Solidne, sycące, ciężkie od czereśni, osadzonych w grubym biszkopcie ciasto, prostsze do zrobienia niż naleśniki. Znakomity dodatek do śniadania, sprawdzi się jako deser, albo letni podwieczorek. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 duże To nie jest ciasto w stylu clafoutis , czy dutch baby , cienkie, lekkie, naleśnikowe, krótka chwila przyjemności, ulotna przekąska, to jest(...)ciasto ciężkie od owoców zatopionych w solidnym, aromatycznym biszkopcie, sycące, które na długo zostawia wspomnienie słodkich owoców. To one odgrywają tu główną rolę i robią całą robotę – słodkie czereśnie, które nawet po upieczeniu nadal są jędrne. Słodycz owoców sprawia, że ciasto zawiera minimalną ilość cukru. My daliśmy 2 łyżki. Znikające składniki Do zarobienia ciasta zachęcił nas przepis
Niedzielny kucharzCzerwone usta. Soczyste wiśnie. Płonący wschód słońca. Ciągle szukacie pomysłów na ciasta z czereśniami. A że ja czereśni mam w tym roku pod dostatkiem to dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na szybą i smaczną tartę z tymi owocami. Tylko kruche ciasto i nadzienie owocowe. Całość oprószona cukrem pudrem. Prostota broni się sama :) A żeby nie było zbyt banalnie(...)poszalałam sobie z ozdobieniem tarty :) Jak widać, wyszły mi całkiem ładne serduszka :) Jednak po włożeniu do piekarnika te serduszka ładnie oparły się na krąglutkich czereśniach i wyszły lekko pofałdowane :D Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: 200 g zimnego masła 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 600 g wydrylowanych czereśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej
My simple kitchenzimie otworzyć słoik kompotu do obiadu i poczuć ten wspaniały smak lata! Zwykle na zimę robię kompoty z jabłek i truskawek, ale w tym roku zostałam niespodziewanie obdarowana czereśniami i w ten sposób powstało kilka słoiczków kompotu czereśniowego. Wyszedł super, bo jeden już musiałam wypić, gdyż niestety usłyszałam syczenie podczas gotowania i okazało się, że zakrętka nie chwyciła. Korzystajcie(...)roku z czereśni, gdyż polskie obrodziły i można je w tym roku kupić w dobrej cenie. W podobny sposób przygotujecie kompot truskawkowy na zimę . Dla kogo: dla mających w ogrodzie czereśniowe drzewko dla szukających pomysłu na przetwory z czereśni dla czereśniomaniaków (takich jak ja) Składniki: ok. 300g czereśni 3 łyżki cukru woda (do napełnienia słoika) Wykonanie: Słoik
Mania WypiekaniaOpis kompot czereśniowy: Kompot czereśniowy, to idealny napój kiedy zaczyna się sezon na czereśnie. Nie ma lepszego pomysłu niż w ciepłe letnie dni wykorzystać je jako pyszny i schłodzony kompot. Zapraszam na kompot z czereśni jak u babci, a bez wątpienia wrócicie do lat młodzieńczych. Składniki: 1 kg czereśni 1/2 kg cukru 1 l wody Sposób przygotowania: Czereśnie dokładnie myjemy(...)usuwamy ogonki i pestki. Do garnka wlewamy wodę. Następnie do tego dodajemy czereśnie i doprowadzamy do wrzenia. Do garnka dodajemy cukier. Mieszamy i całość i gotujemy aż cukier się rozpuści. Gorący kompot możemy przelać do słoików i pasteryzować. Możemy przelać do dzbanka i schłodzić. Podawać najlepiej mocno schłodzony. Artykuł Kompot czereśniowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis kompot czereśniowy: Kompot czereśniowy, to idealny napój kiedy zaczyna się sezon na czereśnie. Nie ma lepszego pomysłu niż w ciepłe letnie dni wykorzystać je jako pyszny i schłodzony kompot. Zapraszam na kompot z czereśni jak u babci, a bez wątpienia wrócicie do lat młodzieńczych. Składniki: 1 kg czereśni 1/2 kg cukru 1 l wody Sposób przygotowania: Czereśnie dokładnie myjemy(...)usuwamy ogonki i pestki. Do garnka wlewamy wodę. Następnie do tego dodajemy czereśnie i doprowadzamy do wrzenia. Do garnka dodajemy cukier. Mieszamy i całość i gotujemy aż cukier się rozpuści. Gorący kompot