czereśnie - 1732 przepisów (strona:36/116)

Sposób na koktajl: Brzoskwiniowo-czereśniowe smoothie 181

i/lub wodą.  💧 Jest nie tylko smaczne rozwiązanie, ale również dietetyczne i zdrowe! Dziś pragnę Wam przedstawić przepis na przepyszne smoothie z z askakująco dobrego połączenia - brzoskwiń z czereśniami. Idealne smoothie na tegoroczne upały.  Składniki na 1 porcję: 1 brzoskwinia lub dwie "ufo" 1/2 szkl. wody Dwie garście wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Mixing

Czarnawisienka
Kompot z czereśni (smaki lata) 149

przez Babcię, które gasiły dziecięce pragnienie. Takie proste i soczysto kolorowe. Takie, które nie posiadały sztucznych barwników, tylko to co w owocach najlepsze - cały ich smak :) Składniki: 1 kg czereśni 5 litrów wody cukier do smaku Przygotowanie: Przygotowanie kompotu z czereśni, ale i z innych owoców jest niezwykle proste. Wystarczy umyć owoce, oczyścić je z łodyżek i umieścić w garnku

ChilliJemy
Koktajl intensywnie orzeźwiający 142

Polecam zaufać ogórkowi i nie rezygnować z niego w tym zestawie Blendery w dłoń Koktajl intensywnie orzeźwiający przepis na dwie porcje 300 g arbuza 200 g truskawek 100 g czereśni pół zielonego ogórka 3 listki mięty pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny pół łyżeczki soku wyciśniętego z limonki + opcjonalnie 1/4 łyżeczki miodu Arbuza oddziel od skóry, pokrój na mniejsze kawałki(...)Truskawki umyj i pokrój na połowę. Czereśnie wydryluj. Ogórka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia przełóż owoce, dodaj miętę, sok z limonki i cytryny oraz opcjonalnie możesz dodać miód. Całość dokładnie zblenduj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Koktajl przelej do wysokich szklanek, podawaj schłodzony. Smacznego Czytaj więcej – hiszpańskie gazpacho z arbuzem Artykuł Koktajl intensywnie orzeźwiający

365 dni dookoła kuchni
Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka 234

stąd użyłam mniejszej ilości cukru niż zwykle - prawidłowo do masy powinien trafić cały kubeczek białej słodyczy . Do tego słodkości odjęły tu kwaskowate, mrożone owoce , jakie wrzuciłam na wierzch: wiśnie, czereśnie, jeżyny, jagody . Ciasto wypada idealnie na relaksujący podwieczorek z gorącą herbatą, gdy za oknem bura i ponura jesień szaleje :) Zapraszam do podejrzenia również moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego(...)kubeczka mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ok 8 garści mrożonych owoców letnich  - u mnie: wiśnie czereśnie, jeżyny, jagody; można użyć więcej, w zależności od preferencji Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać zawartość do reszty płynnych

Grunt to przepis!
Babeczki miodowe z owocami 138

miodowe, o których jest poniższy przepis robiłam jakiś czas temu. Miałam ochotę na słodki deser z owocami i ten właśnie przepis przyszedł mi do głowy. Babeczki miodowe z owocami Czereśnie w tym momencie są już dość trudne do kupienia ale można je zastąpić wiśniami, porzeczkami, malinami, jeżynami czy jagodami. Jako foremki do moich babeczek wykorzystałam silikonowe foremki do muffinków, tylko(...)Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 szklanka mąki 10 dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki miodu 3 łyżki mąki do podsypania 1/2 szklanki czereśni śmietana kremówka 300 ml dodatkowo: 12 sztuk foremek do muffinków bądź mini babeczek, papier do pieczenia, nasiona do obciążenia foremek Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło pokrojone w małą kostkę

mecooks
Lody owocowe (na kefirze) 199

Pomysł na najprostsze, lekkie i bardzo smaczne lody owocowe - przygotowane na kefirze wraz z dodatkiem malin, porzeczek, czereśni i brzoskwiń. Zamrożony smak lata 🙂 Poniższe lody bardzo mocno zamarzną, więc trzeba je wyjąć z zamrażalnika co najmniej 30-40 minut przed podaniem.  Składniki: 2 szklanki kefiru 200 g obranych, czerwonych owoców (np. maliny, porzeczki, czereśnie) 3 brzoskwinie paraguayo

Ugotować
Kruche ciasto z agrestem i pianką 145

Sezon agrestowy rozpoczęty. W ogrodzie mam duży krzew agrestu, trzeba coś z niego wyczarować. Do ciasta dodałam czereśnie, ale można zrobić tylko z agrestem. Przygotowanie ciasta – mąkę cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. jedna z nich musi być dużo większa(...)Małą część ciasta włożyć do lodówki. Przygotowanie owoców – agrest oczyścić, czereśnie wypestkować. Wykonanie – dużą część ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce. Przygotowanie pianki – białka ubić na sztywną pianę. Powoli podczas ubijania wsypywać cukier. Na koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać. Pianę wylać na owoce, na górę pokruszyć resztę ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Ciasto pianka czereśniowa bez pieczenia + film 162

można go dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców.     składniki na tortownicę 26 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 100 g masła 400 g wydrylowanych czereśni 2 opakowania galaretki wiśniowej 200 ml mleka skondensowanego bez cukru 50 g gorzekiej lub mlecznej czekolady przepis Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i lekko studzimy. Ciastka zbożowe miksujemy(...)odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Następnie wrzucamy wydrylowane czereśnie, wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Gęstniejącą masę przekładamy na spód ciasteczkowy, wygładzamy jej powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie

Smakowite Dania
Szybka, letnia tarta z owocami i budyniem 152

mnie lato chadza w czerwieni, pachnie słodkimi malinami, smakuje kwaśnymi porzeczkami i słodkimi czereśniami, trwa zawsze za krótko i rozczula na myśl o beztroskim dzieciństwie i czasie wakacji. Dziś niektóre wspomnienia trwają nadal, zwłaszcza te związane ze smakami i zapachami. Choć nie biegam już tak często boso po trawie, nie zakładam hodowli ślimaków na kapuście i nie wplątuję sobie rzepów(...)dość swobodnie, czym popadnie.   Składniki Czas przygotowania: 45 min       1 opakowanie świeżego, gotowego ciasta francuskiego ok 500 g mieszanych dowolnych, letnich owoców (maliny, porzeczki, morele, czereśnie, truskawki)  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 500 ml mleka laska wanilii Przygotowanie:     1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni 2. Gotowe ciasto rozwijamy

Słodki Kompromis
Razowe knedle z czerwonym agrestem, orzechami włoskimi i smażonymi czereśniami 181

zdrowszą wersję naszych ukochanych knedli. Mąka razowa do ciasta a w środku dość nietypowo bo agrest czerwony i orzechy włoskie a smak? wyborny, polecam gorąco. Do knedli podałam smażone czereśnie na maśle z pieprzem . Połączenie wyborne ale to już musicie sprawdzić sami, polecam. Razowe knedle z czerwonym agrestem, orzechami włoskimi i smażonymi czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Letni sernik na zimno z owocami. I wakacje! 169

serowa: 400 g serka kremowego 350 g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru waniliowego 30 g cukru pudru 4 listki żelatyny 100 ml mleka dodatkowo: 145 g moreli 45 g czereśni 35 g malin galaretka: 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 250 ml wody 3 listki żelatyny Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę ciasteczkową dokładnie ugnieść(...)połączyć. Ostudzić. Zimne, ale jeszcze nie tężejące mleko powoli wlewać do masy serowej, cały czas miksując. Masę przelać na schłodzony spód, wstawić do lodówki na 60 minut. Morele i czereśnie przekroić na połówki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na serniku. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy serowej. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wodę zagotować, dodać syrop, wymieszać, zdjąć z palnika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding z chia i czereśniami na mleku migdałowym 124

bezmlecznej dla szukających zdrowego deseru dla mających w szafce nasiona chia i zastanawiających się co z nich przygotować Składniki: 4 łyżki nasion chia 0,5 litra mleka migdałowego szklanka czereśni miód (wg uznania)  Wykonanie: Mleko nalać do naczynia i wsypać do niego nasiona chia. Wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Dobrze(...)równomiernie nasiąkł, bo nasionka chia pęcznieją. Gotowe nasionka przełożyć do szklanki i spróbować - dosmaczyć miodem lub innym "słodzidłem" np. syropem z agawy lub syropem klonowym. Na wierzch ułożyć czereśnie (wydrylowane). Z podanych składników otrzymamy 2 desery.  Uwaga! Nie można spożywać zbyt dużej ilości chia dziennie także nie jedźcie wszystkiego na raz, żeby Wam nie zaszkodziło

Mania Wypiekania
Zupa wiśniowa 186

Dziś postanowiłam nieco odświeżyć sobie smak zupy owocowej i przygotować szwedzką zupę wiśniową . Taka schłodzona zupa owocowa idealnie nadaje się do jedzenia w upalny dzień. Składniki : 500g wiśni (lub czereśni) 300ml wody 50g cukru (lub mniej jeśli owoce są słodkie) 100ml likieru wiśniowego (opcjonalnie) 2 łyżki mąki kukurydzianej śmietana, mięta do przybrania Przygotowanie : Wiśnie wydrylować, wrzucić do garnka, zalać wodą(...)czasu aż owoce zaczną się rozpadać. Dodać cukier i likier (jeśli używacie), zamieszać i gotować na małym ogniu prze kolejne kilkanaście minut. Cukru można dodać mniej, szczególnie jeśli używacie czereśni, które są słodsze niż wiśnie, potem ewentualnie dosładzać do smaku. Zupę nieco przestudzić, zmiksować, ponownie postawić na palniku i powolutku gotować, dodać mąkę ziemniaczana rozrobioną w 2 łyżkach wody. Chwilę

Codzienne Gotowanie
Czereśnie smażone na maśle z pieprzem 145

jejuniu jakie to pyszne, spróbujcie koniecznie. Takie czereśnie można zajadać same ale także użyć do naleśników, pierogów, knedli i deserów. Polecam serdecznie bo smak jest obłędny. Czereśnie smażone na maśle z pieprzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kompot z czereśni (pasteryzowany) 197

Uwielbiam przetwory typu 2 w 1. Oprócz pysznych owoców, które mogę wykorzystać zimą do deserów lub ciast zyskuję także smaczny kompot. Składniki 1 kg czereśni ok. 500 ml wody 10- 15 g cukru 1. Z czereśni usuwamy ogonki. Płuczemy pod bieżącą … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania