pory roku, bierzemy po prostu swoje ulubione owoce i zanurzamy w tym ekspresowym cieście. W moim domu już jest tradycją, że na przełomie czerwca i lipca piekę clafoutis z czereśniami. Pachnące wanilią i migdałami. Cudowne, przypominające konsystencją nieco angielski pudding i super-pyszne. Jeszcze ciepłe clafoutis możemy podać z lodami lub sosem waniliowym, ale to już by była prawdziwa rozpusta(...)kropli aromatu migdałowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) ½ kostki masła (100 g) + trochę do wysmarowania formy 2 szklanki drylowanych czereśni Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj ze sobą. Do rondelka z przestudzonym masłem wbij
Food Squarewiele czasu na śniadanie to czas pomyśleć o porannych koktajlach. W letniej porze jest to genialne rozwiązanie ze względu na bogactwo owoców sezonowych. Dziś będzie to truskawka, brzoskwinia i czereśnia. Za mocny zastrzyk energii odpowiedzialne będą otręby orkiszowe i siemię lniane. Polecam na najlepszy początek dnia! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 15 truskawek 1 brzoskwinia(...)czereśni 1 szkl maślanki 2 łyżki płaskie otrębów orkiszowych 1 łyżka płaska siemienia lnianego (ziarna) 1 łyżka miodu 1. Brzoskwinię obrać, czereśnie wypestkować. Razem z truskawkami pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do podłużnego pojemnika. Dodać maślankę, otręby, siemię lniane i miód - miksować blenderem na jednolity koktajl. 2/ Przelewamy do szklanek. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaciastem drożdżowym jest jak z pierogami, jak już nam zacznie wychodzić, to z zamkniętymi oczami można robić codziennie. Dzisiaj sobie wymyśliłam, że zrobię drożdżowca ale kukurydzianego z czereśniami. Wiadomo, sezon czereśniowy jeszcze trwa to trzeba wykorzystać dobroci natury. Do mąki kukurydzianej zainspirowała mnie Magdalena od BLOGA . Trochę nie śmiało się do tego zabrałam, bo obawiałam się(...)szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 3 dag drożdży 1/3 szklanka cukru 2 łyżki masła 3 jajka szczypta soli 50 dag czereśni tłuszcz do formy oraz na kruszonkę: 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 4 łyżki mąki kukurydzianej Sposób przyrządzenia: Drożdże wymieszać z 3 łyżkami cukru
pieprzny smaczekciepłe, słoneczne dni zawsze królują lekkie sałatki, orzeźwiające koktajle czy też aromatyczne mrożone kawy i herbaty. Na pierwszym miejscu pragniemy orzeźwienia a także świeżych i bogatych smaków. Sałatka z czereśnią i brzoskwinią znakomicie Was orzeźwi, doda energii i z łatwością zastąpi śniadanie czy kolację. Do sałatki użyjemy ciepły sos marchewkowy z nutą imbiru i cytryny :) ZAPRASZAM :) Dla 1osoby Czas przygotowania(...)minut Składniki: 1 brzoskwinia Garść czereśni 1 mała marchewka małe kawałeczki imbiru suszonego lub świeżego cynamon Garść mixu sałat Łyżeczka orzechów włoskich Pół łyżeczki masła Cukier lub ksylitol Sok z cytryny Przygotowanie: 1/ Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach do małego garnuszka. Zalewamy wodą by tylko przykryło marchewkę. Gotujemy do miękkości z kawałkami imbiru słodzimy i blendujemy. Z powrotem
Kuchnia PROzdrowotnapada deszcz W szyby dzwoni melancholia Wolno płynie czas Cisza gryzie jak zły pies Gdzieś daleko stąd Noc oddycha kolorami... " Czekolada i wiśnie to duet idealny. Ale czekolada i czereśnia to także znakomite połączenie. W towarzystwie nalewki orzechowej i chrupiących platkow migdałowych. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) a krem jest juz moją inwencją. Składniki: Ciasto: 250 g mąki(...)łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu) 3 łyżeczki żelatyny czereśnie płatki migdałowe Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę. Wstawić formę z ciastem ponownie
My simple kitchenserowe, ale te zwykłe również bardzo szybko zniknęły z talerza :) Przepis na ciasto stąd ( klik ) Składniki na ok 12 knedli: 500 g ziemniaków 400 g mąki 2 jajka czereśnie (około 30-36 sztuk) masło, bułka tarta, cukier i cynamon Ziemniaki obieramy i gotujemy aż do miękkości. W międzyczasie drylujemy czereśnie. Gdy ziemniaki lekko przestygną, ale nadal będą jeszcze gorące, rozdrabniamy(...)zagniatamy ciasto (jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk można podsypać mąką). Ciasto formujemy w podłużny wałek i kroimy na kawałki. Do każdego kawałka wkładamy po 2-3 czereśnie (w zależności o wielkości) i formujemy w dłoni knedla. Wrzucamy je na wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu. Podajemy polane masełkiem z bułką tartą
My simple kitchenmałą blaszkę Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka kostek gorzkiej czekolady czereśnie kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie) Czereśnie wydrylować. Czekoladę posiekać na grubsze kawałki. Suche składniki (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) wymieszać ze sobą w misce. W osobnej misce połączyć(...)Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Następnie wsypać czekoladę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto na blaszkę a na wierzch poukładać czereśnie ( tak, aby gdzieniegdzie było widać jeszcze ciasto). Włożyć blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut (należy sprawdzić patyczkiem
