czereśnie - 1732 przepisów (strona:10/116)

Pavlova z czereśniami 96

białka szczypta soli 180 g. cukru drobnego do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego (lub białego winnego) Krem czereśniowy   200 g. czereśni   2 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g. śmietanki 36% 4 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 łyżki zimnej wody 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Oraz   czereśnie na wierzch(...)nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 120°C przez 10 minut. Następnie zmniejsz temp. do 90°C i piecz (susz) bezę przez 2 godziny. Upieczoną bezę odstaw do całkowitego wystygnięcia. Czereśnie na krem wypestkuj i wymieszaj w rondelku z cukrem brązowym i waniliowym. Postaw na mały ogień i smaż (gotuj) czereśnie, aż się mocno rozgotują i puszczą dużo soku (około

Delicious Place
3 przepisy na zdrowe desery z owocami na drugie śniadanie lub podwieczorek 116

smakują orzechowe muffinki z borówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób, aby zjadł buraki, sekretny składnik tych babeczek. Z kolei faworytem mojego męża jest fit clafoutis z czereśniami , czyli rodzaj pieczonego naleśnika, który zapiekłam w kokilkach, aby każdy dostał swoją indywidualną porcję. Ja z kolei przepadam za orkiszowym ciastem jogurtowym z truskawkami , prostym wypiekiem, który lubię podjadać(...)przerwie od pracy. A który deser Wam najbardziej przypadł do gustu? :) Fit clafoutis z czereśniami w kokilkach Składniki / na 4 porcje: 2 jajka 1/2 szklanki mleka, u mnie ryżowego 125 g jogurtu greckiego 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki ksylitolu łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g wypestkowanych czereśni (lub wiśni, malin, truskawek) do posypania odrobina cukru pudru

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z czereśniami i fetą 109

Mecz już niedługo. Odliczacie? Na orzeźwienie przygotowałam dla Was rewelacyjną i spontaniczną sałatkę z tego co miałam w lodówce. Królową tego przepisu jest czereśnia, soczysta, ciemna i bardzo słodka. W upalne dni taki przepis z powodzeniem może zastąpić obiad. Ale to było dobre! Czereśnie, feta, młode listki sałaty masłowej, pomidorki i bazylia! Jestem przekonana, że jeszcze nie jedliście takiej sałatki(...)Całość skropiona oliwą z oliwek i koniecznie suszonym oregano! Sałatka z czereśniami i fetą / 1 porcja Składniki: wewnętrzne, jasne liście sałaty masłowej 2 garście czereśni, słodkich i soczystych 100 g fety dobrej jakości kilka pomidorków koktajlowych 5 listków świeżej bazylii 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 szczypty suszonego oregano Przygotowanie: Liście sałaty masłowej myjemy i osuszamy. Rozrywamy na mniejsze części

Moja smaczna kuchnia
Muffiny nadziewane czereśniami 127

pojawiają się owoce sezonowe, to powstają u mnie sezonowe desery.  Tym razem na ogrodzie moich rodziców obrodziły czereśnie i dodałam ich do waniliowych babeczek. Tak powstały muffiny z czereśniami. To prosty przepis, który zawsze wychodzi. Muffiny ładnie wyrastają i są puszyste. Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajka - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki oleju roślinnego (u mnie tym razem słonecznikowy) nadzienie: - wydrylowane świeże czereśnie Forma:  aluminiowa forma do muffinek + papilotki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce. W drugiej misie mieszam składniki mokre. Wszystko łączę razem za pomocą drewnianej łyżki.  Do foremek wkładam papilotki. Na dno każdej z nich wkładam

Kuchnia co dnia
CIASTO NA OLEJU Z CZEREŚNIAMI Z BABCINEGO ZESZYTU 91

sklepach nareszcie pojawiły się czereśnie w normalnych cenach. Od razu więc pobiegłam do sklepu aby przygotować z nimi ciasto. Ciasto z tzw "babcinego zeszytu". Ciasto na oleju przygotowywane było jak byłam małym dzieckiem i miałam ochotę na ciasto. Ciasto jest miękkie, wilgotne i wspaniale smakuje. Ciasto na oleju przygotowujemy szybko więc na spokojnie możemy przygotować go jak goście zadzwonią(...)ulubionych owoców (truskawki, morele, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki itp). Poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone a latem świeże. Osobiście uwielbiam to ciasto z jagodami a także z czereśniami. Jako, że jeszcze nie spotkałam jagód to czereśnie zagrały tutaj swoją rolę. Składniki: 4 jajka 1 7/8 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g czereśni

Kuchnia w oparach
Czereśniowa zupa 259

Zupa z dojrzewających w słońcu słodkich czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi i dostarczy niezbędnych witamin. Składniki: 1kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 800ml wody 200 ml słodkiego wina szczypta cynamonu(...)Wykonanie: 1. Czereśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Do garnka wlać 700 ml wody, dodać wino i gotować aż część odparuje. Następnie dodać cukier i czereśnie gotować około 10 minut. Z naczynia wyjąć połowę czereśni, resztę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i wlać resztę wody wymieszanej z mąką ziemniaczanej. Gotować do zgęstnienia i ponownie włożyć odłożone czereśnie. Całość

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z czereśniami, budyniem i galaretką 158

Przepyszna tarta z czereśniami, budyniem i galaretką jest idealnym połączeniem na upalny podwieczorek. Na drzewie czerwienią się już czereśnie, dlatego postanowiłam wykorzystać je do mojej ulubionej tarty, którą w ciągu roku przygotowuję z innymi owocami (także mrożonymi). Delikatny waniliowy spód, zimny budyń, świeże czereśnie i galaretką, prostota, jednak ciężko odejść od talerza... :) Spód: -250g mąki pszennej -125g zimnego(...)zrobiły się grudki. Budyń zostawiamy do ostudzenia.  Galaretka: -650g wody -2 galaretki Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, studzimy.  Czereśnie: -750g świeżych czereśni wypestkowanych Na upieczony spód wykładamy budyń, układamy czereśnie i zalewamy galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

