budyniem. Tym bardziej, że sezon na niektóre już nawet powoli się kończy. Na przykład na truskawki. Jednak to nie tragedia, bo zaraz na scenę wchodzą następne. Chwilowo natomiast królują czereśnie. Czereśnia – zakazany owoc Uwielbiam je, choć te owoce akurat zawierają spore ilości cukru i nie są mile widziane na diecie ketogenicznej . Różne źródła podają różny zakres, ale trzeba liczyć(...)poziom cukrów jest zbyt wysoki, żeby korzystać z nich przy dietach o takim reżimie węglowodanowym. Tutaj mała ściąga odnośnie procentowej zawartości węglowodanów w owocach. Szkoda, bo czereśnie zawierają także spore ilości potasu i witaminy C. Tłuszczu się w nich praktycznie nie uświadczy, ale –co ciekawe- mają w składzie prawie 1% białka. No chyba, że mówimy o robaczywkach- te na pewno
Modern Cave GirlUWAGA: Winiarza Colnago odwiedzimy w ramach rejsu WINO POD ŻAGLAMI . Kolor: przepiękny, głębokorubinowy. Nos: intensywny, rozwinięty. Wyraźne aromaty czarnych i czerwonych owoców: wiśni, czereśni i truskawek. Piękne aromaty II i III rzędowe wiązane z 1,5 rocznym starzeniem w beczce, takie jak pieczone i gotowane wiśnie, czereśnie, truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki wzbogacone intensywną lukrecją, wanilią i czekoladą. Po dłuższej(...)wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, oraz słodkich truskawek bardzo miło kojarzących się z babcinym kompotem albo zapachem jeszcze ciepłego ciacha drożdżowego z owocami. Pojawiają się także wyraźne nuty czekolady, mięty pieprzowej, mięty czekoladowej i eukaliptusa
Kate's KitchenUWAGA: Winiarza Colnago odwiedzimy w ramach rejsu WINO POD ŻAGLAMI . Kolor: przepiękny, głębokorubinowy. Nos: intensywny, rozwinięty. Wyraźne aromaty czarnych i czerwonych owoców: wiśni, czereśni i truskawek. Piękne aromaty II i III rzędowe wiązane z 1,5 rocznym starzeniem w beczce, takie jak pieczone i gotowane wiśnie, czereśnie, truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki wzbogacone intensywną lukrecją, wanilią i czekoladą. Po dłuższej(...)wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, oraz słodkich truskawek bardzo miło kojarzących się z babcinym kompotem albo zapachem jeszcze ciepłego ciacha drożdżowego z owocami. Pojawiają się także wyraźne nuty czekolady, mięty pieprzowej, mięty czekoladowej i eukaliptusa
Kate's Kitchendodatku bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ponieważ w składzie jest budyń są one idealne w słodkiej wersji. Ja przygotowałam je na śniadanie. Naleśniki nafaszerowałam twarożkiem z czereśniami i podałam z sezonowymi owocami. Bajka! SŁODKIE NALEŚNIKI BEZ CUKRU Z OWOCOWYM SERKIEM 2 jajka Łyżka mąki ryżowej Łyżka mąki pszennej Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru Woda Serek naturalny Mrożone czereśnie(...)Jajka roztrzepać i połączyć z mąkami i budyniem Dodać wodę żeby uzyskać odpowiednią konsystencje ciasta (konsystencja płynnego jogurtu) Usmażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu Mrożone czereśnie zblendować z serkiem naturalnym, ewentualnie dosłodzić miodem
HealthyCreationsstraganach ostatnie czereśnie. Pomału już ustępują miejsca wiśniom, które również z powodzeniem można użyć do tego ciasta. A ciasto zrobicie błyskawicznie, bez użycia miksera, wystarczy dobrze przemieszać. Składniki: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 50 g cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 kg czereśni ( poza sezonem możemy użyć(...)cukier puder Wykonanie: *Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt. Wszystko mieszamy. . Do formy od tarty o średnicy 25 cm wylewamy ciasto. * Czereśnie przecinamy na połówki, drylujemy. . Wciskamy w ciasto wybrzuszeniem do góry * Pieczemy ok 50-60 minut w 170 st. Sprawdzamy patyczkiem- do suchego patyczka. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Możemy podwoić
Z Majeczką w kuchniSezon na owoce w pełni, więc tym razem ciasto z czereśniami i oczywiście galaretką, ponieważ takie moje dzieci lubią najbardziej. Składniki: ( blacha 25x21) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 2 galaretki malinowe 2 szklanki gorącej wody Galaretka: 2 galaretki wiśniowe(...)szklanki gorącej wody około 500 g czereśni Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier i ubijać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku i chwilę ubijać. Przesiane oby dwie mąki z proszkiem do pieczenia dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około
