym francuskim smakołyku. Z racji, że w Danii wiśnie są niedostępne, a szkoda mi otwierać słoików, gdy na straganach piętrzą się świeże, pachnące owoce, użyłam czereśni. Nie jest to aż tak duże odstępstwo od oryginału; większą zbrodnią wydaje się wydrylowanie owoców. Tradycyjnie bowiem wiśnie zapieka się z pestkami, co ma nadać ciastu przyjemnie migdałowego aromatu. Ze względu(...)bezpieczeństwo przy spożywaniu posiłku i zażyłość, jaką czuję ze swoim uzębieniem, czereśnie brutalnie pozbawiłam pestek, i w tej formie zalałam ciastem. Muszę przyznać, że na efekty czekałam z duszą na ramieniu. Na szczęście okazało się, że Francuzi wiedzą, co robią, i to ciasto-deser smakuje naprawdę wybornie. Oszukałam lekko, dodając ekstrakt migdałowy, dzięki czemu pachnie wspaniale; poza tym aromat migdałowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzukałam pomysłu na ciasto z czereśniami, ale bardziej eleganckie niż szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu) , które pokazywałam Wam ostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest - biszkopt przełożony czekoladową warstwą czereśniowo-budyniową oraz masą serową, zwieńczony wiśniową galaretką. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: 4 jajka(...)szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa czereśniowo-budyniowa: 2 budynie czekoladowe 70 dag czereśni wydrylowanych 4 łyżki cukru Masa serowa: 50-60 dag twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 2 łyżki kremu czekoladowego lub 1/2 tabliczki czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa 2 szkl
Kto ugości moich gości?Kilka dni temu wpadłam na pomysł, żeby zabrać całą rodzinę i pojechać na czereśnie. Na te same czereśnie, które rwałam prosto z drzewa jako dziecko. Rosły przy drodze i chodziliśmy tam całą podwórkową bandą. Nie było to do końca legalne, bo ciągle słyszeliśmy, że tych drzew pilnuje jakiś pan i w końcu nam się oberwie. Dziś myślę, że historię(...)pilnującym panem wymyślili nasi rodzice, w trosce o nasze bezpieczeństwo. Wchodziliśmy na drzewa i rwaliśmy czereśnie prosto z gałęzi. Zdarzało się również, że łamaliśmy gałęzie… i zrzucaliśmy je na dół tym młodszym, którzy na drzewo nie potrafili się wspiąć. Nie wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche
bistro mamajajka, 100 g cukru pudru, szczypta soli, 350 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30 %, 2 łyżki rumu, 40 g pokruszonych bezików + kilka do podania Owoce: 2 szklanki mrożonych czereśni,* duża szczypta cynamonu, 1 łyżka cukru Do rondelka wkładamy zamrożone czereśnie, włączamy mały - średni gaz i czekamy chwilę, aż się rozmrożą. Następnie dodajemy cynamon i cukier - gotujemy do czasu(...)mieszamy przy pomocy trzepaczki lub szpatułki, następnie dodajemy ubite białka, na sam koniec dodając pokruszone beziki. Keksówkę wykładamy folią aluminiową lub folią spożywczą, na sam dół wykładamy część zmiksowanych czereśni, następnie połowę masy śmietanowo-jajecznej, kolejno znowu część czereśni oraz resztę masy śmietanowo - jajecznej. Na koniec wykładamy resztę czereśni i trzonkiem noża czy łyżki robimy esy-floresy w masie
Plate of Joyjuż rozpoczął czereśniowy sezon , hmm ?Dziś mam dla Was przepis właśnie z czereśniami!Będzie to sernik – a raczej ciasto serowe , bo spód to nie masa serowa , a delikatne i puszyste ciasto pokryte warstwą soczystych czereśni!Łatwo , szybko i przyjemnie!Ostrzegam : ciężko jest wytrzymać , aż całkowicie wystygnie :D SKŁADNIKI :CIASTO :-margaryna – 125g- cukier – 100g-jajko – 2szt- mąka(...)piecz. – 2 łyżeczki MASA SEROWA:- margaryna – 40g- cukier – 80g- jajko – 2szt- mąka ziemniaczana -30g- twaróg mielony – 400g- budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO:- czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.CIASTO:Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy
Ostra na Słodko