Receptura smaku
Knedle z czereśniami 110

Dziś chciałabym podzielić się przepisem na pyszne knedle z czereśniami polane śmietanką i posypane cynamonem,                                                              Knedle z czereśniami                  Składniki : ziemniaki(...)obraniu - 650 g mąka około 2 szkl jajko - 2 szt szczypta soli Do polania : śmietana - 0,5 szkl cukier waniliowy - 0,5 opak czereśnie cynamon listki melisy Przygotowanie : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować. Przełożyć ziemniaki na stolnicę, zrobić w ziemniakach dołeczek, wybić jajka, dodać sól i mąkę, zagnieść ciasto

Kuchnia Danusi
CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 115

Claufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy  użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu(...)SKŁADNIKI : 500 g czereśni  4 jajka  100 g cukru 100 g mąki pszennej  szczypta soli ekstrakt z wanilii  240 ml mleka  30 g roztopionego masła

Kulinarne Fantazje Marioli
konfitura z czereśni z dodatkiem odrobiny wiśniówki 94

konfitura z czereśni Gotowa konfitura z czereśni Początek lata to czas kiedy na straganach pojawiają się wreszcie masze krajowe owoce. Oczywiście nic nie mam  przeciwko importowanym cytrusom, czy tez innych południowym nowalijkom. Ale jak mawiał klasyk, nasze jest dla nas najlepsze. Dlatego robiąc zakupy nabyłem kilka kilo pierwszych czereśni i dziś pragnę przedstawić przepis, na konfiturę wykonaną właśnie(...)tych owoców. Oczywiście czereśni nie szykuję z myślą o  zimie, gdyż świeża konfitura dodana do placków czy naleśników znika wprost w mgnieniu oka. składniki na każdy kilogram czereśni 8 łyżek cukru 2-3 łyżki wiśniówki lub rumu sposób przygotowania Myjemy i drylujemy czereśnie, następnie wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem (w składnikach podana została minimalna ilość, aby zwiększyć

Miód i pieprz
Tosty francuskie z musem czereśniowym 81

powinno użyć się chałki, brioszki lub chleba tostowego. Ja natomiast wykorzystałam czerstwy chleb żytni na zakwasie, gdyż taki najbardziej lubię. Ciekawą częścią tego dania jest z pewnością sos z czereśni o niesamowitym smaku. Wykorzystałam mrożone czereśnie, które zalegały u mnie od poprzedniego sezonu. Teraz czekam już na kolejny. Wracając do samej potrawy, moim zdaniem, jest to smaczna, słodka propozycja(...)brioszka lub chleb tostowy. Tak jak wspomniałam wcześniej ja użyłam chleba żytniego. 2 jajka 100 ml mleka szczypta soli olej do smażenia lub masło Mus czereśniowy: 400-500 gram czereśni (użyłam mrożonych, mogą być świeże) 2 łyżki wody 3-4 łyżki syropu (dowolnego, może być klonowy, z agawy - ja użyłam syropu z marynowanych wiśni ale głównie chodzi

Mango Papaja
Ciasto z budyniem i czereśniami 86

pół kostki margaryny pół szkl cukru pół szkl wiórek kokosowych 2 łyżki śmietany 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 3 szkl mleka cukier 500 g czereśni czereśnie do dekoracji Czereśnie umyć i wydrylować. Z podanych składników zagnieść ciasto , tortownicę o śr 22 cm wylepić i podciągnąć brzegi wysoko. Podpiec w temp 180 st przez(...)podpieczony spód wysypać czereśnie. Ugotować budyń (posłodzić do smaku ok 4-5 łyżek cukru) Zalać budyniem czereśnie i wstawić ponownie do piekarnika na 20 min. Przestudzić, wyjąć z tortownicy i udekorować czereśniami. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Dżem czereśniowy nutą anyżu 109

Bardzo lubię czereśnie w każdej postaci a anyż dodał czereśniom  wspaniałego aromatu Składniki - 2 kg wydrylowanych czereśni - 1 kg cukru - sok z 1 cytryny - 3 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania 1. - czereśnie wydrylowane zasypać cukrem dodać sok z cytryny smażyć do wyparowania wody  (smaży się długo czereśnie mają dużo soku )od czasu do czasu mieszać  Gdy wyparuje już(...)połowa soku z czereśni dodać anyż smażyć dalej uważać aby drzem się nie przypalił  Gorący dżem przełożyć do słoików pasteryzować 20 -30 minut

W królestwie smaków Beaty
Konfitura czereśniowa z wanilią 152

Sezon na czereśnie jeszcze trwa więc póki jeszcze mamy okazję wykorzystajmy go jak najlepiej. W tym roku z czereśni zrobiłam kilka słoiczków konfitury z wanilią, gdzieś w szafie robi się nalewka, było ravioli, były knedle.. Czereśni w tym roku wykorzystuję bardzo dużo w kuchni i tu muszę podziękować moim sąsiadom i babci za to, że mnie tak hojnie nią(...)obdarowali. Składniki (około 3-4 słoiki po 200 ml): 3/4 kg wydrylowanych czereśni 1/2 szklanki cukru (lub więcej w zależności od upodobań) sok z 1 limonki 1 laska wanilii Czereśnie myję, dryluję i zasypuję cukrem. Odstawiam na jedną noc. Następnego dnia gotuję czereśnie z dodatkiem soku z limonki oraz ziarenek wanilii i całej laski 10-12 minut. Następnie gotową

Mango Papaja