talerz przyjemnościmnóstwo owoców i warzyw. Oczywiście trzeba je jakoś zagospodarować. Można mrozić, jednak nasza zamrażarka nic już nie pomieści. Więc trzeba na bieżąco „przerabiać”. Dzisiaj proponujemy pyszne ciasto z czereśniami. Zaletą jest to, że nie trzeba za długo przy nim stać. Składniki: 500 g czereśni (bez pestek) 1,5 szklanki mąki 1 szczypta soli 200 g margaryny Kasia 1 szklanka(...)cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę i sok z cytryny, łączymy z masą. Następnie, cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Umyte czereśnie kroimy na pół, usuwamy pestki. Formę ( okrągła 24 cm )smarujemy pozostałą margaryną, posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto przekładamy do blaszki, układamy owoce, pieczemy 45 minut w 180°C . Jeszcze gorące ciasto smarujemy
R'n'G KitchenSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, t waróg Sernikowy z Mascarpone Président 1kg wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, czereśnie bez pestek 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki rabarbar 50 dag, cukier 4 łyżki, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, herbatniki 3 opakowania, puder cukier do posypania Składniki temperatura pokojowa = obrany rabarbar drobno p0kroić, wsypać cukier(...)kisielu, dobrze wystudzić. Żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach. Do żółtek dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président , wsypać kaszę manną, budyń, mikserem połączyć dokładnie składniki. Połówki czereśni bez pestek wymieszać w mące ziemniaczanej i wsypać do masy serowej, białka ubić na sztywną pianę ( piana powinna być mocno sztywna po ubiciu i od razu do masy serowej delikatnie
W Mojej Kuchni LubięPołączenie wyszło idealnie <3 Świeże zioła na balkonie, więc zaczynamy szaleć ;) Składniki: 500 g czereśni 600 ml wody (plus 100 do mąki) 2 łyżeczki listków tymianku ksylitol do smaku 1 łyżka mąki z tapioki Przygotowanie: Czereśnie myjemy, drylujemy, przekładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą. Listki tymianku dodajemy do czereśni razem z łyżką ksylitolu. Całość zagotowujemy, płomień zmniejszamy, wlewamy mąkę
R'n'G Kitchenroku cena czereśni jest bardzo wysoka. Mój teść na szczęście ma pokaźne drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku(...)śmietanki 30%, 2 czekolady deserowe, 1 łyżeczka cukru pudru, 250g serka mascarpone. Składniki na poncz: 1,5 szklanki wrzątku, 3 łyżki cukru, sok z cytryny. Ponadto: 500g czereśni, 2 galaretki wiśniowe. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet
Słodki Zakątekmoże zmienić się kolor - pigwówka ma to do siebie, że ciemnieje z czasem. Więc nie przejmujmy się zmianami, a delektujmy smakiem. 7. Wykorzystanie owoców po nalewkach do ciasta - wiśnie, czereśnie, truskawki Owoce z nalewek można wykorzystać do ciast i deserów. Nadają się do tego w szczególności wiśnie, czereśnie i truskawki. A do jakich ciast? Ot, przykładowo do mufinek - przepis tutaj(...)mamy co najmniej połowę słoja możemy spróbować nalewki, by sprawdzić, czy jeszcze trzeba dodawać cukier, czy wystarczą teraz same owoce i wódka. My do ratafii dodajemy truskawki, porzeczki, wiśnie, czereśnie, maliny, jeżyny, śliwki, pigwowca, aronię, dziką różę, jarzebinę, czyli praktycznie te owoce, z których robimy nalewki przez cały sezon owocowy. Po prostu robiąc jakąś nalewkę kilka owoców odkładamy do ratafii
dobra gospodyni dom wesołym czyniPIERŚ Z KACZKI Z LEKKĄ SAŁATKĄ Z CUKROWYM GROSZKIEM I BURCZAKAMI, PODANA Z SOSEM Z CZEREŚNI/ WIŚNI KACZKA to dla wielu trudny temat. To rodzaj mięsa, które łatwo zepsuć, łatwo przesuszyć, zrobić za twardą lub po prostu zamknąć tak mięso, że będzie zelówka. Robienia kaczki uczyłam się chyba najdłużej, zawsze miałam do niej jakieś uwagi. Uczyłam się aż się(...)mięsem do dołu. Mięso musi się rozluźnić i odpocząć. Będą z niego wypływały soki, tak ma być. SOS Soki które wypłynęły z mięsa wlej na patelnię, dodaj garść wydrylowanych czereśni lub wiśni, i drugą garść obranej porzeczki, odrobinę miodu i soli. Całość przesmaż, pamiętaj nie robimy konfitury, chodzi o to aby tylko owce się lekko podprażyły, ściągamy patelnię z ognia
SMYKWKUCHNIopakowania. ( użyłam słodzonych, jeśli użyjecie bez cukru należy dosłodzić 3 pełne łyżki cukru) Biszkopty podłużne 120 g Masło 50 g ( w temperaturze pokojowej) Galaretka czerwona 2 opakowania ( użyłam wiśniowej) Czereśnie 750 g Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)tortownicy, równomiernie rozsmarować i odstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min. W tym czasie galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Czereśnie wypestkować. Na lekko schłodzoną masę budyniową wyłożyć czereśnie i wylać przestudzoną galaretkę. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego! Zapraszam na film
Kulinarne przygodySernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni podwieczorek. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 budynie waniliowe po 40 g ( bez cukru ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml mleka(...)masła lub margaryny 400 g ciemnych herbatników 1 kg ciemnych czereśni 2 czerwone galaretki blaszka 20/30
Kulinarne Fantazje Marioli