Czereśnie tego lata są naprawdę fantastyczne, kusza mnie ilekroć wybieram się na zakupy. Mając w domu wielkiego fana tych owoców zjadanych na surowo, ciężko mi uprzedzić go i cokolwiek z nich przygotować. Uwielbiam owocowe sosy, mogę używać ich do wszystkiego, mam już za sobą kaczkę z sosem malinowym, wołowinę z rabarbarem mimo wszystko jednak najbardziej lubię je w wersji(...)azjatycka żywnością. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min 1/2 szklanki tapioki 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii szczypta soli Sos owocowy 250 g czereśni 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu ok 1/4 szklanki wody Przygotowanie: 1. Tapiokę namaczamy w mleku przez ok 30 min 2. Następnie do mleka dodajemy wyłuskane
Słodki Kompromisnajwiększych porywach, wszyscy więc cieszą się tym niezwykłym zjawiskiem. My też przesiadujemy w ogrodzie, z którego Ptysi nie idzie zapędzić do domu i... Kręcimy lody. Sezon na czereśnie, przynajmniej tutaj, ma się ku końcowi. Najbardziej lubię je na surowo (najchętniej prosto z drzewa), tym razem jednak puściłam wodze fantazji i przerobiłam je na pyszny, cudownie kremowy sorbet. To dzięki(...)smaku miodówkę. Wyszło bosko - idealny deser na upały! Wiśniowe i czereśniowe pyszności znajdziecie też dzisiaj u Ani i Mirabelki. Sorbet czereśniowy Składniki: (na 800 ml lodów) 500 g czereśni 125 g cukru 125 g wody 1 łyżka soku z cytryny 1 banan 2 łyżki miodówki Z cukru, wody i soku z cytryny zagotować syrop. W tym czasie wydrylować czereśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetarty (26cm średnica), razem ze ściankami. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 st. C. Z pozostałej części ciasta wykrawamy np. radełkiem paseczki. składniki na nadzienie: 400-500 g czereśni 75 g cukru kryształu 30 g mąki ziemniaczanej 30 g masła wykonanie: Czereśnie myjemy i wypestkujemy. Dodajemy do nich cukier, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na podpieczone
Domowy Smak JedzeniaPisałam Wam już, że kocham czereśnie? Gdy tylko znalazłam w sklepie ich koszyczek (2,2kg) w okazyjnej cenie to nie zawahałam się z zakupem. Oczywiście wtedy trzeba było wymyślić do czego je wykorzystać poza zjedzeniem ich saute :). Na myśl przyszły mi owocowe placuszki w sam raz na piątkowy obiad. Dla kogo: dla kochających placuszki dla lubiących zdrowe obiady dla tych(...)gdzie się da Składniki: 400g jogurtu naturalnego 150g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 3 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia czereśnie - tyle ile wciśniemy do placuszków (ok. 2 szklanek) miód/syrop klonowy - do polania - opcjonalnie Wykonanie: Jajka wymieszać z jogurtem i cukrem waniliowym - najlepiej zmiksować. Dodać mąkę (2 rodzaje) przesianą
Mania WypiekaniaFrużelinę z czereśni robię już od kilku lat i zawsze mam jej mały zapas. Idealnie nadaje się do deserów, naleśników, ciast i różnych wypieków. To takie owoce w żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki(...)zimnej wody Czereśnie umyć, wydrylować i umieścić w garnku. Całość zasypać cukrem i połączyć z sokiem cytrynowym. Owoce gotować do momentu puszczenia soku. Dodać mąkę ziemniaczaną (rozpuszczoną w wodzie) i mieszając - gotować do powstania gęstej masy. Następnie garnek zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dokładnie połączyć z kisielem. Frużelinę przełożyć do słoiczków i odstawić
Di gotujeciasto jogurtowe z owocami, które przygotowuję bez użycia miksera. Zachęcam do spróbowania. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie, miękkie i wilgotne - takie, jak lubię najbardziej. Dzisiaj - w wersji z czereśniami. Zapraszam :-) składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 400 g jogurtu naturalnego około 1/2 kg czereśni wykonanie(...)Czereśnie myję i dryluję. W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (mieszam łyżką lub rózgą). Wlewam mokre do suchych i mieszam łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu dość gęsto układam owoce. Piekę około godziny (do "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni
babka w formienawet robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Takie nieskomplikowane przepisy lubimy najbardziej. Dzisiejsza wersja zawiera śmietankę i jajka więc nie nadaje się dla alergików. 0,5 kg. ciemnych czereśni 3 jajka 200 ml. śmietany 30% 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego cukier puder (do posypania) 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czereśnie umyć, osączyć(...)cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo mąkę i śmietankę i ubijać, aż powstanie gładkie ciasto. Formę żaroodporną wysmarować dokładnie masłem. Umieścić w niej wydrylowane czereśnie i zalać ciastem. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem. Można też podawać na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieChyba każdy przyzna mi rację, jak stwierdzę, że domowy dżem nie ma sobie równych. Ten z czereśni jest przepyszny i nie musi być łączony z innymi owocami. Jeśli wolicie bardziej kwaskowaty - dodajcie odrobinę soku z cytryny i tyle wystarczy. Nic więcej nie potrzeba. Co roku robię go coraz więcej, a i tak znika w połowie zimy. Pycha! 2 kg czereśni(...)waga bez pestek) 1 kg cukru (można mniej) 2 opakowania środka żelującego 2:1 2-3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) Czereśnie starannie umyć, wypestkować i rozdrobnić według uznania. Tak przygotowane owoce wymieszać ze środkiem żelującym i ciągle mieszając - zagotować. Następnie wsypać cukier (dodać opcjonalnie sok z cytryny) i całość pogotować przez kolejne 1-2 minuty. Po tym czasie
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Lody ze sklepu? Nie, dziękuję. Wolę własne. Takie domowe są najlepsze, a te z czereśniami - rewelacja. Chyba nie da się tego określić słowami, więc sami spróbujcie! Wtedy będziecie wiedzieli co mam na myśli. 200 ml śmietanki kremówki (na jlepiej 36%) 180g czereśni (bez pestek) 80 g cukru pudru(...)łyżka mocnego alkoholu (użyłam wódki z zalanych skórek pomarańczowych) Czereśnie umyć, wydrylować i rozdrobnić blenderem (z cukrem pudrem). Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z musem czereśniowym. Na koniec wlać alkohol i całość dokładnie wymieszać. (Alkohol sprawi, że lody będą miały bardziej delikatniejszą konsystencję i nie będą zbyt twarde.) Masę przelać do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawić
Di gotujekokosowa nadała im niepowtarzalnego charakteru i podkreśliła przepyszny smak kokosa. Cukru, czy innych substancji słodzących wcale nie trzeba dodawać, bo placuszki są wystarczająco słodkie - właśnie dzięki wodzie i dodatkowi czereśni. Polecam! (około 15 sztuk) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej (płaskie) 2-3 łyżki mąki kokosowej (płaskie) 2 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 50 ml wody kokosowej 1 szczypta soli(...)Dodatkowo: 2 garście czereśni masło/olej do smażenia Żółtka zmiksować z wodą kokosową, mąką i wiórkami. Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem. Dodać wydrylowane czereśnie (przekrojone na pół). Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. (Masa powinna być zwarta.) Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju
Di gotujegazowy i tylko dzięki pewnemu doświadczeniu oraz sporym kombinacjom unikam zakalca. Wracając do ciasta... Jest przepyszne, delikatne i puszyste. Nie wyczuwa się różnicy, że jest przygotowane na patelni. Użyłam czereśni, ale Wy możecie zamienić je na dowolne owoce. Szczerze polecam! (Patelnia o średnicy 24 cm) 3 jajka (średnie) 120g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego(...)oleju 300g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 200g czereśni (waga bez pestek) olej do wysmarowania patelni cukier puder do posypania Jajka z cukrami zmiksować do puszystości. (Powinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.) Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu delikatnie wmieszać wydrylowane czereśnie. Masę przełożyć
Di gotujeDziś przedstawiam przepis na proste ciasto z czereśniami i jogurtem truskawkowym. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę, gdzie w tym tygodniu panuje Owocowe szaleństwo . Biszkopt: 2 jajka 80 g mąki 15 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml jogurtu truskawkowego 2 galaretki truskawkowe Wierzch: 2 galaretki truskawkowe czereśnie Białka oddzielić(...)pieczenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy zacznie tężeć łączymy z jogurtem. Wylewamy na ostudzony biszkopt. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Czereśnie kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na masie truskawkowej. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. W akcji razem ze mną brali udział: Dagmara , Mal Gosia , Szóste niebo
Ewusiowe SmakiMożna tez wykorzystać najmniejsze opakowania po jogurtach, a patykiem może być łyżeczka. Składniki: 2 szklanki wody 3 średnie gałązki świeżej mięty 2 łyżki cukru sok z połowy limonki czereśnie Wodę wlać do garnuszka. Dołożyć miętę i cukier. Na wolnym ogniu zagotować i odstawić pod przykryciem do wystygnięcia. Kiedy wywar będzie już chłodny dodać sok z limonki. Czereśnie opłukać, wydrylować(...)podzielić na połówki. Poukładać w foremkach i zalać wystudzonym naparem. Zamrozić. Takie lody są bardzo orzeźwiające dzięki mięcie, limonce i czereśniom. Najpierw wyczuwa się smak owoców, a po chwili chłodzącą miętę. Ostateczne proporcje możecie dobrać sami, według własnego smaku. I jak podobają się Wam takie lody? Nie są chyba ani trudne, ani pracochłonne? p.s. a dla dorosłych mam lody
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasem mam ochotę na coś lekkiego i zdrowego, wtedy sięgam po koktajle. Tym razem moja propozycja to koktajl z mango i płatkami owsianymi oraz niewielkim dodatkiem czereśni. Całość przygotowana na bazie maślanki. A Wy lubicie koktajle? Składniki /na 2 porcje/: 1 dojrzałe mango 400 ml maślanki garść czereśni 2 łyżki płatków owsianych Wykonanie: Czereśnie umyć i wydrylować
Pasja Smaku