możemy przelać do słoików i pasteryzować. Możemy przelać do dzbanka i schłodzić. Podawać najlepiej mocno schłodzony. Artykuł Kompot czereśniowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDziś proponuję coś słodkiego z wykorzystaniem sezonowych owoców, których wszędzie teraz jest mnóstwo! Pyszne truskawki i czereśnie z odrobiną pomarańczą, zapieczone pod owsianą kruszonką świetnie sprawdzą się jako ekspresowy deser:) Uwielbiam go, bo jest absolutnie przepyszny i jeszcze tak bardzo łatwy w wykonaniu, bajka. Osobiście chyba we wszystkich ciastach lubię część owocową i kruszonkę najbardziej Jak dla mnie wypiek idealny(...)szybkie deserki, polecam też truskawki i rabarbar pod kruszonką i obłędne brzoskwinie i jagody pod kruszonką . Desery doskonałe na lato, zapraszam! Scroll down for recipe in English Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką (6 porcji) Składniki na nadzienie: 200 g truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki 200 g czereśni, bez pestek ¾ szklanki cukru trzcinowego starta skórka z 1 pomarańczy
karmelowymleczno-jajecznej, smakiem przypominające zapiekany omlet z owocami. Clafouits jest lekki, puszysty i delikatny w smaku a przy tym prosty i szybki w przygotowaniu. Do przygotowania clafouits wykorzystałam czereśnie, których smak wzbogaciłam dodatkiem wanilii i płatków migdałowych. Smacznego! **** Clafoutis non è altro che una ricetta dove la frutta viene cotta all’interno di una massa(...)comporre il mio clafoutis ho utilizzato delle ciliegie il cui aroma è stato arricchito con della vaniglia e delle mandorle a lamelle. Buon appetito! SKŁADNIKI 400 g czereśni 80 g m ą ki pszennej 70 g cukru 30 g masła 30 g migdałów w płatkach 200 ml mleka 1 laska wanilii 3 jaja **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocamną dobre, domowe ciasto. W weekend się zmobilizowałam i powstało takie cudo. Motywacją do pracy był też fakt, że razem z mamą wpadłyśmy na ten sam pomysł – obie kupiłyśmy czereśnie. Biszkoptowy przekładaniec z kremem i czereśniami Przygotuj mikser, makutrę, łyżkę/łopatkę, łyżeczkę, kubek, garnek, nóż, wysokie naczynie do ubicia śmietany, łyżkę, szprycę cukierniczą, blachę o wymiarach(...)szklankę cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/2 szklanki kartoflanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2-3 łyżki kakao, tłuszcz do formy. Masa owocowa: niecały kilogram czereśni, cukier do smaku, trochę wody, ok. 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Masa śmietanowa: mały kubek śmietany 30% lub 36%, zagęstnik do śmietany o smaku truskawkowym, opakowanie serka mascarpone, cukier puder do smaku
blog.moje-pasje.infoSezon na czereśnie dobiega już końca... A szkoda, bo w tych małych owocach drzemie wielki leczniczy potencjał. Są nie tylko kopalnią witamin i soli mineralnych, ale także wpływają pozytywnie na układ trawienny, serce i stawy, a także na cerę, odmładzając ją. A która z nas nie chciałaby być wieczna młoda? Zatem dziś proponuję Wam maseczkę czereśniowo-owsianą dla cery tłustej(...)taki rodzaj twarzy i do każdej części buzi stosuję inny rodzaj pielęgnacji. Na naszym blogu każda posiadaczka różnego typu cery znajdzie na pewno coś dla siebie. Dlaczego warto? Czereśnie zawierają znaczne ilości „witaminy młodości”, czyli witaminy E, która opóźnia proces starzenia skóry. We wnętrzu tych owoców można znaleźć też witaminę C stymulującą syntezę kolagenu. Dodatkowo, garść płatków owsianych wzbogaci naszą
