czereśnie - 1732 przepisów (strona:6/116)

PRZEKŁADANIEC Z KREMEM WANILIOWYM I CZEREŚNIAMI 98

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Frużelina z czereśni: 1/2 kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 - 3 łyżki cukru kryształ 200 + 50 ml wody Dodatkowo: posypka waflowa np.kakaowa Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier(...)koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Frużelina z czereśni - Czereśnie umyć i wydrylować. Do rondelka przełożyć wydrylowane czereśnie i zasypać cukrem. Do owoców dodać 200 ml zimnej wody.  Podgrzewać całość na średnim ogniu ok. 10-15  minut

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto z czereśniami palce lizać 181

Czereśnie w miseczce patrzyły na mnie błagalnym wzrokiem aby je wykorzystać do czegoś pysznego. Propozycji było wiele jednak ja nie mam czasu na wielkie pieczenia. Postanowiłam połączyć ciasto z muffin z bordowymi soczystymi owocami. Przyznam trochę pokombinowałam też z polewą, gdyż chciałam w pełni uzyskać czereśniowy smak lata. Powiem tylko jedno Pyszności. Zapraszam... Skala smaku 10/10 inny owoc np. jagoda(...)wiśnie również by się sprawdziły w tym cieście.   Składniki: 300 g. czereśni bordowych, dojrzałych (już po usunięciu pestek) 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki proszku dopieczenia szczypta soli Mokre składniki: 1/2 szkl. oleju 2 jajka 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 łyżeczka olejku waniliowego sok czereśniowy, pół cytryny Lukier: 5 łyżek soku z czereśni

Kubki smaku
Tort z czereśniami. 149

wypiekach z truskawkami postanowiłam upiec ciasto z czereśniami. Czereśnie to jedne z ulubionych letnich owoców. Zwykle jadamy je w postaci surowej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pyszne ciasta i desery. Mój wybór padł na tort z serowym kremem i czereśniami. Tort jest soczysty i przepyszny. Biszkopt nasączyłam likierem śmietankowym na whisky, co doskonale się łączy(...)waniliowym. Biszkopt można nasączyć innym likierem lub sokiem wiśniowym połączonym z likierem wiśniowym albo tylko samym syropem z cukru, wody i cytryny. Tort pięknie i wspaniale prezentuje się z czereśniami polanymi galaretką z czarnej porzeczki. Bardzo mnie urzekł ten letni tort i wiem, że po przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto

Zakątek rozkoszy kulinarnych
ŻELKA CZEREŚNIOWA 79

Żelka czereśniowa to zblendowane czereśnie z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać czereśniową wkładkę do tortu. Żelka z czereśni idealnie przełamuje słodycz kremów. Polecam również frużelinę z czereśni. Uwaga! Żelkę czereśniową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo(...)INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę. Żelka wiśniowa – śr 16 cm, grubość ok 8 mm: 220 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek) 1/2 – 1 łyżka cukru lub więcej, do smaku 1/2 – 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku 6 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody Żelatynę zalewamy

Słodki Pomysł
Kompot z czereśni na zimę 37

Kompot z czereśni pozwoli Ci zamknąć odrobinę lata w słoiku na później. To pierwszy z serii przepisów na przetwory z czereśni. Zainteresowany? To wróć tu jeszcze:) Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoi 1-litrowych Składniki: 6 kg czereśni / wiśni 3,5 l wody 0,9 kg cukru (1,2 kg do wiśni) 4 l wody Przygotowanie: Słoiki myjemy(...)także przez około 20 minut). Po pasteryzacji słoiki można ustawić do góry dnem, ale poniważ gotowały się dość długo nie jest to konieczne. No i najważniejsze; cieszyć się smakiem czereśni zamkniętym w słoiku przez cały rok. Krok po kroku: 1. Obrać czereśnie z ogonków 2. Owoce dokładnie umyć 3. Ugotować syrop cukrowy 4. Słoiki dokładnie umyć i wypłukać 5. Słoiki

KuchniaWeDwoje.pl
Czereśnie na ostro do mięsa i serów. 88

Sezon na czereśnie w pełni, wiec i czas na pyszne wyroby i przetwory. Zazwyczaj delektuje się tymi pysznymi owocami „na słodko”, kompoty, ciasta i desery…. Ostatnio dostałam od mojego widza przepis na wspaniale czereśnie na ostro. Zrobiłam je i przepadłam. Stanowia one idealny dodatek do mies i serów. Zamknięte w słoiczkach czekać będą na te specjalne okazje(...)kiedy zimna płyta i deska serów królować będą na moim stole, a na teraz będą fantastycznym dodatkiem do grillowanych mies. SKŁADNIKI: 1 KG CIEMNYCH, SOCZYSTYCH CZEREŚNI 1 ŁYŻKA MASŁA 1 ŁYŻKA CUKRU SZCZYPTA SOLI ŁYŻECZKA MAJERANKU, LUB DO SMAKU 1/2 ŁYŻECZKI PIEPRZU KANEJSKIEGO, LUB DO SMAKU ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: UMYTE CZEREŚNIE WYDRYLOWAĆ Z PESTEK. NA GORĄCEJ PATELNI

Pani M - kuchnia smakowita
MUS CZEREŚNIOWY 125

czereśniowy to delikatny w smaku krem czereśniowy. Mus z czereśni idealnie pasuje do kremu śmietankowego. Z biszkoptów najlepszy będzie klasyczny jasny biszkopt. Kolor musu czereśniowego zależy od rodzaju czereśni. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na mus czereśniowy: 280 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek) 25-35 g cukru lub więcej, do smaku* 2-3 łyżeczki soku z cytryny(...)smaku 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody 140 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą czereśnie. Świeże czereśnie drylujemy, pozbywając się pestek. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. Czereśnie umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy czereśnie zmiękną

Słodki Pomysł
Tarta czereśnie i truskawki 74

owoce i gotowe! Ciasto z dzisiejszego przepisu jest bardzo kruche szczególnie zaraz po upieczeniu, ale po kilku godzinach delikatnie mięknie i staje się jeszcze lepsze. Do tarty użyłam mieszanki czereśni i truskawek, które świetnie razem pasują, oczywiście możecie użyć dowolnych świeżych owoców, tarta będzie wspaniale smakowała z brzoskwiniami w połączeniu z borówkami lub truskawkami albo dobrym zestawem będą maliny(...)jagodami, ale na te owoce trzeba jeszcze troszkę poczekać 🙂 Tymczasem zapraszam na tartę czereśnie i truskawki! Print Tarta czereśnie i truskawki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta i pyszna tarta z sezonowymi owocami! Course Desery Cuisine Polska Keyword czereśnie, mascarpone Prep Time 25 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 40 minutes Servings 12 Author

SprawdzonaKuchnia.pl
Krem pasternak z pieczonymi czereśniami 91

korzeniom na słodszy smak. Brytyjczycy szczególnie lubią pasternak. To brytyjscy koloniści wprowadzili warzywo do Nowego Świata w 1609 roku. Zapraszam na niebanalny krem z pasternaka i pieczone czereśnie. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🥩 – ❌ Składniki 500 g pasternaka 50 g masła 3 ząbki czosnku 300 ml śmietany Garść czereśni bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo(...)obierz. Włóż do rondla pasternak, czosnek, masło i wlej śmietanę. Gotuj, często mieszając, aż pasternak będzie miękki. Używając blendera ręcznego, zmiksuj, aż powstanie krem, dopraw solą. W tym czasie czereśnie polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż naczynie z czereśniami na ok. 20 minut. Po tym czasie, ostrożnie wyciągnij naczynie z czereśniami i lekko

RafalCook
Lemoniada czereśniowa 91

Lemoniada czereśniowa – mój Mąż ostatnio rzuca co chwilę nowymi pomysłami na lemoniadę. Tym razem, gdy kupiliśmy pyszne, słodkie czereśnie na rynku, stwierdził, że koniecznie trzeba zrobić z nich lemoniadę czereśniową ;) Tak oto powstał ten poniższy przepis, do którego wypróbowania gorąco Was zachęcamy :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lemoniada czereśniowa – Składniki: 2 szklanki czereśni bardzo słodkich (wybrałam te o ciemnym kolorze(...)uznania) 2 duże cytryny (ok. 500 g) + 3 plasterki cytryny do dekoracji kilka kostek lodu (u mnie 4-6 kostek) 6 listków mięty + ewentualnie kilka do dekoracji kilka świeżych czereśni do dekoracji Dodatkowo potrzebne będą: gaza lub drobne sitko blender (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na lemoniadę czereśniową: Czereśnie umyć, osuszyć. Pozbawić je ogonków oraz pestek (najlepiej za pomocą drylownicy