My simple kitchenjest słodzony) Składniki na kruszonkę kokosową: 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 100g wiórków kokosowych 125g schłodzonego masła lub margaryny. Dodatkowo: 500 – 600g czereśni ( dałam mrożone, po wcześniejszym rozmrożeniu) cukier puder do posypania wierzchu. Sposób wykonania ciasta: Do miski wsypać obie mąki, cukry, dodać pokrojone masło lub margarynę. Wszystko wymieszać i rozetrzeć w palcach(...)Obie mąki, cukier, masło i 50g wiórków kokosowych rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę, pod koniec dodać pozostałą ilość wiórków. Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć wydrylowane i przepołowione czereśnie przecięciem do góry. Na czereśnie wyłożyć równomiernie budyń i całość posypać kruszonką. Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 stopni C. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut
Na słodko lub wytrawnieWiśnie i czereśnie to owoce lata, o tym wszyscy wiedzą natomiast nie wszyscy wiedzą jak zachować zdrowotne działanie tych owoców na dłużej. Wiśnie i czereśnie są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Niestety żywot ich jest bardzo krótki. Co zatem zrobić aby przetrwały dłużej w naszej kuchni ? Sposobów jest sporo, można je przerabiać na musy, dżemy czy konfitury. Można robić nalewki(...)soki. Można także mrozić owoce. Ja dziś proponuję owoce suszyć i choć teraz nie sezon na wiśnie i czereśnie to za chwilę jednak znajdą się w ogrodach na drzewach i będą czekały na przerobienie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMoja nietypowa propozycja na świąteczny stół to chałka. Pyszna, puszysta, a zarazem mięciutka, moja wyszła idealna. Z receptury którą Wam podaję wychodzi dwie spore sztuki. Wzbogaciłam ją suszoną czereśnią i oczywiście kruszonką...mnóstwem kruszonki. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki tortowej Na ciasto(...)szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru 2 jajka 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 10 dag masła lub margaryny ewentualnie ciepłe mleko 80 g suszonej czereśni od HELIO Na kruszonkę: 5 dag zimnego masła lub margaryny 5 dag cukru 10 dag mąki tortowej Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznej chałki: 1. Rozczyn: Drożdże
Izabelawkuchnidostałam nawet ochrzan, że powinnam ich robić więcej albo nie rozdawać. A najlepiej robić więcej i nie rozdawać. No więc robię więcej… Składniki: 2 l wody pół kg czereśni 3 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru (lub więcej) kostki lodu Czereśnie myjemy i odrywamy z nich ogonki, rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy(...)niej cukier i owoce. Kompot gotujemy 15 minut. Studzimy. Przed podaniem dorzucamy do niego kostki lodu. Artykuł Kompot z czereśni i rabarbaru pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyCiasto z czereśniami jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jego dużą zaletą jest to, że owoce możemy zmieniać w zależności od własnych upodobań. Czereśnie można zastąpić na przykład wiśniami, borówkami czy malinami. Wszystko w zależności Artykuł Ciasto z czereśniami pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!ciasteczka to jest coś co bardzo lubię przegryźć do popołudniowej kawy. A takie z przepysznym nadzieniem tym bardziej do mnie przemawiają. W sezonie letnim polecam upiec ciasteczka z soczystymi czereśniami, a do nich dodać odrobinę czekolady, która w połączeniu z tym owocem tworzy smak nie do opisania. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego zmniejsza nam czas przygotowania do minimum. Trzeba się jedynie(...)cierpliwością i odczekać czas pieczenia i stygnięcia, mimo, że ciasteczka pachną i zachęcają od razu do zjedzenia. Składniki (na 8 ciastek): duże opakowanie ciasta francuskiego – 300g szklanka wydrylowanych czereśni 8 kostek mlecznej czekolady – można też użyć gorzkiej łyżeczka cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej żółtko łyżka wody Na polewę: łyżka kremowego serka płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki kremówki
Smaczna StronaPrzepyszny pudding ryżowy z czereśniami w sosie własnym. Uwielbiam takie śniadania i mogłabym jeść je codziennie. Ryż jaśminowy to mój ulubiony ryż, ma przepiękny zapach i smak, lubię go gotować na połączeniu wody i mleka roślinnego, zazwyczaj sięgam po owsiane czasami po migdałowe. Do tego gorący sos czereśniowy i odrobina płatków migdałów. To jest sztos! Polecam każdemu kto lubi takie(...)ryżu jaśminowego - 300 g wody - 100 g mleka owsianego - szczypta soli - dla tych, którzy lubią bardzo słodkie cukier lub inne słodziło typu ksylitol, erytrytol - 3 garście czereśni - szczypta soli Wszystko odmierzam na wadze, nie używam i nie brudzę dodatkowych naczyń. Rondelek stawiam na wadze, taruje wagę dodaję ryż i wodę, całość gotuje 18 minut na małym ogniu ze szczyptą
SMYKWKUCHNIPyszny deser lub przekąska z owocami letnimi. Uwielbiam czereśnie, najbardziej świeże i często je kupuję, bo swoich akurat nie mamy. Składniki (na dwa nieduże pucharki): 1 jogurt typu skyr (naturalny lub owocowy - miałam akurat brzoskwiniowy) garść czereśni 4 łyżki musli z owocami, orzechami i pestkami dyni Sposób wykonania: 1. Owoce umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek(...)szklaneczek dać czereśnie, na to skyr, a na wierzch musli. Podawać. Smacznego
Kuchnia domowa Ani