truskawkach przyszedł czas na czereśnie. Zrobiłam kilka słoiczków dżemu, pyszny kompot i oczywiście ciasto :) Takie zwykłe, ale smaczne. Wierzch polałam lukrem kakaowym. Można polać zwykłym lukrem, lub posypać cukrem pudrem. Uważam jednak, że ten lukier w połączeniu z czereśniami sprawia, że ciasto lepiej smakuje. Osobiście bardzo go lubię, smakuje jak polewa czekoladowa, a robi się dużo szybciej. Piekłam(...)tortownicy 24 cm. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju czereśnie Składniki na lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek mleka Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, dodać szklankę mąki, zmiksować. Następnie wlać mleko i wsypać drugą szklankę mąki, mąkę
Agusiowe smakołykiCiasto składające się tylko z 4 podstawowych składników + 2 dodatków w postaci owoców i czekolady, puchate i mięciutkie, o maślanym smaku przemieszanym z czereśniami i białą czekoladą- genialne ciasto biszkoptowe! 😋 Dlaczego genialne?! 🤔 Ponieważ jest to ciasto, do którego nie trzeba odpalać piekarnika, bo przygotujesz je... na patelni‼️ Dodatkowo całkowity czas, zarówno przygotowania jak i 'pieczenia' to tylko 15 minut(...)smakuje jak omlet, tylko jak pyszny placek z owocami❗️ Patelnia 28cm*: * jajka- 3 szt. * cukier- 3 łyżki * rozpuszczone masło- 40 g + do posmarowania patelni * maka pszenna- 80 g * czereśnie- 400 g (+ ewentualnie mała garść na wierzch) * biała czekolada- 6 kostek * ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka, opcjonalnie Czereśnie wypestkować (ja przekrawałam na pół, ale mogą być w całości). Żółtka oddzielić
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 1/2 kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 - 3 łyżki cukru kryształ 200 + 50 ml zimnej wody Przygotowanie: Czereśnie umyć i wydrylować. Do rondelka przełożyć wydrylowane czereśnie i zasypać cukrem. Do owoców dodać 200 ml zimnej wody. Podgrzewać całość na średnim ogniu ok. 10-15 minut do czasu, aż czereśnie zmiękną.W szklance wymieszać 50 ml zimnej
Ciastka - domowe słodkościSłodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą świeżych czereśni, oblanych mleczną czekoladą to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 135g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 400g czereśni bez pestek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 80g mlecznej czekolady 2 łyżki(...)mleka cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów cukier puder do posypania tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie: 1. Czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Czekoladę podzielić na kostki, dodać mleko i energicznie mieszając rozpuścić. 2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinymniejszą blaszkę 20x25) * jajka 3 L lub 4 M * kubeczek jogurtu naturalnego 180 g * mąką tortowa 3 kubeczki * cukier kubeczek * olej kubeczek * proszek do pieczenia łyżeczka pełna * czereśnie 300 g * mąka pszenna+ mąka ziemniaczana ( po 1/2 łyżeczki każdej do obsypania czereśni) * cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce mieszamy jajka z jogurtem oraz olejem(...)osobnej misce łączymy suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy składniki. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czereśnie wypestkować a następnie posypać odrobiną mąki pszennej wymieszanej z ziemniaczaną ( ok. pół łyżeczki każdej mąki). Dzięki temu czereśnie nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Kulinarne przygodyCzereśnie, ku uciesze wszystkich domowników w tym roku obrodziły bardzo mocno. Większość rodzinka zajada bezpośrednio z drzewa. A ja niestety nie mogę na surowo ( uczulenie ), to ile się da zamykam w słoiczki :) Dziś zrobiłam kompoty, najprostsze a jednocześnie najlepsze. Aromatyczne pachnące latem. Doskonałe na zimę. Polecam :) Składniki ( na ok. 8 słoików o pojemności 0,75 l ) - 3 kg czereśni(...)cukru - 3 litry wody Wykonanie Czereśnie myję pod bieżącą, zimną wodą, pozbawiam ogonków. Nakładam do uprzednio wymytych i wyprażonych słoików. Trzy litry wody mieszam z kilogramem cukru i gotuję 3 minuty. Powstały syrop studzę i zalewam czereśnie w słojach. Owoce w słojach nakładam do pełna, syropem zalewam słoje prawie po brzegi. Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką
Kuchnia z widokiem na ogródBardzo lubię desery lodowe w połączeniu z owocami. Ostatnio zakupiłam pudełko lodów czekoladowo-śmietankowo-caffe latte firmy Koral i przygotowałam pyszny deser. Do lodów wybrałam czereśnie - owoce iście letnie :) A do tego biszkopty, bita śmietana i pucharek gotowy :) Składniki: lody czekoladowo-śmietankowo-caffe latte firmy Koral z serii Kolorowe lato kilka czereśni kilka małych okrągłych biszkoptów bita śmietana czereśnia(...)wysokiej szklanki. 2. Na owoce wyłożyć pokruszone 3 okrągłe biszkopty. 3. Na biszkopty wyłożyć porcje lodów. 4. Na lody wycisnąć bitą śmietanę. Wierzch oprószyć kakao lub gorzką czekoladą. Udekorować czereśnią z ogonkiem i biszkoptem. Podawać. Smacznego
Kuchnia domowa Anikukurydziane (kukurydza, mąka, sól), płatki kokosowe BIO, ziarna słonecznika, mąka ryżowa], pistacje, orzechy makadamia, nasiona konopi BIO, ziarno słodu jęczmiennego, liofilizowane kiwi, pestki moreli, liofilizowane maliny, liofilizowane agrest, liofilizowana czereśnia BIO, płatki gryczane (pełnoziarniste). Masa netto: 600g Wartości odżywcze: 100g/ 496,2 kcal, tłuszcz – 33,16g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 11,03g, węglowodany – 38,88g w tym cukry(...)niewielka, że chętnie byśmy się posiłkowały takimi liofilizowanymi kuleczkami. Kiwi: drobniutkie kosteczki, mięciutkie i kwaśno-słodkie. Tego smaku nie da się pomylić, każdy rozpozna, że to dobre kiwi. Czereśnie: czy jest ktoś kto nie lubi świeżutkich jasnych lub wręcz bordowych czereśni? No chyba nie i my też je uwielbiamy, dlatego tym bardziej byłyśmy ciekawe suszonej wersji. Ciemne i miękkie kuleczki
Candy Pandasdzisiejszej kawusi proponuję pączki z czereśniami. Warto poświęcić parę chwil i przygotować te pyszne słodkości. Pączki ucieszą podniebienie niejednego smakosza. SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka, 4 żółtka , 1 jajko, 50g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 900g mąki, 50g ma sła , 50ml spirytusu, 250g czereśni, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE(...)przesiewam mąkę. Masło rozpuszczam i studzę. Wlewam do ciasta razem ze spirytusem. Dokładnie wyrabiam ciasto. Ciasto oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 2. Z czereśni usuwam pestki i ogonki. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę czereśnię. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę. 3. W garnku
Tradycyjna kuchnia Kasiporwane liście bazylii. Całość polać sokiem z malin, octem jabłkowym i oliwą/olejem oraz oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać po wymieszaniu. Okładka najnowszej książki Magdaleny Witkiewicz pt. "Czereśnie zawsze muszą być dwie" sprawia, że koło książki nie można przejść obojętnie. Główną postacią "Czereśni..." jest opowiadająca o sobie Zosia Krasnopolska, która z wzorowej i cichej uczennicy wyrosła na wziętą panią(...)dziewczyna zyskała nie tylko dom, ale ciepło, którego brakowało jej od lat. A jak do tego doszło, przeczytajcie same 😉 Inspiracją dla autorki była wypowiedź pewnego ogrodnika, który doradzał, by czereśnie sadzić dwie, bo inaczej samotne drzewko nie będzie owocować. Autorka nosiła się z napisaniem tej książki od lat. Cieszę się, że dojrzewała do tej myśli długo. Może dzięki temu czytelniczki
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na truskawki mija, teraz na tapecie czereśnie i maliny. Zawsze czereśnie magazynowałam w postaci przetworów na zimę, głównie kompoty i kilka słoiczków dżemu. Rzadko kiedy piekłam czy gotowałam coś z ich wykorzystaniem. Ale dzisiaj postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciacho czereśniowe. Szybkie bo przygotowanie zajmuje góra 10 minut, plus pieczenie ale my wtedy możemy poczytać ulubioną książkę czy poplotkować(...)szklanki cukru 3 jajka szklanka jogurtu naturalnego z jakimiś owocami u mnie banan i truskawki 100 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 300-400 gram wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Żółtka ucieramy na kogel mogel z połową cukru, a białka ubijamy na sztywną pianę z solą i drugą płową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmiksowany jogurt
Życie zaczyna się w kuchnitego. Podałam ją z sosem czereśniowo miętowym który jest orzeźwiający za sprawą mięty. 1 pierś z kaczki sól pieprz sos: 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni sól pieprz, cynamon do smaku 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wina czerwonego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 gałązki mięty Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż(...)piekarnik do temp 200 stopni i wkładam mięso z patelnią na której się smażyła na siedem minut. Po wyjęciu zostawiam pierś na pięć minut zanim je pokroję. Sos: Wydrylowane czereśnie przekładam do rondelka, dodaję wino, gwiazdkę anyżu, cynamon, sól, pieprz i przesmażam aż czereśnie zrobią się miękkie, wino zredukuje. Na końcu dodaję miód, pokrojone listki mięty. Mąkę ziemniaczaną
wesoła kuchniaTarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)Kisiel czereśniowy 1 kubek wydrylowanych czereśni 1 łyżeczka pełna mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp
wesoła kuchniaJuż chyba wspominałam, że czereśnie to moje ukochane owoce, chętnie dodaję je wszędzie tam gdzie pasują, a ostatnio zajadam się takim oto zestawem :) Naleśniki z mąki kasztanowej i quinoa, masło z orzechów laskowych, soczyste, słodkie czereśnie i to wszystko posypane ekspandowanymi ziarenkami komosy ryżowej. Składniki: 3 łyżki mąki z quinoa 5 łyżek mąki kasztanowej 2 jajka 100 ml wody szczypta(...)soli łyżeczka cukru kokosowego 5 - 6 łyżek masła z orzechów laskowych 3 garście wypestkowanych czereśni 6 łyżek ekspandowanej quinoy olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy w ruloniki, które kroimy na kawałki i wrzucamy
Quinoa Raz!razem kompot z czereśni, który warto przygotować, by w zimowe dni cieszyć się smakami lata. Przepis nie jest skomplikowany, kompot szybko się przygotowuje. Robicie domowe przetwory? Składniki: czereśnie cukier woda Przygotowanie: Czereśnie umyj, oderwij ogonki. Do wyparzonych i suchych słoików wsyp czereśnie. Zagotuj wodę z cukrem, a następnie przelej do słoików. Słój zamknij i wstaw do pasteryzacji około
Kukuleczki