ostatnich zakupach nabyłam dwa kubeczki kefiru i postanowiłam zrobić z nich coś słodkiego. Najlepszym pomysłem okazały się być muffiny, gdyż były do przygotowania najszybsze. Poza kefirem w muffinach wylądowały czereśnie i maliny , gdyż to je jeszcze udało mi się dostać w sklepie. Wypróbujcie ten przepis i koniecznie podzielcie się swoimi opiniami. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 jajko 210 ml kefiru 20 ml mleka 120 ml oleju słonecznikowego 15 dkg czereśni 10 dkg malin Jak zrobić muffiny kefirowe z owocami . Do kubka wlać kefir oraz mleko, dodać również skórkę pomarańczową. Odstawić na 10 minut. W misce wymieszać mąkę, sól, sodę
mecookspełni korzystacie ze słońca i lata, jak również z wolnego czasu, by przygotowywać smaczne letnie potrawy i desery. Zachęcam Was zatem do spróbowania prostego, aromatycznego letniego deseru z czereśni z dodatkiem miodu, pistacji i anyżu gwiaździstego. Miód to zdrowa i naturalna alternatywa dla tradycyjnego cukru, posiada niezwykłe właściwości zdrowotne, jest co prawda wysokokaloryczny, ale ma niski indeks glikemiczny(...)jest łatwo przyswajalny. Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 4 osób Składniki : ● 400 g czereśni ● 2 łyżki płynnego miodu bio ● 3 łyżki niesolonych pistacji ● 3 anyże gwiaździste Przygotowanie : Czereśnie umyj i wydryluj. Miód wlej do garnuszka lub na patelnię, dodaj anyż gwiaździsty, podgrzej na małym ogniu. Dodaj czereśnie i podsmaż przez około 5 minut, cały czas mieszając. Dodaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJest też wiele sztuczek na zastąpienie całego lub części mniej zdrowych składników czymś trochę zdrowszym. Najprościej jest po prostu zrobić deser z owoców czy warzyw jak w przepisie na czereśnie z masłem czy lody truskawkowe. Albo żeby był to główny składnik jak w musie czekoladowym, który jest zrobiony z bakłażana. Jeśli już koniecznie mamy ochotę na tradycyjne ciasto, to część(...)Arkusz papieru ryżowego włożyć na chwilę do ciepłej wody. Po wyjęciu z wody odłożyć na deskę, na środku ułożyć owoce (garstkę) i czubatą łyżkę mascarpone. Zawinąć całość jak sajgonkę. Czereśnie z masłem Składniki: pół kilo umytych i wydrylowanych czereśni łyżka masła czubata łyżka brązowego cukru wyciśnięty sok z połowy cytryny szczypta świeżo zmielonego pieprzu Przepis: Na roztopione na patelni masło
Ugotowane pozamiataneCzereśnie też można tak . W oryginale należy użyć czereśni z ogonkami. Siostra podarowała nam takie więc je zagospodarowaliśmy. Dżemów i frużeliny jeszcze mamy sporo stąd taki przepis. Składniki: 1 kg czereśni 6 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 250 ml białego wina wytrawnego 1/4 szklanki octu winnego 2 łyki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy(...)kora cynamonu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Czereśnie umyłem, osuszyłem. Przyciąłem ogonki do połowy. Owoce ułożyłem w słoikach. Przygotowałem zalewę. W moździerzu rozgniotłem pieprz i ziele angielskie. Zagotowałem szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem, skórką pomarańczową, goździkami, cynamonem, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu , ziela oraz solą. Gorącym płynem zalałem czereśnie, zakręciłem słoiki. Pasteryzowałem w piekarniku nagrzanym do 90 stopni
R'n'G Kitchendawna tego typu słodzone produkty mleczne zostały wyparte na rzecz naturalnych jogurtów. Jednak Zott postanowił uraczyć nas zupełnie nową wersją bez dodatku cukru. Próbowaliście? Smakowały Wam? 😊 Nazwa: jogurt z czereśniami i wiśniami / z jabłkami i gruszkami / z truskawkami / z brzoskwinkami i mango Firma: Zott Polska Skład: z czereśniami i wiśniami – jogurt*, czereśnie 10%, wiśnie 5%, inulina, koncentrat z soku(...)buraków czerwonych, aromaty. z brzoskwinkami i mango – jogurt*, brzoskwinie 8%, mango 7%, inulina, aromaty. * zawiera składniki pochodzące z mleka oraz żywe kultury bakterii Masa netto: 150g Wartości odżywcze: z czereśniami i wiśniami – 100g/ 79 kcal, tłuszcz – 3,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,0g, węglowodany – 6,0g w tym cukry – 5,4g, błonnik – 3,0g, białko – 4,4g, sól
Candy Pandasposmarowałam warstwą domowej czekośliwki, ale akurat dżem możecie wybrać dowolny ulubiony. Potem warstwa ubitej kremówki z kawałkami czekolady a la straciatella. Ciasto bez pieczenia zwieńczyłam galaretką w której zatopiłam czereśnie mrożone latem (muszę przyznać, że mrożone czereśnie rewelacyjnie sprawdzają mi się do tego typu ciast i tortów, więc będę co sezon je zamrażać). Zamiast czereśni możecie użyć tu do tego(...)330ml) dżemu – u mnie czekośliwka 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2,5 łyżeczki żelatyny 50g czekolady 1 galaretka wiśniowa 1,5 szkl czereśni świeżych lub mrożonych – można użyć też wiśni czy porzeczek Jak zrobić ciasto bez pieczenia na sucharkach: Tortownicę 21cm wyściełamy folią spożywczą. Spód tortownicy wykładamy sucharkami, które delikatnie nasączamy niewielką
Dorota Smakujekakaowe z cukinią. Jest to kolejny pomysł na zdrowy, naturalnie słodki deser. Dodatek cukinii sprawił, że ciasto jest wilgotne, miękkie i lekkie. Naturalną słodycz zapewniają banany oraz czereśnie, które idealnie pasują do kakaowego smaku ciasta. Muszę jedynie uprzedzić, że ciężko powstrzymać się od sięgnięcia po kolejny kawałek... i kolejny... i kolejny.... :P Ale usprawiedliwia nas fakt(...)ciacho jest "legalnie" słodkie, więc nie zawracajcie sobie tym szczegółem głowy :D CUKINIOWE BROWNIE Z CZEREŚNIAMI Czas przygotowania 15 minut + 45-50 minut pieczenia Składniki na foremkę 16cm Mała cukinia 2 jajka 2 dojrzałe banany 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 40 g mąki gryczanej 20 g mąki kokosowej 10 g gorzkiego kakao Odrobina sody Duża garść czereśni Cukinię zetrzeć
HealthyCreationsPrzepis z książki z przepisami z dawnych lat. Czereśnie w kompocie jak kandyzowane. Składniki 3 kg czereśni 1 kg cukru 1/2 l wody sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Zagotowałem cukier z wodą, dodałem sok cytrynowy, wsypałem przebrane, umyte i osuszone czereśnie. Zagotowałem, przeniosłem w zimne miejsce. Następnego dnia czereśnie wylałem na sito, zagotowałem sok i do gotującego włożyłem czereśnie, ponownie
R'n'G KitchenPierwszy raz w historii zdarzyło mi się zebrać czereśnie przed szpakami. Tylko dzięki temu, że w tym roku obrodziły. Wystarczył jeden dzień i czereśnie zniknęły, ale co nazbierałam to nazbierałam. Dzięki temu przedstawiam dzisiaj kompot czereśniowy. Składniki: Czereśnie Zalewa: 1kg cukru ( lub wielokrotność ) 5 l wody ( lub wielokrotność ) Wykonanie: Czereśnie oczyszczamy, nie usuwamy pestek. Myjemy. Ładujemy do słoików(...)wody dodajemy 1 kg cukru i podgrzewamy aż cały cukier się rozpuści. Zalewamy czereśnie. Duży garnek wykładamy ściereczką. Wlewamy wodę i wstawiamy słoiki ( woda nie zakrywa całego słoika, kończy się przez zakrętką ). Zagotowujemy. Od momentu zagotowania, gotujemy około 15-20 minut aby słoiki się spasteryzowały i zamknęły. A później SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyCzas przetworów, zamykamy w słoiki nasze ulubione . Składniki 1 kg czereśni 800 g cukru 300 ml wody (ilość zależy od soczystości czereśni) 2 laski wanilii Przygotowanie Czereśnie umyłem, usunąłem ogonki, wydrylowałem. Zagotowałem wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyłem czereśnie, podgrzałem do wrzenia. Gotowałem 5 minut, odstawiłem na 12 godzin. Po tym czasie ponownie zagotowałem(...)czasu, aż czereśnie się zeszkliły. Odstawiłem ponownie na kilka godzin. Laskę wanilii przekroiłem wzdłuż, przepołowiłem. Konfiturę ponownie zagotowałem dodając pod koniec wanilię. Gorącą konfiturę przełożyłem do wysterylizowanych słoików, pasteryzowałem
R'n'G KitchenKeks z czereśniami i zieloną herbatą Matcha to moja piknikowa propozycja na słodko. Dobroczynne właściwości czereśni zna każdy, należą do najbardziej wartościowych owoców, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i wygląd, dlatego warto wykorzystać sezon na nie, który jest krótki. Matcha, zielona herbata w proszku, jest podobno najzdrowsza ze wszystkich gatunków zielonych herbat. Posiada wyjątkowe właściwości lecznicze, ogromne ilości antyoksydantów(...)osób) : ● 250 g margaryny Optima Omega 3 ● 220 g mąki pszennej ● 10 g proszku do pieczenia bio ● 4 jajka ● 200 g cukru pudru ● 250 g wydrylowanych czereśni ● 1 łyżka zielonej herbaty Matcha ● sól Przygotowanie: Czereśnie umyj i wydryluj. Żółtka oddziel od białek. Białka wstaw do lodówki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C. Formę do keksu wyłóż papierem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPrzepis na clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami, znalazłam u Ani Starmach . Jego apetyczny wygląd i prostota wykonania skłoniły mnie do tego, aby je przygotować. Przyznam, że obawiałam się czy rzeczywiście „mi się upiecze” :), ponieważ przygotowane ciasto było dość lejące. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przekonałam się, że moje obawy były zbędne. Ciasto jest szybkie i łatwe(...)wykonaniu. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Na pewno przygotuję inne wersje tego wypieku Zobacz też: Jogurtowe ciasto z owocami Przepis na clafoutis - szybkie ciasto z czereśniami Drukuj przepis Porcji: 10-12 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 0,5 kg czereśni 100 g cukru 2 jajka 125 g mąki 300 ml mleka szczypta soli cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy
Kuchnia BazyliiWYTWORNA SAŁATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZEREŚNIAMI. Polecam dzisiaj przepis na sałatkę z pieczonym schabem i czereśniami. Połączenie pieczonego schabu i czereśni nadaje sałatce niezwykle wytrawnego smaku, a dodatki, jak świeży ogórek, seler naciowy oraz koperek, orzeźwiają całość. Sałatka świetna na przyjęcie, jej podanie oraz smak zachwycą wszystkich gości. Sałatkę nakładamy na duży, udekorowany wcześniej półmisek. Wszystkie elementy dekoracji(...)koniecznie polewamy Kujawskim ze smakiem do sałatek. Polecam przepis! --------------------------------------- Liczba porcji : 8 --------------------------------------- SKŁADNIKI: 1 szklanka pieczonego schabu (pokrojonego w kostkę) 300g wydrylowanych czereśni (mogą być z kompotu) 1,5 szklanki ugotowanego na sypko, dobrego, ryżu 100g groszku z puszki 200g kukurydzy z puszki 1 ogórek 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 garście umytej i osuszone roszponki
Moja Książka Kucharskapory nigdy nie robiłam kompotu z czereśni "na teraz" tylko zawsze w słoiki na zimą. Ale że moja czereśnia pięknie obrodziła w tym roku, dużymi jędrnymi owocami, szkoda było ich nie wypróbować na świeżo. Kompot z czereśni ma bardzo delikatny i subtelny smak, i jest po prostu pyszny. Przepis dołączam do akcji Błyskawiczne Piątki , organizowanej na fb :) Składniki(...)czereśni 2 l zimnej wody 50 g cukru Przygotowanie: Umyte i pozbawione ogonków czereśnie wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dosypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez
Życie zaczyna się w kuchni