Pyszny deser czereśniowy na upalne dni Deser czereśniowy SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodkie -1 puszka galaretka truskawkowa - 2 opak galaretka agrestowa -1 opak czereśnie listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Czereśnie opłukać, osączyć. Galaretkę agrestową i jedną truskawkową rozpuścić , każdą oddzielnie w 1 szkl wody. Następną galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić galaretki do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzone mleko skondensowane(...)Drugą część mleka zmiksować z galaretką truskawkową. Z butelek plastykowych, odciąć spody, przepłukać zimną wodą, wlać galaretkę truskawkową, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie na galaretce ułożyć ciasno czereśnie. Przykryć czereśnie kremem agrestowym, a gdy stężeje krem, wyłożyć krem truskawkowy, odstawić na 3 godz.do lodówki. Przed podaniem, butelki zanurzyć w gorącej wodzie. Na talerzyku ułożyć listki mięty, wyłożyć
Kuchnia DanusiKolejne przetwory na zimę. Tym razem dżemik z czereśni i jagódek.składniki:600 g wypestkowanych ciemnych czereśni400 g jagódok 500 g cukruCzereśnie opłukać, osączyć z nadmiaru wody i wydrylować, potrzebujemy 600 g czereśni bez pestek. Jagody również wypłukać i dobrze osączyć. Owoce wsypać do garnka zasypać cukrem, cukru dałam nieco mniej bo czereśnie były bardzo słodkie. Odstawić na kilka godzin
Monia miesza i gotujerazu albo zrobić na deser. Całkowity wybór zostawiam kucharzom czy kucharkom. Naleśniki orkiszowe są szybkie do zrobienia, tylko trzeba zrobić ciasto i zostawić na noc w lodówce a z czereśniami w sosie nie będzie żadnego problemu. W sezonie używamy czereśni świeżych, poza sezonem mrożonych. Warto sobie zamrozić latem czereśnie aby potem cieszyły podniebienie. Naleśniki z czereśniami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJeśli kochasz czekoladę to pokochasz to ciasto. Jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Rewelacyjnym dodatkiem do tego ciasta są czereśnie, ale równie wspaniale smakować będzie z wiśniami czy malinami. Uwielbiam to kuszące połączenie czerwonych owoców z czekolada. Kolory flirtujące z okiem i w zniewalający sposób działające na zmysł smaku. Pycha! SKŁADNIKI: 250 G CZEREŚNI 3/4 SZKLANKI CUKRU 4 JAJKA(...)CZEKOLADY 150 G GORZKIEJ CZEKOLADY 200 G MASŁA 120 G MAKI PSZENNEJ 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: CZEREŚNIE WYDRYLOWAĆ Z PESTEK. CZEKOLADĘ DROBNO POKROIĆ I ROZPUŚCIĆ WRAZ Z MASŁEM NA PARZE, W KĄPIELI WODNEJ. ROZPUSZCZONĄ ODSTAWIĆ DO PRZESTUDZENIA. DO MISKI WRZUCIĆ JAJKA I UBIĆ JE NA PUSZYSTA MASĘ
Pani M - kuchnia smakowitaRacuszki chodziły za mną już od kilku tygodni. Postanowiłam wykorzystać ten cudny sezon owocowy i wpleść w placki soczyste czereśnie, na które z niecierpliwością zawsze czekam. Spróbujcie :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 1/4 szklanki cukru szczypta soli 30g świeżych drożdży szklanka wydrylowanych czereśni cukier puder do podania Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski(...)Zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut (aż drożdże zaczną pracować). Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz czereśni) i dokładnie mieszamy je łyżką (ciasto będzie w miarę luźne) i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Kiedy ciasto urośnie rozgrzewamy patelnię a do kubeczka nalewamy zimną wodę. Przed wyłożeniem porcji
ChilliJemyJeśli lubicie proste i szybkie wypieki, polecam sezonowe muffinki z czereśniami i kruszonką. Bardzo długo zachowują świeżość dzięki dużej ilości jogurtu i owoców, a poza tym przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie. Kiedy skończą się czereśnie, polecam wypróbować je z innymi owocami, nadadzą się prawie wszystkie, na przykład owoce jagodowe, brzoskwinie czy morele. Polecam, smacznego:) 2 szklanki mąki, szklanka kwaśnej(...)śmietany lub jogurtu greckiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, duża szczypta mielonej wanilii, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 1/3 szklanki oleju, ok. 250 g czereśni bez pestek na kruszonkę: 50 g zimnego masła, 50 g cukru, 100 g mąki, szczypta wanilii Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i wanilią, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki. W jednej
Lekcje w kuchniprzepisami podzielę się z Wami. Mam nadzieję, że choć w małym procencie dojdę do tych smaków, które miałam przyjemność spróbować. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na zapiekane tosty francuskie z czereśniami. Bez smażenia, bez dużej ilości tłuszczu, a równie smacznie – lub smaczniej! Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzi się czerstwa chałka, aczkolwiek możemy posłużyć się również zwykłym chlebem. Do dzieła(...)Składniki na 2 kokilki o pojemności 420ml: – 1 średnia chałka – 3 jajka – 60ml mleka – 1 łyżka erytrolu (lub cukru) – duża garść czereśni Dodatkowo: – odrobina masła do natłuszczenia kokilek – cukier puder do posypania Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Chałkę kroimy w 1-2cm kromki i wkładamy do kokilek. Jajka roztrzepujemy wraz z mlekiem
Be Fit Be StrongGalaretkowiec jogurtowy z czereśniami na biszkoptach o delikatnym waniliowym smaku. Jak zrobić taki galaretkowiec możecie zobaczyć w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. GALARETKOWIEC JOGURTOWY Z CZEREŚNIAMI SKŁADNIKI: jogurt lub serek z wiaderka waniliowy (1 kg.) żelatyna (3 łyżki) + gorąca woda (pół szkl.) czereśnie wydrylowane (500 g) biszkopty podłużne(...)wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. aby galaretka stężała. Na galaretkę wykładamy drugą połowę masy jogurtowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. Na stężałej masie jogurtowej układamy czereśnie i zalewamy ostudzonymi galaretkami (jagodową i ametystową) Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
RITA food channelzapał do pracy. I w końcu można bezpiecznie wejść do kuchni i włączyć piekarnik. I upiec ciasto. Ciasto - a jakże by inaczej - z sezonowymi owocami. W tym wypadku z czereśniami. Niby zwykłe ciasto "babkowe", jednak dodatek mleka w proszku sprawia, że nie jest w smaku banalne. W oryginalnym przepisie ( klik ) ciasto zawierało czekoladę i było z truskawkami ale czereśnie równie(...)cukier waniliowy 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mleka w proszku 300 g wydrylowanych czereśni + 1 łyżka mąki Mleko w proszku dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
My simple kitchenDzisiaj chciałabym wam przybliżyć nie co klasyk kuchni francuskiej. Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem świeżych czereśni. Już od dawna chodziło mi po głowie, ale jakoś nie miałam ani czereśni pod ręką ani też pomysłu na zrobienie tego ciasta, i trochę bałam się że będzie zbyt płaskie w smaku. Nic bardziej mylnego, baza którą stanowią jajka oraz(...)mleko nadają wypiekowi dość ciekawą fakturę, która stanowi uzupełnienie do czereśni, które tutaj jednak grają pierwsze skrzypce. Każdy amator da radę zrobić takie ciasto, i nie trzeba co do tego jakiś wybitnych umiejętności. Trochę na pierwszy rzut oka baza przypominała mi hiszpański flan, a po upieczeniu konsystencja nie wiele odbiegała od tego by nazwać to jego francuską odmianą. Moja córka
vaniliowoczekoladowaTiramisu z czereśniami W łosi, mimo że gotują prosto i od serca, to są bardzo wyczuleni na punkcie autentyczności swojej kuchni. Bardzo nie lubią kiedy ktoś zmienia ich oryginalne przepisy, udoskonala je czy zanadto kombinuje. Są przekonani, że wersja dania, którą nam serwują, jest najlepsza z możliwych, więc po co to zmieniać? I w większości przypadków mają rację. Sama(...)ruch. Oczywiście każdy rasowy Włoch obraziłby się na mnie na śmierć i nawet nie spróbował tego deseru, ale mam nadzieję, że Wy będziecie nieco bardziej łaskawi Tu akurat użyłam czereśni, ale robiłam też tiramisu z dodatkiem malin oraz borówek amerykańskich. Naprawdę nie wiem, czemu Włosi jeszcze na to nie wpadli? Owoce w tiramisu? Oczywiście, że tak! Składniki
olalacookingpierwszym kęsie przekonacie się, że tak nie jest. Zaskakuje smakiem wynikającym z połączenia rumu i kokosa. Jest delikatnie kruche z lekko chrupiącą kruszonką, a do tego pełne soczystych czereśni. Mi i moim domownikom posmakowało tak bardzo, że nie pozostały już nawet okruszki. Dlatego zachęcam Was do upieczenia, zwłaszcza, że robi się je dość szybko i całkiem prosto. Składniki(...)cukier waniliowy 300 ml oleju 5 łyżek rumu (w ostateczności kilka kropel aromatu rumowego) 3 jaja 150 wiórek kokosowych 1 proszek do pieczenia szczypta soli ok 3/4 kg czereśni 3-4 łyżki kaszy manny Cukier, cukier waniliowy, jaja, sól, olej i rum ucieramy na kremową masę. Dodajemy wiórki, mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy . 1/3 ciasta odkładamy
Cynamonowe szczęścieMuffinki smakują naprawdę rewelacyjnie, a do tego są mięciutkie oraz bardzo puszyste. Czereśnie, truskawki oraz czekolada to naprawdę pyszne trio. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że niejednokrotnie wrócicie do tego prostego przepisu. Polecam! (około 9-10 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 1/2 szklanki(...)mleka 5 łyżek oleju Dodatkowo: 50g czereśni (waga bez pestek) 50g truskawek 50g czekolady (użyłam mlecznej) Czereśnie (umyte, bez pestek) przekroić na pół, a truskawki pokroić w kostkę. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości
Di gotujewycinania otworów w cieście i pożałowałam tego. Otwory wyszły idealnie proste, ale zdecydowanie za małe! P.S. Babeczki Czarny Las nadziałam frużeliną wiśniową z dodatkiem czereśni , którą bardzo polecam! Jednak ze względu na to, że sezon na czereśnie jest krótki w przepisie poniżej podałam przepis na frużelinę wiśniową(...)sezonie wystarczy połowę owoców zastąpić czereśniami :). Składniki na 10 babeczek (40 mini babeczek): 60 ml soku z wiśni* 50 g wiśni bez pestek (ok 60g z pestkami) 80 g masła, rozpuszczonego 100 g drobnego cukru 50 g gorzkiej czekolady, połamanej 170 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 8 g ciemnego
Słodki Pomysł