Mecz już niedługo. Odliczacie? Na orzeźwienie przygotowałam dla Was rewelacyjną i spontaniczną sałatkę z tego co miałam w lodówce. Królową tego przepisu jest czereśnia, soczysta, ciemna i bardzo słodka. W upalne dni taki przepis z powodzeniem może zastąpić obiad. Ale to było dobre! Czereśnie, feta, młode listki sałaty masłowej, pomidorki i bazylia! Jestem przekonana, że jeszcze nie jedliście takiej sałatki(...)Całość skropiona oliwą z oliwek i koniecznie suszonym oregano! Sałatka z czereśniami i fetą / 1 porcja Składniki: wewnętrzne, jasne liście sałaty masłowej 2 garście czereśni, słodkich i soczystych 100 g fety dobrej jakości kilka pomidorków koktajlowych 5 listków świeżej bazylii 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 szczypty suszonego oregano Przygotowanie: Liście sałaty masłowej myjemy i osuszamy. Rozrywamy na mniejsze części
Moja smaczna kuchniapojawiają się owoce sezonowe, to powstają u mnie sezonowe desery. Tym razem na ogrodzie moich rodziców obrodziły czereśnie i dodałam ich do waniliowych babeczek. Tak powstały muffiny z czereśniami. To prosty przepis, który zawsze wychodzi. Muffiny ładnie wyrastają i są puszyste. Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajka - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki oleju roślinnego (u mnie tym razem słonecznikowy) nadzienie: - wydrylowane świeże czereśnie Forma: aluminiowa forma do muffinek + papilotki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce. W drugiej misie mieszam składniki mokre. Wszystko łączę razem za pomocą drewnianej łyżki. Do foremek wkładam papilotki. Na dno każdej z nich wkładam
Kuchnia co dniasklepach nareszcie pojawiły się czereśnie w normalnych cenach. Od razu więc pobiegłam do sklepu aby przygotować z nimi ciasto. Ciasto z tzw "babcinego zeszytu". Ciasto na oleju przygotowywane było jak byłam małym dzieckiem i miałam ochotę na ciasto. Ciasto jest miękkie, wilgotne i wspaniale smakuje. Ciasto na oleju przygotowujemy szybko więc na spokojnie możemy przygotować go jak goście zadzwonią(...)ulubionych owoców (truskawki, morele, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki itp). Poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone a latem świeże. Osobiście uwielbiam to ciasto z jagodami a także z czereśniami. Jako, że jeszcze nie spotkałam jagód to czereśnie zagrały tutaj swoją rolę. Składniki: 4 jajka 1 7/8 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g czereśni
Kuchnia w oparachZupa z dojrzewających w słońcu słodkich czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi i dostarczy niezbędnych witamin. Składniki: 1kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 800ml wody 200 ml słodkiego wina szczypta cynamonu(...)Wykonanie: 1. Czereśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Do garnka wlać 700 ml wody, dodać wino i gotować aż część odparuje. Następnie dodać cukier i czereśnie gotować około 10 minut. Z naczynia wyjąć połowę czereśni, resztę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i wlać resztę wody wymieszanej z mąką ziemniaczanej. Gotować do zgęstnienia i ponownie włożyć odłożone czereśnie. Całość
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepyszna tarta z czereśniami, budyniem i galaretką jest idealnym połączeniem na upalny podwieczorek. Na drzewie czerwienią się już czereśnie, dlatego postanowiłam wykorzystać je do mojej ulubionej tarty, którą w ciągu roku przygotowuję z innymi owocami (także mrożonymi). Delikatny waniliowy spód, zimny budyń, świeże czereśnie i galaretką, prostota, jednak ciężko odejść od talerza... :) Spód: -250g mąki pszennej -125g zimnego(...)zrobiły się grudki. Budyń zostawiamy do ostudzenia. Galaretka: -650g wody -2 galaretki Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Czereśnie: -750g świeżych czereśni wypestkowanych Na upieczony spód wykładamy budyń, układamy czereśnie i zalewamy galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Receptura smakuDziś chciałabym podzielić się przepisem na pyszne knedle z czereśniami polane śmietanką i posypane cynamonem, Knedle z czereśniami Składniki : ziemniaki(...)obraniu - 650 g mąka około 2 szkl jajko - 2 szt szczypta soli Do polania : śmietana - 0,5 szkl cukier waniliowy - 0,5 opak czereśnie cynamon listki melisy Przygotowanie : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować. Przełożyć ziemniaki na stolnicę, zrobić w ziemniakach dołeczek, wybić jajka, dodać sól i mąkę, zagnieść ciasto
Kuchnia DanusiClaufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu(...)SKŁADNIKI : 500 g czereśni 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej szczypta soli ekstrakt z wanilii 240 ml mleka 30 g roztopionego masła
Kulinarne Fantazje Mariolikonfitura z czereśni Gotowa konfitura z czereśni Początek lata to czas kiedy na straganach pojawiają się wreszcie masze krajowe owoce. Oczywiście nic nie mam przeciwko importowanym cytrusom, czy tez innych południowym nowalijkom. Ale jak mawiał klasyk, nasze jest dla nas najlepsze. Dlatego robiąc zakupy nabyłem kilka kilo pierwszych czereśni i dziś pragnę przedstawić przepis, na konfiturę wykonaną właśnie(...)tych owoców. Oczywiście czereśni nie szykuję z myślą o zimie, gdyż świeża konfitura dodana do placków czy naleśników znika wprost w mgnieniu oka. składniki na każdy kilogram czereśni 8 łyżek cukru 2-3 łyżki wiśniówki lub rumu sposób przygotowania Myjemy i drylujemy czereśnie, następnie wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem (w składnikach podana została minimalna ilość, aby zwiększyć
Miód i pieprzpowinno użyć się chałki, brioszki lub chleba tostowego. Ja natomiast wykorzystałam czerstwy chleb żytni na zakwasie, gdyż taki najbardziej lubię. Ciekawą częścią tego dania jest z pewnością sos z czereśni o niesamowitym smaku. Wykorzystałam mrożone czereśnie, które zalegały u mnie od poprzedniego sezonu. Teraz czekam już na kolejny. Wracając do samej potrawy, moim zdaniem, jest to smaczna, słodka propozycja(...)brioszka lub chleb tostowy. Tak jak wspomniałam wcześniej ja użyłam chleba żytniego. 2 jajka 100 ml mleka szczypta soli olej do smażenia lub masło Mus czereśniowy: 400-500 gram czereśni (użyłam mrożonych, mogą być świeże) 2 łyżki wody 3-4 łyżki syropu (dowolnego, może być klonowy, z agawy - ja użyłam syropu z marynowanych wiśni ale głównie chodzi
Mango Papajapół kostki margaryny pół szkl cukru pół szkl wiórek kokosowych 2 łyżki śmietany 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 3 szkl mleka cukier 500 g czereśni czereśnie do dekoracji Czereśnie umyć i wydrylować. Z podanych składników zagnieść ciasto , tortownicę o śr 22 cm wylepić i podciągnąć brzegi wysoko. Podpiec w temp 180 st przez(...)podpieczony spód wysypać czereśnie. Ugotować budyń (posłodzić do smaku ok 4-5 łyżek cukru) Zalać budyniem czereśnie i wstawić ponownie do piekarnika na 20 min. Przestudzić, wyjąć z tortownicy i udekorować czereśniami. Opublikowany
Gotowanie jest łatweBardzo lubię czereśnie w każdej postaci a anyż dodał czereśniom wspaniałego aromatu Składniki - 2 kg wydrylowanych czereśni - 1 kg cukru - sok z 1 cytryny - 3 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania 1. - czereśnie wydrylowane zasypać cukrem dodać sok z cytryny smażyć do wyparowania wody (smaży się długo czereśnie mają dużo soku )od czasu do czasu mieszać Gdy wyparuje już(...)połowa soku z czereśni dodać anyż smażyć dalej uważać aby drzem się nie przypalił Gorący dżem przełożyć do słoików pasteryzować 20 -30 minut
W królestwie smaków BeatySezon na czereśnie jeszcze trwa więc póki jeszcze mamy okazję wykorzystajmy go jak najlepiej. W tym roku z czereśni zrobiłam kilka słoiczków konfitury z wanilią, gdzieś w szafie robi się nalewka, było ravioli, były knedle.. Czereśni w tym roku wykorzystuję bardzo dużo w kuchni i tu muszę podziękować moim sąsiadom i babci za to, że mnie tak hojnie nią(...)obdarowali. Składniki (około 3-4 słoiki po 200 ml): 3/4 kg wydrylowanych czereśni 1/2 szklanki cukru (lub więcej w zależności od upodobań) sok z 1 limonki 1 laska wanilii Czereśnie myję, dryluję i zasypuję cukrem. Odstawiam na jedną noc. Następnego dnia gotuję czereśnie z dodatkiem soku z limonki oraz ziarenek wanilii i całej laski 10-12 minut. Następnie gotową
Mango Papajaszkole. To zasługa mojej branży, dzieci którymi się opiekuję też mają wolne, więc ja korzystam :) Zajmę się na całego kończeniem mojego mieszkanka, ale zanim to nastąpi będę zajmować się czereśniami. A dokładnie ich zrywaniem. Dziś po raz ostatni w tym sezonie jadę bawić się z dziećmi, jutro jeszcze czekają na mnie warsztaty kulinarne dla dzieci, następnie dwa tygodnie czereśni, które(...)sumie też są fajne, bo czas spędzam na słońcu i powietrzu :) I wakacje! Co do czereśni, przygotowałam dla Was kolejną owocową propozycję. Krucha tarta biszkoptowa z czereśniami. Jest cudownie lekko, krucha, słodka i soczysta. Macie ochotę?"Składniki:kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukrumasa biszkoptowa:2 jajkapół szklanki cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 łyżki mleka1/4 szklanki mąki pszennejdodatkowo
Słodkie Przyjemnościjuż tęsknię! Ale dla owoców dobrze to zrobi, dzięki temu będą z nami troszkę dużej, a ja będę miała więcej możliwości na ich wykorzystanie w kuchni. Na przykład takie czereśnie, niebawem ich sezon się kończy, więc staram się zjeść ich jak najwięcej. Wiadomo, najlepsze prosto z drzewka, ale dodawanie ich do przetworów, deserów czy ciast uważam za strzał w dziesiątkę(...)Dziś na przykład zaproponuje Wam Kruche ciasto z czereśniami. Wyszło przepyszne!"Składniki:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajko3 duże garści czereśniżółtko do wysmarowania ciasta2 łyżki cukruSposób przygotowania:Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy
Słodkie Przyjemności