Latem pijemy je na zimno z lodem i miętą, a... Artykuł KOMPOT Z CZEREŚNI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej typu 450, 400 g czereśni, Czereśnie umyć, wydrylować. Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać(...)zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Ciasto wymieszać z czereśniami. Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 30-40 minut. zastawa
królestwo garówdziś u mnie własnie one. Składniki: 1 litr mleka 2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru pudru pół kostki margaryny 1 żółtko 2 galaretki wiśniowe pól kg czereśni ew. wiśni Wykonanie: *Rozpuszczamy jedną galaretkę w 3/4 szklanki wrzątku. Do małej salaterki o poj. jednej szklanki układamy wydrylowane czereśnie, zalewamy ostudzona galaretką, odstawiamy do stężenia * Kiedy galaretka z owocami(...)żółtko ( ale jeśli obawiamy się surowego w ciastach możemy pominąć ) dodajemy łyżkami ostudzoną kaszę. Gotową masę wykładamy do tortownicy naokoło kopca z galaretki. *Na wierzch wykładamy resztę wydrążonych czereśni. Zalewamy ostudzoną 2 galaretką, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. * Najlepiej na całą noc odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchniKolejna letnia propozycja. Babeczki. Muffinki. Powtarzam się, ale każdy je lubi:) Tym razem zrobiłam je z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką. Prosta i szybka propozycja na deser. Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Składniki mokre: 1 jajko L 80ml oleju 250ml jogurtu naturalnego Owoce: 200g truskawek 200g czereśni Kruszonka(...)masła 30g mąki 20g cukru 30g płatków migdałowych 1. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki. Z czereśni usuwamy pestki. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą rozcierając by powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki. 2. W jednej misce mieszamy składniki suche i owoce, w drugiej składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremki
Szefowa kuchniWiosna i lato to czas kiedy testuję kolejne ciasta z owocami:) Królują zdecydowanie truskawki i czereśnie, które od kilku tygodni są dostępne, tanie i przede wszystkim smaczne. Dziś zapraszam na mocno wyrośnięte, jogurtowe ciasto. Zrobiłam je w tortownicy 21cm, ale polecam użyć większej formy - z pewnością zyska wtedy na puszystości i będzie mniej zbite. Choć ja za mokrymi, wilgotnymi(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki mokre + cukier: 2 jajka M 400ml jogurtu naturalnego 150ml oleju 1/2 szklanki cukru Owoce: 250g truskawek 250g czereśni 1. Składniki suche i mokre wraz z cukrem mieszamy w osobnych miskach. Z truskawek usuwamy szypułki, z czereśni pestki. 2. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste
Szefowa kuchniSezonowe ciasto z budyniową pianką i czereśniami .Bardzo je lubię za ekspresowe przygotowanie i smak oczywiście. Owoce mogą być dowolne .Jeśli używacie mrożonych nie rozmrażajcie ich wcześniej. Składniki: na kruche ciasto ,blaszka 33 na 20 cm 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła ,zimne ,z lodówki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę przesiać(...)stopniach przez około 15 minut . Budyniowa pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru – 2 po 40 g Dodatkowo: 300 g czereśni ,u mnie przekrojone na pół i wypestkowane cukier puder do oprószenia po upieczeniu Białka ubijamy na sztywną pianę dodając po jednej łyżce cukru . Następnie na małych obrotach miksera dodać proszek
Ladylaura.Kocham CZERWIEC! Za wszystko, za to że dzień jest najdłuższy, ranki słoneczne, długie i ciepłe wieczory, za całą tą gamę kolorów, za soczyste i słodkie owoce, za truskawki, za czereśnie, za świeżą zieleninę, za młodą fasolkę szparagową, za to że mogę przemieszczać się po mieście rowerem, że mogę o każdej porze dnia wyjść pobiegać, ach mogłabym wyliczać w nieskończoność. Zdecydowanie(...)dzisiejszego dania jestem szczerze dumna i zadowolona bo wyszło tak jak sobie to wymyśliłam w głowie, począwszy od smaku po konsystencję zupy. Boski smak! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 500 g czereśni (wybierz te dojrzałe jak najciemniejsze) - 350 g truskawek (odmiana marmolada będzie idealna) - 4 ziarenka kardamonu - 1/2 laski wanilii - 6-8 goździków - cukier brązowy 1 łyżeczka (resztę dosłodziłam stewią) - makaron taki
