wysoka. Jeśli tak jak ja lubicie lekkie i proste desery z owocami, zapraszam do spróbowania. Składniki: (na 2 porcje) 3 łyżki otrąb 150 g jogurtu naturalnego 2 garście czereśni opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Jogurt dzielimy na dwie części. Do jednej dokładamy otręby, mieszamy. Jeśli lubimy słodsze desery możemy do jogurtu dodać odrobinę miodu, wymieszać. Czereśnie drylujemy. Kilka(...)układamy na dnie kieliszków. Następnie wykładamy jogurt z otrębami. Znów kilka czereśni i czysty jogurt. Wierzch deseru posypujemy delikatnie otrębami. Deser podajemy schłodzony. Smacznego
Słodkie okruszkimój faworyt to mleko ryżowe lub owsiane. Banany i mleko to doskonała baza, a co tam jeszcze dorzucisz, na co masz ochotę, zależy od Ciebie. Ja użyłam dojrzałych ciemnoczerwonych czereśni oraz kilku zalegających w lodówce truskawek i wyszedł kremowy i słodki marmurkowy koktajl. Składniki: 2 dojrzałe mrożone banany 1 ½ szklanki czereśni 1 szklanka truskawek 1 ½ szklanki mleka ryżowego(...)Banany połam na mniejsze kawałki i wrzuć do kielicha blendera. Truskawki umyj, obierz z szypułek, czereśnie przepłucz i wypestkuj. Dorzuć je do bananów, całość zalej mlekiem i zmiksuj na gładkie smoothie. Serwuj w wysokich naczyniach od razu po przygotowaniu. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 3 kg czereśni dojrzałych 2 szklanki cukru 1 limonka 1 cytryna Wykonanie: Czereśnie myjemy, drylujemy z pestek. Przekładamy do rondla, wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około
kgwjanczewoCiasto ucierane z czereśniami z dodatkiem płatków migdałowych to doskonała propozycja na każdą okazję. Świetnie smakuje również z wiśniami i truskawkami, jest bardzo proste w przygotowaniu zawsze się udaje i szybko znika ze stołu. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g płatków migdałowych 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)oleju 50 dag czereśni cukier puder do posypania ciasta przepis Białka oddzielamy od żółtek a następnie przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe i wszystko razem łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem
Smakowite DaniaSkładniki: (na 2 porcje) Crumble-kruszonka: 90 mąki pszennej 35 g cukru pudru 40 g masła 82% szczypta cukru waniliowego 2 krople soku z cytryny nadzienie: 2 garście wydrylowanych czereśni/wiśni 2 szczypty cukru dekoracja: 3 malutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie- dla każdej porcji czereśnie z ogonkami świeże listki mięty do dekoracji- ja użyłam miety cytrynowej Przygotowanie(...)Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. 2. Przełożyć czereśnie do kokilek, posypać je cukrem nakładać kruszonkę aż po brzegi. Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min. w temperaturze 180-200 stopni Gdy Crumble odrobinę ostygnie nakładamy dekoracje Smacznego :) Zobacz także: Crumble z rabarbarem
KreatywnePinypozostaje nic innego, jak pomiędzy jednym rozdziałem mikrobiologii, a kolejnym fizyki, przygotować sobie pozytywny i iście wakacyjny napój, wykorzystując przy tym kuszące, dorodne sezonowe owoce. Może czereśnie? KOKTAJL CZEREŚNIOWY NA MLEKU KOKOSOWYM Z MELISĄ /własny;/ 500g dojrzałych czereśni (sercówki) 3 szklanki mleka kokosowego ok. 10 listków melisy 2 łyżeczki ulubionego słodzidła (u mnie miód z mniszka) Czereśnie myję
W kuchni Karmel-itkiPyszny orzeźwiający koktajl czereśniowy z dodatkiem miodu. Dla kogo: dla szukających napoju gaszącego pragnienie dla mających ochotę wykorzystać czereśnie w nowy sposób dla lubiących koktajle Składniki: szklanka lodu szklanka jogurtu naturalnego (ew. mleka/maślanki/kefiru) 2 szklanki wydrylowanych czereśni (ok. 300-350g) 2 łyżki miodu listki mięty/melisy do dekoracji Wykonanie: Wymyć i wydrylować czereśnie. Zmiksować ze sobą wszystkie
Mania Wypiekaniałyżek ulubionej granoli 1 szkl mleka 1 szkl soku owocowego-warzywnego pasteryzowanego (u mnie marchew-jabłko-pomarańcza) 6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszy manny (bez gotowania) 1 łyżka płynnego miodu czereśnie A jak to zrobić: Do rondelka wlać mleko, sok i miód, zagotować. W tym czasie na dno słoiczków lub pucharków wsypać granolę, oraz wydrylować czereśnie. Gdy mleko z sokiem się(...)zagotuje, pomału wsypywać kaszę mannę ciągle mieszając. Odstawić na minutkę. Gotową kaszkę przełożyć na przygotowaną wcześniej granolę, wierzch udekorować czereśniami
Kuchnia w opałachkalarepek, przykryć wierzchami, posmarować oliwą. Naczynie do pieczenia posmarować oliwą, ułożyć kalarepki, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 – 50 minut. Podałam z czereśniami. 400 g czereśni bez pestek, 2 łyżki cukru, 50 ml sherry, sól, 2 łyżki zmiksowanej czekolady z orzechami włoskimi. Na rozgrzaną patelnię wrzucić czereśnie, dodać cukier, smażyć mieszając około
królestwo garówsmak lata zamknięty w cieście. To ciasto przypomina mi okres dzieciństwa, kiedy to skoro świt biegłam na pole aby narwać świeżych truskawek. Piękne jest wspomnienie przebijających się przez drzewa czereśni promieni słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne! Tortownica o śr. 24 cm 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju Kujawskiego 300 g truskawek 100 g czereśni Margarynę (wcześniej wyjętą z lodówki- w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy partiami do margaryny i jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką olej. Masę wylewamy
VioletoweKucharzenieCzereśnie uwielbiam. Kojarzą mi się z dzieciństwem i łażeniem po drzewach. Smakują mi zawsze tak samo, słodko i beztrosko. A dżem czereśniowy trudno kupić, a jeszcze trudniej dobry. Dlatego w tym roku robię sama, według własnej receptury. Eksperymentowałam, łącząc ulubione aromaty, które moim zdaniem świetnie się przenikają i uzupełniają. Efekt - dżem czereśniowy z lekką nutką korzenną. Może mój pomysł(...)zaintryguje...? ;) Dżem czereśniowy Składniki: 1 kg czereśni 5 goździków 350 g cukru (lub mniej, polecam stopniowo słodzić w miarę gotowania) 2 pomarańcze na sok 1 żelfix 2:1 sok z połówki cytryny (opcjonalnie, ja dodałam, bo lubię kwaskowate dżemy) Czereśnie wydrylowałam, włożyłam do garnka, wrzuciłam goździki (można użyć worczka lub metalowego pojemniczka do gotowania przypraw
Kuchnia Prezydentowejkakaowy pudding z nasion chia , z czereśniami i ricottą ; herbata choco-chili ~ Pierwsze spotkanie z chia, udane! Zastanawiałam się do czego je porównać i pomyślałam o tapioce. Tak samo chia przyjmuje smak dodatków, ma podobną konsystencję, ale i tak i tak wiadomo, że to co innego :) Poza tym nasiona szałwii hiszpańskiej to istna skarbnica zdrowia! Możecie kupić je np. TUTAJ(...)PRZEPIS /1 porcja/ (vegan) inspiracja ~40g nasion chia (szałwii hiszpańskiej) ~szklanka mleka sojowego ~20 g kakao ~cukier/stevia/syrop do smaku ~szczypta soli ~70g czereśni (u mnie mrożone, wcześniej rozmrożone) ~ricotta - w wersji wegańskiej pomijamy, dodajemy coś innego :) Chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Czereśnie też wstawiamy do lodówki, aby się rozmroziły, lub zostawiamy je w temp. pokojowej. Rano
breakfast of dreamsktóry z powodzeniem może zastąpić Wam śniadanie. Połączenie słodyczy czekolady przełamane cytrynowym akcentem zwieńczone przysłowiową wisienką ;) Choć w przypadku tego deseru zamiast wisienek mamy wspaniałe, czerwone i delikatnie słodkie czereśnie. Spróbujcie, bo naprawdę ten deser jest wart grzechu. A jego składniki wbrew pozorom nie są niezdrowe - pyszne owoce, gorzka (,a więc pełna magnezu) czekolada i pożywna mleczna kasza manna. Deser(...)się pojawił Składniki: 1/2 szklanki mleka 14-15 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej około 40 g gorzkiej czekolady (minimum 70%) 1 średni banan sok wyciśnięty z 1 cytryny kilka wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem (u mnie garnek do mleka) wlewamy szklankę mleka. Gdy mleko zacznie się gotować wkładamy połamaną czekoladę i ciągle mieszamy, aż do połączenia składników. Następnie
Słodkie okruszkizastosowanie ma mieć do hamburgerów, jednak jego słodko-kwaśna nuta, delikatna tekstura o wiele poszerzają horyzonty przeznaczenia. Jak to zrobić, dla domowych potrzeb bez pasteryzowania? -1/2 kg czereśni pozbawionych pestek -2-3 łyżki octu balsamicznego -szklanka coca-coli -tymianek świeży -sól, pieprz -czerwona cebula, duża posiekana -masło Cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, i dorzucamy czereśnie. Czereśni
BaRepasClafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec. Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna(...)bułka tarta do wysmarowania blachy Sposób Masło roztapiamy, studzimy. Czereśnie myjemy, drylujemy i pozostawiamy na sicie. W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting
Kuchenne aromaty