czereśnie - 1732 przepisów (strona:36/116)

Ciasto na maślance z owocami i kruszonką 141

Klasyczne letnie ciasto na maślance z owocami i kruszonką, przepis bardzo prosty i szybki do wykonania. Najlepiej smakuje z mieszanką sezonowych owoców; truskawek, jagód, malin czy czereśni. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 30 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 ) 3 jajka 1/2 szklanki cukru (110 g) 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/2 szklanki maślanki(...)szklanki oleju (80 ml) 1,5 szklanki mąki (240 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g owoców np. jagód, truskawek, malin, czereśni Kruszonka: 1/4 kostki miękkiego masła (50 g) 1/2 szklanki mąki (80 g) 1/3 szklanki cukru pudru (40 g) Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne wielkości blaszek Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Przygotowanie: Owoce

Słodki Blog
Szybkie ciasto czereśniowe w kształcie ślimaka 94

Przepis na to cudo pochodzi od Kalejdoskop Renaty, gdzie zawsze znajdę coś pysznego, coś włoskiego, coś oryginalnego. Ciasto wygląda pięknie, smakuje obłędnie i szybko się je robi. Polecam póki czereśnie są a poza sezonem polecam czereśnie mrożone, będzie pysznie. Ślimakowe ciasto czereśniowe. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
GALETTE Z OWOCAMI LATA – TARTA RUSTYKALNA 112

właśnie zapraszam! Zainspirowana współpracą z marką BIELMAR , producentem znanej od lat PALMY , przygot owałam dla Was przepis na fantastyczne ciasto z dodatkiem soczystych owoców lata. Są w nim wiśnie, czereśnie, rabarbar i porzeczki – same dobroci lata! W sezonie, tak jak teraz wykorzystajcie świeże owoce! Poza sezonem śmiało możecie zastąpić je mrożonymi albo wykorzystać inne dary natury! Ciacho pyszne, łatwe(...)mąka pszenna – 300 g * PALMA – 200 g * cukier puder – 100 g * jajko L – 1 szt + śmietana 30% i jajko do wysmarowania ciasta DODATKI : * owoce lata (czereśnie,wiśnie, porzeczki i rabarbar) – ok. 500 g * mąka ziemniaczana – do obtoczenia * brązowy cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Owoce oczyszczamy. Obtaczamy w mące ziemniaczanej wymieszanej z brązowym cukrem. Wszystkie składniki

Ostra na Słodko
Naleśniki z serem i czereśniami 103

Tęskno mi już za owocami z krzaczka czy gałązki. Czereśnie miałam jeszcze zamrożone więc je wykorzystałam do zrobienia naleśników z serem i owocami właśnie. Takie połączenie jest pyszne, polecam gorąco. Ser i czereśnie w naleśnikach. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KOMPOT 115

trakcie sezonu na owoce warto choć raz przygotować, pełen smaku i witamin, domowy kompot. Przygotujecie go ekspresowo i bez najmniejszego wysiłku, ze wszystkich właściwie owoców: truskawek, malin, porzeczek, czereśni, wiśni, jabłek, brzoskwiń i śliwek. Warto pamiętać , że różne owoce wymagają różnej ilości cukru. Te z natury słodkie, jak czereśnie, będą potrzebowały minimalnego dosłodzenia lub wcale. Kwaśne porzeczki powinniśmy posłodzić więcej

cool and minty
Karczek pieczony z czereśniami i cebulą 119

Waszym będzie? zdecydujcie sami. Ja tylko napisze że warto bo mięso tak upieczone jest soczyste, kruche i pyszne, dlatego warto wykorzystać pomysł. Mięso jest idealnie doprawione sokiem z czereśni a dopóki owoce są na straganach, dopóty trzeba je wykorzystać, polecam gorąco. Baleron upieczony z czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
sernik z ricotty z galaretką czereśniową 130

składniki na masę serową: 1 kg twarogu typu ricotta (ja użyłam domowego*) 200 ml śmietany 12% 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny składniki na galaretkę czereśniową: 1/2 kg czereśni 1/2 litra wody 2 galaretki cytrynowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam(...)cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masę serową wykładam na ostudzony spód biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki, by masa stężała. Czereśnie dryluję, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Gotuję około 15 - 20 minut. Po tym czasie całość rozdrabniam blenderem (jeśli wolicie, możecie przetrzeć owoce przez sitko, wtedy nie trzeba ich drylować

babka w formie
Sposób na koktajl: Brzoskwiniowo-czereśniowe smoothie 170

i/lub wodą.  💧 Jest nie tylko smaczne rozwiązanie, ale również dietetyczne i zdrowe! Dziś pragnę Wam przedstawić przepis na przepyszne smoothie z z askakująco dobrego połączenia - brzoskwiń z czereśniami. Idealne smoothie na tegoroczne upały.  Składniki na 1 porcję: 1 brzoskwinia lub dwie "ufo" 1/2 szkl. wody Dwie garście wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Mixing

Czarnawisienka
Kompot z czereśni (smaki lata) 142

przez Babcię, które gasiły dziecięce pragnienie. Takie proste i soczysto kolorowe. Takie, które nie posiadały sztucznych barwników, tylko to co w owocach najlepsze - cały ich smak :) Składniki: 1 kg czereśni 5 litrów wody cukier do smaku Przygotowanie: Przygotowanie kompotu z czereśni, ale i z innych owoców jest niezwykle proste. Wystarczy umyć owoce, oczyścić je z łodyżek i umieścić w garnku

ChilliJemy
Koktajl intensywnie orzeźwiający 134

Polecam zaufać ogórkowi i nie rezygnować z niego w tym zestawie Blendery w dłoń Koktajl intensywnie orzeźwiający przepis na dwie porcje 300 g arbuza 200 g truskawek 100 g czereśni pół zielonego ogórka 3 listki mięty pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny pół łyżeczki soku wyciśniętego z limonki + opcjonalnie 1/4 łyżeczki miodu Arbuza oddziel od skóry, pokrój na mniejsze kawałki(...)Truskawki umyj i pokrój na połowę. Czereśnie wydryluj. Ogórka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia przełóż owoce, dodaj miętę, sok z limonki i cytryny oraz opcjonalnie możesz dodać miód. Całość dokładnie zblenduj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Koktajl przelej do wysokich szklanek, podawaj schłodzony. Smacznego Czytaj więcej – hiszpańskie gazpacho z arbuzem Artykuł Koktajl intensywnie orzeźwiający

365 dni dookoła kuchni
Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka 227

stąd użyłam mniejszej ilości cukru niż zwykle - prawidłowo do masy powinien trafić cały kubeczek białej słodyczy . Do tego słodkości odjęły tu kwaskowate, mrożone owoce , jakie wrzuciłam na wierzch: wiśnie, czereśnie, jeżyny, jagody . Ciasto wypada idealnie na relaksujący podwieczorek z gorącą herbatą, gdy za oknem bura i ponura jesień szaleje :) Zapraszam do podejrzenia również moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego(...)kubeczka mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ok 8 garści mrożonych owoców letnich  - u mnie: wiśnie czereśnie, jeżyny, jagody; można użyć więcej, w zależności od preferencji Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać zawartość do reszty płynnych

Grunt to przepis!
Babeczki miodowe z owocami 133

miodowe, o których jest poniższy przepis robiłam jakiś czas temu. Miałam ochotę na słodki deser z owocami i ten właśnie przepis przyszedł mi do głowy. Babeczki miodowe z owocami Czereśnie w tym momencie są już dość trudne do kupienia ale można je zastąpić wiśniami, porzeczkami, malinami, jeżynami czy jagodami. Jako foremki do moich babeczek wykorzystałam silikonowe foremki do muffinków, tylko(...)Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 szklanka mąki 10 dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki miodu 3 łyżki mąki do podsypania 1/2 szklanki czereśni śmietana kremówka 300 ml dodatkowo: 12 sztuk foremek do muffinków bądź mini babeczek, papier do pieczenia, nasiona do obciążenia foremek Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło pokrojone w małą kostkę

mecooks
Lody owocowe (na kefirze) 193

Pomysł na najprostsze, lekkie i bardzo smaczne lody owocowe - przygotowane na kefirze wraz z dodatkiem malin, porzeczek, czereśni i brzoskwiń. Zamrożony smak lata 🙂 Poniższe lody bardzo mocno zamarzną, więc trzeba je wyjąć z zamrażalnika co najmniej 30-40 minut przed podaniem.  Składniki: 2 szklanki kefiru 200 g obranych, czerwonych owoców (np. maliny, porzeczki, czereśnie) 3 brzoskwinie paraguayo

Ugotować
Kruche ciasto z agrestem i pianką 141

Sezon agrestowy rozpoczęty. W ogrodzie mam duży krzew agrestu, trzeba coś z niego wyczarować. Do ciasta dodałam czereśnie, ale można zrobić tylko z agrestem. Przygotowanie ciasta – mąkę cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. jedna z nich musi być dużo większa(...)Małą część ciasta włożyć do lodówki. Przygotowanie owoców – agrest oczyścić, czereśnie wypestkować. Wykonanie – dużą część ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce. Przygotowanie pianki – białka ubić na sztywną pianę. Powoli podczas ubijania wsypywać cukier. Na koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać. Pianę wylać na owoce, na górę pokruszyć resztę ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń