lubicie camembert? Jak go najczęściej jadacie? W jakiej postaci? Składniki: 1 serek typu camembert - u mnie CAMEMBERT CLASSIC la Polle MLEKOVITA szklanka wiśni lub czereśni łyżka- dwie miodu Wykonanie: *Wiśnie lub czereśnie blendujemy. Dodajemy miód, wrzucamy do rondelka, podgotowujemy aż sos zacznie gęstnieć. Na patelni grillowej lub grillu obsmażamy z obu stron ser, aż będzie miękki(...)przekładamy na talerz. Polewamy sosem, dekorujemy świeżymi wiśniami lub czereśniami
Z Majeczką w kuchniSkładniki : 2 kg ciemnoczerwonych czereśni 1 l dobrego rumu 50 dkg cukru 1 laska wanilii 8-10 goździków Sposób wykonania : C zereśnie dokładnie opłucz, osusz, wydryluj, wrzuć do dużego słoja. Wsyp cukier, dodaj goździki i laskę wanilii. Całość zalej rumem. Słój zamknij i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 4 miesiące. Co pewien czas wstrząśnij słojem, aby składniki(...)miesiące w ciemne, chłodne miejsce, aby naleweczka dojrzała, nabrała odpowiedniego smaku i aromatu. N alewkę tę warto pić przy schorzeniach reumatycznych, serca i nerek. W owocach czereśni znajdują się duże ilości potasu, wapnia, żelaza oraz jodu. N a nalewkę najlepsze czereśnie będą z własnego ogrodu
Przepisy i porady kulinarnebudyń czekoladowy wsypać połowę ryżu do budyniu malinowego, dać masło i szybko wymieszać, przełożyć do miski - tak samo zrobić z budyniem czekoladowym na budyń malinowy wyłożyć połowę musu z czereśni, na czereśnie dać budyń czekoladowy i resztę czereśni, schować do lodówki do zastygnięcia deser jest smaczny, lekki wybornie smakuje..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBabeczki czekoladowe 🍫 z Lusette wafelkami, zostały wypełnione słodkościami 🍬🍭, pana cottą 🍮 o smaku chałwowym i musem pomarańczowym 🍊. Czereśnie 🍒 w syropie zielonym fajnie kontrastowały, a płatki czekoladowe 🍫 i mięta delikatności dodały. Wafelki z gorzką czekoladą 🍫 idealnie się połączyły, z pana cottą ciekawy smak stworzyły, a mus mocno pomarańczowy sprawił, że deser(...)płynu, wg inf. na opakowaniu) mus pomarańczowy: 3 słodkie pomarańcze, 2 łyżki soku z cytryny, 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego, 1 płaska łyżeczka żelatyny, ponadto: płatki czekoladowe, czereśnie koktajlowe w syropie np. zielone, świeże listki mięty. Przygotowanie: Wafelki Lusette kroimy w drobną kosteczkę. Przygotowujemy 10 szt. silikonowych foremek do babeczek . Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na kosteczki
Moniki Smakołykiplacuszki: 250 g twarogu pół tłustego 3 łyżki czubate mąki ryżowej 3 jajka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej masło klarowane sos czereśniowy: 1 szklanka czereśni wypestkowanych 1 łyżka miodu cynamon szczypta kardamon szczypta 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody puder do posypania mięta świeża Żółtka oddzielam od białek(...)ubijam białka na sztywną pianę. Dodaję do sera i mieszam już łyżką. Placuszki nakładam łyżką na patelnię, smażę na rozgrzanym maśle z każdej strony około dwie minuty. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję cynamon, kardamon, miód, sok z cytryny, połowę wody z 1/2 szklanki i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie. W reszcie wody rozrabiam mąkę ziemniaczaną
wesoła kuchniadzieciństwa pamiętam smak suszonych owoców i wtedy nie bardzo za nim przepadałam. Dlatego też mama wymyśliła, aby kompot z suszu wzbogacić gruszkami i czereśniami w kompocie. Smak był już zupełnie inny, mimo że wyczuwało się aromat suszu. Mama zawszem podawała w pucharkach z gruszkami i czereśniami, które jadło się(...)lubiły kompotu wigilijnego. Jednego roku nagotowałam kompotu z wędzonych owoców, które kupiłam nieświadomie. Kompot był bardzo ostry i mocno palony, i nawet dodatek gruszek i czereśni go nie uratował. Monika do tej pory wypomina mi to nieudane dzieło, a z Michałem wspominają go na każdej Wigilii. Składniki: • 10 suszonych śliwek
To co kochamsięgam. Ostatnio skusiłam się na: Deser kokosowy z mango, Deser z orzechów laskowych i kakao, Deser z orzechów laskowych z solonym karmelem (z kwiatem soli morskiej). Konfiturę z czereśni, Kasztany jadalne gotowane, Miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem, Miso jasne (Shiromiso), Zupę krem ze szpinaku, Zupę krem z pieczarek, Sos z sera Roquefort, Kremowy sos cytrynowy, Sos pieprzowy(...)Tutaj w formie płatków z dodatkiem kwiatu soli morskiej, kurkumy i imbiru. Razem tworzą świetną mieszankę do przyprawiania dań, w szczególności warzywnych potrawek i grillowanych mięs. * Konfitura z czereśni bio Konfitury z czereśni nigdy wcześniej w sklepach nie napotkałam, także najbardziej ze wszystkich mnie zaciekawiła. W składzie nie znajdziemy żelatyny, pektyny ani cukru, zamiast nich jest roślinny agar (z czerwonych
Poranek na słodkowytrawnym. Eksperymentuję z nim również przy przygotowywaniu różnorakich słodkości, czego przykładem jest właśnie poniższy wypiek Zapraszam na aromatyczne ciasto z dodatkiem Grójeckiego C ydru J abłkowego oraz cytryny i czereśni . Jak dla mnie kwintesencja smaków lata :) Część zawartości cydrowej butelki wykorzystałam jako główny składnik ciasta. Resztą zaś z przyjemnością delektowałam się w oczekiwaniu na wyjęcie gotowego specjału z piekarnika(...)soli 125ml oleju skórka starta z 1 cytryny 250g mąki - u mnie tortowa, typ 450 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125ml Cydru Grójeckiego 2-3 garście czereśni - wcześniej wydrylowanych Żółtka oddzielić od białek i utrzeć za pomocą miksera z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę - aż osiągnie fakturę gęstego kogla-mogla . Ustawić mikser na wolne obroty
Grunt to przepis!CZEKOLADOWA TARTA Z CZEREŚNIAMI to prawdziwa poezja smaków, która skrada serca... Artykuł CZEKOLADOWA TARTA Z CZEREŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECzereśnie to moje ukochane owoce, przedkładam je nad truskawki (zawsze się spieramy w tej kwestii z domownikiem), brzoskwinie, czy egzotyczne guajawy. W czereśniowym sezonie obowiązkowo goszczą w mojej kuchni, dziś towarzyszą śniadaniowej quinole w zestawie z jagodą kamczacką (można ją zastąpić borówką) i prażonymi orzechami nerkowca. Smacznego :) Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 3 łyżki płatków quinoa 2 łyżki płatków(...)gryczanych garść dojrzałych czereśni garść jagód kamczackich 2 łyżki orzechów nerkowca Wykonanie: Quinoę i płatki zalewamy w miseczce niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na 5 minut. Owoce myjemy, czereśnie pozbawiamy pestek. Dorzucamy do miseczki, razem z podprażonymi na suchej patelni nerkowcami i gotowe. Łasuchom polecam dosłodzić odrobiną miodu, dla mnie dojrzałe owoce są wystarczająco słodkie
Quinoa Raz!jabłkami. Składniki 150 g ryżu 600 ml mleka (opcjonalnie 200 ml dodatkowo) 30 g cukru waniliowego (opcjonalnie 2 łyżeczki esencji waniliowej) 6 łyżek cukru 300-400 g czereśni Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Czereśnie drylujemy, kroimy na pół, obtaczamy w cukrze, odstawiamy. W tym czasie ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru waniliowego(...)będzie al dente, odcedzamy, trochę mleka zostawiamy. Odcedzony ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy mlekiem (jeśli nic nie zostało, to można zalać jeszcze szklanką zimnego mleka), na wierzch układamy czereśnie, polewamy sokiem, który puściły. Zapiekamy 20-25 min w temperaturze 180°C. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z miodem (opcjonalnie może być cukier). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenciasto jest bardziej zwarte i wilgotne. Sok, który puszczają owoce podczas pieczenia dodaje ciastu jeszcze więcej owocowego smaku i soczystej wilgoci. Można użyć dowolnych owoców, ja wykorzystałam truskawki i czereśnie. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Twarogowe ciasto z owocami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-19 11:12:03","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016(...)recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Twarogowe ciasto z owocami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 8 porcji Porcje 8 porcji Składniki 700 g truskawki 300 g czereśnie 50 g masło ok. może być mniej 450 g mąka orkiszowa 250 g twaróg chudy 125 g erytrol lub inne słodziwo 15 g proszek do pieczenia 100 ml mleko 100 ml olej rzepakowy
Kucharzycaminut. Blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć 3/4 ciasta i rozłożyć równo ciasto. Na ciasto rozłożyć wypestkowane czereśnie. Białka ubić na sztywną pianę. Jak białka już są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas mieszać. Ubite dobrze białka rozłożyć na czereśniach. Pozostałe ciasto zetrzeć na górę. Wstawić ciasto do piekarnika
Kuchnia Pokoleńsamych płatkach owsianych (jeżeli wolicie mniej chrupać zamieńcie część płatków na mąkę pszenną) w czekoladowym wydaniu, pod którą kryją się kwaskowe, ciepłe i mięciutkie wiśnie... No i odrobina czereśni, aby delikatnie tę kwasowość poskromić ;) Aby dopełnić całość niezbędna jest kremowa śmietanka (nie polecam jogurtu, gdyż jest za 'kwaśny' do i tak kwaśnych wiśni), która fantastycznie równoważy smaki słodko-kwaśne. Deser(...)szybki, nieskomplikowany, idealny! Korzystajcie, póki sezon na wiśnie w pełni :) 4 porcje: * wiśnie- 500 g * czereśnie- 200 g * masło- 100 g * płatki owsiane- 1 i 1/2 szklanki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * czekolada gorzka posiekana- 1/3 szklanki * śmietanka 18%/30%/36%- do polania Wiśnie oraz czereśnie wydrylować i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do miski wsypać płatki owsiane, cukier oraz posiekaną czekoladę
Kraina Miodem PłynącaSezon czereśniowy, nasza propozycja na zapiekankę. Można podać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną w plastry ze śmietaną. Składniki 400ml mleka 750 g czereśni 6 czerstwych pełnoziarnistych bułek 100 g miękkiego masła pół cytryny 3 jajka 100 g miodu szczypta cynamonu bułka tarta i masło do formy Przygotowanie Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem(...)gorącą wodą, starłem z połowy skórkę. Oddzieliłem żółtka jajek i utarłem je z miodem, cynamonem i skórką cytryny. Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem. Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy. Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem
R'n'G Kitchen