Kończą się czereśnie, dlatego dzisiaj wrzucam do sieci przepis na słodkie muffiny. Poza sezonem można użyć również mrożonych owoców. Muffiny upiekłam na piknik "pod chmurką", zniknęły, nawet nie wiem kiedy. Dobrze, że je w domu przed wyjazdem sfotografowałam :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 szklanka startej cukinii ze skórką(...)użyłam żółtej) 3/4 szklanki oleju 2 duże jajka 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% 2/3 drobnego szklanki cukru szczypta soli oraz 2 szklaki czereśni, przekrojonych na pól i pozbawionych pestek W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki wraz z cukinią. Mokre produkty najlepiej energicznie wymieszać trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką. Na koniec wyłożyć połówki czereśni
Czerwień i błękitfrużeliną SKŁADNIKI : racuchy: 1 opakowanie Racuchów klasycznych SyS - Dania Babci Zosi 300 ml mleka 1 jajko olej do smażenia frużelina 800 g czereśni 1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki maki ziemniaczanej około 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Frużelina: Czereśnie drylujemy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier(...)ogniu przez około 30-40 minut Żelatynę namaczamy w 3-4 łyżkach zimnej wody po czym gdy napęcznieje podgrzewamy ją. Make ziemniaczaną rozrabiamy w pozostałej wodzie. Kiedy do czereśni dodajemy żelatynę, następnie wlewamy pomału make i mieszamy, zagotowujemy. Racuchy : Do miseczki wsypujemy mieszankę racuchową, dodajemy mleko i jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnie smarujemy olejem rzepakowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 szklanki cukru 3 jajka 100 g czekolady 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 250 g wydrylowanych czereśni Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Czekoladę (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem(...)kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. W masę powciskać trochę czereśni. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch łyżką zwilżoną we wodzie. Na wierzchu ułożyć resztę czereśni wciskając lekko w masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec
Monia miesza i gotujeszklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups flour dough 4 jajka / 4 eggs 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar czereśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries (fresh or frozen without pitted) tortownica / springform pan Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12 Najpierw rozpuszczamy(...)margarynę na patelni i studzimy. Świeże czereśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć i wydrylować. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy czereśnie na masie
Projekty ze smakieminnego jak ciasto z owocami, ale po francusku to zaraz jakieś takie bardziej smacznie i w ogóle „ąę”. Składniki (autorska wersja wegańska) pół kilograma twardych czereśni 150 g brązowego cukru 4 banany 150 ml mleka roślinnego 80-100 ml oleju roślinnego (użyłam ryżowego) 200 g maki pszennej Przygotowanie: Czereśnie umyć i wydrylować. Banany i mleko zblendować na gładka(...)dodać olej, cukier i mąkę jeśli wasz mikser to ogarnie, jeśli nie to wymieszać trzepaczką. Formę do pieczenia posmarować delikatnie olejem, wylać do niej masę a na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec w temp. 190-200 C około 40 minut (pod koniec można na 10 minut włączyć opcję grillowania, żeby było ładnie przyrumienione). Ciasto po upieczeniu przypomina bardzo gęsty budyń
greenscarfdługo utrzymuje swoją świeżość. Składniki 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki wydrylowanych czereśni cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć(...)składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i posypać czereśniami, lekko je docisnąć dłonią. Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem. ciasto ucierane z czereśniami
O kuchni z uczuciemnadmiaru soli, zwiększy odporność, przyspieszy metabolizm i zadba o prawidłowe bicie serca. Jagody goji i nasiona quinoa są cennym źródłem błonnika i żelaza. 100 g truskawek 100 g czereśni 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki miodu 50 g jagód goji 2 łyżki nasion quinoa 100 ml mleka Truskawki i czereśnie dokładnie myjemy. Czereśnie pestkujemy. Owoce blendujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego
VioletoweKucharzeniewysoka. Jeśli tak jak ja lubicie lekkie i proste desery z owocami, zapraszam do spróbowania. Składniki: (na 2 porcje) 3 łyżki otrąb 150 g jogurtu naturalnego 2 garście czereśni opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Jogurt dzielimy na dwie części. Do jednej dokładamy otręby, mieszamy. Jeśli lubimy słodsze desery możemy do jogurtu dodać odrobinę miodu, wymieszać. Czereśnie drylujemy. Kilka(...)układamy na dnie kieliszków. Następnie wykładamy jogurt z otrębami. Znów kilka czereśni i czysty jogurt. Wierzch deseru posypujemy delikatnie otrębami. Deser podajemy schłodzony. Smacznego
Słodkie okruszkimój faworyt to mleko ryżowe lub owsiane. Banany i mleko to doskonała baza, a co tam jeszcze dorzucisz, na co masz ochotę, zależy od Ciebie. Ja użyłam dojrzałych ciemnoczerwonych czereśni oraz kilku zalegających w lodówce truskawek i wyszedł kremowy i słodki marmurkowy koktajl. Składniki: 2 dojrzałe mrożone banany 1 ½ szklanki czereśni 1 szklanka truskawek 1 ½ szklanki mleka ryżowego(...)Banany połam na mniejsze kawałki i wrzuć do kielicha blendera. Truskawki umyj, obierz z szypułek, czereśnie przepłucz i wypestkuj. Dorzuć je do bananów, całość zalej mlekiem i zmiksuj na gładkie smoothie. Serwuj w wysokich naczyniach od razu po przygotowaniu. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 3 kg czereśni dojrzałych 2 szklanki cukru 1 limonka 1 cytryna Wykonanie: Czereśnie myjemy, drylujemy z pestek. Przekładamy do rondla, wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około
kgwjanczewoCiasto ucierane z czereśniami z dodatkiem płatków migdałowych to doskonała propozycja na każdą okazję. Świetnie smakuje również z wiśniami i truskawkami, jest bardzo proste w przygotowaniu zawsze się udaje i szybko znika ze stołu. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g płatków migdałowych 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)oleju 50 dag czereśni cukier puder do posypania ciasta przepis Białka oddzielamy od żółtek a następnie przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe i wszystko razem łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem
Smakowite DaniaSkładniki: (na 2 porcje) Crumble-kruszonka: 90 mąki pszennej 35 g cukru pudru 40 g masła 82% szczypta cukru waniliowego 2 krople soku z cytryny nadzienie: 2 garście wydrylowanych czereśni/wiśni 2 szczypty cukru dekoracja: 3 malutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie- dla każdej porcji czereśnie z ogonkami świeże listki mięty do dekoracji- ja użyłam miety cytrynowej Przygotowanie(...)Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. 2. Przełożyć czereśnie do kokilek, posypać je cukrem nakładać kruszonkę aż po brzegi. Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min. w temperaturze 180-200 stopni Gdy Crumble odrobinę ostygnie nakładamy dekoracje Smacznego :) Zobacz także: Crumble z rabarbarem
KreatywnePinypozostaje nic innego, jak pomiędzy jednym rozdziałem mikrobiologii, a kolejnym fizyki, przygotować sobie pozytywny i iście wakacyjny napój, wykorzystując przy tym kuszące, dorodne sezonowe owoce. Może czereśnie? KOKTAJL CZEREŚNIOWY NA MLEKU KOKOSOWYM Z MELISĄ /własny;/ 500g dojrzałych czereśni (sercówki) 3 szklanki mleka kokosowego ok. 10 listków melisy 2 łyżeczki ulubionego słodzidła (u mnie miód z mniszka) Czereśnie myję
W kuchni Karmel-itkiPyszny orzeźwiający koktajl czereśniowy z dodatkiem miodu. Dla kogo: dla szukających napoju gaszącego pragnienie dla mających ochotę wykorzystać czereśnie w nowy sposób dla lubiących koktajle Składniki: szklanka lodu szklanka jogurtu naturalnego (ew. mleka/maślanki/kefiru) 2 szklanki wydrylowanych czereśni (ok. 300-350g) 2 łyżki miodu listki mięty/melisy do dekoracji Wykonanie: Wymyć i wydrylować czereśnie. Zmiksować ze sobą wszystkie
Mania Wypiekaniałyżek ulubionej granoli 1 szkl mleka 1 szkl soku owocowego-warzywnego pasteryzowanego (u mnie marchew-jabłko-pomarańcza) 6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszy manny (bez gotowania) 1 łyżka płynnego miodu czereśnie A jak to zrobić: Do rondelka wlać mleko, sok i miód, zagotować. W tym czasie na dno słoiczków lub pucharków wsypać granolę, oraz wydrylować czereśnie. Gdy mleko z sokiem się(...)zagotuje, pomału wsypywać kaszę mannę ciągle mieszając. Odstawić na minutkę. Gotową kaszkę przełożyć na przygotowaną wcześniej granolę, wierzch udekorować czereśniami
Kuchnia w opałach