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńłyżka cukru pudru (można pominąć) Składniki na masę sernikową: 1kg sera białego (może być wiaderkowy) 150g śmietany 12% łyżka cukru waniliowego 200g cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 500g czereśni Składniki na dekorację: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki masła czereśnie do dekoracji Wykonanie spodu herbatnikowego: Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem(...)uklepać dłonią lub ubić za pomocą szklanki (można też uformować na brzegach rant). Włożyć do lodówki na co najmniej 10-15 minut, by spód stwardniał. Wykonanie masy serowej: Czereśnie wymyć i wydrylować. Żelatynę wsypać do małego rondelka i zalać 7 łyżkami wody i zostawić na 10 minut do napęcznienia. Ser wymieszać ze śmietaną, dodając cukier puder wraz z cukrem waniliowym
Mania Wypiekaniakolejne smakołyki z dodatkiem ulubionych czereśni! Dziś mam dla Was przepis na pyszne dżem z czereśni, który robię już 3 rok pod rząd. Nie jest to taki zwykły dżem czereśniowy na słodko, bo ma w sobie smaki, które idealnie go podkręcają i sprawiają, że każdy z przyjemnością oblizuje się ze smakiem. Dodatek octu balsamicznego i ostrego pieprzu sprawia(...)dżem jest wyjątkowy! Zaskakujące połączenie składników i absolutnie wyjątkowy smak! Idealnie pasuje do chrupiących grzanek, tostów, naleśników, racuchów a nawet mięs! Koniecznie spróbujcie! Dajcie potem znać czy smakuje! SKŁADNIKI: * czereśnie – 650 g * cukier żelujący 2:1 – 500 g * ocet balsamiczny – 50 ml * kolorowy ziarnisty pieprz – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czereśnie myjemy, usuwamy pestki. 500 g miksujemy
Ostra na SłodkoCzereśnie to jedne z moich ulubionych owoców! Z utęsknieniem wypatruję ich cały rok na drzewie w moim ogrodzie, a kiedy tylko się pojawią zaraz wskakuję na drabinę. Przygotowuję z nich nie tylko fantastyczne przetwory, kompoty, placuszki, desery, ale również ciasta! Jednym z tych ulubionych jest Sernikobrownie z czereśniami ( bo jak wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju serników! ) I już siedząc(...)już po powrocie do Polski mogłam cieszyć się zakupami, który zostały dowiezione błyskawicznie pod moje drzwi! Mocno czekoladowe, wilgotne brownie połączone z delikatną, kremową masą serową i soczystymi czereśniami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki! Sernikobrownie posmakuje każdemu i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Koniecznie spróbujcie – jeśli szukacie idealnego przepisu na Sernikobrownie to dobrze trafiliście! Polecam! SKŁADNIKI: ( forma
Ostra na Słodkouwielbiam czereśnie ! Są to chyba jedne w moich ulubionych owoców zaraz po gruszkach i brzoskwiniach! Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe z czereśniami. Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne! Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie(...)pieczenia – 2 łyżeczki * cukier – 3/4 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżeczki * kakao- 3 łyżki * mleko – 3/4 szkl * duże jajko – 1 szt * olej – 1/4 szkl * czereśnie – ok. 100 – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i kakao, dodajemy mleko, jajko oraz olej – dokładnie mieszamy. Wrzucamy wydrylowane czereśnie ,mieszamy, wylewamy
Ostra na SłodkoCiasto jest bardzo wilgotne, ale zarazem puszyste. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Czereśnie świetnie tutaj smakują. U mnie w wersji z ogonkami :) Składniki: 150g twarogu półtłustego 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka 50g masła szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 250g czereśni cukier puder Masło rozpuścić(...)Wszystko zmiksowałam w malakserze, aż uzyskałam gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Połączyć. Wylać do okrągłej formy o średnicy 22 cm. Wcisnąć mocno czereśnie w ciasto. U mnie czereśnie z pestkami i ogonkami, ale można wydrylować. Piec w temperaturze 180*C przez 50 min. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO
https:KKuchniaMniamCoś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu(...)cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje, tak aby kropla karmelu upuszczona
kawawszklance