Kulinarne Przeboje
Konfitura z czereśni 113

ukrywam, że czereśnie zdecydowanie wolę prosto z drzewa, „na surowo”. Ale to lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni to będzie idealny dodatek do mięs (no chyba, że dzieci wcześniej wyjedzą ) Tegoroczne czereśnie były przesłodkie i bardzo, bardzo ciemne (pogoda naprawdę zrobiła dobrą robotę), dlatego dodałam zdecydowanie mniej cukru niż planowałam. Składniki(...)czereśni 1 duża cytryna 180 g cukru Wykonanie: Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, pestki i wrzucamy do garnka (najlepiej z grubszym dnem). Zasypujemy cukrem i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Odstawiamy na minimum 2 godziny (ja zostawiłam na całą noc), aż puszczą sok. Po tym czasie czereśnie podgrzewamy. Najpierw  na większym ogniu – aż się zagotują, po czym zmniejszamy

gutfut
Dżem z czereśni z cynamonem ,tradycyjny 124

Dżem z czereśni z cynamonem,tradycyjny Dżem z czereśni z nutką cynamonu , to naprawdę poezja w słoiku Czereśnie dopisały ,więc można w tym roku, zrobić małe ,co nieco , na chłodne, zimowe dni . Wspaniale mieć takie pachnące latem cuda , zamknięte w słoiczkach . Można , potem siedzieć z kubkiem gorącego mleka , opatulonym w kocyk , przed kominkiem z kanapką posmarowaną , kawałkiem lata .. No dobra(...)roboty .. inaczej zimą nie będzie tak urokliwie , bo kupne dżemy to już nie to samo Składniki na 10 l garnek : 3/4 garnka o pojemności 10 l , wydrylowanych z pestek ,czereśni 2,5 kg cukru sok z jednej cytryny -dużej 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wydrylowane czereśnie , umieszczamy w garnku o pojemności 10 l , tak żeby

Ogrodnik w podróży
Kompot z czereśni na zimę 84

Kompot z czereśni pozwoli Ci zamknąć odrobinę lata w słoiku na później. To pierwszy z serii przepisów na przetwory z czereśni. Zainteresowany? To wróć tu jeszcze:) Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoi 1-litrowych Składniki: 6 kg czereśni / wiśni 3,5 l wody(...)pasteryzacji słoiki można ustawić do góry dnem, ale poniważ gotowały się dość długo nie jest to konieczne. No i najważniejsze; cieszyć się smakiem czereśni zamkniętym w słoiku przez cały rok. Krok po kroku: 1. Obrać czereśnie z ogonków 2. Owoce dokładnie umyć 3. Ugotować syrop cukrowy 4. Słoiki dokładnie umyć i wypłukać

KuchniaWeDwoje.pl
KOSTKA BLACK FOREST 105

Wilgotne, czekoladowe ciasto z czereśniami i bitą śmietaną. Dobrze się przechowuje i długo utrzymuje świeżość. Jest bardzo podzielne, dlatego świetnie nadaje się na imprezy. Podczas pieczenia z czereśniami, ciasto czekoladowe pięknie rośnie, a po upieczeniu pozostaje wilgotne, mięsiste i lekkie zarazem. Nie trzeba go nasączać. Podczas krojenia na porcje, bita śmietana nie zsuwa się  i nie oddziela od ciasta(...)łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 150 ml mleka lub wody 150 g cukru 2 jajka 135 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g czereśni KREM 500 g śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 1 łyżka cukru 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody PRZEŁOŻENIE: 200 g dżemu wiśniowego DEKORACJA: 100 g gorzkiej czekolady, świeże czereśnie WYKONANIE

cool and minty
Czereśniowy szejk maślankowy 131

Shake (szejk) to mleczna wersja smoothie. Mleczny napój serwowany jest na zimno w bardzo wielu wersjach. Proponuję koktajl mleczny z czereśniami. Mleko zastąpiłam o wiele zdrowszą i smaczniejsza maślanką. Szejk podałam bez dodatku cukru, słodycz płynie jedynie ze słodkich owoców czereśni i banana. Czereśnie są pyszne i bardzo zdrowe (odsyłam do artykułu  tutaj ). Napiszę krótko oczyszczą, odmłodzą i odchudzą(...)Czereśnie dostarczą dużej dawki jodu (330 mg w 100 g), którego te smaczne owoce mają więcej niż dorsz i inne ryby morskie. Jod wspmaga pracę hormonów tarczycy, między innymi regulujących przemianę materii. Mają równiez niski IG=22. Korzystaj z sezonu i jedz je jak najczściej! Składniki: 1,5-2 szklanki czereśni 1 banan 1 szklanka maślanki 1 cm imbiru - opcjonalnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!