SMYKWKUCHNIPorcja witaminowa - zamiast słodkiego batonika:) Bardzo zdrowa przekąska w ciągu dnia lub na drugie śniadanie. I warto tu wykorzystać sezonowe owoce, tak szybko znikają.. Ja wykorzystałam czereśnie i jeżyny, ale możecie zastąpić je truskawkami czy mango. Po prostu wrzućcie co lubicie, a sami się przekonacie, że danie będzie pożywne i zdrowe. Składniki: opakowanie serka wiejskiego 200 g 1 banan(...)kiwi kilka jeżyn kilka czereśni szczypta cynamonu łyżeczka miodu, np. lipowego Wykonanie: Do miseczki wlej serek wiejski. Następnie dodaj: pokrojonego w plasterki banana oraz kiwi (plasterki kiwi przekrój jeszcze na pół, aby uzyskać półksiężyce). Posyp kilkoma jeżynami i czereśniami oraz szczyptą cynamonu. Na końcu polej łyżeczką miodu. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchnibabeczki. ;-) Ja również a zwłaszcza od strony ich przygotowywania - są banalnie proste i szybkie. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy owoce i gotowe. Dziś babeczki z wykorzystaniem sezonowych owoców - czereśni. Składniki suche: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki mokre: 50ml oleju 2 jajka(...)szklanki mleka Dodatkowo: 2 szklanki czereśni cukier puder 1. Składniki suche i mokre dokładnie mieszamy w osobnych miskach. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 2. Z czereśni usuwamy pestki. Mieszamy z przygotowaną masą. 3. Przekładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Szefowa kuchniSezon czereśniowy uważam za rozpoczęty. Wczoraj wieczorem przyjechałam wraz z rodziną do moich teściów. Ku mojemu niewątpliwemu zdziwieniu okazało się, że ich czereśnia czerwieni się już od miliona słodkich owoców. Są czereśnie- trzeba działać- pomyślałam. Już na drugi dzień pojawiła się u nas cudowna puszysta drożdżówka z dużą ilością kruszonki i tymi cudownymi owocami. Właśnie pisze i zajadam. Zazdrościsz? Zapraszam(...)banalny przepis na genialną drożdżówkę jak u babci. Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytBłyskawiczny, letni , pyszny deser lub śniadanie. Musy owocowe, w tym jeden zmiksowany z kaszą jaglaną, przełożone warstwą soczystych czereśni. Lekkie i pyszne. Bez dodatku cukru, mleka, bezglutenowy. Idealny:) POTRZEBUJEMY: 2 gruszki 2 brzoskwinie 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej duża garść czereśni wypestkowanych i przekrojonych na pół czekolada, płatki migdałowe lub cokolwiek do dekoracji 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Gruszki kroimy(...)łyżkę wody i zagotowujemy. Dodajemy kaszę jaglaną , miód, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Brzoskwinie kroimy i miksujemy. Składniki układamy warstwowo: warstwa musu gruszkowego+czereśnie+warstwa musu brzoskwiniowego+dekoracja. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAsamej kuchni, w której robiłam je z babcią przygotowałam z dziećmi te cudne ciasteczka. Moja wersja zamiast wiśni z babcinej konfitury ma na środku lśniące, wściekle czerwone kandyzowane czereśnie - taki współczesny akcent w tradycyjnym przepisie. Skł adniki: 2 pełne szklanki mąki pszennej 1 szklanka gęstej śmietany 18% 3 żółtka proszek do pieczenia (odrobina, tyle co na czubek(...)łyżeczki) 1-1,5 łyżki spirytusu cukier puder do posypania wiśnie z konfitury, suszone wiśnie albo kandyzowane czereśnie olej do smażenia 1 białko do lepienia Przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę, żółtka i spirytus. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Rozwałkować na cieniutki placek. Wycinać kółeczka w trzech wielkościach (u mnie jako wycinarki
Kulinarne InspiracjePyszna, słodka nalewka z czereśni. Przypomnienie początku lata w samym środku jesieni, chociaż w powietrzu już czuć zimę. Jedna z ostatnich w tym roku, której przepis publikuję, chociaż mam nadzieję, że jeszcze przed świętami pokażę Wam przepis na pigwówkę i żurawinówkę. Składniki (na około 600 ml nalewki po przefiltrowaniu): 2 kg czereśni 250 ml wódki 250 ml spirytusu(...)gram cukru Wydrylowane czereśnie zasypuję cukrem i odstawiam na jedną noc. Po tym czasie zlewam powstały syrop do słoja, dodaję połowę owoców i zalewam alkoholem. Odstawiam słój w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie filtruję nalewkę (np. przez gazę lub filtr do kawy) i przelewam do butelek. Odstawiam jeszcze na miesiąc. Na zdrowie
Mango Papajasmaczne ciacho, które ukręciłam kiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :) Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masa: 1 kostka miękkiej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru ok 300g zmiksowanych truskawek Galaretka I: Ok 500g wydrylowanych czereśni 1 galaretka wiśniowa Galaretka II: Ok 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem
Kuchnia w czekoladzieNaleśniki z twarogiem i czereśniami składniki dla czterech osób 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru Szczypta soli 1 łyżka oleju 200 gr twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego Konfitura z czereśni, przepis dostępny w tym miejscu . Sposób przygotowania Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier(...)jednolitą masę. Usmażone, gorące, naleśnikowe placki smarujemy po jednej stronie twarogiem, zwijamy je w rulony i układamy na talerze. Przed podaniem na każdy naleśnik układamy konfiturę z czereśni
Miód i pieprz