jest gorąco takie ciasta są bardzo fajne, przygotowany w ten sposób jogurtowiec bardzo ładnie się prezentuje. Składniki: 0,5 litra jogurtu naturalnego 700 gram nektarynek 0,5 kilogram czereśni 1 galaretka wiśniowa 6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru Forma silikonowa do babki Sposób przygotowania: Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Umyte czereśnie kroimy(...)wlewamy jogurt dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem na jednolitą masą. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy jogurtowej i miksujemy. Masę wylewamy na stężałą galaretkę z czereśniami. Odłożone nektarynki koimy na małe kawałki, wrzucamy na wierzch masy jogurtowe. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnego dnia do formy przykładamy talerz i odwracamy formę do góry dnem, delikatnie
Bajeczna Kuchniamasła 50 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki kurkumy Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Dodatkowo: 800 g czereśni Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem pudrem i kurkumą przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem(...)zamrażalki. Piana - białka ubić z cukrem i proszkiem budyniowym. Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. (Ja osobiście wszystkie składniki na bezę ubijam od razu). Czereśnie opłukać i delikatnie osuszyć bawełnianą ściereczką, Wydrylować. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Ciastka - domowe słodkościPAVLOVA Z KREMEM I CZEREŚNIAMI! Czekoladowe bezy przełożone waniliowym krem, a do tego... Artykuł PAVLOVA Z KREMEM I CZEREŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpełne różnych aromatów ciasto z orzechami, nutką kawy i czereśniami SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka, 2 łyżki cukru, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki oleju, 1 łyżka kakao, 3 łyżki zsiadłego mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szkl. mocnej kawy, 3 łyżki spirytusu, 1 łyżka cukru Masa kawowa: 200 ml śmietany 30%, 1 tabliczka białej czekolady(...)serka naturalnego, 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: czereśnie, galaretka wiśniowa WYKONANIE Ciasto: Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy zmielone orzechy, olej, zsiadłe mleko i pozostałe składniki. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto nasączamy ponczem. Masa kawowa: Kawę zalewamy
słodki bratekkarmelizowane w miodzie owoce : słodkie i kwaskowate. To kontrastowe połączenie wraz z orzechami daje wspaniałe doznania smakowe. To rewelacyjne, słodkie śniadanie:) POLECAM POTRZEBUJEMY: kaszę jaglaną garść słodkich czereśni garść agrestu jeden mały banan 3 łyżki miodu Kaszę płuczemy pod bieżącą wodę i gotujemy. Czereśnie myjemy, usuwamy pestki, kroimy na pół. Przekładamy na patelnię czereśnie , agrest i orzechy. Dodajemy miód
WYSPA SZCZĘSLIWALatem pijemy je na zimno z lodem i miętą, a... Artykuł KOMPOT Z CZEREŚNI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej typu 450, 400 g czereśni, Czereśnie umyć, wydrylować. Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać(...)zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Ciasto wymieszać z czereśniami. Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 30-40 minut. zastawa
królestwo garówdziś u mnie własnie one. Składniki: 1 litr mleka 2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru pudru pół kostki margaryny 1 żółtko 2 galaretki wiśniowe pól kg czereśni ew. wiśni Wykonanie: *Rozpuszczamy jedną galaretkę w 3/4 szklanki wrzątku. Do małej salaterki o poj. jednej szklanki układamy wydrylowane czereśnie, zalewamy ostudzona galaretką, odstawiamy do stężenia * Kiedy galaretka z owocami(...)żółtko ( ale jeśli obawiamy się surowego w ciastach możemy pominąć ) dodajemy łyżkami ostudzoną kaszę. Gotową masę wykładamy do tortownicy naokoło kopca z galaretki. *Na wierzch wykładamy resztę wydrążonych czereśni. Zalewamy ostudzoną 2 galaretką, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. * Najlepiej na całą noc odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchniKolejna letnia propozycja. Babeczki. Muffinki. Powtarzam się, ale każdy je lubi:) Tym razem zrobiłam je z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką. Prosta i szybka propozycja na deser. Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Składniki mokre: 1 jajko L 80ml oleju 250ml jogurtu naturalnego Owoce: 200g truskawek 200g czereśni Kruszonka(...)masła 30g mąki 20g cukru 30g płatków migdałowych 1. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki. Z czereśni usuwamy pestki. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą rozcierając by powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki. 2. W jednej misce mieszamy składniki suche i owoce, w drugiej składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremki
Szefowa kuchniWiosna i lato to czas kiedy testuję kolejne ciasta z owocami:) Królują zdecydowanie truskawki i czereśnie, które od kilku tygodni są dostępne, tanie i przede wszystkim smaczne. Dziś zapraszam na mocno wyrośnięte, jogurtowe ciasto. Zrobiłam je w tortownicy 21cm, ale polecam użyć większej formy - z pewnością zyska wtedy na puszystości i będzie mniej zbite. Choć ja za mokrymi, wilgotnymi(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki mokre + cukier: 2 jajka M 400ml jogurtu naturalnego 150ml oleju 1/2 szklanki cukru Owoce: 250g truskawek 250g czereśni 1. Składniki suche i mokre wraz z cukrem mieszamy w osobnych miskach. Z truskawek usuwamy szypułki, z czereśni pestki. 2. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste
Szefowa kuchniSezonowe ciasto z budyniową pianką i czereśniami .Bardzo je lubię za ekspresowe przygotowanie i smak oczywiście. Owoce mogą być dowolne .Jeśli używacie mrożonych nie rozmrażajcie ich wcześniej. Składniki: na kruche ciasto ,blaszka 33 na 20 cm 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła ,zimne ,z lodówki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę przesiać(...)stopniach przez około 15 minut . Budyniowa pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru – 2 po 40 g Dodatkowo: 300 g czereśni ,u mnie przekrojone na pół i wypestkowane cukier puder do oprószenia po upieczeniu Białka ubijamy na sztywną pianę dodając po jednej łyżce cukru . Następnie na małych obrotach miksera dodać proszek
Ladylaura.Kocham CZERWIEC! Za wszystko, za to że dzień jest najdłuższy, ranki słoneczne, długie i ciepłe wieczory, za całą tą gamę kolorów, za soczyste i słodkie owoce, za truskawki, za czereśnie, za świeżą zieleninę, za młodą fasolkę szparagową, za to że mogę przemieszczać się po mieście rowerem, że mogę o każdej porze dnia wyjść pobiegać, ach mogłabym wyliczać w nieskończoność. Zdecydowanie(...)dzisiejszego dania jestem szczerze dumna i zadowolona bo wyszło tak jak sobie to wymyśliłam w głowie, począwszy od smaku po konsystencję zupy. Boski smak! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 500 g czereśni (wybierz te dojrzałe jak najciemniejsze) - 350 g truskawek (odmiana marmolada będzie idealna) - 4 ziarenka kardamonu - 1/2 laski wanilii - 6-8 goździków - cukier brązowy 1 łyżeczka (resztę dosłodziłam stewią) - makaron taki
SMYKWKUCHNIPorcja witaminowa - zamiast słodkiego batonika:) Bardzo zdrowa przekąska w ciągu dnia lub na drugie śniadanie. I warto tu wykorzystać sezonowe owoce, tak szybko znikają.. Ja wykorzystałam czereśnie i jeżyny, ale możecie zastąpić je truskawkami czy mango. Po prostu wrzućcie co lubicie, a sami się przekonacie, że danie będzie pożywne i zdrowe. Składniki: opakowanie serka wiejskiego 200 g 1 banan(...)kiwi kilka jeżyn kilka czereśni szczypta cynamonu łyżeczka miodu, np. lipowego Wykonanie: Do miseczki wlej serek wiejski. Następnie dodaj: pokrojonego w plasterki banana oraz kiwi (plasterki kiwi przekrój jeszcze na pół, aby uzyskać półksiężyce). Posyp kilkoma jeżynami i czereśniami oraz szczyptą cynamonu. Na końcu polej łyżeczką miodu. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchnibabeczki. ;-) Ja również a zwłaszcza od strony ich przygotowywania - są banalnie proste i szybkie. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy owoce i gotowe. Dziś babeczki z wykorzystaniem sezonowych owoców - czereśni. Składniki suche: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki mokre: 50ml oleju 2 jajka(...)szklanki mleka Dodatkowo: 2 szklanki czereśni cukier puder 1. Składniki suche i mokre dokładnie mieszamy w osobnych miskach. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 2. Z czereśni usuwamy pestki. Mieszamy z przygotowaną masą. 3. Przekładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Szefowa kuchniSezon czereśniowy uważam za rozpoczęty. Wczoraj wieczorem przyjechałam wraz z rodziną do moich teściów. Ku mojemu niewątpliwemu zdziwieniu okazało się, że ich czereśnia czerwieni się już od miliona słodkich owoców. Są czereśnie- trzeba działać- pomyślałam. Już na drugi dzień pojawiła się u nas cudowna puszysta drożdżówka z dużą ilością kruszonki i tymi cudownymi owocami. Właśnie pisze i zajadam. Zazdrościsz? Zapraszam(...)banalny przepis na genialną drożdżówkę jak u babci. Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt