czereśnie - 1732 przepisów (strona:25/116)

Tarta na kruchym cieście z budyniowym kremem i czereśniami 127

Lato, lato, lato- śpiewam już od rana i opycham się czereśniami. Najsmaczniejsze są te zrywane na drabinie. Soczyste, nagrzane słońcem, słodziutkie. Podobno czereśnia, żeby wydać owoce, potrzebuje drugiego drzewa. To tak jak człowiek, który potrzebuje drugiego człowieka, żeby być szczęśliwym. Bardzo lubię takie historie. Czereśnie zresztą też. Zrywam je do czerwonego, metalowego kubka

dolcevitainmykitchen
Torcik serowy z czereśniami 233

Delikatny, kremowy, wprost rozpływający się w ustach. Niebiański sernik na bazie mascarpone połączony ze słodkimi czereśniami. Propozycja idealna na deser w upalne dni. Składniki 500 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru ekstrakt waniliowy 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody ok. 1 szkl czereśni ok. 3/4 szkl płatków cynamonowych 1. Na dno tortownicy o wymiarach(...)gorącej wodzie. 3. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Stopniowo dodajemy serek mascarpone, ciągle ubijając. 4. Do masy dodajemy wydrylowane, pokrojone w kawałki czereśnie. Kilka sztuk zostawiamy w całości do dekoracji. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. 5. Sernik wlewamy do tortownicy. Wierzch dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na noc. Smacznego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pełnoziarniste drożdżówki z czereśniami 151

drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka 80g masła 250g mąki pszennej 250g mąki pełnoziarnistej 1 jajko 2 żółtka + białko do smarowania 4 łyżki ksylitolu ok. 400g czereśni Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Drożdże kruszymy i mieszamy w misce z łyżką cukru i ok. 5 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 min i przykrywamy ściereczką. Jajko miksujemy(...)żółtkami, dodajemy ksylitol. Wlewamy masło, i mleko i rozczyn. Wsypujemy mąki i ugniatamy przez ok. 10 min. Odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce. Czereśnie pozbawiamy pestek. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto gdy podwoi swoją objętość dzielimy na 10-14 części, a z każdej robimy wałek i zawijamy w pętelkę. Przekładamy na blaszki i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce

Czarnawisienka
Kruche ciasto z czereśniami i budyniem 182

polecam. Przepis z  tej  strony. Składniki: 40 dag mąki 25 dag cukru 20 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Dodatkowo: ok. 60 dag połówek czereśni 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 torebka budyniu waniliowego Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Potem podzielić ciasto na dwie części(...)Większą część ciasto wyłożyć na blaszkę (25-30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie poukładać czereśnie. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na czereśnie. Dokładnie rozprowadzić. Na wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto. Piec w 180 stopniach przez około godzinę, tak do zrumienienia. Wystudzić i potem można posypać cukrem pudrem

Ewusiowe Smaki
Sorbet truskawkowo-czereśniowy 123

Prosty i szybki w przygotowaniu sorbet. Wystarczy zmiksować truskawki, wydrylować i zmiksować czereśnie, lekko dosłodzić do smaku i zamrozić. Nie potrzeba maszyny do lodów, wystarczą tylko foremki. Świetny dla alergików, dla dbających o linię. I przede wszystkim samodzielnie zrobiony, a takie desery smakują najlepiej i nie ma co ukrywać, są najzdrowsze! garść truskawek garść czereśni 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie(...)smaku) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawki umyć i odszypułkować. Czereśnie umyć i wydrylować. Owoce przełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zblendować. Zmiksowane owoce dosłodzić do smaku i przełożyć do foremek na lody. Zamrozić. * Bardzo fajne i tanie są wielorazowe foremki do lodów takie jak np. TE-KLIK * Masę owocową można również włożyć do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto z twarogiem i nadzieniem czereśniowym 132

Czekoladowe ciasto ucierane z dwoma nadzieniami: serowym oraz czereśniowym. U mnie na targu cena czereśni jest coraz bardziej atrakcyjna, więc i pyszne ciacha będą ;). Takie wypieki w okresie prawie już wakacyjnym smakują najlepiej! Smak sezonowych owoców, na które z upragnieniem czekamy przez całą zimę, jest niepowtarzalny! Nie powiem, po zjedzeniu pierwszej w tym roku truskawkami i borówki buzia mi się(...)Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Nadzienie czereśniowe: 1,5 szkl kompotu czereśniowego 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g czereśni z kompotu Masa serowa: 400 g zmielonego twarogu sernikowego 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20 g) Ciasto kakaowe: 125 g miękkiego masła

Nastoletnie Wypiekanie
Owsianka z czereśniami i płatkami migdałowymi 107

osoby) - 10 łyżek płatków owsianych - 1 duża garść czereśni - 2 łyżki miodu - 2 łyżki płatków migdałowych S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, czekamy aż napęcznieją. czereśnie przekrawamy na pół i drylujemy. płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. do płatków dodajemy czereśnie

Gocha gotuje!
Pudding z tapioki z czereśniami 100

Czereśnie tego lata są naprawdę fantastyczne, kusza mnie ilekroć wybieram się na zakupy. Mając w domu wielkiego fana tych owoców zjadanych na surowo, ciężko mi uprzedzić go i cokolwiek z nich przygotować.  Uwielbiam owocowe sosy, mogę używać ich do wszystkiego, mam już za sobą kaczkę z sosem malinowym, wołowinę z rabarbarem mimo wszystko jednak najbardziej lubię je w wersji(...)azjatycka żywnością. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min 1/2 szklanki tapioki 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii szczypta soli Sos owocowy 250 g czereśni 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu ok 1/4 szklanki wody Przygotowanie: 1. Tapiokę namaczamy w mleku przez ok 30 min 2. Następnie do mleka dodajemy wyłuskane

Słodki Kompromis
Muffinki czekoladowe 144

turbo-czekoladowe. I nie mają nic wspólnego z czereśniami, które są dekoracją. Jak to muffiny - są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Jedno co, to nie za bardzo urosły przy pieczeniu. Zakładam, że to przez obecność ciężkich kawałków czekolady. Z podanych proporcji wychodzi 5 dużych muffinek, 6 małych i 15 malusich z formy do pralinek (zostało mi ciasta i musiałam(...)łyżeczki proszku do pieczenia 80 gram cukru 2 jajka 90 gram masła 1/3 szklanki mleka 50 gram gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kakao czereśnie Piekarnik rozgrzać do 180C, Masło rozpuścić w garnuszku i wystudzić. Czekoladę posiekać drobno.  Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem. Dodać do jajek letnie

Czerwony Gupik
Sorbet czereśniowy i historia z dreszczykiem w tle 115

największych porywach, wszyscy więc cieszą się tym niezwykłym zjawiskiem. My też przesiadujemy w ogrodzie, z którego Ptysi nie idzie zapędzić do domu i... Kręcimy lody.  Sezon na czereśnie, przynajmniej tutaj, ma się ku końcowi. Najbardziej lubię je na surowo (najchętniej prosto z drzewa), tym razem jednak puściłam wodze fantazji i przerobiłam je na pyszny, cudownie kremowy sorbet. To dzięki(...)smaku miodówkę.  Wyszło bosko - idealny deser na upały! Wiśniowe i czereśniowe pyszności znajdziecie też dzisiaj u Ani i Mirabelki. Sorbet czereśniowy Składniki: (na 800 ml lodów) 500 g czereśni 125 g cukru 125 g wody 1 łyżka soku z cytryny 1 banan 2 łyżki miodówki Z cukru, wody i soku z cytryny zagotować syrop. W tym czasie wydrylować czereśnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
tarta z czereśniami 151

tarty (26cm średnica), razem ze ściankami. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 st. C. Z pozostałej części ciasta wykrawamy np. radełkiem paseczki. składniki na nadzienie: 400-500 g czereśni 75 g cukru kryształu 30 g mąki ziemniaczanej 30 g masła wykonanie: Czereśnie myjemy i wypestkujemy. Dodajemy do nich cukier, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na podpieczone

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki z czereśniami i mąką pełnoziarnistą 145

Pisałam Wam już, że kocham czereśnie? Gdy tylko znalazłam w sklepie ich koszyczek (2,2kg) w okazyjnej cenie to nie zawahałam się z zakupem. Oczywiście wtedy trzeba było wymyślić do czego je wykorzystać poza zjedzeniem ich saute :). Na myśl przyszły mi owocowe placuszki w sam raz na piątkowy obiad. Dla kogo: dla kochających placuszki dla lubiących zdrowe obiady dla tych(...)gdzie się da Składniki: 400g jogurtu naturalnego 150g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 3 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia czereśnie - tyle ile wciśniemy do placuszków (ok. 2 szklanek) miód/syrop klonowy - do polania - opcjonalnie Wykonanie: Jajka wymieszać z jogurtem i cukrem waniliowym - najlepiej zmiksować. Dodać mąkę (2 rodzaje) przesianą

Mania Wypiekania
Frużelina czereśniowa 74

Frużelinę z czereśni robię już od kilku lat i zawsze mam jej mały zapas. Idealnie nadaje się do deserów, naleśników, ciast i różnych wypieków. To takie owoce w żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki(...)zimnej wody Czereśnie umyć, wydrylować i umieścić w garnku.   Całość zasypać cukrem i połączyć z sokiem cytrynowym.   Owoce gotować do momentu puszczenia soku. Dodać mąkę ziemniaczaną (rozpuszczoną w wodzie) i mieszając - gotować do powstania gęstej masy. Następnie garnek zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dokładnie połączyć z kisielem. Frużelinę przełożyć do słoiczków i odstawić

Di gotuje
pyszne ciasto jogurtowe z czereśniami - bez miksera 155

ciasto jogurtowe z owocami, które przygotowuję bez użycia miksera. Zachęcam do spróbowania. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie, miękkie i wilgotne - takie, jak lubię najbardziej. Dzisiaj - w wersji z czereśniami. Zapraszam :-) składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 400 g jogurtu naturalnego około 1/2 kg czereśni wykonanie(...)Czereśnie myję i dryluję. W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (mieszam łyżką lub rózgą). Wlewam mokre do suchych i mieszam łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu dość gęsto układam owoce. Piekę około godziny (do "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni

babka w formie